| Author |
suhy13 Poziom 2

|
04 Mar 2010 16:41 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Ja polecam juz po przepuszczeniu przez laminator lub po żelazku kompiel w occie 10% zamiast w wodzie i mydle papier schodzi idealnie puzniej wystarczy troszeczke palcem poszorowac i nie zostaja żadne ślady po papierze komiel w occie ma jedna wade zapach :| komiel musi trwac conajmniej 20 min.
|
|
| Back to top |
|
 |
AoT_Hunter_PL Poziom 18

|
07 Mar 2010 16:12 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Witam mam pytanie do osób już doświadczonych w wykonywaniu soldermaski.
Zakupiłem sobie farbę do szkła koloru "zieleń właściwa" firmy DECO.
Mój problem polega na tym, że farba za szybko zasycha na płytce PCB i pozostają smugi, już nie wspomnę o równomiernym rozłożeniu jej pędzlem nylonowym.
Próbowałem rozcieńczać rozpuszczalnikiem, ale efekty podobne.
(albo za bardzo rozcieńczone albo mniej to znowu rozpuszczalnik wyparował i farba przysycha na płycie) - chyba ze dałem nie właściwe proporcje.
Zastanawiam się czy nie lepiej zakupić farbę typowo termoutwardzalną do ceramiki.
niby te DECO też można utwardzać w piekarniku ale jakoś się zraziłem do niej.
A w ogóle to są farby na bazie wody czy alkoholu bo czym to właściwie fachowo rozcieńczać wiem, że są do dokupienia w plastycznym środki do rozcieńczania takich farb.
Jeśli macie jakieś swoje spostrzeżenia to proszę o polecenie sprawdzonej firmy lub rodzaju farby.
|
|
| Back to top |
|
 |
wiertacz Poziom 19

|
22 Mar 2010 21:43 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Jakby to kogoś interesowało to sprawdzonym tonerem do termotransferu do drukarki HP1100 jest toner firmowany marką VISION. Kupiłem go na znanym portalu aukcyjnym i sam sobie zregenerowałem pustą kasetę. Teraz płytki wychodzą bezproblemowo, brak jakichkolwiek przeżarć ścieżek.
Laminat czyszczę albo czyścikiem do rurek miedzianych albo czyścikiem który znajduje się na gąbkach do zmywania naczyń( można kupić również sam czyścik który jest przyklejony do tych gąbek ). Potem dokładnie odtłuszczam izopropanolem i prasuję żelazkiem. Żelazko ma 1000W i ustawione jest na 2 kropki.
Potem do wody z proszkiem i octem. Papier ładnie schodzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
knr10 Poziom 6

|
22 Mar 2010 21:47 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Mam takie jedno pytanie. Zamiast papieru można użyć folii do drukowania ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Mar 2010 21:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
profesorek_96 Poziom 14

|
27 Mar 2010 22:42 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Czy w tym laminatorze KH 4410 trzeba coś przerabiać aby można było robić pcb czy można od razu po otwarciu pudełka przystąpić do pracy?
Ile razy trzeba przepuścić przez laminator?
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelcb33 Poziom 20

|
27 Mar 2010 23:42 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Od razu po otwarciu i włączeniu możesz zacząć działać. Ja przepuszczam laminat 20 razy i płytka wychodzi świetnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
profesorek_96 Poziom 14

|
28 Mar 2010 18:54 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Czy jest rozwiązanie lepsze od żelazka i jakiej szerokości max zrobisz ścieżki?
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelcb33 Poziom 20

|
28 Mar 2010 20:28 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Jak dla mnie o wiele lepsze bo żelazkiem jest trochę zabawa aby odcisnąć równo na całej powierzchni laminatu druk, a tu przepuszczasz przez laminarkę i masz ładnie całą powierzchnię laminatu wygrzaną.
nie wiem ile, jakoś nie mam miarki aby to zobaczyć, ale cienkie też elegancko wychodzą. Cienkie czyli takie pod smd 0805 lub pady pod atmege8 i trochę cieńsze ścieżki niż te pady.
Ja robię na papierze o gramaturdze 100, polecam. Po odbiciu na laminarce wkładam do gorącej wody i po max. 5min papier sam odchodzi zostawiając cały druk na laminacie, nic nie zostaje na papierze.
Trochę testowałem z ilością przepuszczeń i papierem i teraz już tylko tak robię płytki bo wcześniej wychodziły tak sobie.
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkomar Poziom 20

|
04 Apr 2010 22:04 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
No to dorzucę swoje trzy grosze do robienia płytek :)
Ja po ściągnięciu papieru, jeszcze raz daję na żelazko i trzymam tak kika minut. Ma to na celu likwidację prześwitów, toner się wówczas lekko rozpływa zaklejając mikropory (trzymam tak długo aż cieżki lekko ściemnieją). Wcześniej zdażały mi się nadżerki, szczególnie na dużych powierzchniach pokrytych tonerem.
|
|
| Back to top |
|
 |
profesorek_96 Poziom 14

|
11 Apr 2010 11:14 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Mam do was pytanie?
Zrobiłem właśnie płytkę pcb. Kiedy już wywierciłem otwory wiertłem 1mm i mini szlifierką verto okazało się że są nie równo i nie chce scalak wejść.
Wiertarkę ustawiłem na 12 000 obrotów i troszkę się częsła?
Czy jak wymienię tą co mam na na tą http://sklep.avt.pl/p/pl/481779/wiertarka+miniaturowa++akcesoria.html to problem zniknie czy coś jeszcze trzeba zrobić. Dysponuje gotówką tylko 100zł więc proszę o propozycję do tej ceny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Chilihead Poziom 14

|
11 Apr 2010 11:32 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Jeżeli wierciłeś "z ręki" to zmiana wiertarki na niewiele się zda.
|
|
| Back to top |
|
 |
yogi009 Poziom 23

|
11 Apr 2010 11:47 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Kolega profesorek_96 wystawia nasze oczy na ortograficzną podpuchę :-) Ale do rzeczy, wiercenie jest kwestią wprawy, sam używam taniej miniwiertarki od Vellemana i otwory od 0,7mm wiercę z ręki, może nie mają idealnego kąta 90 stopni, ale na pewno wszystkie elementy trafiają w swoje dziurki. W każdym razie na pewno polecam rękę z wiertarką dodatkowo podeprzeć na stole, tak żeby zminimalizować ruchy boczne wiertła.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Apr 2010 11:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
profesorek_96 Poziom 14

|
11 Apr 2010 16:18 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
czy ta wiertarka vellmana bardzo wibruje. Czy łatwo jest trafić w otwór?
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrekp90 Poziom 11

|
12 May 2010 11:45 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Kiedyś używałem takiej wiertarki i nie miałem problemów z trafieniem ;) Ale jeśli chodzi o jej jakość to jest słabo ułożyskowana i szybko wyciera się jej łożysko ślizgowe przez co z biegiem czasu wiertło zaczyna coraz bardziej wibrować.
|
|
| Back to top |
|
 |
profesorek_96 Poziom 14

|
11 Jul 2010 11:06 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Przepraszam że zadaje czasami błahe pytania.
Czy da się wykonać opis na pcb przy użyciu żelazka?
Czy wykonane przy pomocy żelazka warstwa opisowa może się równać wykonanej przez laminator?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jul 2010 11:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Marco_zg Poziom 14

|
04 Aug 2010 20:45 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
Ja znalazłem farbę Lefranc Glass & Tile Link typowa farba termoutwardzalna do szkła i ceramiki, jest ona wodorozcieńczalna co nie przeszkadzało by znacznie w zamaskowaniu punktów lutowniczych tonerem z drukarki laserowej.:idea: Nie testowałem jej jeszcze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Galareta Poziom 16

|
15 Jan 2012 14:53 Re: Wykonywanie PCB z napisami i soldermaską. |
|
|
|
A ja mam odmienną metodę tzn zamiast laminatora używam 2 blach skręcanych razem. ->
Blachy po skręceniu w nich płytek (wkładamy parę papierów nad ostatnią płytkę od strony robienia napisu. I rozgrzewamy piekarnik do 160-180*C wyłączamy i zostawiamy niech sobie wystygnie ;) Otwieramy i potem do wody jak zawszę:) Jak chcemy aby się napisy "świeciły" należy je jeszcze potem raz wygrzać toner się roztopi i uzyska połysk.
|
|
| Back to top |
|
 |