Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Układ sterowania elektropneumatycznego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy ->Układ sterowania elektropneumatycznego Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Nonanol
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 02 Maj 2009
Posty: 7

Nonanol
Poziom 3
Post#1 Post autora tematu 06 Sty 2010 21:15   

Układ sterowania elektropneumatycznego


Witam.
Dostałem zadanie, muszę narysować schemat sterowania elektropneumatycznego. Zadanie niby jest banalne, ale dopiero zaczynam, jeszcze nie wiem co i jak. Układ, ma zawierać dwa przyciski, po naciśnięciu dowolnego, powinien zostać zasterowany elektrozawór. Wyszło mi coś takiego
Układ sterowania elektropneumatycznego
A3 steruje zaworem

Czy takie połączenie jest poprawne?
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
MELP
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 18 Lis 2009
Posty: 84
Miasto: Kraków

MELP
Poziom 12
Post#2 06 Sty 2010 22:05   

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


Witam!
Chodzi o A1 i A2?? Jeśli tak, to jest dobrze, naciśniecie dowolnego przycisku spowoduje przepływ prądu przez cewkę elektromagnesu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Nonanol
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 02 Maj 2009
Posty: 7

Nonanol
Poziom 3
Post#3 Post autora tematu 06 Sty 2010 22:48   

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


powinno działać tak:
Naciśnięcie przycisku->przepływ przez przekaźnik (A1 lub A2)->przekaźnik zamyka odpowiedni zestyk-> prąd płynie przez A3 -> A3 steruje elektrozaworem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
patryk-84a
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 1414
Miasto: Inowrocław

patryk-84a
Poziom 21
Post#4 07 Sty 2010 17:26Pomocny post   

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


Zależy czy ma być podtrzymanie? Musiał by też być przycisk wtedy żeby wyłączyć elektrozawór. czy te przyciski na twoim schemacie mają sterować jeszcze czymś czy tylko elektrozaworem? Bo jeśli tylko elektrozaworem to po co te przekaźniki A1 i A2? Równie dobrze zamiast styków A1 i A2 załączających przekaźnik A3 mogły by być przyciski.

Układ sterowania elektropneumatycznego

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Nonanol
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 02 Maj 2009
Posty: 7

Nonanol
Poziom 3
Post#5 Post autora tematu 07 Sty 2010 19:41   

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


@Równie dobrze zamiast styków A1 i A2 załączających przekaźnik A3 mogły by być przyciski.
No tak, to dużo lepsze rozwiązanie. Wielkie dzięki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy -> Układ sterowania elektropneumatycznego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Układ sterowania na triaku (5)
Układ sterowania światlem (2)
Układ do sterowania wentylatorem (4)
Układ Zdalnego sterowania (3)
układ sterowania silnikiem (6)
Układ sterowania napięciem (8)
Układ do sterowania silnikiem DC. (4)
Układ sterowania przekaźnika (5)
Niedziałający układ sterowania (14)
układ sterowania przekaźnikiem: co i jak? (23)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.045 seconds

elektroda.pl temat RSS