| Author |
in-serwis Poziom 4

|
26 Mar 2010 11:59 Re: Cieknące złączki w instalacji na rurkach alu-Pex. |
|
|
|
Acha, jeszcze jedno. Informacja dla wszystkich, którzy przeglądają ten temat by wiedzieć jak zrobić instalację u siebie. Poprostu nie dawaj złączek w posadzce! Dołóż trochę kaski, zamontuj rozdzielacz w szafce - do każdego grzejniczka osobne rurki, w posadzce tylko lita rura i śpisz spokojnie... a jak Ci fachowiec proponuje by dawać trójniki w posadzce albo ścianach to znaczy, że albo chce dużo na tobie zarobić, albo Ty za bardzo chcesz ciąć koszty - a to się potem mści...
Dodano po 9 [minuty]:
Tak jak pisali poprzednicy. Jeśli instalacja z pexa jest zrobiona na złączach zaprasowywanych, w solidnej otulince lub peszlu powinno być ok. Oczywiście duże znaczenie ma tu poprostu fachowość wykonania, bo wystarczy, że majstrowi przy wkładaniu rurki w kształtkę podwinęła się uszczelka, albo nie dopchnięta jest dobrze rurka na trójnikach. Cóż, nieszczęsna dola hydraulika... bo może być jeszcze tak, że się majstry z posadzkarzami poprztykali i mogli im zrobić na złość i skopać trójniki...
|
|
| Back to top |
|
 |
mareczek222 Poziom 12

|
27 Mar 2010 20:31 Re: Cieknące złączki w instalacji na rurkach alu-Pex. |
|
|
|
Do wszystkich inwestorów:
Oferowane są systemy (oczywiście zaprasowywane) ubezpieczone z gwarancją np na 10 lat, tzn. jeżeli pojawi się awaria ubezpieczyciel pokrywa koszty naprawy łącznie z naprawą "mieszkania". Pod warunkiem oczywiście wykonania przez przeszkolonego instalatora i zgodnie ze sztuką. Z przyczyn oczywistych nie podaję nazw.
"Podziwiam" tych , którzy skręcają "pexa" pod tynkiem lub betonem - zdarzyło mi się zwrócić uwagę takiemu od płytek, żeby nie stosował złączek skręcanych - odpowiedział :"ja już tyle razy skręcałem i zawsze było dobrze" - ręce opadają.
No cóż dzięki takim ja mam często pracę.
A odnośnie przecieków: jak któryś instalator mówi, że jemu nigdy nie cieknie to albo....... nic nie robi albo............ kłamie. Mój ostatni przeciek......... na korku grzejnikowym grzejnika aluminiowego.........wymienione trzy uszczelki i ....... dopiero pakuły pomogły.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
SAWEK101 Poziom 21

|
27 Mar 2010 23:17 Re: Cieknące złączki w instalacji na rurkach alu-Pex. |
|
|
|
Hehe pakuły są nie zastąpione, ja raz musiałem skręcić półśrubunek w baterii na pakuły bo nic nie pomagało i trzyma do dziś.
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzej lukaszewicz Poziom 21

|
28 Mar 2010 13:03 Re: Cieknące złączki w instalacji na rurkach alu-Pex. |
|
|
|
Nawet pakuły i pasta nie pomogły przy instalacji plastikowego zaworu trójdroznego ( teflon nie dał rady), dopiero pakuły i pasta dirko ( samochodowa do uszczelniania) dała efekt- nie cieknie do dziś ( 4 lata).
Poza tym nie panikujcie z tymi złączkami, jak jest dobrze zrobione to nigdy nie przecieknie, a jak źle to i lutowana miedź będzie leciała, a w praktyce, to zwykłe skręcane gwinty częściej ciekną niz te pexy, zwłaszcza na teflonie...
|
|
| Back to top |
|
 |
Daszuta Poziom 12

|
21 Apr 2010 16:49 Re: Cieknące złączki w instalacji na rurkach alu-Pex. |
|
|
|
Hilzie nie wprowadzaj w błąd twierdząc że nie ma złączek skręcanych do zabetonowania-oczywiście że są,rurki zabetonowane muszą być w otulinie a przyłącza do grzejników zrobione ze złączy elastycznych
|
|
| Back to top |
|
 |
onehardkiss Poziom 3

|
08 Jun 2010 21:06 Re: Cieknące złączki w instalacji na rurkach alu-Pex. |
|
|
|
Daszuta w otulinie to masz na myśli gibką izolację z piankowego tworzywa sztucznego czy zwykłego peszla?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Jun 2010 21:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
08 Jun 2010 21:44 Re: Cieknące złączki w instalacji na rurkach alu-Pex. |
|
|
|
Nieistotna jest otulina PEXa. Ważne jest, aby unikać połączeń w warstwach betonu lub tynku. Wyjdzie to prędzej lub później; ale wyjdzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
draco86 Poziom 16

|
05 Jul 2010 18:38 Re: Cieknące złączki w instalacji na rurkach alu-Pex. |
|
|
|
Widzę, że niestety nie da się juz nic z tym zrobić. Wygląda na to że czeka mnie kolejny wydatek na poprawienie instalacji. Trzeba było zrobić na stalowych, gwintowanych rurach. Temat można zamknąć.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
MaciejSz_ Poziom 1

|
18 Jul 2010 23:00 Re: Cieknące złączki w instalacji na rurkach alu-Pex. |
|
|
|
Witam,
Właśnie miałem pierwszą awarię systemu cw na skręcanych złączka pex. Rury purmo a złączki global trade, wszystkie punkty rozprowadzone z rozdzielaczy, bez połączeń w podłodze. Nie wiem dlaczego rura ze złączki wystrzeliła przy rozdzielaczu, wszystko wykonane bardzo starannie, dokręcone z wyczuciem, próba była robiona na 5 bar. System pracował bezawaryjnie ponad dwa lata. Wydaje mi się, że duży wpływ na awarię miało ciśnienie robocze które około 3 m-c temu zostało zwiększone w sieci z około 2,5 do ponad 4 bar w porach późnowieczornych i nocnych (uruchomiono nową sieć ze względu na rozbudowę osiedla). Zauważyłem, że przy otwieraniu i zamykaniu dopływu wody pojawia się stuk i lekki wstrząs na rurach - to prawdopodobnie właśnie przy takim wstrząsie wystrzeliła złączka. Przyznam się, że padł na mnie lekki strach - woda pod posadzką rozeszła się błyskawicznie i teraz pewnie będzie schła aż do zimy :-( . Wcześniej mieliśmy problemy z słuchawką od prysznica która również systematycznie wystrzeliwała przy otwieraniu wody (mocowana na zatrzaski do rączki). Na razie zamontuje reduktor ciśnienia i ustawię go na około 2 - 2.5 bar, ale myśli czy to tylko przypadek czy przeoczenie przez niedokręcenie i czy pozostałe są dokręcone nie da mi spać przez kilka najbliższych miesięcy :-(.
Pozdrawiam
Maciej
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jul 2010 23:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wawrzeczko_t Poziom 22

|
19 Jul 2010 09:59 Re: Cieknące złączki w instalacji na rurkach alu-Pex. |
|
|
|
| MaciejSz_ wrote: |
| ...duży wpływ na awarię miało ciśnienie robocze które około 3 m-c temu zostało zwiększone w sieci z około 2,5 do ponad 4 bar w porach późnowieczornych i nocnych (uruchomiono nową sieć ze względu na rozbudowę osiedla)... |
Zamontuj odpowiedni zawór bezpieczeństwa na instalacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
19 Jul 2010 23:43 Re: Cieknące złączki w instalacji na rurkach alu-Pex. |
|
|
|
| wawrzeczko_t wrote: |
| Zamontuj odpowiedni zawór bezpieczeństwa na instalacji. |
Lepiej zawór redukcyjny i może naczynie przeponowe na zasobniku.
|
|
| Back to top |
|
 |