Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Beginners Programming -> Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe
Author
Message
malum
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 747
Location: Bydgoszcz

Post#1 Post from the author of the topic 10 Jan 2010 12:21   

Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Witam!
Podczas tworzenia strony internetowej natrafiłem na problem.
Założenie jest takie, aby po otwarciu strony, znajdujące się na niej zdjęcia zmieniały się automatycznie co 3 sekundy.
Znalazłem taki skrypt:

Code:

<html>
<head>
<script type="text/javascript">
   var imgs = new Array('1.jpg', '2.jpg', '3.jpg', '4.jpg', '5.jpg');
   var pos  = 0;

   function chImg()
   {
      var i = document.getElementById( 'imgField' );

      i.src = '../fotki/kat3/' + imgs[ pos++ ];

      if( pos >= 5 )
      {
         pos = 0;
      }

      window.setTimeout( 'chImg()', 3000 );
   }
</script>
</head>
<body onload="chImg();">
<img src="../fotki/kat3/1.jpg" id="imgField"/>
</body>
</html>]


Działa bardzo dobrze, ale pozwala na wyświetlenie tylko jednego zdjęcia. Gdyby na stronie było ich 20 musiałbym 20 razy wklepywać ten sam skrypt z drobnymi zmianami, co w moim przypadku jest niepraktyczne, bo ilość zdjęć na stronie będzie zmieniała się praktycznie przy każdym odświeżeniu strony.

Próbowałem też zastosować program napisany w PHP połączony z autoodświeżaniem strony, ale przez to odświeżanie sypie mi się reszta strony.

Macie może jakiś lepszy skrypt?

No i drugie pytanie. Powyższy skrypt korzysta z nazw plików zapisanych do tablicy.
Jak stworzyć taką tablicę automatycznie bo w PHP robi się to tak:
Code:

<?
$folder = opendir('../fotki/kat3');
$i = 0;
while(false !=($plik = readdir($folder))){
if($plik != "." && $plik != ".."){
   $obrazki[$i]= $plik;
   $i++;
   }
}
closedir($folder);

$losowy=rand(0,count($obrazki)-1);

echo($losowy);
echo('<img src=../fotki/kat3/'.$obrazki[$losowy].'>');
?>

Powyższy programik również pozwala na automatyczną zmianę zdjęć, ale przy każdym odświeżeniu strony. Tu problemem jest znowu to odświeżanie - zdjęcia mają zmieniać się automatycznie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Jan 2010 12:21   





Back to top
   
DriverMSG
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Joined: 28 Feb 2005
Posts: 30145
Location: Prowincja Liege

Post#2 11 Jan 2010 04:08   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie interne


Nie znam się na robieniu stron www, ale ostatnio pomagałem bratu w tworzeniu galerii, może przyda ci się to, co mi się zachowało - można tam regulować czas wyświetlania każdej fotki osobno.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
malum
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 747
Location: Bydgoszcz

Post#3 Post from the author of the topic 11 Jan 2010 18:32   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie interne


DriverMSG wrote:
Nie znam się na robieniu stron www, ale ostatnio pomagałem bratu w tworzeniu galerii, może przyda ci się to, co mi się zachowało - można tam regulować czas wyświetlania każdej fotki osobno.


Dzięki wielkie za zainteresowanie, ale nie o to m chodzi.
Mam kika różnych skryptów realizujących zadanie automatycznego przechodzenia ze zdjęcia w zdjęcie, ale ani jeden nie daje się zastosować na jednej stronie dla kilku grup różnych zdjęć Sad

Ma ktoś jakiś pomysł na realizację tego zadania?

Helpful message? + -

Back to top
   
arnoldziq
Moderator Programowanie
Moderator Programowanie


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 4769
Location: High Wycombe

Post#4 12 Jan 2010 11:21   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie interne


Czemu nie coś takiego ?
Code:
<html>
<head>
<script type="text/javascript">
   var imgs   = new Array('1.jpg', '2.jpg', '3.jpg', '4.jpg', '5.jpg');
   var imgs2 = new Array('1.jpg', '2.jpg', '3.jpg', '4.jpg', '5.jpg');
   var pos  = 0;

   function chImg()
   {
      var i = document.getElementById( 'imgField' );
      var i2 = document.getElementById( 'imgField2' );
      i.src = '../fotki/kat3/' + imgs[ pos++ ];
      i2.src = '../fotki/kat4/' + imgs2[ pos++ ];

      if( pos >= 5 )
      {
         pos = 0;
      }

      window.setTimeout( 'chImg()', 3000 );
   }
</script>
</head>
<body onload="chImg();">
<img src="../fotki/kat3/1.jpg" id="imgField"/>
<br>
<img src="../fotki/kat4/1.jpg" id="imgField2"/>
</body>
</html>]

Helpful message? + -

Back to top
   
BRASS
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 02 Apr 2005
Posts: 193

Post#5 19 Feb 2010 09:08   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie interne


Zamiast setTimeout daj setInterval. setTimeout wywołuje sie tylko raz. setInterval działa stale aż do momentu kiedy nie dasz CrearInterval(wartosc_ zwrócona_przez setInternal)

Helpful message? + -

Back to top
   
BooM-Bel
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 05 Aug 2010
Posts: 1
Location: Galway

Post#6 05 Aug 2010 14:15   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie interne


Wypróbowałem obie funkcje: "setInterval" i "setTimeout". "setTimeout" działa idealnie i obrazki zmieniają się cały czas bez względu na to jak długo otwarta jest strona. Niestety "setInterval" po kilku pętlach zaczyna zmieniać obrazki tak szybko że migają jak strobo na imprezie techno. W tym skrypcie lepszym rozwiązaniem jest "setTimeout".

Helpful message? + -

Back to top
   
FoczkaMK
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 15 Jan 2012
Posts: 6

Post#7 15 Jan 2012 23:37   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Witam,
Próbowałam wykorzystać zaprezentowany wyżej przez arnoldziq skrypt ale niestety bez powodzenia.
Dla jednego zdjęcia (miejsca wyświetlania) działa ok.
Dla dwóch wyświetla co drugi obrazek:
dla zdjęcia1 - fotki 1,3,5
dla zdjęcia2 - fotki 2,4,puste miejce
Dla trzech wyświetla się co trzeci:
dla zdjęcia1 - fotki 1,4
dla zdjęcia2 - fotki 2,5
dla zdjęcia3 - fotki 3, puste miejce
Kombinowałam przez kilka godzin począwszy od zmian nazw plików jpg (pierwotnie były nazwy alfanumeryczne) i ich położenia w katalogach (pierwotnie w jednym) ale nie umiem znaleźć przyczyny. Docelowo chciałam ustawić 4 zdjęcia po 3 lub 5 zmian każde.

Kod dla 3 zdjęć:
Code:
<head>
<script type="text/javascript">
   var imgs = new Array('1.jpg', '2.jpg', '3.jpg', '4.jpg', '5.jpg');
   var imgs2 = new Array('1.jpg', '2.jpg', '3.jpg', '4.jpg', '5.jpg');
   var imgs3 = new Array('1.jpg', '2.jpg', '3.jpg', '4.jpg', '5.jpg');
   var pos  = 0;

   function chImg()
   {
      var i = document.getElementById( 'imgField' );
      var i2 = document.getElementById( 'imgField2' );
      var i3 = document.getElementById( 'imgField3' );
      i.src = 'images/my/my1/' + imgs[ pos++ ];
      i2.src = 'images/my/my2/' + imgs2[ pos++ ];
      i3.src = 'images/my/my3/' + imgs3[ pos++ ];

      if( pos >= 5 )
      {
         pos = 0;
      }

      window.setTimeout( 'chImg()', 3000 );
   }
</script>
</head>

<body topmargin="0" leftmargin="0" bgcolor="#99CCFF" onload="chImg();">

<img src="images/my/my1/1.jpg" id="imgField"/>
<img src="images/my/my2/1.jpg" id="imgField2"/>
<img src="images/my/my3/1.jpg" id="imgField3"/>

Poniżej podkreślone pliki, które sie wyświetlają, pozostałe nawet nie próbują mogę sobie wpisać nazwę nieistniejącego pliku i nie ma to żadnego wpływu na wykonywanie skryptu:
('1.jpg', '2.jpg', '3.jpg', '4.jpg', '5.jpg');
('1.jpg', '2.jpg', '3.jpg', '4.jpg', '5.jpg');
('1.jpg', '2.jpg', '3.jpg', '4.jpg', '5.jpg'); nic


działanie skryptu podejrzeć można po adresami:
1 zdjęcie: www.kulesza.net.pl/top1.htm
2 dzjecia: www.kulesza.net.pl/top2.htm
3 zdjęcia: www.kulesza.net.pl/top3.htm

Może ktoś podpowie co jest nie tak.

Helpful message? + -

Back to top
   
arnoldziq
Moderator Programowanie
Moderator Programowanie


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 4769
Location: High Wycombe

Post#8 16 Jan 2012 12:03   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Sprawa jest dość prosta i chodzi o tzw. czeski błąd Smile
Oryginalny skrypt, był przewidziany do zmiany tylko jednego obrazka, i jako taki działa bez problemów Smile
Zauważ, że pozycja w tabeli pos jest zwiększana w trakcie wywołania.
Przy pierwszej pętli, pierwszy element jest zwiększany z 0 do 1 (pos++), ale chwilę potem ten sam element jest zwiększany z 1 do 2 itd.
Przy 3 obrazkach, przy drugiej pętli, która powinna wywołać drugi obrazek z tabeli, pierwsza tabela wskazuje na 4, druga na 5 a trzecia ... na 6. Stąd brak wyświetlania...
Żeby to naprawić, zmodyfilowałem skrypt w ten sposób :
Code: javascript
You must be logged in to see the content.


A wynik działania, możesz zobaczyć tutaj : Link

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Jan 2012 12:03   





Back to top
   
FoczkaMK
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 15 Jan 2012
Posts: 6

Post#9 16 Jan 2012 17:54   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Wielkie dzięki.
Widzę, że za szybko się poddałam, bo chodziła mi po głowie zmiana 'pos' ale nie wiedziałam jak to ugryźć.
Jeszcze raz dziękuję.

Helpful message? + -

Back to top
   
sebaq1
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 25 Jan 2012
Posts: 1

Post#10 25 Jan 2012 16:39   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Jest jakiś kod w HTML - u było by mi łatwiej go edytować???

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Jan 2012 16:39   





Back to top
   
arnoldziq
Moderator Programowanie
Moderator Programowanie


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 4769
Location: High Wycombe

Post#11 25 Jan 2012 17:50   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


sebaq1 wrote:
Jest jakiś kod w HTML - u było by mi łatwiej go edytować???

Dwa posty wyżej masz link do strony. Pobierz HTML i możesz sobie edytować do woli.

Helpful message? + -

Back to top
   
muli9
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2008
Posts: 13

Post#12 21 Feb 2012 14:41   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Witam

Wkleiłem kod na stronie ale nie działa żaden z powyższych, wogóle nic się nie wyświetla w miejscu, w którym wstawiłem - co jest nie tak ?
W zasadzie to mnie interesuje zmiana tylko 2 obrazków, w jednym miejscu.

Helpful message? + -

Back to top
   
arnoldziq
Moderator Programowanie
Moderator Programowanie


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 4769
Location: High Wycombe

Post#13 21 Feb 2012 14:45   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


muli9 wrote:
Witam

Wkleiłem kod na stronie ale nie działa żaden z powyższych, wogóle nic się nie wyświetla w miejscu, w którym wstawiłem - co jest nie tak ?
W zasadzie to mnie interesuje zmiana tylko 2 obrazków, w jednym miejscu.

Masz gdzieś tę stronę umieszczoną ? Można to gdzieś zobaczyć ?
Jak nie, to zamieść tu kod, wraz z Twoimi obrazkami, które maja się zmieniać.

Helpful message? + -

Back to top
   
muli9
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2008
Posts: 13

Post#14 21 Feb 2012 15:05   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Narazie testuję na serwerze wirtualnym wamp - strona jest jako php. Gdziekolwiek bym nie wrzucil tego kodu nic sie nie dzieje i nic nie wyskakuje. Zdjęcia mam w folderze images, nazwy fotek to img2.jpg i img2a.jpg. A kod przerzuciłem dokładnie w tej postaci co jest powyżej i zamieniłem foto1.jpg na img2.jpg itp oraz katalog 'images/my1/' na 'images/'

Helpful message? + -

Back to top
   
arnoldziq
Moderator Programowanie
Moderator Programowanie


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 4769
Location: High Wycombe

Post#15 21 Feb 2012 15:19   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Twój opis niczego nie zmienia, wystarczy, że zmieniłeś gdzieś jedną literę i skrypt się nie wykona.
Dlatego bez kodów źródłowych, nie ruszymy z miejsca. :/

Helpful message? + -

Back to top
   
muli9
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2008
Posts: 13

Post#16 21 Feb 2012 16:44   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Cos takiego mam



Code: php
You must be logged in to see the content.




Co ciekawe dziś znalazłem coś takiego i już się coś pokazuje ale nie jest to obrazek tylko jakby go nie wczytało:


Code: php
You must be logged in to see the content.


Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. - arnoldziq

Helpful message? + -

Back to top
   
arnoldziq
Moderator Programowanie
Moderator Programowanie


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 4769
Location: High Wycombe

Post#17 21 Feb 2012 16:55   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Górny (mój) skrypt się nie wykona, bo nie ma gdzie wyświetlać obrazków...
Skrypt oswołuje się do konkretnych miejść na stronie, oznaczonych imgField1, imgField2 itd.
U Ciebie ich po prostu nie ma.
Nie wystarczy sobie "wkleić" czegoś do swojego kodu, żeby od razu zadziałało...

Helpful message? + -

Back to top
   
muli9
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2008
Posts: 13

Post#18 21 Feb 2012 17:11   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Oczywiście masz racje - głupota z mojej strony - teraz już coś ruszyło - widać jeden obrazek tylko się nie zmienia Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Feb 2012 17:11   





Back to top
   
arnoldziq
Moderator Programowanie
Moderator Programowanie


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 4769
Location: High Wycombe

Post#19 21 Feb 2012 17:16   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Drugi skrypt można uruchomić w ten sposób :
Code: html4strict
You must be logged in to see the content.

Helpful message? + -

Back to top
   
muli9
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2008
Posts: 13

Post#20 21 Feb 2012 17:34   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Niestety w żadnym z kodów nie chce się zmieniać - jest tylko statyczny obraz

a co powinno być po src może tu jest problem <img src="" id="pic1" /> ?

Dodano po 8 [minuty]:

ok ruszyło dzięki wielkie Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
arnoldziq
Moderator Programowanie
Moderator Programowanie


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 4769
Location: High Wycombe

Post#21 21 Feb 2012 17:35   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


muli9 wrote:
Niestety w żadnym z kodów nie chce się zmieniać - jest tylko statyczny obraz

Cos przechwytuje twój timer.
muli9 wrote:
a co powinno być po src może tu jest problem <img src="" id="pic1" /> ?

Tam może być cokolwiek, to po prostu miejsce, w którym będą wymieniane linki do obrazków. Możesz jako "scr" podać link do istniejącego obrazka i od tego obrazka wszystko będzie "startować".

Helpful message? + -

Back to top
   
muli9
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2008
Posts: 13

Post#22 21 Feb 2012 17:42   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Już super śmiga - miałem w body <body onload="chImg();"> z poprzedniego skryptu i to zakłócało nowy skrypt - jeszcze raz dzięki.

Helpful message? + -

Back to top
   
adziozone2
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 11 Dec 2008
Posts: 24
Location: Kraków

Post#23 15 Oct 2013 11:13   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


arnoldziq wrote:
Drugi skrypt można uruchomić w ten sposób :
Code: html4strict
You must be logged in to see the content.


Hej,

Wszystko jest tak jak trzeba, tylko jak ktoś chcę umieścić kod w osobnym pliku np. [i]"nz.js"
a zostawić na stronce tylko "<img scr="" id="pic1"/>" to raczej chyba ze się myle powinno być inaczej. A sam nie wiem, co to ma być, wiem ze na stronce na się znajdować:

<script typy="text/javascript" src="zm.js"></script>

<img scr="" id="pic1" />


ale to nie działa, i dlatego pytam was.

Helpful message? + -

Back to top
   
arnoldziq
Moderator Programowanie
Moderator Programowanie


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 4769
Location: High Wycombe

Post#24 15 Oct 2013 11:28   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Może chodzi o użycie nieznanego (z poziomu HTML/javaScript) słowa typy, zamiast type ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Mr_Unk
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 24 Jan 2013
Posts: 174
Location: Radom

Post#25 15 Oct 2013 11:29   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


Tylko po co tak rzeźbić - nie możesz po prostu użyć dowolnego slidera ?

Choćby tego

Po co pisać coś, co ktoś inny napisał już dawno temu... lepiej.

Helpful message? + -

Back to top
   
adziozone2
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 11 Dec 2008
Posts: 24
Location: Kraków

Post#26 15 Oct 2013 12:31   

Re: Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe


ok, wszystko jasne,

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Programming Generally -> Beginners Programming -> Automatycznie zmieniające się zdjecia na stronie internetowe
Page 1 of 1
Similar topics
zmieniające sie zdjecie na stronie www (5)
[vb.net/t-sql] - Jak przedstawić graficznie zdarzenia zmieniające się w czasie (1)
Brama po opusczeniu automatycznie się podnosi (2)
I2C w Atmega 168. Czy uruchamia się automatycznie? (3)
Czy da się automatycznie policzyć ilość cykli zegara? (7)
Brama Hormann - nie zamyka się automatycznie po zadz. czujki (9)
PC Schematic Schemat nie miesci się na stronie (8)
Java Script - Automatyczne zmienianie się zdjęć na stronie (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl topic RSS feed