FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Midland Alan 507 - odblokowanie dodatkowych funkcji

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Midland Alan 507 - odblokowanie dodatkowych funkcji
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 14 Jan 2010 23:53   

Midland Alan 507 - odblokowanie dodatkowych funkcji

Witam

Ostatnio weszłam w posiadanie pary całkiem przyjemnych "radyjek" LPD - ALAN 507.
W pracy w warunkach miejskich nieco doskwiera mi tradycyjna dla tych urządzeń mała moc - 10mW, ale wiem, że tym modelu można odblokować sobie "w celach edukacyjnych" kilka funkcji - w tym podnieść moc nadawania do znośnych 300mW.
Niestety to dość stara zabawka i jedyne potencjalnie przydatne informacje znalazłam po włosku i niemiecku; najwyraźniej to oni ich najwięcej napsuli.

Najbardziej obiecująco wygląda wynik z on-radio.de, ale jest jeden szkopuł. Jestem głupia baba ze wsi i nie rozumiem "krzyżackiego"; italiano tym bardziej.
Z powyższego schematu rozumiem tyle, że po zlutowaniu wyróżnionego połączenia uzyskam podniesioną moc nadawania.
Co do reszty... tu prosiłabym o pomoc. Eksperyment kusi, ja lutownicy się nie boję, a jednak wolałabym nie popełnić błędu tylko dlatego, że mnie diabeł podkusił do robienia rzeczy, których sama nie rozumiem do końca.
Z mojej skromnej dedukcji wynika, że po wywaleniu kondensatora C96 odblokowuję jakąś funkcję związaną z nadawaniem "roger beep"; za pomocą elementów oznaczonych jako "band 1" i "band 2" mogę odblokować/przestawić na pasmo PMR (pytanie co mam z nimi zrobić? Usunąć?).
W skrócie... prosiłabym o małe naprowadzenie, a nie znam lepszego miejsca na uzyskanie takiej pomocy.

Marzena
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Jan 2010 23:53   

Back to top

gabik001
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 15 Jan 2010 03:57helpful post - solution   

Re: Midland Alan 507 - odblokowanie dodatkowych funkcji

Usuniecie C96 spowoduje odblokowanie Roger-beepa. Zamiana rezystorow jak na zdjeciu (band1 i band2) powoduje raz to LPD raz PMR (rezystor jest jeden i moze byc tylkow jednym miejscu). Zamontowanie zworki przy polach oznaczonych "sende leistung" spowoduje 300mW na wyjsciu.
Tyle co moge z niemieckiego...
Pozdrawiam i witam ...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Jan 2010 03:57helpful post - solution   

Back to top

marzena.b
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 15 Jan 2010 18:19   

Super; bardzo dziękuję.
Ograniczę sie do odblokowania roger beep i podniesienia mocy.
W LPD cenię sobie mniejszą popularność (tak, wiem - nielegalne ;)) niż PMR więc pasmo raczej zostawię.
Nic tylko grzać lutownicę w wolnej chwili.
Zdam raport dla potomności.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Jan 2010 18:19   

Back to top

marzena.b
Poziom 2
Poziom 2

Post#4 Post from the author of the topic 28 Feb 2010 11:49   

Z przyczyn obiektywnych cała zabawa została opóźniona, ale poczuwam się do obowiązku opisania, udanej lub nie, operacji. Może ktoś kiedyś będzie tych wszystkich informacji potrzebował, choć radio mało popularne i stare.

Zdecydowałam się na odblokowanie "roger beep" i wyższej mocy nadawania.
Roger beep niestety trzeba za każdym razem po uruchomieniu radia włączyć od nowa długim wciśnięciem klawisza DW; poza tym działa bez zarzutu.
Mizerna moc radyjka skoczyła na użyteczną - teraz jakieś niewielkie zabudowania nie są już taką barierą w terenie.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Midland Alan 507 - odblokowanie dodatkowych funkcji
Page 1 of 1
Similar topics
cb midland alan 78 plus multi brak funkcji LOCK w mikrofonie (7)
Midland Alan 27 (3)
Midland Alan 28 (8)
MIDLAND Alan 87 (6)
Obsługa midland alan 28 (1)
Alan 21 (Midland 77-099B) (5)
Alan/Midland 28 (gruszka) (4)
Midland - Alan 101 ? (1)
Midland Alan 18- piszczy (6)
Problem z Midland Alan 80 (7)

Page generation time: 0.083 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed