Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3 Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Samochody
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
awis
Poziom 9
Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 28
Pomógł: 1
awis
Poziom 9
Post#1 15 Sty 2010 19:40  Autor tematu   

Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Po zamontowaniu zestawu (nieoryginalny) ksenonów w miejsce H7 w Audi A3 97r,występuje zjawisko resetu lub zawieszenia się tablicy wskażników w momencie zapłonu palników lub chocby jednego.Generalnie poprawa styków,mas,spadków napięcia tylko pogorszyła sytuację.Wystarczy dotknąć przewód zasilający do klemy i również tablica pada.Blokowanie zasilania tablicy kondensatorami przez diody (15 i 30) pomaga w niewielkm stopniu.Nagrzane ksenony "broją" mniej ale też zjawisko występuje.Najgorzej jest na zimnych.Najlepiej,co ciekawe,na rozladowanym akumulatorze.Nawet jakaś próba startu przez żarówkę reflektorową w charakterze opornika szeregowego też powoduje "pad" tablicy,mimo że palniki ledwo zajarzą.Przetwornice z tego co odczytałem 8-30V,35W.Podobno wymieniane już ze 30 razy.Poradzcie coś bo już mi się pomysły skończyły.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Miasto: Małopolska
Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3950
Pomógł: 82
Ocena postów: 14
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Post#2 15 Sty 2010 20:12    

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Jak ciągle boli cie głowa to non stop bierzesz dragi od goździkowej czy idziesz do lekarza?

Problemem są badziewne chińskie przetwornice które sieją, a nie słaba odpornośc deski na zakłócenia. Kup albo dobry sprzet, albo próbuj filtrować kupiony zestaw lamp. Inaczej zaczniesz łapać zwisy innych elementów auta.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Miasto: Małopolska
Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Pomógł: 241
Ocena postów: 38
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#3 15 Sty 2010 20:17    

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Zmień na żarówki nightbreaker- wywal tandete.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
awis
Poziom 9
Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 28
Pomógł: 1
awis
Poziom 9
Post#4 15 Sty 2010 21:46  Autor tematu   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


No filtrować.Tylko jak?Wydaje się że problemem jest pierwszy impuls wysokiego napięcia.Na oscyloskopie nie widzę czegoś szczególnego prócz wahnięcia napięcia rzędu 0.5V właśnie w momencie zapłonu .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MCB
Poziom 27
Miasto: krzemowa dolina
Dołączył: 17 Lut 2004
Posty: 791
Pomógł: 99
MCB
Poziom 27
Post#5 15 Sty 2010 21:59    

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Ksenon dla ubogich i samochód mądrzejszy od właściciela....
sorry, ale nie mogłem sie powstrzymać.

Montaż ksenonowych źródeł światła do reflektorów przystosowanych do żarówek jest niezgodny z przepisami i powoduje zagrożenie na drodze przez oślepianie innych użytkowników drogi. Można stracić dowód rejestracyjny, a przyczyniając się do wypadku posiadacz tak zmodyfikowanego auta naraża się na poważne konsekwencje.

pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Miasto: Małopolska
Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Pomógł: 241
Ocena postów: 38
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#6 15 Sty 2010 22:01    

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


MCB kolego -ksenony możesz włożyć w soczewki.

Jak nie macie soczewk to nie wkładajcie palników do lamp!!!!!!!!!!!!!!!
W tym A3 sa soczewki?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Miasto: Małopolska
Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3950
Pomógł: 82
Ocena postów: 14
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Post#7 15 Sty 2010 22:07    

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Merytoryczną sprawe montowania takiego zestawu to całkiem inna bajka i trzeba mieć faktycznie jaja żeby z tym jeździć. Oślepiony człowiek jest jak ćma- jedzie w strone światła i nie jest to bynajmniej mój wymysł. Jeśli ktoś poleci na czołówke z ksenonami, to ich właściciel ma przechlapane.

Najlepiej radził bym oddać ten złom i jeśli już to zainwestować w coś naprawde dobrego.
Litera prawa to jak dla mnie sprawa drugo planowa w czymś takim, ale bezpieczeństwo potraktował bym priorytetowo.

Wracając do tematu. Proponuje poszperać na forum golfów- tam temat ma się jak u nas podłączenie leda do 12V.
Trzeba dobrego oscyloskopu żeby zobaczyć szpilki generowane przez tego typu układy. Pozatym jest coś takiego jak EMC. Ogólnie temat jest głęboki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
awis
Poziom 9
Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 28
Pomógł: 1
awis
Poziom 9
Post#8 15 Sty 2010 22:08  Autor tematu   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Nie ma soczewek.Są zwykłe.Ale darujcie sobie moralitety.Nie moje auto,nie handluję ksenonami,sam jeżdżę na zwykłych H4.Ja mam za zadanie zrobić to auto żeby ksenony działały bo tak sobie zamarzył wlaściciel.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
MCB
Poziom 27
Miasto: krzemowa dolina
Dołączył: 17 Lut 2004
Posty: 791
Pomógł: 99
MCB
Poziom 27
Post#9 15 Sty 2010 22:09    

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Soczewki niczego nie załatwiają, reflektor musi mieć homologację na ksenonowe źródło światła, w przeciwnym wypadku jest to niezgodne z przepisami, ale przede wszystkim powoduje zagrożenie na drodze.
Na Twoim miejscu szanowny Kolego, nie podejmowałbym się takich zadań.

pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Miasto: Małopolska
Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Pomógł: 241
Ocena postów: 38
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#10 15 Sty 2010 22:12    

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


To przynajmniej porządnie wyceń swoją robotę a nie za 40zł .........

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
MCB
Poziom 27
Miasto: krzemowa dolina
Dołączył: 17 Lut 2004
Posty: 791
Pomógł: 99
MCB
Poziom 27
Post#11 15 Sty 2010 22:18    

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


bolek napisał:
trzeba mieć faktycznie jaja żeby z tym jeździć..

To fakt, ale do tego trzeba kompletnie nie mieć wyobraźni...

pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
awis
Poziom 9
Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 28
Pomógł: 1
awis
Poziom 9
Post#12 15 Sty 2010 22:18  Autor tematu   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Najpierw trzeba by to zrobić.ale już podchodzę do tego bardziej ambicjonalnie niż materialnie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MCB
Poziom 27
Miasto: krzemowa dolina
Dołączył: 17 Lut 2004
Posty: 791
Pomógł: 99
MCB
Poziom 27
Post#13 15 Sty 2010 22:23    

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Tyle jest ambitnych zadań do zrealizowania.......
Na Twoim miejscu, w tym konkretnym przypadku, odpuściłbym sobie.....

.... i nie pytaj mnie dlaczego...... :)

pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Miasto: Małopolska
Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Pomógł: 241
Ocena postów: 38
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#14 15 Sty 2010 22:26    

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


To tak jak podchodzić ambicjonalnie do kręcenia licznika czy dokładnego mikrodłutowania VIN samochodu.


Zrób osobny obwód prądowy dla ksenonów , możesz użuć też filterków od radii samochodowych.
I zakończ temat.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
awis
Poziom 9
Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 28
Pomógł: 1
awis
Poziom 9
Post#15 15 Sty 2010 22:44  Autor tematu   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Zrób osobny obwód prądowy dla ksenonów , możesz użuć też filterków od radii samochodowych.
Już je podłączyłem na osobnym krótkim przewodzie w poprzek auta i prosto do klemy + podpinałem.Tablica resetowała się za każdym załączeniem.Filterki od radii przy prądzie 7A? Jakoś tego nie widzę..

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Miasto: Małopolska
Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Pomógł: 241
Ocena postów: 38
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#16 15 Sty 2010 22:58    

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


W zasilanie zegara i xenonów

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
awis
Poziom 9
Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 28
Pomógł: 1
awis
Poziom 9
Post#17 15 Sty 2010 23:12  Autor tematu   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


W zasilanie zegara to ok.Ale w zasilanie ksenonów trzeba coś poważniejszego.Każdy bierze przy starcie 7A.Co prawda w impulsie ,ale zawsze.Póżniej prąd spada do 3.5A.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
yaaro
Poziom 33
Miasto: -
Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2728
Pomógł: 191
Ocena postów: 102
yaaro
Poziom 33
Post#18 16 Sty 2010 08:00    

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Problem jest banalnie prosty do rozwiązania odeślij klienta do dostawcy sprzętu, szkoda czasu bo jak wiadomo czas to kasa i już go straciłeś wiele. Ja takich klientów nawet nie biorę do roboty. Teraz mam dwoje ambitnych z drogówki i znikają powoli xenony w mieście.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Lublin Daewoo -zasilanie wskażników w tablicy z licznikiem. (3)
Peugeot 405 1.6 88r. Poszukuje opisu wskażników tablicy. (3)
Opel Atsra Brak świecących wskażników na tablicy rozdzielcze (4)
audi a4 B5 przygasające ksenony (4)
Audi A3 model 8P XENONY KSENONY HID PROBLEM !!! (5)
Audi a4 2006,zamiana reflektorow zwyklych na ksenony? (6)
Audi A4 B6 01r. fabr ksenony, uszkodzny czujnik LP,czy trzeba zrobić kalibracje (5)
Audi A3 8P0 - Audi A3 8P0 podświetlenie tablicy rejestracyjnej LED (2)
Audi B4 problem z termometrem na tablicy (2)
Audi A 4 komunikat na tablicy licznikowej ? (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.167 seconds

elektroda.pl temat RSS