FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

CPU FAN TACHO - do dwóch żródeł

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> CPU FAN TACHO - do dwóch żródeł
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 15 Jan 2010 16:13   

CPU FAN TACHO - do dwóch żródeł

Witam serdecznie,
Mam potrzebę, czy może nawet mrzonkę, podpiąć tacho z 3pinowego wiatraka do dwóch źródeł bez ryzyka uszkodzenia płyty.
Co chcę osiągnąć przez to?
Otóż mam panel chiefteca, pozwalający na regulacje 3 wiatraków, z ekranem lcd, wyświetlajacym temperatury i RPMy - i nim chcę regulować prędkości obrotowe.
A podpiąć tacho pod płytę chcę po to, aby było można monitorować temperaturę z poziomu systemu operacyjnego (np everestem czy podobnymi), bez potrzeby zaglądania na panel (nie jestem zwolennikiem stawiania skrzyni obok monitora, tak więc stoi pod biurkiem).

Tak więc pytanie: jest to możliwe? jest to 'bezpieczne' dla sprzętu? jeśli tak, to jakie piny podprowadzić pod płytę, ground + tacho?

Dziękuję za pomoc, Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Jan 2010 16:13   

Back to top

FxJ
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 15 Jan 2010 16:31   

Re: CPU FAN TACHO - do dwóch żródeł

Tacho = Tachometr?

Jest taki program speedfan, podaj model tego panelu i jak chcesz połączyć tacho z PC?

Albo http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=2521 takie coś.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Jan 2010 16:31   

Back to top

zbychmg
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 15 Jan 2010 16:32   

Płyta ma gniazdo 3pin (niektóre 4pin) do zasilania silnika wentylatora 12V.
1 pin masa, 2 pin 12V na niektórych płytach regulowane (najczęściej przez zmianę wypełnienia prostokąta o amplitudzie 12V, PWM), 3 pin wejście impulsów najczęściel z halotrona.
Jeśli chcesz pobierać napięcie z pinu 12V, to pamiętaj, ze masa (gnd) jest połączona do masy zasilacza, a przez bolec uziemiajacy do uziemienia.
Przed podłaczeniem zmierz potencjał masy odbiornika względem masy zasilacza PC (powinno być bliskie 0V U<0.5V).
No i nie możesz pobierać więcej prądu zależnie od płyty 100-300mA.
Jeśli potrzebujesz więcej, wtedy najprościej wtórnik emiterowy (tranzystor mocy Uce>20V I>1A zależnie od potrzeb) Kolektor do +12V, baza na wyjście zasilania wentylatora, emiter do zasilania dodatkowego obciązenia i koniecznie bezpiecznik (najlepiej na zasilaniu kolektora i miedzy emiterem a wyjściem zewnętrznym)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Jan 2010 16:32   

Back to top

propiro
Poziom 11
Poziom 11

Post#4 Post from the author of the topic 15 Jan 2010 19:03   

@kolega FxJ:
Moj panel to Chieftec Thermal Killer DT-5000, pobiera on zasilanie z molexa, za pomocą 2 przewodow, wyrzuca na wiatraki 12+, GND oraz tacho (poprzez tacho rozumiem oczywiscie tachometr) - i to za pomocą niego chce zasilac wiatraki, caly wic polega na tym, że chcę aby tacho zwracało informacje zarówno do panelu, jak i do płyty głównej - no i tutaj właśnie chcę opinii na temat tego czy to wykonalne/bezpieczne dla sprzętu.

@kolega zbychmg:
Dziękuję za odpowiedź.
Płyta moja obecna ma 4 Pin, ale cooler jest podpinany za pomocą 3pinowej wtyczki, także używa on 12V, GND oraz tacho.
W odpowiedzi dla kolegi FxJ opisałem że zależy mi na pobieraniu zasilania z panelu (nim także będe regulował obroty, robi to najprawdopodobniej - a raczej na pewno metodą liniowej zmiany woltarzu - notabene tak samo steruje płyta, ponieważ w biosie jest opcja wyboru ilu pinowy mamy cooler)
Nie będę potrzebowął więcej na pewno - jedyne na czym mi zależy, to przesłanie sygnału z tacho wiatraczka do dwóch źródeł na raz.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> CPU FAN TACHO - do dwóch żródeł
Page 1 of 1
Similar topics
Program do monitoringu CPU FAN oraz Casis Fan (7)
Po włożeniu karty muzycznej Cpu Fan Error Cpu Over temperatu (13)
CPU Fan + Bios (7)
CPU Fan Error! Co robić? (21)
ASUS K8V-X - uszkodzony CPU FAN (2)
Kompnikat CPU Fan Error Press F1 to Resume. (8)
Gniazdo podłączenia wentylatora CPU-FAN uszkodzone ? (3)
Gigabyte GA-K8VT800 - brak napięcia na CPU Fan (6)
Komputer - CPU Fan Error, ciągłe restartowanie (9)
CPU Fan Error podczas uruchamiania komputera (2)

Page generation time: 0.064 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed