FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Reballing BGA w warunkach domowych bez użycia sit.

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> Reballing BGA w warunkach domowych bez użycia sit.
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#31 Post from the author of the topic 31 Jan 2010 13:19   

Re: Reballing BGA w warunkach domowych bez użycia sit.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1461877&highlight=
tu jest bardzo dobry poradnik na ten temat, myślę że ci wszystko wyjaśni.
Back to top

krychabytom
Poziom 8
Poziom 8

Post#32 31 Jan 2010 13:39   

Bardzo przydatny poradnik i z ciekawością się nim zainteresowałem. Nie mam dostępu do sit nie których mostków południowych z notebooków i chociaż jeszcze są uniwersalne sita to jak najbardziej spróbuje zrobić jak ty. Jak już bym miał wprawę to i nawet można zaoszczędzić.
Back to top

piotrekl6
Poziom 4
Poziom 4

Post#33 26 Feb 2010 09:38   

Bardzo ciekawe rozwiązanie, choć chyba troche trzeba potrenować żeby dobrać odpowiedni sposób aby sie kulki przykleiły jak trzeba..
Back to top

albertb
Poziom 22
Poziom 22

Post#34 26 Feb 2010 10:13   

http://demotywatory.pl/759460/Grunt-ze-dziala.
drzasiek wrote:
O matko :) Czegoś takiego jeszcze nie widziałem :)

A ja nawet podobne robiłem. I to nie dla BGA ale dla DIP ;-)
Oryginał był w obudowie 64 pin QUIP, a dostępny w shrink DIP.

Albert
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Feb 2010 10:13   

Back to top

kafar0
Poziom 7
Poziom 7

Post#35 20 Jan 2011 00:32   

a może zamiast upierdliwych kulek pasta lutownicza jak tu
http://www.youtube.com/watch?v=0O2UEGLJeAI ?? co sądzicie?
Back to top

ak6
Poziom 18
Poziom 18

Post#36 19 Oct 2011 08:50   

kafar0 wrote:
a może zamiast upierdliwych kulek pasta lutownicza jak tu
http://www.youtube.com/watch?v=0O2UEGLJeAI ?? co sądzicie?

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale problem z pastą leży w tym, że dobrze jest widzieć w na każdym etapie grzania w jakim jest stanie. Poza tym bardzo trudno będzie ułożyć właściwie BGA. Poza tym nie wiem czy dla pasty, lutowane elementy nie muszą się przypadkiem stykać ze sobą a w BGA przecież tak nie jest.
Może kiedyś wezmę jakąś starą ale działającą płytę i spróbuje :)

A może już ktoś próbował?
Back to top

CMS
Poziom 22
Poziom 22

Post#37 12 Dec 2011 13:39   

Trafiłem na ten temat zupełnie przypadkiem i muszę powiedzieć że mnie zaintrygował. Zastanawiałem się kiedyś czy da radę postawić kulki, nie mając sita ani kulek :)
Nigdy jednak nie podejmowałem takiej próby, ze względu na to że nie bardzo wierzyłem w powodzenie takiej operacji. Po tym co zobaczyłem w filmiku stwierdziłem, że chyba jednak jest to wykonalne.
Nie udało mi się nakręcić filmu bo telefon nie chciał złapać ostrości z małej odległości a z większej nic nie było widać. Musicie więc uwierzyć na słowo, że efekt widoczny na powyższych fotkach uzyskałem wyłącznie z pomocą lutownicy i cienkiej cyny.
postawienie 256 kulek zajęło mi ok. 30min.
Reballing BGA w warunkach domowych bez użycia sit. Reballing BGA w warunkach domowych bez użycia sit.
Reballing BGA w warunkach domowych bez użycia sit. Reballing BGA w warunkach domowych bez użycia sit.
Dziękuję za inspirację :)

Pozdrawiam.
CMS
Back to top

ak6
Poziom 18
Poziom 18

Post#38 12 Dec 2011 13:55   

Dobra robota CMS.

Napisz jeszcze jak zachowuje się układ po wlutowaniu. (czy oby niektóre kulki nie są za duże?)
Back to top

CMS
Poziom 22
Poziom 22

Post#39 12 Dec 2011 15:21   

Kulki starałem się robić w jednym rozmiarze i chyba się udało (na zdjęciu nie wyglądają na idealne, ale to wina aparatu - telefonu), ale myślę że to czy kulka będzie miała 0,55mm czy 0,65mm nie powinno mieć znaczenia.
Układ jest uszkodzony i nie będę go wlutowywał, to był tylko eksperyment, mający na celu sprawdzenie czy da się to zrobić. Aczkolwiek, mam w jednym z projektorów podejrzany układ SA7118E w obudowie BGA156, który jest dość drogi, a nie mam 100% pewności czy on jest winowajcą, więc umiejętność, którą właśnie nabyłem przyda się w praktyce, bo mam skąd wylutować taki układ ale nie mam sita.

drzasiek wrote:
Ale w jaki sposób ta cyna zamiast kulek? ocynowanie padów tak by powstały takie bułeczki na padach i na tym lutować? Ja już tak próbowałem ale nie wyszło.. cyny będzie zbyt mało jeśli ocynować tylko pady na układzie.. A jeśli ocynować pady na układzie i na płycie to potem nie można będzie wcelować tym układem..

Jak widać da się zrobi "bułeczki", to jest kwestia obycia z lutownicą.
Na tej którą to robiłem pracuję już ponad 10 lat, a pierwsze luty robiłem w wieku 5 lat (powołanie ? :) ). Druga sprawa to wzrok, teoretycznie, można by patrzeć przez lupę, ale ja tak nie potrafię pracować bo dostaję zawrotów głowy.

Pozdrawiam.
CMS
Back to top

simlockWAWAplTL
Poziom 9
Poziom 9

Post#40 26 Jan 2012 23:32   

Jak dla mnie kozak. Zarówno drzasiek, jak i CMS zrobiliście dobrą robotę. W sumie mam do kupienia netbooka, w którym trzeba zrobić tak z grafiką i chyba sobie przetestuję :)

Poprawiłem błędy. Proszę pamiętać, że w języku polskim zdania zaczynamy z wielkiej litery.
CMS

Back to top

CMS
Poziom 22
Poziom 22

Post#41 30 Jan 2012 16:21   

Tym razem "zakulkowałem" układ w obudowie BGA156, tutaj było dużo trudniej. Nie dało rady zrobić kulek własnoręcznie z cienkiej cyny, tak jak w przypadku poprzedniego układu, napięcie powierzchniowe stopu praktycznie to uniemożliwia (chociaż kilka sztuk udało się postawić, to nie dość że było to bardzo trudne to kulki wychodziły w różnych rozmiarach). Użyłem więc gotowych kulek 0,4mm SnPb. Poprzednio nie użyłem także topnika, jednak przy tak małych kulkach jest on niezbędny, żeby się trzymały w miejscu. Sprawdza się zarówno żel, jak i topnik w płynie na bazie kalafonii, po uprzednim podsuszeniu (już na układzie).
Dodam, że tak jak mówił (na filmiku) autor tematu, topnika, naprawdę musi być tyle co nic, bo inaczej przy ok 70*C wszystko spływa.

Próbowałem też stawiać kulki z cyny na niesprawnej płycie z której wylutowałem układ (posłuży mi w innym sprzęcie), ale o ile było to znacznie łatwiejsze niż kulkowanie układu (na płycie są większe pady) to niestety niektóre pola lutownicze bardzo łatwo było uszkodzić. Mimo ostrożności i dużej precyzji, niektóre kulki zamiast osiąść na padzie, zostawały na grocie i "porywały" go ze sobą.

Oto rezultat (z powodu mniejszych gabarytów układu jak i kulek, miałem problem z zrobieniem zdjęcia na którym coś będzie widać, tak jak poprzednio używałem telefonu)

Reballing BGA w warunkach domowych bez użycia sit.

Jak widać kulki nie są idealnie równo ułożone, ale jestem pewien że podczas lutowania "wskoczą" na swoje miejsca.

Z jakiegoś powodu i tym razem na zdjęciu kulki wydają się różnej wielkości, nie mam pojęcia czemu tak się dzieje, o ile poprzednio można było uznać, się przyczepić do autora (czyli do mnie :) i zarzucić niedostateczną precyzję :D), to tym razem kulki są fabryczne i wszystkie na bank mają ten sam wymiar.

Kolego simlockWAWAplTL, próby sugeruję przeprowadzać na uszkodzonym układzie. Uczenie się na sprawnym GPU, to nie najlepszy pomysł.

Pozdrawiam.
CMS
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> Reballing BGA w warunkach domowych bez użycia sit.
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
"BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów BGA (11)
Czy da sie chromowac w domowych warunkach??? (1)
Przelotka do płytki dwuwarstwowej w warunkach domowych (15)
pomiar dużych (tysiące uF)pojemności w warunkach domowych (13)
Jak zrobić klawiaturę membranową w warunkach domowych ? (8)
"grawerowanie" plexi w domowych warunkach (9)
Wykonywanie PCB bez użycia komputera (53)
Sterowanie telewizorem bez użycia pilota (6)
VoiceTEXT - pisanie SMS`ów bez użycia rąk (6)
Blink loguj się do Windowsa bez użycia hasła (7)

Page generation time: 0.093 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed