Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Układ sterowania elektropneumatycznego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy ->Układ sterowania elektropneumatycznego Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Nonanol
Poziom 7
Dołączył: 02 Maj 2009
Posty: 7
Nonanol
Poziom 7
Post#1 06 Sty 2010 21:15  Autor tematu   

Układ sterowania elektropneumatycznego


Witam.
Dostałem zadanie, muszę narysować schemat sterowania elektropneumatycznego. Zadanie niby jest banalne, ale dopiero zaczynam, jeszcze nie wiem co i jak. Układ, ma zawierać dwa przyciski, po naciśnięciu dowolnego, powinien zostać zasterowany elektrozawór. Wyszło mi coś takiego
Układ sterowania elektropneumatycznego
A3 steruje zaworem

Czy takie połączenie jest poprawne?
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MELP
Poziom 15
Miasto: Kraków
Dołączył: 18 Lis 2009
Posty: 84
Pomógł: 19
Ocena postów: 1
MELP
Poziom 15
Post#2 06 Sty 2010 22:05    

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


Witam!
Chodzi o A1 i A2?? Jeśli tak, to jest dobrze, naciśniecie dowolnego przycisku spowoduje przepływ prądu przez cewkę elektromagnesu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Nonanol
Poziom 7
Dołączył: 02 Maj 2009
Posty: 7
Nonanol
Poziom 7
Post#3 06 Sty 2010 22:48  Autor tematu   

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


powinno działać tak:
Naciśnięcie przycisku->przepływ przez przekaźnik (A1 lub A2)->przekaźnik zamyka odpowiedni zestyk-> prąd płynie przez A3 -> A3 steruje elektrozaworem.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 28
Miasto: Inowrocław
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1419
Pomógł: 40
Ocena postów: 11
patryk-84a
Poziom 28
Post#4 07 Sty 2010 17:26Pomocny post    

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


Zależy czy ma być podtrzymanie? Musiał by też być przycisk wtedy żeby wyłączyć elektrozawór. czy te przyciski na twoim schemacie mają sterować jeszcze czymś czy tylko elektrozaworem? Bo jeśli tylko elektrozaworem to po co te przekaźniki A1 i A2? Równie dobrze zamiast styków A1 i A2 załączających przekaźnik A3 mogły by być przyciski.

Układ sterowania elektropneumatycznego

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Nonanol
Poziom 7
Dołączył: 02 Maj 2009
Posty: 7
Nonanol
Poziom 7
Post#5 07 Sty 2010 19:41  Autor tematu   

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


@Równie dobrze zamiast styków A1 i A2 załączających przekaźnik A3 mogły by być przyciski.
No tak, to dużo lepsze rozwiązanie. Wielkie dzięki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy -> Układ sterowania elektropneumatycznego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Układ sterowania na triaku (5)
Układ sterowania światlem (2)
Układ do sterowania wentylatorem (4)
Układ Zdalnego sterowania (3)
układ sterowania silnikiem (6)
Układ sterowania napięciem (8)
Układ do sterowania silnikiem DC. (4)
Układ sterowania przekaźnika (5)
Niedziałający układ sterowania (14)
układ sterowania przekaźnikiem: co i jak? (23)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.133 seconds

elektroda.pl temat RSS