X

Windows 7 i 100% obciążenie procesora po pewnym czasie

16 Jan 2010 22:17 SEsebcioetx
  • #1 16 Jan 2010 22:17
    sebcioetx
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam, mam dziwny problem na laptopie, otóż podczas pracy na windows7 32bit, po pewnym czasie zaczyna on się wieszać, i jest to spowodowane tym że procek chodzi na 100% i nawet przez chwilkę nie zejdzie poniżej tej wartości i trzeba resetować lapka.
    Procesor mam 1 rdzeniowy Intel Core Solo 1,3 GHz. W tym sęk że żaden nowy proces sie nie uruchamia który mógłby to powodować, a system jest minimalnie obciążony bo używam tylko excel albo gg.
    Macie pomysł skąd takie coś sie pojawia?
    Pozdrawiam :)
  • #2 16 Jan 2010 22:24
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Helpful post? (-1)
    Uzyj Process Explorer i przy jego pomocy sprawdz obciazenie.
  • #3 16 Jan 2010 22:43
    sebcioetx
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Patrzyłem tam i skokowo raz pokaże na jakimś 15% raz 20% i znika i w sumie nie ma gdzie wyskoczyć te 100%.
  • #4 16 Jan 2010 22:59
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Helpful post? (0)
    Daj screen z proces explorera zrobiony w chwili kiedy bedzie 100% obciazenia.
  • #5 17 Jan 2010 00:54
    Krasnal84
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    Bardzo prawdopodobne że to właśnie gg obciąża bo ja miałem taki przypadek ale tylko wtedy jak parę okien rozmowy było w jednym oknie (taka funkcja z gg) i były to długie rozmowy.
    Jeżeli właśnie podczas długich rozmów Ci się to dzieje to zamiast resetować kompa zresetuj gg i wtedy sprawdź czy to jest przyczyną. Rozwiązania nie znalazłem na razie bo nie prowadzę często długich rozmów.

    Pozdrawiam
  • #6 19 Jan 2010 20:56
    sebcioetx
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Wczoraj znów mi wyskoczyło, i odpaliłem explorera no i ku mojemu zdziwieniu żaden proces nie miał więcej niż 10% procka chwilowo... a to co podświetlił na bordowo to wyłączyłem lecz nic nie pomogło. jak znów bydle się zawiesi to zrobię screen-a i wam pokaże, a co do gg to chyba odpada bo 2 razy mi tak się zawiesił przy używaniu samego worda i mozilli...
    a moze pies w tym pogrzebany że mam dysk podzielony na 2 partycje i na jednej mam openSuse... ale to wątpliwe żeby linux ingerował w środowiski Windows podczas gdy windows jest uruchomiony...
  • #7 20 Jan 2010 06:42
    Matuzalem
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    A jakieś indeksowania i podobne wynalazki masz powyłączane?
    Podałbyś może albo model laptopa, albo jego specyfikację szerszą niż do CPU ograniczoną? Przy okazji napisz, proszę, ile jest procesów i usług włączonych ( z managera zadań).

    PS.
    Co do Linuksa to też wątpię, szczególnie jeżeli jego partycja nie jest obsługiwana z poziomu systemu.
  • #8 20 Jan 2010 08:09
    kingsly
    Level 17  
    Helpful post? (0)
    Mógłbyś podać pełna specyfikacje komputera?

    Windows kupiłeś czy z sieci?
  • #9 25 Jan 2010 20:28
    sebcioetx
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Model:
    Acer 4810T
    Intel Core 2 Solo SU3500
    vga: intel gma 4500hd
    3gb ram
    dysk 250gb
    system windows 7 x86 (pobrany z MSDN dla studentów z serwera microsoft)

    dziś mi sie zawiesił podczas przeglądania dokumentów w wordzie, pierwsza oznaka była taka ze office przestał odpowiadać i word zaczął chodzić klatkami, a jak go wyłączyłem całkowiecie to złapał zwieche..i sie znów zaczeło 100% obciążenia.
    Udało mi sie zrobić sreenshoty z tego programu do monitoringu procesów,

    Windows 7 i 100% obciążenie procesora po pewnym czasie Windows 7 i 100% obciążenie procesora po pewnym czasie

    jeśli chodzi o liczbę procesów to jak sie zawiesi to sprawdze następnym razem :)
  • #10 26 Jan 2010 18:13
    tzok
    Moderator Samochody
    Helpful post? (0)
    Problem ze sterownikami lub sprzętowy - czy w dzienniku systemu nie ma żadnych błędów?
    Podaj parametry SMART dysku(-ów).
  • #11 26 Jan 2010 21:42
    Jackziom
    Level 23  
    Helpful post? (-2)
    Troszeczkę słaby masz ten laptop! Ale nie w tym rzecz, nie wiem czy to coś pomoże, ale pobierz cachemana 7!
  • #12 27 Jan 2010 16:48
    sebcioetx
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    tzok wrote:
    Problem ze sterownikami lub sprzętowy - czy w dzienniku systemu nie ma żadnych błędów?
    Podaj parametry SMART dysku(-ów).

    Powiedz mi jak mógłbym to sprawdzić ?


    Fajny ten programik :) ale szkoda że płatny :( muszę się pobawić może się coś uda... ale jak próbowałem się rejestrować w tym programie i mi się od cholery okien w firefox otworzyło to mi sie przyciął "lisek" no i potem na procku s powrotem 100% :| zdążyłem dojrzeć ze jest uruchomione 61 procesów.
  • #13 27 Jan 2010 17:09
    tzok
    Moderator Samochody
  • #14 27 Jan 2010 23:00
    sebcioetx
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Wykonałem teścik programem co Kolega wyżej zalecił i mam takie coś:

    test (read)
    minimum 8,9 Mb/s
    max 65,3 Mb/s
    cpu usage 18%
    health status: ok
    sector size: 512kb
    buffer: 8192kb
    błędów i uszkodzen na dysku nie ma

    tylko nie wiem gdzie znaleźć te parametry smart dysku :( chyba już ślepy jestem....
  • #15 28 Jan 2010 22:27
    tzok
    Moderator Samochody
  • #16 30 Jan 2010 00:11
    sebcioetx
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Windows 7 i 100% obciążenie procesora po pewnym czasie

    proszę, o to screen tej zakładki
  • #17 30 Jan 2010 09:05
    keseszel
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    Czy bierzesz pod uwagę przegrzewanie się sprzętu? Czy możesz użyć trybu awaryjnego i sprawdzić, czy wtedy komputer nie zwalnia? Czy możesz spróbować odłączyć się od sieci(internetu) i popracować w ten sposób?Czy możesz popracować w wersji LiveCD Linuxa i sprawdzić co się dzieje?
  • #18 30 Jan 2010 22:39
    sebcioetx
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Wiesz co... Z tym przegrzewaniem się to moze być dobry trop, bo własnie sobie gierke odpaliłem. Pograłem w sumie ze 2 godziny w tym czasie musiałem go 4 razy resetować, bo moze sie procesor zagrzał i zawiesił komputer, albo po prostu windows7 sie nie nadaje na tego lapka ? Fabrycznie jest vista dana, ale na tym dziadostwie ponoć jeszcze wiecej obciąza kompa niz na 7.
  • #19 10 Feb 2010 17:39
    Gr3mlinnet
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    U mnie taka sama sprawa,
    wejdź w menedżer urządzeń i zacznij od kontrolerów uniwersalnej magistrali szeregowej(klikaj prawym na nie i wyłącz,jak nic się nie dzieje to włączaj z powrotem i tak po kolei do uzyskania efektu) i na bieżąco patrz obciążenie procesora.

    U mnie jeden z kontrolerów chyba miał defekt sterowników więc go po prostu wyłączyłem i wszystko wróciło do normy.

    Pomysł podsunęło mi to że windows kilka dni temu ściągnął mi aktualizacje sterów do USB i od tego się zaczęło.

    U ciebie nie koniecznie muszą być to właśnie kontrolery USB może to karta sieciowa albo jakiś inny bajer w kompie(może kamerka).
  • #20 19 Feb 2010 23:25
    Verdis
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Witam. Z tego co wiem pomaga zmiana biosu na nowszy dostępny na stronie Acera. Pierwotny bios zawiera błąd i to powoduje bezsensowne obciążenie procesora. Planuje zmianę biosu ale nie wiem jak z gwarancją w przypadku niepowodzenia upgrade.
  • #21 29 Jun 2010 20:26
    sebcioetx
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Słuchaj a powiesz mi jak zaktualizować ten bios ? pewnie gwarancje sie i tak straci coś czuje... ale i tak pajace dali tylko na rok gwarancje :] ale skoro zainstalowałem win7 (studencki) i usunąłem viste to pewnie już i tak stracona gwarancja :]

    PS: Działa mi bez zarzutów ten windows7 ale chodzi mi na słabych ustawieniach graficznych (przypomina win98 :D:D) przy kolorowych ustawieniach łapie 100% obciązenia po jakimś czasie.
  • #22 07 Oct 2010 14:50
    maestral
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    Cześć,

    Odświeżam temat, bo podobny problem przydarzył się i mi, ale niestety wszystkie opisywane sytuacje, jakie znalazłem w internecie, różnią się od mojej.

    System: Windows 7 prof, x64

    Komputer: HP COMPAQ 6710b

    Objawy: lagowanie, wykonywanie poleceń po czasie kilkusetkrotnie dłuższym, niż zwyczajnie. Wykorzystanie procesora równe 100%. W efekcie nie da się na
    komputerze zrobić sensownie niczego, co nie jest uruchomieniem task managera czy process explorera.

    Jak to się stało:
    1. Na laptopie do jakiegoś czasu zainstalowana była vista. Dostałem studenckiego windowsa 7, w związku z czym zainstalowałem go. Nie był to clean install, tylko nałożenie na poprzednią wersję (czyli domyślna instalacja windowsa 7).

    2. System śmigał REWELACYJNIE przez jakieś 4 dni. Piątego dnia zamknąłem komputer na uczelni, otworzyłem w domu i pojawiły się opisane wyżej objawy. Nie poprzedzało tego zainstalowanie żadnego śmieciowego programu, sterowników ani aktualizacji.

    3. Zrobiłem reinstall. Tym razem system działał dłużej, ale objawy powróciły. Nagle samoczynnie ustąpiły, po czym powróciły na stałe.

    W trybie awaryjnym obciążenie waha się w okolicach 80-100%, ale na systemie da się w miarę pracować.
    Problem nie wynika z przegrzewania się procesora.

    Zainstalowałem aktualizację BIOSa zaproponowaną przez HP, zainstalowałem też paczkę uaktualnień od HP specjalnie dla windowsa 7.
  • #23 07 Oct 2010 17:51
    Jackziom
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    maestral wrote:
    Cześć,

    Odświeżam temat, bo podobny problem przydarzył się i mi, ale niestety wszystkie opisywane sytuacje, jakie znalazłem w internecie, różnią się od mojej.

    System: Windows 7 prof, x64

    Komputer: HP COMPAQ 6710b

    Objawy: lagowanie, wykonywanie poleceń po czasie kilkusetkrotnie dłuższym, niż zwyczajnie. Wykorzystanie procesora równe 100%. W efekcie nie da się na
    komputerze zrobić sensownie niczego, co nie jest uruchomieniem task managera czy process explorera.

    Jak to się stało:
    1. Na laptopie do jakiegoś czasu zainstalowana była vista. Dostałem studenckiego windowsa 7, w związku z czym zainstalowałem go. Nie był to clean install, tylko nałożenie na poprzednią wersję (czyli domyślna instalacja windowsa 7).

    2. System śmigał REWELACYJNIE przez jakieś 4 dni. Piątego dnia zamknąłem komputer na uczelni, otworzyłem w domu i pojawiły się opisane wyżej objawy. Nie poprzedzało tego zainstalowanie żadnego śmieciowego programu, sterowników ani aktualizacji.

    3. Zrobiłem reinstall. Tym razem system działał dłużej, ale objawy powróciły. Nagle samoczynnie ustąpiły, po czym powróciły na stałe.

    W trybie awaryjnym obciążenie waha się w okolicach 80-100%, ale na systemie da się w miarę pracować.
    Problem nie wynika z przegrzewania się procesora.

    Zainstalowałem aktualizację BIOSa zaproponowaną przez HP, zainstalowałem też paczkę uaktualnień od HP specjalnie dla windowsa 7.


    A masz go jeszcze na gwarancji?
  • #24 08 Oct 2010 11:29
    maestral
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    Nie, notebook już od dwóch lat nie jest na gwarancji. Kontaktowałem się z serwisem HP przez online chat, najpierw polecili mi pakiet rozszerzeń przygotowany przez HP specjalnie pod Windows 7, potem polecili wykonać memory i hdd test w BIOSie w zakładce diagnostyka. Niestety test hdd nie ruszył (Read failure), więc uznali że może to być problem z dyskiem i żebym zgłosił się do serwisu. Nie chce mi się w to jednak wierzyć - dlaczego na Viście nie było problemu? Dlaczego po przeinstalowaniu problem zniknął? Dlaczego objawy raz na jakiś czas ustępują, a potem powracają?

    Kiedy następuje to 100% obciążenie procesora, to w process explorer użycie procesora przez poszczególne aplikacje nie daje w sumie 100%

    Jeśli macie jakieś pomysły, co z tym można zrobić, to proszę o sugestie. Obecnie objawy ustąpiły, ale spodziewam się, że wrócą.
  • #25 31 Oct 2010 00:32
    qwelukasz
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    kolego, ja od siebie moge dodać, że mam takie same objawy ale tylko na zasilaniu bateryjnym :|

    co dziwne, problem powstaje tylko gdy włącze tryb "oszczędzanie energii" w opcjach zasilania.
    przejdz do:
    Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Opcje zasilania\Edytowanie ustawień planu (Dla planu "oszczedzanie energii")
    potem "zmien zaawansowane ustawienia planu' -> zarządzanie energią procesora i zmień z 5% na np. 20% dla wartości minimalnej.
    u mnie pomogło.

    mam:
    hp dv6-1120ew, win 7 x64 (z MSDNAA)
  • #26 01 Nov 2010 19:44
    maestral
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    qwelukasz, dzięki za sugestię. mój problem w istocie jest związany z ładowaniem baterii.

    do tej pory nie mogłem do tego dojść, gdyż używałem laptopa tylko gdy był podłączony do sieci z uwagi na całkowicie niesprawną baterię. ostatnio kupiłem nową i dzisiaj, gdy problem pojawił się podczas pracy na energii z sieci, odłączyłem zasilanie. obciążenie procesora znikło natychmiast. gdy tylko podłączam ładowanie, problem powraca.

    przełączanie pomiędzy planami zasilania nic nie pomaga, zmieniłem ustawienia zarządzania energią procesora, ale to niestety również nic nie daje.
  • #27 06 Nov 2010 11:19
    maestral
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    Problem rozwiązany.

    W moim przypadku winny był zasilacz. Po podłączeniu zasilacza kolegi użycie procesora drastycznie spadło. Po ponownym podłączeniu mojego - skoczyło do 100%. Teraz już wszystko ok, mam nadzieję że komuś to pomoże.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products