Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO
Autor
Wiadomość
Kozi_t
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 31 Mar 2007
Posty: 9
Miasto: Katowice

Post#1 Post autora tematu 12 Sty 2010 20:12   

Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Witam.
Proszę o poradę w następującym problemie.
Do istniejącej instalacji CO chciałbym podłączyć bojler CWU.
Instalacja jest wykonana na rurkach miedzianych z obiegiem wymuszonym pompą (na wyjściu) - kocioł na węgiel.
Bojler chciałbym umieścić w piwnicy bezpośrednio pod łazienką.
Byłby umiejscowiony mniej więcej na poziomie pieca.
Czy to ma sens?
Jakiego typu bojler moglibyście ewentualnie polecić?
Czy trzeba zastosować pompę na obiegu bojlera i w którym miejscu?
Ewentualnie moglibyście zaproponować jakiś prosty układ sterowania do odcięcia obiegu wody kotłowej w momencie kiedy piec wygaśnie i temperatura wody kotłowej spadnie poniżej temp. w bojlerze.
Proszę o wszelkie porady.
Pozdrawiam i dziękuję.
Powrót do góry
   
dambonet
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 12 Lis 2004
Posty: 117

Post#2 13 Sty 2010 21:43   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Ma sens, jak najbardziej. Dobrym rozwiązaniem jest zakupienie bojlera z wymiennikiem płaszczowym ze względu na dużą powierzchnię grzewczą.
Jeżeli chodzi o montaż to zwracaj uwagę na konieczność odpowietrzenia płaszcza, jeżeli nie ma możliwości odpowietrzenia samoczynnego np. pionem, to wtedy trzeba na zasilaniu płaszcza wrzucić odpowietrznik.
Polecam także montaż zaworów odcinających z czego jeden, ten na zasilaniu płaszcza polecam podczas eksploatacji trochę przymknąć.
Jeżeli chodzi o sterowanie pompą to tutaj temat rzeka, najprościej zamontować termostat elektroniczny który wyłączy pompe przy spadku temperatury poniżej np. 50 stopni.
Powrót do góry
   
luzak987
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 4
Miasto: Oborniki

Post#3 14 Sty 2010 17:10   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


zgadzam sie z tym co napisał "dambonet" i dodam ze jedna pompa na układzie w zupełności wystarczy nie musisz montować drugiej. A co do sterowania pracą pompy wystarczy najzwyklejszy sterownik który bedzie ja rozłączał przy ustawionej temp. idzie go dostać w każdym sklepie instalacyjnym.

Proszę pisać zgodnie z zasadami pisowni polskiej
mod - mirrzo

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sty 2010 17:10   





Powrót do góry
   
krisi3
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 523

Post#4 15 Sty 2010 20:27   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Nie zapomnij o zaworze bezpieczeństwa i zaworze zwrotnym to ważne.
Powrót do góry
   
bossman1974
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 120
Miasto: Bielsko - Biała

Post#5 17 Sty 2010 20:16   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Osobiście wykonałem instalację w której na 2 pomp zasiliłem ciepłem z pieca bojler gazowy.
Kiedy bojler "potrzebuje" ciepła w pierwszej kolejności sprawdza temperaturę na piecu i jeśli jest taka możliwość to po zamianie pomp cała moc pieca podana jest na bojler, jeśli temp. na piecu jest za niska dogrzewa gazem.
Po 2 latach używania stwierdzam że rozwiązanie się sprawdziło, nawet jak sobie w lecie dogrzeję drewnem.
Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#6 17 Sty 2010 21:12   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


bossman1974 napisał:
Osobiście wykonałem instalację ...

To widać.
Gratuluję - zwłaszcza dobrego samopoczucia.
Po opisie można by było dojść do fałszywych wniosków (bo opis jest fajny) , ale zamieszczone zdjęcia wszystko popsuły.
Gdzie masz naczynie wzbiorcze , jakich materiałów użyłeś ?
Funkcjonalnie to jest fajne ale Ty to "popsułeś".(nie ma się czym chwalić)
Jeszcze ktoś "uodporniony" na wiedzę zechce to skopiować a to jest zły przykład wykonania i użytych materiałów. (bo idea jest fajna)

ps. Z naczyniem wzbiorczym nie jesteś jedyny , gdyby nie użyte materiały to byłbyś wzorem do naśladowania.
Powrót do góry
   
bossman1974
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 120
Miasto: Bielsko - Biała

Post#7 17 Sty 2010 22:15   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Te krzysio o h.. Ci chodzi ??
To naczynie które widać jest od cyrkulacji - gdybyś się orientował to widać na pierwszy rzut oka !
Instalacja jest w otwartym ! A technologię widać w 100%.
Nie wypowiadam się więcej na Twój temat bo Ty sam opowiedziałeś wszystko !
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#8 18 Sty 2010 06:53   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Ja dokładnie wiem , o co mi chodzi.
Ja dokładnie wiem że ten układ jest w systemie otwartym.(właśnie naczynie wzbiorcze systemu otwartego jest źle podłączone)
Dokładnie wiem że to jest źle zrobione.(chociaż estetycznie).
I wreszcie na sam koniec słowo którego chciałeś użyć w stosunku do mnie pisze się przez "ch".
To wszystko razem wzięte do kupy świadczy o Tobie.
Jesteś niedouczony i masz rację - nie wypowiadaj się więcej.
Bo to Cię przerasta - myślałeś że tu są sami idioci i nikt nie zauważy ża to głupoty ?
To co zrobiłeś to "Radosna twórczość instalatorów" i tam powinno być publikowane.

ps. Zapomniałem że do ludzi takich jak Ty nie wolno używać przenośni i niedomówień bo nie zrozumieją.
Nie chodzi mi o to niebieskie naczynie przeponowe tylko o brak prawidłowego podłączenia naczynia wzbiorczego przy kotle. (ten brak świadczy o tym że jest ono wpięte poprzez zawór różnicowy a to jest źle)
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7031
Miasto: MOJE Miasto

Post#9 18 Sty 2010 08:05   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Do kotła węglowego EKO-Plastik ? NIEPOROZUMIENIE totalne.
Tylko czekać jak to "popłynie" Resztę przystępnie opisał krzysio_sr, ale panować Panowie nad sobą
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sty 2010 08:05   





Powrót do góry
   
bossman1974
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 120
Miasto: Bielsko - Biała

Post#10 18 Sty 2010 08:19   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Oki Krzyś obrzucanie się obelgami nie jest konstruktywne, ja robiłem to w celu obniżenia kosztów i w oparciu o podręczniki.
Nie jestem fachowcem Twojego pokroju, przekonałeś mnie że wiesz "co to to".

Naczynia przy piecu nie widać bo go tam nie ma w ogóle, jest zbiornik przelewowy na poddaszu, PEX nie popłynie nawet jak wyłączą prąd, zasilam piec awaryjnie na 2 godziny a piec jest z nadmuchem więc niby czemu, układ jest otwarty a rury atestowane do 110 st. W trybi awaryjii prądu pracuje tylko pompa ogrzewania. Mieszkam w mieście i nie zdarzają się dłuższe awarie.
Co do naczynia cyrkulacji CWU to jest wpięte wg. zasad jakie wtedy znalazłem, czyli pomiędzy wyjście CW a powrut cyrkulacji (przez pompkę która ssa).
Te Alupex'y (PE-X/AL/PE-RT o ile pamiętam) , które widać rozprowadzają na poziomie piwnicy 3 piony, reszty nie widać, są jeszcze piętro i poddasze. W sumie grzeję 270m² 15toma grzejnikami. Nie mam problemów z zapowietrzaniem itp.
Nie widzę tutaj nic do poprawy (pomijając odprowadzenie z zaworu bezp. na bojlerze).
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7031
Miasto: MOJE Miasto

Post#11 18 Sty 2010 08:54   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Naczynie przeponowe wody użytkowej montuje się na wodzie zimnej bezpośrednio przed zasobnikiem, już za zaworem odcinającym, lub zwrotnym.
Zarówno EKO-Plastik, jak i PEX ma temp. pracy poniżej 90 st C, więc szansa na popłynięcie jest spora - brałeś pod uwagę starzenie się materiału?
bossman1974 napisał:

Nie widzę tutaj nic do poprawy

Do poprawy - podłączenie naczynia otwartego na poddaszu. MUSI być inaczej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sty 2010 08:54   





Powrót do góry
   
indianer
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 168
Miasto: Tuchań

Post#12 18 Sty 2010 09:02   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


W swojej instalacji do wyłączania pomp zastosowałem prosty termostat z kapilarą z jakiejś NRD-owskiej pralki. Może nie jest tak dokładny jak elektroniczne, ale za to nie zużywa prądu. Pracuje to już prawie dwa lata i nie narzekam.
Powrót do góry
   
bossman1974
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 120
Miasto: Bielsko - Biała

Post#13 18 Sty 2010 09:02   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Mirrzo - pobiegłem sprawdzić - faktycznie podłączałem go do zimnej wody. Z resztą na zdjęciu widać niebieską kropkę na rozetce przy zbiorniku.

Wavin ma 10 lat gwarancji na rurkę więc szacuję, że 20 wytrzymają o ile ich nie zniszczę w sposób inny (nieprzewidziany).

Czemu wzbiorcze musi być inaczej ?
Celem montażu jest zapobieganie zapowietrzaniu przy ubytku wody na skutek parowania i odbieranie nadmiaru przy wzroście temperatury w układzie otwartym, niezależnie jaki typ, czy naczynie przeponowe przy piecu (mające zdolność uzupełniania przy obciążeniu ciśnieniem), czy to zbiornik przelewowy - cel jest spełniony a koszt niższy.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7031
Miasto: MOJE Miasto

Post#14 18 Sty 2010 09:17   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


bossman1974 napisał:

Co do naczynia cyrkulacji CWU to jest wpięte wg. zasad jakie wtedy znalazłem, czyli pomiędzy wyjście CW a powrut cyrkulacji

Stąd moja uwaga
bossman1974 napisał:

Celem montażu jest zapobieganie zapowietrzaniu przy ubytku wody na skutek parowania i odbieranie nadmiaru przy wzroście temperatury

Naczynie stosuje się w innym celu - zapobieganiu wzrostowi ciśnienia
Powrót do góry
   
bossman1974
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 120
Miasto: Bielsko - Biała

Post#15 18 Sty 2010 09:25   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Rura Alupex ma parametry jak na foto i przy tej temp. popłynie co najwyżej otulina.

Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO

Cytat:
Naczynie stosuje się w innym celu - zapobieganiu wzrostowi ciśnienia


Przecież wzrost ciśnienia jest spowodowany rozszerzaniem się cieczy w przestrzeni zamkniętej - w otwartej musimy tylko odebrać nadmiar (przy wzroście temperatury) i oddać (przy spadku) przeciwdziałając zapowietrzeniu . W otwartym ciśnienie niezależnie od temperatury jest stałe.

Wg mnie oba rozwiązania dają ten sam skutek.

Może i jestem niefachowy ale póki co to nie wytknęliście mi kary godnego błędu. Wystarczy przejrzeć forum ogrzewanie żeby stwierdzić, że ta instalacja nie jest zła, błędy można wyszukać w KAŻDEJ .
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#16 18 Sty 2010 09:57   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


bossman1974 napisał:

Wg mnie oba rozwiązania dają ten sam skutek.


A przepisy ? (np. Polskie Normy)
To coś takiego do "przycięcia skrzydełek" ludziom ?
Otóż nie proszę Pana - jest to zbiór przepisów , które mają na celu bezpieczeństwo.
Czy dom postawisz na trawie , czy może na fundamencie ?
Naczynie wzbiorcze systemu otwartego to właśnie taki fundament dla instalacji.
Ma być "wpięte" w górną część kotła lub między kotłem a najbliższym zaworem.
Najgorszym nie jest Twoja niewiedza , lecz utwierdzenie że masz to zrobione dobrze.
Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO
Powrót do góry
   
bossman1974
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 120
Miasto: Bielsko - Biała

Post#17 18 Sty 2010 10:39   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


No - wreszcie jakieś konkrety. Jeśli chodzi o przepisy to nie dyskutuję.
Przestaję twierdzić ;) że mam dobrze, z resztą dobrze a prawidłowo to 2 różne rzeczy (optimum to dobrze i prawidłowo) - dla mnie ważne że działa.

Widzę błąd - zamiast montować naczynie na szczycie wszystkich spiętych w jedno miejsce pionów, powinienem je poprowadzić niezależnie od instalacji (tyle że wtedy nie odpowietrzała by mi się sama - musiał bym zainstalować automaty na pionach.
Ale czy skoro naczynie jest na rurkach powrotnych to zrobię jakąś większą różnicę ? Zasilania kończą się w grzejnikach, więc nie ma zagrożenia pompowania w naczynie. Dymersje rur mniej więcej się zgadzają.
Powrót do góry
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Dołączył: 04 Lut 2007
Posty: 1252
Miasto: Świdnik

Post#18 18 Sty 2010 19:49   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Witam.
Naczynie wzbiorcze należy montować zgodnie z przepisami i normami, nie ze względu na zapowietrzanie się instalacji, czy wpompowywanie wody przez pompę w naczynie (na to są inne sposoby). Naczynie montuje się tak a nie inaczej, po to aby twój kocioł nie wyglądał tak (patrz zdjęcie poniżej), po zaistnieniu stanu awaryjnego jak np: awaria pompy, brak prądu, zapchanie filtru, zamknięcie zaworu, awaria automatyki (stała praca dmuchawy, brak pracy pompy), i.t.p.
Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO
I nie ma tu tłumaczenia, że u mnie się to nie zdarzy, wyłączenia prądu się nie zdarzają, pompa i automatyka jest pewna, tylko ja to obsługuje i nie palę mocno. Już nie jeden tak mówił, a jednak coś się zepsuło, zacięło, czegoś nie dopilnował, o czymś zapomniał. W takiej sytuacji ma skórę uratować prawidłowo zamontowane i podłączone naczynie wzbiorcze.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sty 2010 19:49   





Powrót do góry
   
bossman1974
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 120
Miasto: Bielsko - Biała

Post#19 18 Sty 2010 23:32   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Oki
wynajdę sobie i poprawię !
Słowo ;)
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7031
Miasto: MOJE Miasto

Post#20 18 Sty 2010 23:37   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


To jest tu: 18 Sty 2010 09:57
Powrót do góry
   
kermit9
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 16
Miasto: podkowa lesna

Post#21 07 Mar 2010 20:06   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Ludzie prosze nie wylanczajcie pompy obiegowej przy 50 st. . To tak jakbyscie 3 lopaty wegla do smieci wyrzucali . Produkuje zawory specjalnie do takich zastosowan jak zabezpieczenie bojlera przed wychladzaniem po wygasnieciu pieca . Bogdan.
Powrót do góry
   
Starkes
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 401
Miasto: Leszno Wlkp.

Post#22 09 Sie 2010 21:32   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Bogdan możesz rozwinąć temat?
Powrót do góry
   
marcelixx
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 29 Cze 2011
Posty: 3
Miasto: Grabowskie

Post#23 12 Wrz 2011 21:21   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Witam. Piszę tutaj żeby nie zaśmiecać forum nowym tematem.
Chodzi mi o podłączenie bojlera, zwykłego z wężownicą (poziomy) otóż kiedyś podczas remontu przeniosłem go z łazienki do kotłowni i podłączyłem do kotła CO tylko w ten sposób, że zasilanie od kotła podłączyłem do dolnego wyjścia wężownicy, a powrót jest od górnego. Czy takie podłączenie może być, czy jest jakoś szczególnie niedozwolone? Jeżeli tak to dlaczego?
pozdrawiam Marcin
Powrót do góry
   
draco86
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 282
Miasto: Poznań

Post#24 08 Paź 2012 19:58   

Re: Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO


Mam mały problem z bojlerem. Jest podłączony do instalacji CO z jedną pompą obiegową.
By cała ciepła woda nie szła po najmniejszej linii oporu czyli przez bojler, przymykam zawór.
Jednak problem pojawia się, gdy w piecu zgaśnie. Sterownik pieca wyłącza pompę obiegową
dopiero, gdy woda ostygnie poniżej 30 stopni. Przez to wychładza mi się ciepła woda w bojlerze. Czy są jakieś zautomatyzowane rozwiązania, zawory, które odetną mi dopływ wody do bojlera?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Podłączenie bojlera do istniejącej instalacji CO
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Proszę o wskazówki do Instalacji Cwu- podłączenie zasobnika wody /bojlera/ (2)
Przeróbka istniejącej instalacji c.o. (4)
Połączenie kominka do istniejącej instalacji grzewczej CO (4)
Przerobienie istniejącej instalacji grzewczej, montaż zaworu 4D itp... (4)
modernizacja istniejącej instalacji CO przez włączenie zaworu mieszającego (3)
Podłączenie bojlera do CO (15)
Podłączenie kolektora do bojlera c.w.u. (1)
Podłączenie wymiennika do bojlera (20)
podłączenie bojlera elektrycznego (4)
Podłączenie bojlera (wymiennika) wskazówki (16)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.107 seconds

elektroda.pl temat RSS