| Author |
Guest Poziom 10

|
17 Jan 2010 15:28 ABS czy pomaga w hamowaniu |
|
|
|
Witam za niecały miesiąc czasu zapisuje się na prawo jazdy poczytałem sobie trochę na temat ABS i niech ktos mi wytłumaczy czy hamowanie samochodem ktory wyposazony jest w abs jest gorsze od tego co abs-u nie ma ? Abs zapobiega aby koła nie zablokowały się podczas poslizgu,podczas obracania się samochodu wokół osi pionowej,itp a czy podczas zwykłego hamowania ostrego np jedziemy około 100km/h i zauwazym ze na droge wychodzi krowa lub inne zwierzę którego nie da się ominąc
a) samochód z abs-em ,kierowca wcisnie pedał hamulcowy z całej siły a system abs bedzie tak jakby hamował pulsacyjnie moim zdaniem będzie hamowac dłuzej
b)samochód bez abs-u kierowca zacznie hamowac az będzie szedł dym z kół będzie występowała duza siła tarcia i moim zdaniem samochod zatrzyma się szybciej?
proszę o wytłumaczenie
|
|
| Back to top |
|
 |
marek1977 Poziom 22

|
17 Jan 2010 15:31 Re: ABS czy pomaga w hamowaniu |
|
|
|
ABS jest dla kierowcy który nie czuje hamulców samochodu. Ja osobiście nie lubie absu. Jest on jednynie przydatny, jeżeli wciśniesz hamulec do oporu i chcesz ominąc przeszkodę, co czynią kierowcy mało doświadczeni. Poza tym droga hamowania z abs wydaje mi się dłuższa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2010 15:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
17 Jan 2010 15:33 Re: ABS czy pomaga w hamowaniu |
|
|
|
System ABS nie pomaga w zwiększeniu siły hamowania, a jedynie umożliwia skręcanie przy wciśniętym hamulcu. Spróbuj samochodem bez ABS wcisnąć hamulec do podłogi - można praktycznie kręcić kierownicą w miejscu. :) Skuteczność hamowania na suchej nawierzchni między tym a tym, jest raczej taka sama...
PS. ABS potrafi zdenerwować na ośnieżonej drodze. Zauważalnie osłabia hamulce.
|
|
| Back to top |
|
 |
papudrun Poziom 12

|
17 Jan 2010 15:34 Re: ABS czy pomaga w hamowaniu |
|
|
|
Twoje założenie byłoby słuszne gdyby współczynnik tarcia między oponą a asfaltem był większy od tego między tarczami hamulca i klockami. A tak nie jest. Dodatkowo blokując koła tracisz całkowicie kontrolę nad kierunkiem ruchu pojazdu (tarcie na dwóch oponach na pewno nie będzie identyczne).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2010 15:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MARKRK Poziom 2

|
17 Jan 2010 15:35 Re: ABS czy pomaga w hamowaniu |
|
|
|
| marek1977 wrote: |
| ABS jest dla kierowcy który nie czuje hamulców samochodu. Ja osobiście nie lubie absu. Jest on jednynie przydatny, jeżeli wciśniesz hamulec do oporu i chcesz ominąc przeszkodę, co czynią kierowcy mało doświadczeni. Poza tym droga hamowania z abs wydaje mi się dłuższa. |
ABS zapobiega blokowaniu się kół pojazdu,można wtedy ominąć przeszkodę.W pojazdach bez ABS nastapi zblokowanie kół pojazdu i wtedy zalezy od przytomności kierowcy,jak odpusci hamulec lub bedzie hamował pulsacyjnie to powinien ominąć przeszkodę.ABS wg.mnie wydłuza drogę hamowania na suchej powierzchni.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
17 Jan 2010 15:48 Re: ABS czy pomaga w hamowaniu |
|
|
|
dzięki bardzo za wypowiedzi czy abs mozna jakos przykrecic tzn zmiejszyc jego czułosc?
|
|
| Back to top |
|
 |
milejow Poziom 24

|
17 Jan 2010 15:57 Re: ABS czy pomaga w hamowaniu |
|
|
|
| tomek40 wrote: |
| dzięki bardzo za wypowiedzi czy abs mozna jakos przykrecic tzn zmiejszyc jego czułosc? |
Nie można zmienić charakterystyki działania ABS,u, ponadto auto bez ABS,u w rękach doświadczonego kierowcy wykaże się krótszą drogą hamowania niż to samo auto z ABS,em w normalnych warunkach drogowych
|
|
| Back to top |
|
 |
zbychu80 Poziom 15

|
17 Jan 2010 15:59 Re: ABS czy pomaga w hamowaniu |
|
|
|
| tomek40 wrote: |
| dzięki bardzo za wypowiedzi czy abs mozna jakos przykrecic tzn zmiejszyc jego czułosc? |
Nie. Można jedynie próbować wyłączyć.
Zadaniem ABS-u jest niedopuszczenie do blokowania kół podczas hamowania. Droga hamowania może być nieznacznie dłuższa, ale nie ma to absolutnie żadnego znaczenia. Nikt normalny nie hamuje za każdym razem na granicy przyczepności.
W sytuacjach awaryjnych większość kierowców naciśnie mocno na pedał z ABS-em się zatrzyma normalnie i może ominąć przeszkodę, czy hamować na zakręcie. Bez ABS-u polecimy prosto w przeszkodę, a na łuku opuścimy jezdnię :D
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasz530 Poziom 12

|
17 Jan 2010 16:32 Re: ABS czy pomaga w hamowaniu |
|
|
|
Pod tym linkiem znajduje się test 2 samochodów. Bordowy z ABS, turkusowy bez ABS
| Code: |
| http://www.youtube.com/watch?v=aY4AUL2gP6E |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jan 2010 16:32 |
|