| Author |
alucard333 Poziom 5

|
06 Feb 2010 10:49 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
mam małe pytanie jak odbywa sie np zaczynanie pracy tzn. ustalanie gdzie jest środek ? i jak wpisanie do oprogramowania materiał
|
|
| Back to top |
|
 |
M. S. Poziom 21

Joined: 12 Jan 2005 Posts: 1492 Location: Czechowice - Dziedzice
|
06 Feb 2010 12:02 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
Tworząc Kod G ustala się jakiś punkt charakterystyczny (lub dwa). Na materiale zaznacza się ten punkt. Frezem ręcznie najeżdża się na ten punkt (i sprawdza ewentualnie drugi). I do roboty. W programie nie uwzględnia się rodzaju materiału tylko ustawia się szybkość posuwu.
|
|
| Back to top |
|
 |
gremlin2001 Poziom 9

|
07 Feb 2010 13:36 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
Witam
Jaki sa parametry skrawania, tzn. jakie obroty i posuw przy frezowaniu plastikowej obudowy?
Jaki rodzaj i wielkosc freza jest uzywany?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
M. S. Poziom 21

|
07 Feb 2010 14:32 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
Dobre efekty daje frez dwupiórowy, który zrobiłem z wiertła 2,5mm zeszlifowanego na płasko i zaostrzyłem krawędzie boczne. Koniec freza jest podobny do końcówki wiertła.
Posuw 120mm/min. obroty 8000 1/min. Tworzywo stapia się tylko nieznacznie na samym dole. Krawędzie nie są stapiane.
Planuję zrobić podobny frez z dobrego wiertła, ale z zachowaniem skrętu. Zwiększę wtedy prędkość do 200mm/min. Obroty wrzeciona minimalne do osiągnięcia czyli ok. 8000obr/min. Skręt umożliwi wyrzucanie materiału z frezowanego rowka. Materiał ten pozostawiony w rowku częściowo stapia się i niepotrzebnie rozgrzewa resztę.
Frezy wieloostrzowe momentalnie zaklejają się tworzywem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2010 14:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
chrobot Poziom 14

|
20 Feb 2010 00:11 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
pozwoliłem sobie na drobne zmiany , głównie dotyczace smd , chyba autor projektu nie bedzie tym urażony
zmiany:
- format - Protel 99 SE oraz pdf
- zamiast goldpinów złacza ARK
- wszystkie elementy są do montażu przewlekanego
- plyta główna nieco rozbudowana (patrz rysunki) , zbednych elementów mozna nie montować
- dodano płyte zasilacza 5 V i 12 V
- na płytach sterowników rozdzielono napiecia 12V załaczające tranzystory sterujące MOSFET-ami IRF510 (u mnie BUZ11) i 24 V do zasilania silników
- dodano płyte klawiarury
- płytki mają opisane złącza
- ATTINY2313 nalezy programować w osobnym programatorze
nie wiem czy poprawnie zinterpretowałem opis działania sterowników projetujac płyte klawiatury , ale są przyciski :
- 3 x led dla osi XYZ
- 3 x prawo dla osi XYZ
- 3 x lewo dla osi XYZ
- 3 x reset - tu nie wiem czy mozna połaczyć wszystkie 3 ( dla osi XYZ ) razem do jednego
przełacznika za pomoca matrycy diodowej
dla przejrzystości problemu ponizej schemat klawiaturki.
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
CNC_Protel99SE_i_pdf.rar |
| Contents: |
|
| Filesize: |
359.95 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
tellhun Poziom 4

|
20 Feb 2010 17:22 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
ATTINY2313 nalezy programować w osobnym programatorze?:cry:
| chrobot wrote: |
pozwoliłem sobie na drobne zmiany , głównie dotyczace smd , chyba autor projektu nie bedzie tym urażony
zmiany:
- plyta główna nieco rozbudowana (patrz rysunki) , zbednych elementów mozna nie montować
- na płytach sterowników rozdzielono napiecia 12V załaczające tranzystory sterujące MOSFET-ami IRF510 (u mnie BUZ11) i 24 V do zasilania silników
nie wiem czy poprawnie zinterpretowałem opis działania sterowników projetujac płyte klawiatury , ale są przyciski :
- 3 x led dla osi XYZ
- 3 x prawo dla osi XYZ
- 3 x lewo dla osi XYZ
- 3 x reset - tu nie wiem czy mozna połaczyć wszystkie 3 ( dla osi XYZ ) razem do jednego
 |
|
|
| Back to top |
|
 |
chrobot Poziom 14

|
21 Feb 2010 00:35 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
tak , nie wyprowadziłem złącza isp na płytce do programowania w układzie, jak to ma miejsce w oryginalnym projekcie . porównaj schematy.
|
|
| Back to top |
|
 |
matelektronik Poziom 15

|
23 Feb 2010 12:45 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
Mam pytanie do kolegi M. S.. Intryguje mnie ten filmik w pierwszym poście gdzie jest wycinany otwór w obudowie (KRADEX?). Jakiego frezu użyłeś, że plastik się nie topi i jakie były obroty?
|
|
| Back to top |
|
 |
M. S. Poziom 21

|
23 Feb 2010 18:01 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
Cofnij się kolego do mojego poprzedniego postu.
| Quote: |
| chyba autor projektu nie będzie tym urażony |
Oczywiście, że nie!
|
|
| Back to top |
|
 |
jarcys Poziom 19

|
20 Sep 2010 17:10 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
Jaki układ masz załanczający wrzeciono, pytam bo chciałbym takie zrobić.
|
|
| Back to top |
|
 |
M. S. Poziom 21

|
20 Sep 2010 23:19 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
Układ załączający wrzeciono w moim przypadku to fabryczny ręczny wyłącznik na jego obudowie :D . Oczywiście można zrobić sterowanie wrzeciona z poziomu G-kodu, ale nie było mi to potrzebne.
|
|
| Back to top |
|
 |
STRAŻOK 99 Poziom 9

|
08 Jan 2011 22:20 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
Koledzy przepraszam że odgrzewam temat ale mam prośbę podajcie schemat tej klawiaturki ręcznej.
|
|
| Back to top |
|
 |
gremlin2001 Poziom 9

|
11 Sep 2011 15:04 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
Co do predkosci o frezow, podpowiem troche bo zajmuje sie frezowaniem obudow plastikowych.
Frezy obcinane z wiertel itp - radze sobie dac spokoj
Za kilkanascie max 30-40zl mozna kupic fabryczne frezy.
Do tworzyw sztucznych osobiscie uzywam frezow jednopiorowych gdyz najmniej sie zaklejaja. Uzywam srednice 2,5 lub 3mm
Obroty jakie daje np przy wycinaniu w PP grubosci 3mm to jakies 3000-4000obr/min i predkosc posuwu 300-500mm/minute zalezne od tworzywa, grubosci , glebokosci ( czasem nie przecina sie na wylot ) itp
I nic sie nie przytapia, oczywiscie nie mozna przesadzac z predkosciami czy obrotami
Pozdrawiam
Slawek
|
|
| Back to top |
|
 |
siwu Poziom 12

|
23 Sep 2011 10:06 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
Witam mam pytanie żeby zrobić taką frezarkę o polu roboczym formatu A4 to jak długich wałków oraz śrub trzeba użyć ?
|
|
| Back to top |
|
 |
aniołek Poziom 10

|
01 Oct 2011 22:13 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
Witam
Jak rozumiem (bo nigdzie nie znalazłem stosownej adnotacji) - wszystkie rezystory są ćwierć watowe? Zaś kondensatory - mogą być xx/50V?..
Ponadto - skoro użyte zostały mikrokontrolery - jaka może być trwałość sterownika? Mają one określoną "żywotność", więc po jakimś czasie "umrą" śmiercią naturalną :( .. Ile mogą popracować - rok, dwa?..
I jeszcze jedno pytnie - o ile zrozumiałem układzik nie pozwala na pracę półkrokową i inne podzielniki?.. Czy byłby problem poszerzeniem go o tę możliwość?
Przy okazji - dzięki Autorowi za ideę i kol. chrobot za opracowanie :)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Oct 2011 22:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marucha79 Poziom 13

|
05 Dec 2011 15:19 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
Gratuluje projektu, bardzo inspirujący :)
Mam pytanie do autora maszynki - jak przedstawia się żywotność układu wałek - łożyska? Czy na łożyskach nie pojawiają się szybko luzy? Myślę o podobnym rozwiązaniu, ale z dwoma prętami na oś, dlatego bardzo liczę na odpowiedź.
|
|
| Back to top |
|
 |
kociątko Poziom 21

|
18 Jan 2012 18:19 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
| chrobot wrote: |
zmiany:
- 3 x led dla osi XYZ
- 3 x prawo dla osi XYZ
- 3 x lewo dla osi XYZ
|
Witam. Czy udało się uruchomić według schematu w protelu maszynkę? Czy nie było problemów? Klawiatura odpowiednio podłączona? Czy można zastosować zamiast sterownika na Attiny sterownik na Atmega8 opisany w temacie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1532487-0.html dodając tylko wyjście na mosfetach? Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
artutidu Poziom 3

|
02 Feb 2012 21:49 Re: Frezarka CNC domowej roboty |
|
|
|
Witam, nie jestem pewny czy w odpowiednim poscie pisze bo jestem początkujący na elektrodzie, ale do rzeczy planuje wykonac samodzielnie frezarkę CNC o polu roboczym zblizonym do wymiarów 90cmX60cm, zblizonym gdyż jak przyjdą częsci mechaniczne (takie jak wałki i sruby trapezowe)do wykonania wtedy do nich dopasuje stół roboczy. Spedziłem kilka godzin przed kompem szukajac jak taką maszyne można wykonac, podpatrując inne konstrukcje, co jest do tego potrzebne jakie części itd. Maszyna głównie by służyła do frezowania w drewnie acz kolwiek nie wykluczam metali miekkich i innych tworzyw.
do rzeczy, znalazłem podstawowe cześci elektroniczne i mechaniczne które przedstawię poniżej i tu prosze o pomoc forumowiczów którzy robili takie coś i wiedzą jakie błedy można popełnic jak zapobiec im i jak dobrać częsci by najlepiej ze sobą działały. Oczywiście odwiedzałem strone CNC.forum która sporo mi pomogła.
Oto wykaz czesci elektronicznych wraz ze zblizoną ceną:
Sterownik M542 silnika krokowego 4,2A CNC 224,99 X3 = 672 zł.
Silnik krokowy 3.1Nm 4.2A lub 2.1A, 8-p, cnc NOWY 164,99 x3 = 494,97
MZ-01 - UNIWERSALNY MODUŁ ZASILAJĄCY (akcesoria cnc) 150 zł
Transformator TR420 230/ 2x30V (akcesoria CNC) 193 zł
PŁYTA GŁÓWNA STEROWANIA CNC SSK-MB2 (akcesoria CNC) 90 zł
wykaz czesci mechanicznych wraz ze zblizoną ceną;
wałek prowadzący z podporą fi25 2x1m =2m 180 zł za m 360 zl
wałek prowadzący z podporą fi25 1.5m 270 zł za 1.5m 270 zł
wałek prowadzący z podporą fi20 1m 150 zł
łozysko liniowe w obudowie otwarte fi25 8szt. 8x50 zł 400 zł
łozysko liniowe w obudowie otwarte fi20 4szt 4x35 zł 140 zł
Sruba trapezowa 20x4 1m 40 zł
sruba trapezowa 20x4 1m 40 zł
sruba trapezowa 16x4 0.5m 26 zł
nakretki do srub trapezowych brazowe okrągłe 20x4 2szt 73zł 146 zł
nakretka do srub trapezowych brązowa okrągła 16x4 1szt 43 zł
Oczywiscie brakuje innych elementów takich jak: sprzegła, łączniki krańcowe i innych drobiazgów ale to można dokupić po wykonaniu konstrukcji mechanicznej.
Brakuje też wrzeciona i tu sie zastanawiam nad wrzecionem kress 800 lub 1050 watt.
Stół planuje zrobic z profili spawanych z ruchomą bramą , wszystko na wałkach podpartych.
Mam też pytanie odnośnie mocowania śrub trapezowych. Myślałem nad tym by je wykonać z łożysk stożkowych w obudowie umieszczonych w ramie, luz kasowało by się nakrętkami na odpowiednio obrobionej wczesniej śrubie trapezowej. Prawdopodobnie w czasie prac coś jeszcze się zmieni ale to są moje wstępne założenia co do wykonania. oczywiscie bede informował na bieżaco z wykonaniem poszczególnych elementów. Z góry dzięki za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |