Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Układ sterowania elektropneumatycznego


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Układ sterowania elektropneumatycznego
Author
Message
Nonanol
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 02 May 2009
Posts: 7

Post#1 Post from the author of the topic 06 Jan 2010 21:15   

Układ sterowania elektropneumatycznego


Witam.
Dostałem zadanie, muszę narysować schemat sterowania elektropneumatycznego. Zadanie niby jest banalne, ale dopiero zaczynam, jeszcze nie wiem co i jak. Układ, ma zawierać dwa przyciski, po naciśnięciu dowolnego, powinien zostać zasterowany elektrozawór. Wyszło mi coś takiego
Układ sterowania elektropneumatycznego
A3 steruje zaworem

Czy takie połączenie jest poprawne?
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Jan 2010 21:15   





Back to top
   
MELP
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 18 Nov 2009
Posts: 84
Location: Kraków

Post#2 06 Jan 2010 22:05   

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


Witam!
Chodzi o A1 i A2?? Jeśli tak, to jest dobrze, naciśniecie dowolnego przycisku spowoduje przepływ prądu przez cewkę elektromagnesu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Jan 2010 22:05   





Back to top
   
Nonanol
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 02 May 2009
Posts: 7

Post#3 Post from the author of the topic 06 Jan 2010 22:48   

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


powinno działać tak:
Naciśnięcie przycisku->przepływ przez przekaźnik (A1 lub A2)->przekaźnik zamyka odpowiedni zestyk-> prąd płynie przez A3 -> A3 steruje elektrozaworem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Jan 2010 22:48   





Back to top
   
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1410
Location: Inowrocław

Post#4 07 Jan 2010 17:26helpful post - solution   

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


Zależy czy ma być podtrzymanie? Musiał by też być przycisk wtedy żeby wyłączyć elektrozawór. czy te przyciski na twoim schemacie mają sterować jeszcze czymś czy tylko elektrozaworem? Bo jeśli tylko elektrozaworem to po co te przekaźniki A1 i A2? Równie dobrze zamiast styków A1 i A2 załączających przekaźnik A3 mogły by być przyciski.

Układ sterowania elektropneumatycznego

Helpful message? + -

Back to top
   
Nonanol
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 02 May 2009
Posts: 7

Post#5 Post from the author of the topic 07 Jan 2010 19:41   

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


@Równie dobrze zamiast styków A1 i A2 załączających przekaźnik A3 mogły by być przyciski.
No tak, to dużo lepsze rozwiązanie. Wielkie dzięki.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Układ sterowania elektropneumatycznego
Page 1 of 1
Similar topics
Układ sterowania na triaku (5)
Układ sterowania światlem (2)
Układ do sterowania wentylatorem (4)
Układ Zdalnego sterowania (3)
układ sterowania silnikiem (6)
Układ sterowania napięciem (8)
Układ do sterowania silnikiem DC. (4)
Układ sterowania przekaźnika (5)
Niedziałający układ sterowania (14)
układ sterowania przekaźnikiem: co i jak? (23)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl topic RSS feed