| Author |
propiro Poziom 11

Joined: 22 Aug 2009 Posts: 68 Location: Bytom -> Kraków -> Wrocław
|
15 Jan 2010 16:13 CPU FAN TACHO - do dwóch żródeł |
|
|
|
Witam serdecznie,
Mam potrzebę, czy może nawet mrzonkę, podpiąć tacho z 3pinowego wiatraka do dwóch źródeł bez ryzyka uszkodzenia płyty.
Co chcę osiągnąć przez to?
Otóż mam panel chiefteca, pozwalający na regulacje 3 wiatraków, z ekranem lcd, wyświetlajacym temperatury i RPMy - i nim chcę regulować prędkości obrotowe.
A podpiąć tacho pod płytę chcę po to, aby było można monitorować temperaturę z poziomu systemu operacyjnego (np everestem czy podobnymi), bez potrzeby zaglądania na panel (nie jestem zwolennikiem stawiania skrzyni obok monitora, tak więc stoi pod biurkiem).
Tak więc pytanie: jest to możliwe? jest to 'bezpieczne' dla sprzętu? jeśli tak, to jakie piny podprowadzić pod płytę, ground + tacho?
Dziękuję za pomoc, Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jan 2010 16:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
FxJ Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jan 2010 16:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zbychmg Poziom 18

|
15 Jan 2010 16:32 Re: CPU FAN TACHO - do dwóch żródeł |
|
|
|
Płyta ma gniazdo 3pin (niektóre 4pin) do zasilania silnika wentylatora 12V.
1 pin masa, 2 pin 12V na niektórych płytach regulowane (najczęściej przez zmianę wypełnienia prostokąta o amplitudzie 12V, PWM), 3 pin wejście impulsów najczęściel z halotrona.
Jeśli chcesz pobierać napięcie z pinu 12V, to pamiętaj, ze masa (gnd) jest połączona do masy zasilacza, a przez bolec uziemiajacy do uziemienia.
Przed podłaczeniem zmierz potencjał masy odbiornika względem masy zasilacza PC (powinno być bliskie 0V U<0.5V).
No i nie możesz pobierać więcej prądu zależnie od płyty 100-300mA.
Jeśli potrzebujesz więcej, wtedy najprościej wtórnik emiterowy (tranzystor mocy Uce>20V I>1A zależnie od potrzeb) Kolektor do +12V, baza na wyjście zasilania wentylatora, emiter do zasilania dodatkowego obciązenia i koniecznie bezpiecznik (najlepiej na zasilaniu kolektora i miedzy emiterem a wyjściem zewnętrznym)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Jan 2010 16:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
propiro Poziom 11

Joined: 22 Aug 2009 Posts: 68 Location: Bytom -> Kraków -> Wrocław
|
15 Jan 2010 19:03 Re: CPU FAN TACHO - do dwóch żródeł |
|
|
|
@kolega FxJ:
Moj panel to Chieftec Thermal Killer DT-5000, pobiera on zasilanie z molexa, za pomocą 2 przewodow, wyrzuca na wiatraki 12+, GND oraz tacho (poprzez tacho rozumiem oczywiscie tachometr) - i to za pomocą niego chce zasilac wiatraki, caly wic polega na tym, że chcę aby tacho zwracało informacje zarówno do panelu, jak i do płyty głównej - no i tutaj właśnie chcę opinii na temat tego czy to wykonalne/bezpieczne dla sprzętu.
@kolega zbychmg:
Dziękuję za odpowiedź.
Płyta moja obecna ma 4 Pin, ale cooler jest podpinany za pomocą 3pinowej wtyczki, także używa on 12V, GND oraz tacho.
W odpowiedzi dla kolegi FxJ opisałem że zależy mi na pobieraniu zasilania z panelu (nim także będe regulował obroty, robi to najprawdopodobniej - a raczej na pewno metodą liniowej zmiany woltarzu - notabene tak samo steruje płyta, ponieważ w biosie jest opcja wyboru ilu pinowy mamy cooler)
Nie będę potrzebowął więcej na pewno - jedyne na czym mi zależy, to przesłanie sygnału z tacho wiatraczka do dwóch źródeł na raz.
|
|
| Back to top |
|
 |