FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp.
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#61 06 Jan 2012 01:07   

Re: Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp.

dodek10 wrote:
obciązenie na hak i uciąg

Napisane (odlew) wyraźnie 60 MPa - takie jest dopuszczalne parcie na kulę. Kula ma średnicę 5 cm więc pół sfery = 15 cm2 x 6(bar) = 90 KG nacisk na kulę.

Przynajmniej ja tak to widzę. Bardzo podobny mam od wielu lat przy łodzi i OK.
Back to top

dartex2
Poziom 9
Poziom 9

Post#62 06 Jan 2012 18:09   

Tak sobie przegladam fora.Przeczytalem gdzies ze obecnie jezeli zarejestruje sam-a jako lekkiego bez hamulca najazdowego to musze robic coroczny przeglad.nawet jak nabedziemy sama z dowodem beztrerminowym to przy przerejestrowaniu zmienia na terminowy.Czy slyszeliscie cos o tym?.Zrodlo:http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=9602&postdays=0&postorder=asc&start=0
Back to top

dodek10
Poziom 12
Poziom 12

Post#63 07 Jan 2012 22:26   

Jakbys sie bardziej wczytał w Nordcomie wiedzial bys ze to bujda.
A ze urzedy interpretują sobie prawo na łapu capu to inna inszość.
Jak by ci ktos zakwestionował przeglad bezterminowy to trzeba wołać o wydanie decyzji na pismie, wtedy mina im smutnieje i bigają po całym urzedzie sie wypytywać jeden drugiego jak wreszcie jest. Tak jest w skarbowce, zusie i WK.
NA twoim miejscu bym sie martwił jak zrobić rame . Wymysliles juz coś ?
Kupiłes jakieś profile ?

Btw w krajach normalnego porządku prawnego (Holandia czy USA) przyczepy lekkie wogole nie trzeba ani rejstrować ani ubezpieczać , bo jakby sie tak naprawde zastanowić - po co to jest potrzene przyczepce - jeśli ciągnie ją auto ktore ma tablice i ma ubezpiecznie.
Back to top

saskia
Poziom 17
Poziom 17

Post#64 08 Jan 2012 00:04   

Przyczepce nie jest potrzebne, ale WK potrzebuje kasy. :-)
Back to top

dartex2
Poziom 9
Poziom 9

Post#65 08 Jan 2012 14:48   

Co do ramy-jestem dzien w dzien na 3 zlomach i szukam odpowiedznich profili.Niestaty jezeli sa -sa pociete.dam sobie czas do konca tego tygodnia.Jak nic z poszukiwan nie wyjdzie pojde na sklad.wiem ze najlepiej kupic ze skladu ale u nas za metr 60x40x3 wolaja ok 20 zl.Mam pytanko co bardziej polecacie -profil zamkniety czy moze ceownik.To i to ma swoje zalety.Profil ma wieksza wytrzymalosc natomiast ceownika mozna wzmocnic co kilkanascie cm a jego niewatpliwa zaleta jest to ze mozna dptrzec w kazde miejsce co pozwoli w pozniejszym okresie pozbyc sie korozji.Pozatym mozne wowczas zastosowac laczenia srobowe zamiast spawu co pozwoli na dowolne modyfikacje.Coraz bardziej przymierzam sie do ceownika .Co sadzicie o tym?

Dodano po 3 [godziny] 21 [minuty]:

a moze dwuteownik-taki widzialem na zlomie.Niestety ale nie kojarze wymiarow.
Back to top

dodek10
Poziom 12
Poziom 12

Post#66 08 Jan 2012 20:33   

Kup nowe profile zamkniete i trudno szkłem pupy nie utrzesz.
Ja bym dał 50x50 ew 60x60 sa najmocnijesze i najlżejsze.

Ja bym to myślał tak : 2x 260 - profile na dł i 3x 140 na szerokosć - też profile
a wew jeszcze ze 2 wzmocniania na szerokość z jakiegoś materiału co bedziesz miał i jedno cienkie wzmocnienie na dł idące przez srodek. i juz masz rame główna gotową.
Wykosztuje cie to z 2xx zł ale bedzie pewne.
- reszte materiałów na budowe mozesz szukać po zlomach.

Połaczenia skrecene odpusc , tylko spawy gwarantuja dobrą sztywnosć i niezawodnosc

PS dobrych profili zamknietych na złomie nie znajdziesz łatwo bo to bdb materiał - lekki i mocny, wiec mało kto sie tego pozbywa jesli jest w dobrym stanie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Jan 2012 20:33   

Back to top

CENTURION_ALARMY
Poziom 18
Poziom 18

Post#67 02 Feb 2012 20:34   

Witam
Chciałbym się dołączyć do dyskusji.
Mam w nadmiarze właśnie ceowników i 100x50 i 80x40,czy przyczepkę mogę wcałości z tego wykonać?
Wszystko spawane i pewne, robię dla siebie,dużo spawam zresztą mam papiery.
Przyczepkę właśnie też celuję w wymiary skrzyni min 1250 x 2500.
Jaką oś wybrać,wala się na złomach dużo osi skrętnych np z francuzów, brać to?
Back to top

dodek10
Poziom 12
Poziom 12

Post#68 02 Feb 2012 22:37   

osie skretne z francuzów to padła najwieksze (te ciągłe wymiany igiełek)- wątpie zebys znalazł coś bez luzu a naprawa takiej osi to min 500zł - a nawet 1000

Chociaż jest kilka wyjątków - np ford fiesta courier gdzie z tyłu były drązki skretne jednak ford nie dał tu ciała i dał porządne mocne łozyska.
Jak dla mnie 80x40 to max - ale jak sie uprzesz mozesz dać i ten grubszy tylko po co?
Ja zrozumiałem ze zrobienie ciezkiego kloca nie jest trudne gorzej juz bedzie z funkcjolnoscią tego o czym juz pisałem , warto zrobic solidnie ale lekko , bo wiesz nie każdy ma auto wazące 2t aby bezproblemowo ciągnąć suchą przyczepkę ważacą na sucho 300-350 kg . Inna sprawa to tez to ze jesli zarejstrujesz ja nawet na 750 kg a twoje auto ma w dowodzie max dmc przyczepy bez hamulca 650 kg to kicha - bo wtedy musisz kupic inne auto aby sie dostosować :)
Back to top

CENTURION_ALARMY
Poziom 18
Poziom 18

Post#69 03 Feb 2012 10:01   

Ok.
Wiecej ceownikow właśnie mam tych 100x50 grubosć 4 w odcinkach 3,5 metra.
Potem trochę tych 80x40 tez 3 lub 4 grube.

Tak sobie kombinuje ze baze chce mieć mocną.
Następne luźne mam juz profile zamkniete 40x40 grube na 2, z tego juz można reszte zrobic.
Jak jest z przegladem jak bym wybrał sie bez podłogi? poprostu rama na kołach?

Ile teraz wszystkie koszty rejestracja przegląd wychodzi? nie mówię o materiałach bo to inna bajka.
Back to top

dodek10
Poziom 12
Poziom 12

Post#70 03 Feb 2012 13:04   

Te ceowniki 80x40 dałbym tylko 2 tylko na długośc
reszte zrobiłbym z profili zamknietych - zważ ile wazy 1 m bierzący tego ceownika
Na moje oko ceownik to ok 9kg a profil - ok 5.5 kg

Jak to ma byc czysto towarówka to nie ma szans bez podłogi.
koszt ok 300-400 zadzwon do okregowej skp
Back to top

CENTURION_ALARMY
Poziom 18
Poziom 18

Post#71 03 Feb 2012 23:30   

Ok
Byłem dziś na szrocie i jedyną szeroką belkę mają z Vectry A ,brać czy sobie darować, mają jeszcze do rozebrania małego dostawczego renault expres.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2012 23:30   

Back to top

dodek10
Poziom 12
Poziom 12

Post#72 04 Feb 2012 01:14   

przeczytaj ten temat od początku
Back to top

CENTURION_ALARMY
Poziom 18
Poziom 18

Post#73 06 Feb 2012 18:05   

Więc tak:
Problemy ze zdobyciem masterowskiej, traficowskiej tylnej belki c.d.
Co do ceownika to 100x50x4 jego waga to 5.8kg metr czyli nie ma źle a skoro już jest to polecę na nim, reszta czyli wypełnienie kratownica poleci z 40x40x2 chyba że znajdę 40x20x2

Zastanawia mię tylko czy mozna np poprostu np z przyczepy niewiadów (plastikowa mała mydelnica) wykozystać ośkę i papiery poprostu zabudowę wymienic ?

Jeszcze jedno, czy może mi ktoś podac rozmiar belki np z trafica czyli w jakiej odległości puściś belki żeby zawias siadł.

Czy mogę mieć belke samoróbkę np rura plus części z poloneza/125p ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Feb 2012 18:05   

Back to top

dodek10
Poziom 12
Poziom 12

Post#74 07 Feb 2012 01:45   

Wszytko zalezy co chcesz tym wozic?
jakie ciezary?
jc moge podać wymiary osi z mastera (nie trafic) - wkradł sie blad w moim wczesniejszym opisie tej osi
Os n126 to kwadrat w kwadracie :(
os z piast poldka z rura można wyrezać - to sprawdzony
sposób ale pracochłonny bo trzeba kombinować jeszcze z mocowaniami resorów oraz samymi resorami itd. - tu trzeba najpierw dzialać u tokarza a potem bdb pospawać piasty z rurą -aby czasem nie były krzywo i nie cieły potem opon

co do osi z dostawczaka problemem nie jest ich niedostepnosc , ale cena
ale tu trzeba sie opanować, nic na szybko- najlepiej sledzic szroty, ogloszenia i jak zdarzy sie okazja -brac ją najlepiej w całosci z kpl p&p.
Back to top

CENTURION_ALARMY
Poziom 18
Poziom 18

Post#75 07 Feb 2012 07:49   

Ok wiec na początek spokojnie moge polecieć na częściach z PNa, jak pisałem cześci u mnie pod dostatkiem.
Jaka Rura? fi 50? wiecej? grubosc i z szwem czy bez szwa?
Back to top

dodek10
Poziom 12
Poziom 12

Post#76 07 Feb 2012 11:19   

Niewiem skąd wziałes tą wage tego ceownika -wg tego http://pkm.edu.pl/index.php/ksztatowniki/96-08010205 taki ceownik wazy 10kg metr
a ekonomiczny 8.5kg - załózmy ze bys z tego zrobił dodaj mase materiałów na burty i mase blachy na poszycie i wyjdzie ci min 200 kg sama rama - a gdzie oś ???
Dlatego ponawiam pyt co chcesz tym wozić i jakie to beda ciezary ??? to ew zmienisz swoje załoznia , nawet wobec samej osi
Back to top

CENTURION_ALARMY
Poziom 18
Poziom 18

Post#77 07 Feb 2012 12:50   

Waga ceownika bo specjalnie wazyłem.
Widocznie moje wersja to jest EKO EKO.
Wklejam foto 2 ceownikow pospawanych, potrzebowalem do wciagnika miec proste.
Zgodze sie ze typowy ceownik waży bo tez takie mam

Wozić max 1T z małym marginesem.
Ale nieukrywam ze koncepcyjnie moge cos mniejszego zrobic tylko koszta rejestracji i tak takie same.
Czy burty muszą być z blachy 1mm? bo mam falistą 0.7 chyba, podłoga może byc zwykła sklejka? 15mm? czy tez sa jakies przepisy a to.
Back to top

dodek10
Poziom 12
Poziom 12

Post#78 07 Feb 2012 16:54   

Sam nie wiem ,to jest ceownik zimno giety
ja zawsze miałem stycznosc z goraco-walcowanymi ,
Jak sie uprzesz może być , tak na oko ciezko to stwierdzić (w razie W mozna go miejscowo wzmocnić)-jc poszukaj sobie parametry wytrzymalosciowe tych ceownikow i porównaj np z parametrami profila zamknietego powiedzmy 50x50x3
Co do blach - jak uwazasz, falista napewno jest deliktna jesli przewoźisz coś ciezkiego i to sie wala na pace lub wieziesz piasek ktory moze ta blache wypchać , wszystko zalezy czy zrobisz boczne wzmocnienia.
sklejka ok ale jest droga i za długo nie moze stać na deszczu bo namoknie i sie pokrzywi

Dzis z ciekawości obliczylem koszty budowy mojej ,który wyszedł ok 1,2kzł
- oś z resorami i kołami R master 200
- blacha na podloge 200 + moja blacha na burty, błotniki- 0 $
- nowe profile na rame- 400
- katowniki na burty , jakies detale ( małe katowniki , plaskowniki rurki) ; swoje - 0 $
- nowe amortyzatory, zamki burt ,zawiasy, zaczep ,swiatła , kable, wtyczki ok 300
-inne farby, szczotki druciane , sruby, jakieś uslugi u tokarza, itp ok 100zł

Koledzy zna sie ktos z was na rysunkach techniczych w Wordzie ?
Back to top

CENTURION_ALARMY
Poziom 18
Poziom 18

Post#79 07 Feb 2012 18:37   

dodek10 dzięki zainfo
Odkopałem jeszcze pozostałości czyli nowe słupki z płotów pełny ocynk 3m długie profile 60x40x2
Materiałowo narazie kosztowaćmnie będzie zaczep i lampy no i kwestia ośki a tak wszystko jest.
Może zrobię na próbę małą przyczepke z tych profili a potem będę wiedział co za problemy były i polecę z dużą.
Rura do ośki starczy fi 50 gr 5?
Czy dyszelmogę z tego profila 60x40x2 też robić ?
Back to top

dodek10
Poziom 12
Poziom 12

Post#80 07 Feb 2012 19:50   

rura powinna byc - czytałes ta ksiazke co ci podeslalem ?
Back to top

CENTURION_ALARMY
Poziom 18
Poziom 18

Post#81 07 Feb 2012 20:04   

zabieramsięodjutra z jaje studiowanie, a podoba mi się przyczepka i jej konstrukcja z poprzedniej strony.
Back to top

myrabi
Poziom 3
Poziom 3

Post#82 12 Feb 2012 13:29   

witam
czyzby kolega mowil o mojej przyczepce????
Back to top

myrabi
Poziom 3
Poziom 3

Post#83 12 Feb 2012 22:13   

witam
trzymajcie kciuki panowie bo jutro czas na przeglad zerowy

brakuje tylko odblaskow

http://obrazki.elektroda.pl/5701159900_1329077508.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/2337304800_1329077508.jpg
Back to top

ziemek56
Poziom 15
Poziom 15

Post#84 13 Feb 2012 01:50   

1.Brakuje jednej pary świateł odblaskowych bocznych (pomarańczowych) - przyczepa ma długość > 2m.
2. Pozycyjne przednie nie muszą być gdy szerokość przyczepy <1,6 m. Ale mogą oczywiście być.
3. Tablice wyróżniające są dla pojazdów lub zespołów poj. dłuższych niż 12 m, lub/i DMC cięższych niż 16 ton. Zdejmij je.
4.
myrabi wrote:
brakuje tylko odblaskow
tak - jednej pary przednich
Takie moje uwagi. Powodzenia.

Wyślij mi swój @ adres - prześlę Tobie cały, jednolity tekst (PDF) "Warunki Techniczne Pojazdów"
Back to top

dodek10
Poziom 12
Poziom 12

Post#85 13 Feb 2012 13:55   

ile po ważeniu???
i jak dotaszczasz ja na przeglad ?

aha mam pyt co z rysunkiem technicznym????
Back to top

fred77
Poziom 9
Poziom 9

Post#86 13 Feb 2012 20:40   

pio102201 wrote:
Witam
Nosze się z zamiarem zbudowania przyczepki wiec jak ktoś by miał jakieś rysunki, schematy, zdjęcia z tym związane niech wrzuci na forum lecz moim głównym problemem jest oś nie mogę znaleźć nigdzie prostej osi słyszałem że można ją zrobić z piasty i kawałka rury lub kształtownika tylko jak myślicie jak piasta (od jakiego samochodu ) będzie najlepsza w miarę tania i łatwo dostępna czy do zawieszenia wystarczy resor czy potrzebne będą amortyzator (i z czego je wziąć ) ???
Pozdrawiam

A więc tak.
Zbudowałem przyczepę.
Zaczęło się od tego, że najpierw była stara przyczepa. Nie miała ona już tabliczki znamionowej, zniszczeniu uległ numer ramy, sama rama wymagała już remontu, była skorodowana i zdeformowana.
Ponieważ remont był pozbawiony sensu dlatego zapadła decyzja o budowie nowej przyczepy na wzór starej. Ze starej przyczepy pozostał jedynie stelaż z plandeką, resory z mocowaniami oraz piasty kół.
Reszta została pocięta i wywieziona na złom. Wcześniej jeszcze zostały zdjęte jej główne wymiary.

Podczas budowy przyczepę trochę udoskonaliłem.
Została zbudowana bardziej solidna rama. Dyszel jest przykręcany. Zrobiłem to na wypadek gdyby kiedyś pękł lub się w jakiś sposób zdeformował – różnie bywa. Można go wówczas swobodnie odkręcić i przykręcić nowy, nie trzeba nic odcinać.
Na dyszlu wykonałem mocowanie na koło zapasowe, najlepiej koło zapasowe mocować pionowo gdyż w feldze nie zbiera się woda, która potęguje korozję.
Dodatkowo wykonałem mocowanie wciągarki gdyż przyczepa ma mi służyć do przewozu amatorskiej drezyny turystycznej, którą obecnie buduję oraz wyposażyłem dyszel w koło podporowe.
Przednia i tylna burta przyczepy jest otwierana z możliwością wyjęcia. Boczne burty są wsuwane o góry w specjalne otwory, co pozwala również na wyjmowanie bocznych burt. W otwory po bocznych burtach będą wsuwane najazdy do transportu drezyny.

Resory pochodzą z tylnego zawieszenia peronowego wózka akumulatorowego, które kiedyś były używane na kolei.
Ze starej osi, która również była już wygięta, odciąłem czopy piast, które posłużyły mi do skonstruowania nowej osi, wykonanej z dwucalowej rury o grubości ścianki 4mm, którą dodatkowo wzmocniłem. Strzemiona służące do połączenia osi z resorami znalazłem w Internecie, pasowały idealnie z jakiegoś dostawczego Mercedesa.
Oś przystosowałem do mocowania elementów hamulcowych tylnej osi od popularnego niegdyś polskiego Żuka.
Wykorzystałem mechanizmy hamulca ręcznego Żuka: tarcze kotwiczne, bębny, szczęki, rozpieraki. Linka hamulca ręcznego pochodzi od dostawczego Lublina.
Urządzenie najazdowe, wraz z kołem podporowym pochodzi od firmy AL.-KO.
Jeżeli chodzi o koła, to wcześniej było to koła 16” od Żuka, obecnie są zamontowane koła od Lublina, które mają 15”.
Przyczepę wyposażyłem w solidne duże lampy tylne firmy WAŚ, pozycyjne przednie białe oraz boczne pozycyjne pomarańczowe. Zawsze uważam, że dobrze jest być lepiej widocznym.
Gdy cała konstrukcja była już gotowa to nawierciłem w profilach zamkniętych otwory technologiczne konieczne przy ocynkowaniu całej konstrukcji. Felgi również zostały przeznaczone do ocynkowania.
Potem całość pojechała do wypiaskowania, a na koniec do ocynkowni.

Na zdjęciach można zobaczyć jak przyczepa wygląda.

Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp.

Dodano po 1 [minuty]:

Dalsza część zdjęć.

Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp. Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Feb 2012 20:40   

Back to top

dartex2
Poziom 9
Poziom 9

Post#87 13 Feb 2012 21:48   

Bardzo ladna .Ale powiedz ile to wszystko kosztowalo?ile wazyla?ile za piasek i ocynk?
Back to top

ziemek56
Poziom 15
Poziom 15

Post#88 13 Feb 2012 22:02   

I zapewne zarejestrowałeś jako lekką ... a z oględzin > spokojnie tonę włożysz !
Back to top

fred77
Poziom 9
Poziom 9

Post#89 13 Feb 2012 22:43   

Trudno mi określić ile to wszystko kosztowało. Myślę, że gdyby wszystko podliczyć to wyjdzie coś około 5000zł.

Do ocynkowni wiozłem konstrukcję całej przyczepy, na którą składała się rama główna, dyszel, panel tylnych świateł, stelaż plandeki, cztery burty i cztery felgi od Lublina.
Do tego przy okazji dorzuciłem jeszcze cztery felgi od Forda Fiesty mojego Teścia.
Wszystko to łącznie ważyło 300kg.

Gdy już wszystko było poskładane, to musiałem załatwić nową tablicę rejestracyjną gdyż stara się "skończyła".
W wydziale komunikacji okazało się, że aby dostać nową tablicę to muszę mieć nowy dowód rejestracyjny, a żeby otrzymać nowy dowód rejestracyjny to muszę pojechać na stację diagnostyczną żeby ustalić wszystkie parametry przyczepy.
Stary dowód rejestracyjny wydany był jeszcze przez wydział komunikacji w czasach kiedy były one jeszcze w gminach. Była w nim wpisana tylko dopuszczalna ładowność. Pani w wydziale komunikacji nie mogła wpisać wagi czy nacisku na oś z powietrza, musiała mieć dokument, który to potwierdza.

Na stacji diagnostycznej powiedzieli, że mam pojechać na pierwszą lepszą wagę gdzieś np.: w jakimś składzie węgla i tam ją zważyć.
Pojechałem.
Po zważeniu okazało się, że cała kompletna przyczepa waży 430kg. Gość, który ważył powiedział, że 300kg wystarczy i tyle napisał na zwykłej karteczce. Przybił pieczątkę i się podpisał.

Pojechałem na stację diagnostyczną. Tam na tej podstawie diagnosta ustalił nacisk na oś, ładowność taka jaka była w starej przyczepie, czyli 450kg, przymocował nową tabliczkę znamionową i już.

Wcześniej jeszcze wynikła sprawa numeru ramy. Żeby to zrobić tak jak ma być to diagnosta mi powiedział, że potrzebny by był rzeczoznawca i sporo zachodu.
Tak więc zrobiłem to szybciej i taniej. Na allegro kupiłem numeratory i sam nabiłem numer ramy taki jaki był w starym dowodzie rejestracyjnym.

Zastanawiałem się nad tym, żeby zwiększyć ładowność. Tylko wówczas przyczepa musiałaby być zarejestrowana jako przyczepa ciężka, a to wiąże się z corocznym przeglądem technicznym.

Może kiedyś zmienię jej parametry, ale póki co niech jest jak jest.

Co do solidności konstrukcji to przyczepa ta parę razy wiozła już około 2000kg i nadal trzyma się wzorowo. Żadnych odkształceń, pęknięć czy innych uszkodzeń.
Back to top

myrabi
Poziom 3
Poziom 3

Post#90 13 Feb 2012 23:42   

witam
dla kolegi fred7 - wielki SZACUN- kawal dobrej roboty
Pamietaj jednak ze nie nalezy przeginac z przeladowaniem przyczepki bo mozesz zlozyc sie z przyczepka na zakrecie podczas naglego hamowania

Ja juz po przegladzie - wynik pozytywny, zastrzezen brak!!!
Co do pomaranczowych tablic to sa wymagane gdy zestaw przekracza 8m a nie 12 - tak powiedzial diagnosta
Moja poczta myrabi(malpa)onet.eu - chetnie pocztyam

moj schemacik

Dodano po 3 [minuty]:

Dodano po 10 [minuty]:

moja konstrykcja wytrzymala testowe obciazenie 1350kg netto - wiecej nie ma potrzeby, a poza tym szkoda opon i lozysk
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Budowa przyczepki sam - potrzebne rysunki, schematy itp.
Page 3 of 7 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Similar topics
Prośba o oddanie punktów (potrzebne mi schematy...) (4)
dewasto webasto BN 4/I - potrzebne schematy (1)
Budowa własnej piaskarki. Rysunki, zdjęcia, porady. (1)
Wasze rysunki, obrazy itp. czyli twórczość nie komputerowa (39)

Page generation time: 0.18 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed