FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Palnik na olej przepracowany, jak zrobić?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Palnik na olej przepracowany, jak zrobić?
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#2431 08 Feb 2012 23:17   

Re: Palnik na olej przepracowany, jak zrobić?

Ceimir na pewno Ojciec załozyciel Pablo i inni koledzy biegli w elektronice rozwiążą problem palnika. Ja swój palnik ciśnieniowy diagnozowałem cztery miesiące szukając przyczyny chwilowego dymu podczas zapalania palnika. Dopiero przypadkowe zwarcie uszkodzonej grzałki podgrzewającej dyszę pokazało ,że mój palnik cały czas pracuje bez podgrzewu drążka paliwowego 8-O
Back to top

pablo1521
Poziom 19
Poziom 19

Post#2432 Post from the author of the topic 09 Feb 2012 00:18   

A nie mogłeś zapytać?
Biały dym to mało paliwa - za zimne to też za mało = biały dym.
Było zadzwonić :)
Back to top

ceimir
Poziom 2
Poziom 2

Post#2433 09 Feb 2012 12:25   

Panowie Dzięki za info sterownik loa24 mam za 190zł nowy reszta to się okaże puzniej. Ma ktoś na zbyciu wyłącznik rtęciowy ? Bo ja wywaliłem ale wtedy nie myślałem o palniku .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Feb 2012 12:25   

Back to top

pablo1521
Poziom 19
Poziom 19

Post#2434 Post from the author of the topic 09 Feb 2012 15:56   

No to busines zrobiłeś :)
2 całe palniki by kupił za 190 pln
Nowy loa 164 zł
http://www.nordteamlogistic.pl/siemens-loa-24-p-105.html

Na Alledrogo podobnie :)
Back to top

tomekshlm06t
Poziom 9
Poziom 9

Post#2435 09 Feb 2012 23:02   

Witam towarzystwo, pogoda troszkę sfolgowała, dzisiaj rano było -12 st., można powiedzieć, nareszcie ciepło. U nas na wsi połowa ludzi kopie dopływy szamb, palą ogniska i ryją ziemię, bo rury zamarznięte, zresztą miałem u siebie to samo. Zużycie oleju w ciągu 2 ostatnich tygodni mrozów - trochę ponad 300 l., dom z murem tradycyjnym, powierzchnia do ogrzania +/- 200 m. kw., ciężko było uzyskać +22 st. Palnik chodził 15 min. pracy/5 minut odpoczynku, piec momentalnie się wychładzał. Największy problem miałem ze sprężarką poza domem, a właściwie z przewodami doprowadzającymi powietrze do kotłowni. Notorycznie zarośnięte lodem, ale już mam pomysł, żeby zastosować taśmę grzewczą, o której wspominał kiedyś Zbyszek, i w czasie tak niskich temperatur, co dwa dni podgrzać węże i je przedmuchać. Sprężarka, też wystawiona na podwórze, jako taka pracowała bez zarzutu, zbiornik 150 l., kompresor od Ikarusa, silnik 2,2 kW, wszystko zamknięte w skrzyni z płyt OSB. Sam palnik, made in pablo, zrobił wcześniej małą rewolucję i przegrzewał piec i dyszę. Przyczyną był zbyt mały piec, a zbyt duży palnik wstawiony zbyt głęboko do pieca. Obecnie wysunąłem palnik z pieca tak, że lufa wchodzi do komory jakieś 1-2 cm. i jest super. Przy ustawianiu powietrza na wentylatorze początkowo dawałem za dużo powietrza i miałem kłopot ze zbyt zimnym spalaniem, efektem była sadza w piecu i brudny zawir, ale już doświadczenie podpowiada, że jak widać biały dym z komina, to trzeba przykręcić powietrze. Takie spostrzeżenia z frontu zimowego, wnioskuję, że ekstremalne, poligonowe warunki potrzebne są do dopracowania konstrukcji. A jak u kolegów? Pozdrawiam.
Back to top

zbyszek1281
Poziom 17
Poziom 17

Post#2436 12 Feb 2012 13:15   

Witam
Na początku miałem podobne problemy i brak doświadczenia eksploatacyjnego. Na razie mój palnik ciśnieniowy z braku grzałki pracuje bez podgrzewu drążka.Dymu przy starcie palnika pozbyłem się podnosząc temperaturę oleju. Wadą takiego postępowania jest uszkodzenie /przeciągnięcie/ manometru do 1 bar Założony drugi do 2,5bar chyba też się popsuł. Przy wyregulowaniu płomienia na jasny kolor i bezdymna pracę pokazuje ok. 2 bary :?: Ciśnienie oleju dochodzące do reduktora to 2,5bar. Największym problemem eksploatacyjnym jest kończące się paliwo. Urzędnicy z Departamentu Ochrony Środowiska na razie nie wiedzą jak ugryżć temat utylizacji oleju z odzyskiem ciepła. Miałem nawet pytanie dlaczego zależy mi na legalizacji obrotu odpadem. Posiadanie kotła z atestem do spalania olejów odpadowych w świetle przepisów nie zezwala na eksploatacje :cry:
Paweł dzięki za pomoc, ale jak widzisz są większe problemy niż te techniczne :?:
Back to top

tomekshlm06t
Poziom 9
Poziom 9

Post#2437 12 Feb 2012 16:43   

Spostrzezenia, które wcześniej opisałem, mam nadzieję, że pomogą innym użytkownikom. Dla mnie to pierwszyzna, a to, że nazwałem twórcę palnika i opisałem błędy (moje, a nie jego twórcy), wskażą drogę do bezstresowego użytkowania palników. Widząc, że palnik pracuje tak sobie, przy temp. zewnętrznej -25, nie przychodziło do głowy żeby w nim grzebać. Mocno ściśnięte posladki i .....może się uda. Ale takie doświadczenie procentuje i jeśli ktoś na tym skorzysta, wówczas jest ok.
Jesli zaś chodzi o legalność spalania odpdów (napisałem tak celowo), to nie zawracajmy sobie głowy, traktujmy forum jako (tfu!) platformę
teoretyczną. Niech nasze rozważania nie przyczynią się do rozpoczęcia śledztwa. Według przepisów jesteśmy... jacy jesteśmy. A kazde spisane doświadczenie, niech pozostanie tylko doświadczeniem.
Produkując (nawet w przenośni) paliwo, musisz płacić akcyzę, dlatego nie produkujemy, a rozważamy mozliwości wykorzystania odpadów.

Chyba mróz rzucił sie na myslenie. Sorry za tą wstawkę. Mimo wszystko pozdrawiam ciepło wszystkich forumowiczów..
Back to top

zbyszek1281
Poziom 17
Poziom 17

Post#2438 12 Feb 2012 17:23   

Z paliwem sprawa wydaje się prostsza. Znam precedens dotyczący oleju opałowego :idea: . Za zakupiony olej do celów grzewczych ktoś zapłacił dodatkowo akcyzę paliwową i z kwitem jezdzi samochodem :?: :D
Oleje odpadowe zużyte itp.wg przepisów podlegają utylizacji :cry: dlatego trudno to formalnie załatwić.
Back to top

tomekshlm06t
Poziom 9
Poziom 9

Post#2439 12 Feb 2012 17:38   

Nie wiem, czy modo nie anuluje, ale napiszę. Kilka lat temu skonstruowałem wózek boczny do mojej jamahy (piszę po polsku). Wózek ten niestety znalazł sie po lewej stronie motorka, ale tylko ze wględów konstrukcyjnych. Jeżdżę takim zestawem cały czas, byłem nim kilkakrotnie za granicą Polski i nie było tematu, że nie można, czy też że niedozwolono. Ostatnio miałem "przyjemność" rozmawiać na ten temamt z doradcą premiera d/s BRD (bezpieczeństwo ruchu drogowego). Okazało się, że to niedozwolone. Ja jednak jeżdżę dalej, pozdrawiam policajów i mam zastrzeżenia eksperta głęboko w d.... Tak samo jest z olejem. NIe pytam, lepiej śpię.

Zbyszku, w naszym wspaniałym świecie jest tak: zapłacisz i możesz robić wszystko. Ale może zamiast płacić i wymyslać, to zalać bańki opałem i mieć problem z głowy? Tylko co zobić z mysleniem???
Back to top

zbyszek1281
Poziom 17
Poziom 17

Post#2440 12 Feb 2012 18:25   

Trochę nie do końca. Zapłacisz podpiszesz kartę odbioru odpadu i można zakupić legalnie każdą ilość odpadu oleju przepracowanego w śmiesznych cenach. Raz w roku przesyłasz sprawozdanie do Urzędu Marszałkowskiego i tyle .Tylko musisz mieć to w zatwierdzonym programie obrotu i utylizacji odpadów z przyznanymi kodami. :?:
Back to top

tomekshlm06t
Poziom 9
Poziom 9

Post#2441 12 Feb 2012 19:45   

Rozumiem co piszesz, ale co dalej z zakupionymi odpadami? Jesli wykażesz zakup, to musisz wykazać i tyłek. Wg wcześniej przytaczanych przepisów musisz przy utylizacji spełnić odpowiednie warunki. Podejrzewam, że albo sprzedaż komuś, kto ma uprawnienia do zakupu towarów z gwiazdką, albo poddasz przerobowi. Jeśli Ci się uda doprowadzić do legalnej utylizacji odpadów, to stanie się to Twoją profesją. Tam jest duża kasa. Wczoraj rozmawiałem ze znajomkiem, który rok temu nie miał co zrobić z 20 tys. litrów dobrego syfolu. Mozna powiedzieć, dajcie go tu! Ale on musi mieć papier, co zrobił z tym olejem. Na dzień dzisiejszy podpisuje umowy, że nie odbierze zużytego oleju. A jeśli musi, to płaci takiemu co ma zezwolenie (np. Zbyszkowi) za potwierdzenie odbioru odpadu. Cały czas twierdzę, że chodzi o pieniądze. I dlatego przeprowadzając doświadczenia z utylizacją o.p. powinno się siedzieć cicho. Nie ma co więcej roztrząsać tematu, <<tisze jedziesz, dalszie budziesz.>>
Back to top

zbyszek1281
Poziom 17
Poziom 17

Post#2442 19 Feb 2012 10:12   

Witam
Cisza na Forum czyżby odwilż :?: Nikt nic nie pisze . Chyba jeszcze ogrzewanie pracuje :D Czy są koledzy ,których ogrzewanie pracuje wyłącznie na palniku ciśnieniowym. Interesuje mnie wymiana doświadczeń eksploatacyjno konstrukcyjnych :idea:
W temacie legalnego pozyskiwania oleju powoli działam nadal. Doszedłem do wniosku ,że cicho siedząc powysychają żródła i zostanę z ręką w nocniku na przyszły sezon 8-O
Back to top

jaskul
Poziom 15
Poziom 15

Post#2443 22 Feb 2012 09:19   

Koledzy mam pewną zagadkę. Syfi mi się zawir i lufa. Od początku użytkowania palnika to występowało w węglowcu występujący nie spalony olej sobie poprostu spływał. W Viessmanie jest cieplej w komorze spalania wiec mi sie nagar zbiera. Sprawa narasta kiedys wystarczyło czyścić zawir przy okazji czyszczenia pieca, potem częściej teraz co 2-3 dni mam cały zaje...ny znaczy się brudny. Jak były te wielkie mrozy że paliłem ponad 20 litrów na dobę to prawie codziennie trzeba było otwierać piec i śrubokrętem ten nagar ściągać. Ustawienia zawir do tyłu do przodu wzgledem dyszy nie zmieniają nic. Mam dziurkę w dnie lufy aby sobie spływał ale to nie pomaga.
Załączam zdjęcia zrobione po 3 dniach pracy - spalone około 50 litrów oleju i liczę na dyskusję.
Palnik na olej przepracowany, jak zrobić? Palnik na olej przepracowany, jak zrobić? Palnik na olej przepracowany, jak zrobić? Palnik na olej przepracowany, jak zrobić? Palnik na olej przepracowany, jak zrobić?
Back to top

bronx_XJ
Poziom 18
Poziom 18

Post#2444 22 Feb 2012 10:42   

1. Zwiększyć szczeliny w zawirze
2. zdjęcie płomienia
3. może regulacja powietrza z wentylatora
4. może dysza sie rozkalibrowała
Tyle na myśl mi przyszło.
Back to top

tomekshlm06t
Poziom 9
Poziom 9

Post#2445 22 Feb 2012 11:08   

Cześć, pisałem juz chyba wcześniej, u mnie było to samo, pełno nagaru. Wywnioskowałem, że krótka komora spalania, palnik za głęboko w piecu, Pablo jak mu wysłałem dyszę, to złapał się za głowę, totalnie przegrzana. Wszystko stało się przy tych mrozach, palnik chodził znacznie dłużej niż zazwyczaj, jak juz zaczynał źle rozpylać, to resztki oleju zrzucał na dno pieca i z tego syfu powstawała szlaka. Ta z kolei, po wyłączeniu się palnika działała jak żar z ogniska podłożony pod lufę palnika, dalej go przegrzewała. Aha, zjawisko było takie, że po starcie palnika ogień ślicznie huczał przez jakieś pół minuty, następnie płomień zaczynał się robić taki trochę jakby zimny, ubogi. Wystarczyło na chwilkę wyłączyć i włączyć piec, i znów przez pół minuty ok. i za chwile płomień lichy. Mam w piecu szklanego judasza, to dobrze było widać kolor i charakter płomienia. Dorobiłem króciec powodujący wysunięcie palnika z komory spalania, wymieniłem dyszę na nową i jest ok. Może to coś Ci podpowie.

A może za dużo powietrza na wentylatorze? Za uboga mieszanka, a przez to temp. płomienia za niska i nie dopala oleju? Tak jak zapodał mój poprzednik?

Pozdrawiam i ciepła wszystkim życzę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Feb 2012 11:08   

Back to top

zbyszek1281
Poziom 17
Poziom 17

Post#2446 22 Feb 2012 11:27   

Witam
Wydaje mi się,że jak wczesniej napisał kolega za małe szczeliny na zawirze. Pierscieniowa szczelina miedzy lufą ,a zawirem zdecydowanie mała. Czoło lufy powinno być w jednej płaszczyżnie z czołem zawira.
Back to top

jaskul
Poziom 15
Poziom 15

Post#2447 22 Feb 2012 12:04   

Palnik wystaje kilka mm do komory co widać na zdjęciu. Komora (kocioł ) mocą jest idealnie dobrana do mocy palnika. Spalanie w komorze jest idealne co widać na zdjęciach. Mniej powietrza to osad zaczyna robić się szaro - stalowy. Ruszałem zawirem tak ze ustawiałem go w różnych położeniach od dysza 2 mm za zawirem po równo do 2 mm przed zawirem - w sumie bez większych zmian. Szczelina między lufą a zawirem zarasta syfem jak wyczyszczę to jest jak się zasyfi to prawie jej nie ma. Szczeliny na zawirze mam bardzo małe i dodatkowo zaraz zawalają się syfem i prawie nie ma ich wcale powietrze wydostaje sie wtedy tylko dziurą przy dyszy i troszke w szczelinie przy lufie na górze tam jest mniej syfu. spróbuje je powiększyć - zobaczymy to może być to.
Dziś rano czyściłem, następnym razem zrobię zdjecia tak jak mówił bronx płomienia. Może dysza się zużywa już ze 3 tyś litrów przez nią przeszło..

Zwiększyłem szczeliny na zawirze - rzeczywiście prawie ich nie było - zobaczymy za dwa dni :)
Back to top

bronx_XJ
Poziom 18
Poziom 18

Post#2448 22 Feb 2012 16:20   

Pytanie - czy opłaca się zmienić łożyska w wentylatorze 6001 na jakieś chińskie za 1zl, czy kupić skf za 12zl/sztuka?
Wydaje mi się że nie ma tam obciążeń ale... wolę zapytać.
Back to top

zbyszek1281
Poziom 17
Poziom 17

Post#2449 22 Feb 2012 16:27   

Jaskul
Czoło zawira powinno być w jednej płaszczyżnie z czołem lufy. Zobacz palniki na pierwszej stronie tematu. Zależy jaki masz kąt rozpylania dyszy. Krótka komora duży kąt.Przy małym palniku mam Delawana 45° . W twoim palniku olej sika na zawir , a powinien płomień tylko smyrać zawir.Podobną ochronę daje 3-4 mm pierścień powietrzny lufy.
Czy naprawdę jestem sam z palikiem ciśnieniowym i moim nadciśnieniem :?: :cry:
Back to top

tomekshlm06t
Poziom 9
Poziom 9

Post#2450 22 Feb 2012 17:12   

zbyszek1281 wrote:
palikiem ciśnieniowym i moim nadciśnieniem

Świetnie ujęte, moja teściowa ma nadciśnienie.... Dać namiar?

jaskul wrote:
Mniej powietrza to osad zaczyna robić się szaro - stalowy.

No to pójdź tym tropem, zobaczysz, czy zawir będzie czysty. Nalot w kolorze szaro-stalowym, myślę, że to wyższa temperatura w komorze. A zawir z dyszą ustaw na równo.

Mam nadzieję, że Zbyszek ma poczucie humoru
Back to top

YureQ
Poziom 14
Poziom 14

Post#2451 22 Feb 2012 18:50   

zbyszek1281 wrote:

Czy naprawdę jestem sam z palikiem ciśnieniowym i moim nadciśnieniem :?: :cry:

Sam nie jesteś. Co dzień łykam prestarium. :)

Palnik mam już skończony, tylko nie mam miejsca by go wypróbować.
Mamy małe przenoszenie(Tam gdzie był magazyn będzie biuro)trochę bałaganu i tam gdzie ma stanąć kocioł trzeba ścianę domurować. Najgorsze to przenoszenie wszystkiego, nigdy czasu i chęci nie ma.
Jak tylko odpalę to dam znać.
Back to top

pablo1521
Poziom 19
Poziom 19

Post#2452 Post from the author of the topic 22 Feb 2012 19:53   

tomekshlm06t wrote:
Mam nadzieję, że Zbyszek ma poczucie humoru

Pokaż fotki teściowej to Ci powiem czy ma...

Jaskul. daj ciśnienie wtrysku, temp paliwa i jakość paliwa, nastawy powietrza foty ognia itp.
Potem zadzwoń, albo daj nr. stacjonarny.
Back to top

jaskul
Poziom 15
Poziom 15

Post#2453 22 Feb 2012 20:24   

Ciśnienie wtrysku - 4-4,5 bar, temp oleju około 80-100 stopni (moga być rozbierznosci bo są róznice w płomieniu jak zaczyna grzać zbiorniczek i jak sie grzałka wyłącza ale tak zawsze było), powietrze ustawione na 1,8 paliwo zawsze ten sam mix z mausera odstany syf sie na dole zbiera. Na razie zwiększyłem te szczeliny na zawirze bo ich naprawdę wcale niebyło wydaje mi sie że czyszcząc zawir je "sklepywałem" bo ta sytuacja postępuje coraz częściej musiałem czyścić - zajrzę za dwa dni to zobaczę i zrobię foty jak coś.
Tu jest zdjęcie z przed roku
http://obrazki.elektroda.pl/3672394100_1300187325.jpg
widać ze zawir jest cały mokry ale nie robił sie aż taki nagar.
Back to top

zbyszek1281
Poziom 17
Poziom 17

Post#2454 22 Feb 2012 22:46   

YureQ ja biorę miks 8 prochów i popijam wodą. Ciśnienie stabilne jak w palniku 160/75. Temperatura oleju ok. 50°C
Jaskul u Ciebie takie duże ciśnienie to prawie wylew :smoke: Konieczne leczenie :D
Back to top

bronx_XJ
Poziom 18
Poziom 18

Post#2455 23 Feb 2012 11:32   

Normalne ciśnienie ma Jaskul.
Co z tymi łożyskami? Mogą być chińskie czy je trafi za krótką chwilkę?
Back to top

pablo1521
Poziom 19
Poziom 19

Post#2456 Post from the author of the topic 23 Feb 2012 11:45   

Załóż polskie po 2,5 jak chcesz oszczędzić - ja bym wstawił skf.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Feb 2012 11:45   

Back to top

jaskul
Poziom 15
Poziom 15

Post#2457 23 Feb 2012 17:22   

Zdjęcia po dniu pracy. Zmniejszone było powietrze i odrazu osad zrobił się bardziej szary (powietrze spowrotem lekko zwiększyłem - o ćwierć obrotu) Poza tym kwestia szpar na zawirze to miała chyba duży wpływ na syfienie bo wygląda w porządku. Foty płomienia jak widać. Myślę że trzeba poczekać parę dni i zobaczymy :)
Bronx - łożyska kup dobre - kupisz zrobisz zapomnisz o problemie chyba ze chcesz je jeszcze zmieniać ;)
Palnik na olej przepracowany, jak zrobić? Palnik na olej przepracowany, jak zrobić? Palnik na olej przepracowany, jak zrobić? Palnik na olej przepracowany, jak zrobić? Palnik na olej przepracowany, jak zrobić? Palnik na olej przepracowany, jak zrobić? Palnik na olej przepracowany, jak zrobić? Palnik na olej przepracowany, jak zrobić? Palnik na olej przepracowany, jak zrobić? Palnik na olej przepracowany, jak zrobić?
Back to top

grippen123
Poziom 13
Poziom 13

Post#2458 24 Feb 2012 10:50   

Wydaje mi się że to wina dyszy miałem podobny problem .
Back to top

zbyszek1281
Poziom 17
Poziom 17

Post#2459 24 Feb 2012 12:18   

W tej kwestii powinien się wypowiedzieć konstruktor dyszy :idea:
Kolega ma stożkowy zawir co utrudnia czystość. Taki problem mam w jednym palniku :cry:
Back to top

atmele
Poziom 1
Poziom 1

Post#2460 24 Feb 2012 18:20   

Kolego pablo1521 ja bym ci radził abyś kupił gotowy używany palnik.Kiedyś spotykałem takie po ok 100-150zł na giełdzie samochodowej.Palnik taki ma wszystkie zabezpieczenia które sa niezbędne do bezpiecznej pracy.Ma również punkty regulacyjne składu powietrze paliwo.Wystarczy abyś przepracowany olej postawił w beczce na miesiąc i będzie ok.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Palnik na olej przepracowany, jak zrobić?
Page 82 of 88 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 81, 82, 83 ... 86, 87, 88  Next
Jump to page:
Similar topics
Palnik hansa na olej opałowy (5)
Piec na olej przepracowany MASTER WA 33B silniczek czasami nie napędza pompki (4)
Piec na przepracowany olej Clean Burn CB 2800 - I (3)
Wkład do pieca na olej przepracowany (1)
jak zbudowac piec na olej przepracowany? (31)
PALNIK na stary olej JAK DZIAŁA??jak zrobić taki?? (1)
Palnik i osprzęt firmy SAYMON-KROLL na olej przepracowany (1)
piec na olej zużyty -jak zrobić? (1)
Jak zrobić wymiennik do palnika na olej opałowy. (4)
Cz można zrobić piec na benzyne lub olej napędowy ON ? ? ? (9)

Page generation time: 0.246 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed