Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Układ sterowania elektropneumatycznego


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox ->Układ sterowania elektropneumatycznego Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Nonanol
Level 7
Joined: 02 May 2009
Posts: 7
Nonanol
Level 7
Post#1 06 Jan 2010 21:15  Topic author   

Układ sterowania elektropneumatycznego


Witam.
Dostałem zadanie, muszę narysować schemat sterowania elektropneumatycznego. Zadanie niby jest banalne, ale dopiero zaczynam, jeszcze nie wiem co i jak. Układ, ma zawierać dwa przyciski, po naciśnięciu dowolnego, powinien zostać zasterowany elektrozawór. Wyszło mi coś takiego
Układ sterowania elektropneumatycznego
A3 steruje zaworem

Czy takie połączenie jest poprawne?
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
MELP
Level 15
Location: Kraków
Joined: 18 Nov 2009
Posts: 84
Helped: 19
Post rating: 1
MELP
Level 15
Post#2 06 Jan 2010 22:05    

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


Witam!
Chodzi o A1 i A2?? Jeśli tak, to jest dobrze, naciśniecie dowolnego przycisku spowoduje przepływ prądu przez cewkę elektromagnesu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Nonanol
Level 7
Joined: 02 May 2009
Posts: 7
Nonanol
Level 7
Post#3 06 Jan 2010 22:48  Topic author   

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


powinno działać tak:
Naciśnięcie przycisku->przepływ przez przekaźnik (A1 lub A2)->przekaźnik zamyka odpowiedni zestyk-> prąd płynie przez A3 -> A3 steruje elektrozaworem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
patryk-84a
Level 28
Location: Inowrocław
Joined: 30 Jan 2007
Posts: 1441
Helped: 40
Post rating: 13
patryk-84a
Level 28
Post#4 07 Jan 2010 17:26Helpful post    

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


Zależy czy ma być podtrzymanie? Musiał by też być przycisk wtedy żeby wyłączyć elektrozawór. czy te przyciski na twoim schemacie mają sterować jeszcze czymś czy tylko elektrozaworem? Bo jeśli tylko elektrozaworem to po co te przekaźniki A1 i A2? Równie dobrze zamiast styków A1 i A2 załączających przekaźnik A3 mogły by być przyciski.

Układ sterowania elektropneumatycznego

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Nonanol
Level 7
Joined: 02 May 2009
Posts: 7
Nonanol
Level 7
Post#5 07 Jan 2010 19:41  Topic author   

Re: Układ sterowania elektropneumatycznego


@Równie dobrze zamiast styków A1 i A2 załączających przekaźnik A3 mogły by być przyciski.
No tak, to dużo lepsze rozwiązanie. Wielkie dzięki.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Układ sterowania elektropneumatycznego
Page 1 of 1

Similar topics to układ sterowania elektropneumatycznego

Układ sterowania na triaku (5)
Układ sterowania światlem (2)
Układ do sterowania wentylatorem (4)
Układ Zdalnego sterowania (3)
układ sterowania silnikiem (6)
Układ sterowania napięciem (8)
Układ do sterowania silnikiem DC. (4)
Układ sterowania przekaźnika (5)
Niedziałający układ sterowania (14)
układ sterowania przekaźnikiem: co i jak? (23)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.102 seconds