Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3
Autor
Wiadomość
awis
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 28

Post#1 Post autora tematu 15 Sty 2010 20:40   

Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Po zamontowaniu zestawu (nieoryginalny) ksenonów w miejsce H7 w Audi A3 97r,występuje zjawisko resetu lub zawieszenia się tablicy wskażników w momencie zapłonu palników lub chocby jednego.Generalnie poprawa styków,mas,spadków napięcia tylko pogorszyła sytuację.Wystarczy dotknąć przewód zasilający do klemy i również tablica pada.Blokowanie zasilania tablicy kondensatorami przez diody (15 i 30) pomaga w niewielkm stopniu.Nagrzane ksenony "broją" mniej ale też zjawisko występuje.Najgorzej jest na zimnych.Najlepiej,co ciekawe,na rozladowanym akumulatorze.Nawet jakaś próba startu przez żarówkę reflektorową w charakterze opornika szeregowego też powoduje "pad" tablicy,mimo że palniki ledwo zajarzą.Przetwornice z tego co odczytałem 8-30V,35W.Podobno wymieniane już ze 30 razy.Poradzcie coś bo już mi się pomysły skończyły.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Sty 2010 20:40   





Powrót do góry
   
bolek
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3939
Miasto: stolica

Post#2 15 Sty 2010 21:12   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Jak ciągle boli cie głowa to non stop bierzesz dragi od goździkowej czy idziesz do lekarza?

Problemem są badziewne chińskie przetwornice które sieją, a nie słaba odpornośc deski na zakłócenia. Kup albo dobry sprzet, albo próbuj filtrować kupiony zestaw lamp. Inaczej zaczniesz łapać zwisy innych elementów auta.
Powrót do góry
   
romoo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#3 15 Sty 2010 21:17   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Zmień na żarówki nightbreaker- wywal tandete.
Powrót do góry
   
awis
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 28

Post#4 Post autora tematu 15 Sty 2010 22:46   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


No filtrować.Tylko jak?Wydaje się że problemem jest pierwszy impuls wysokiego napięcia.Na oscyloskopie nie widzę czegoś szczególnego prócz wahnięcia napięcia rzędu 0.5V właśnie w momencie zapłonu .
Powrót do góry
   
MCB
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 17 Lut 2004
Posty: 796
Miasto: krzemowa dolina

Post#5 15 Sty 2010 22:59   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Ksenon dla ubogich i samochód mądrzejszy od właściciela....
sorry, ale nie mogłem sie powstrzymać.

Montaż ksenonowych źródeł światła do reflektorów przystosowanych do żarówek jest niezgodny z przepisami i powoduje zagrożenie na drodze przez oślepianie innych użytkowników drogi. Można stracić dowód rejestracyjny, a przyczyniając się do wypadku posiadacz tak zmodyfikowanego auta naraża się na poważne konsekwencje.

pozdrawiam
Powrót do góry
   
romoo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#6 15 Sty 2010 23:01   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


MCB kolego -ksenony możesz włożyć w soczewki.

Jak nie macie soczewk to nie wkładajcie palników do lamp!!!!!!!!!!!!!!!
W tym A3 sa soczewki?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Sty 2010 23:01   





Powrót do góry
   
bolek
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3939
Miasto: stolica

Post#7 15 Sty 2010 23:07   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Merytoryczną sprawe montowania takiego zestawu to całkiem inna bajka i trzeba mieć faktycznie jaja żeby z tym jeździć. Oślepiony człowiek jest jak ćma- jedzie w strone światła i nie jest to bynajmniej mój wymysł. Jeśli ktoś poleci na czołówke z ksenonami, to ich właściciel ma przechlapane.

Najlepiej radził bym oddać ten złom i jeśli już to zainwestować w coś naprawde dobrego.
Litera prawa to jak dla mnie sprawa drugo planowa w czymś takim, ale bezpieczeństwo potraktował bym priorytetowo.

Wracając do tematu. Proponuje poszperać na forum golfów- tam temat ma się jak u nas podłączenie leda do 12V.
Trzeba dobrego oscyloskopu żeby zobaczyć szpilki generowane przez tego typu układy. Pozatym jest coś takiego jak EMC. Ogólnie temat jest głęboki.
Powrót do góry
   
awis
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 28

Post#8 Post autora tematu 15 Sty 2010 23:08   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Nie ma soczewek.Są zwykłe.Ale darujcie sobie moralitety.Nie moje auto,nie handluję ksenonami,sam jeżdżę na zwykłych H4.Ja mam za zadanie zrobić to auto żeby ksenony działały bo tak sobie zamarzył wlaściciel.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Sty 2010 23:08   





Powrót do góry
   
MCB
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 17 Lut 2004
Posty: 796
Miasto: krzemowa dolina

Post#9 15 Sty 2010 23:09   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Soczewki niczego nie załatwiają, reflektor musi mieć homologację na ksenonowe źródło światła, w przeciwnym wypadku jest to niezgodne z przepisami, ale przede wszystkim powoduje zagrożenie na drodze.
Na Twoim miejscu szanowny Kolego, nie podejmowałbym się takich zadań.

pozdrawiam
Powrót do góry
   
romoo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#10 15 Sty 2010 23:12   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


To przynajmniej porządnie wyceń swoją robotę a nie za 40zł .........
Powrót do góry
   
MCB
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 17 Lut 2004
Posty: 796
Miasto: krzemowa dolina

Post#11 15 Sty 2010 23:18   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


bolek napisał:
trzeba mieć faktycznie jaja żeby z tym jeździć..

To fakt, ale do tego trzeba kompletnie nie mieć wyobraźni...

pozdrawiam
Powrót do góry
   
awis
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 28

Post#12 Post autora tematu 15 Sty 2010 23:18   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Najpierw trzeba by to zrobić.ale już podchodzę do tego bardziej ambicjonalnie niż materialnie
Powrót do góry
   
MCB
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 17 Lut 2004
Posty: 796
Miasto: krzemowa dolina

Post#13 15 Sty 2010 23:23   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Tyle jest ambitnych zadań do zrealizowania.......
Na Twoim miejscu, w tym konkretnym przypadku, odpuściłbym sobie.....

.... i nie pytaj mnie dlaczego...... :)

pozdrawiam
Powrót do góry
   
romoo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#14 15 Sty 2010 23:26   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


To tak jak podchodzić ambicjonalnie do kręcenia licznika czy dokładnego mikrodłutowania VIN samochodu.


Zrób osobny obwód prądowy dla ksenonów , możesz użuć też filterków od radii samochodowych.
I zakończ temat.
Powrót do góry
   
awis
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 28

Post#15 Post autora tematu 15 Sty 2010 23:44   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Zrób osobny obwód prądowy dla ksenonów , możesz użuć też filterków od radii samochodowych.
Już je podłączyłem na osobnym krótkim przewodzie w poprzek auta i prosto do klemy + podpinałem.Tablica resetowała się za każdym załączeniem.Filterki od radii przy prądzie 7A? Jakoś tego nie widzę..
Powrót do góry
   
romoo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6779
Miasto: Małopolska

Post#16 15 Sty 2010 23:58   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


W zasilanie zegara i xenonów
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Sty 2010 23:58   





Powrót do góry
   
awis
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 28

Post#17 Post autora tematu 16 Sty 2010 00:12   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


W zasilanie zegara to ok.Ale w zasilanie ksenonów trzeba coś poważniejszego.Każdy bierze przy starcie 7A.Co prawda w impulsie ,ale zawsze.Póżniej prąd spada do 3.5A.
Powrót do góry
   
yaaro
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2667
Miasto: -

Post#18 16 Sty 2010 09:00   

Re: Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3


Problem jest banalnie prosty do rozwiązania odeślij klienta do dostawcy sprzętu, szkoda czasu bo jak wiadomo czas to kasa i już go straciłeś wiele. Ja takich klientów nawet nie biorę do roboty. Teraz mam dwoje ambitnych z drogówki i znikają powoli xenony w mieście.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Ksenony i reset tablicy wskażników w Audi A3
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Lublin Daewoo -zasilanie wskażników w tablicy z licznikiem. (3)
Peugeot 405 1.6 88r. Poszukuje opisu wskażników tablicy. (3)
Opel Atsra Brak świecących wskażników na tablicy rozdzielcze (4)
audi a4 B5 przygasające ksenony (4)
Audi A3 model 8P XENONY KSENONY HID PROBLEM !!! (5)
Audi a4 2006,zamiana reflektorow zwyklych na ksenony? (6)
Audi A4 B6 01r. fabr ksenony, uszkodzny czujnik LP,czy trzeba zrobić kalibracje (5)
Audi A3 8P0 - Audi A3 8P0 podświetlenie tablicy rejestracyjnej LED (2)
Audi B4 problem z termometrem na tablicy (2)
Audi A 4 komunikat na tablicy licznikowej ? (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.112 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony