| Author |
jankolo Poziom 26

|
28 Feb 2010 23:39 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| Rocky Horror wrote: |
| Chodzi o to, ¿e szko³a nawet nie zachêca do siêgania po literaturê |
A dlaczego tego nie robi± rodzice? Szko³a uczy, ale dom wychowuje. Czy nie s±dzisz, ¿e rodzice maj± wielki i niezaprzeczalny wk³ad w to, ¿e m³odzie¿ nie czyta? Czy nie s±dzisz, ¿e zwalanie ca³ej winy na szko³ê jest pój¶ciem na ³atwiznê w diagnozowaniu powodów niechêci do czytania literatury?
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
01 Mar 2010 13:52 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Jestem zdecydowanie za. Obecnie matura z matematyki to kpina z ucznia. Ka¿dy ma kalkulator, kartê wzorów, która ma 18 stron i zawiera ca³y materia³ z liceum (nawet wzór na pole kwadratu), a do tego wystarczy rozwi±zaæ 30% zadañ. Obecn± maturê podstawow± jest w stanie zdaæ gimnazjalista, je¿eli zna sie na kalkulatorze, ma trochê oleju w g³owie i umie znale¼æ stosowny wzór w karcie.
| Taenia_Saginata wrote: |
| Prawie nikt nie rozumie ró¿nicy miêdzy punktami procentowymi a procentami. |
Przyk³ad z ¿ycia wziêty - pisa³em w artykule do gazety, ¿e co¶ zmieni³o siê o ile¶ punktów procentowych, a korektorzy poprawili mnie na procenty :D i wydrukowali z b³êdem, mimo ¿e napisa³em dobrze :D
|
|
| Back to top |
|
 |
jag61 Poziom 20

|
12 Mar 2010 08:29 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
:arrow:
| Quote: |
Rocky Horror napisa³:
Chodzi o to, ¿e szko³a nawet nie zachêca do siêgania po literaturê
|
W 100% (tak - procentach a nie pkt. procentowych ;) ) zgadzam siê z :arrow: Jankolo. Nie zapomnê, jak podczas "wizyty" kole¿anka córki, która¶ na widok rega³ów z ksi±¿kami strzeli³a do niej "To Twoi rodzice prowadz± bibliotekê? U mnie s± mo¿e ze 4 ksi±¿ki.." - szczêka mi opad³a.... Na szczê¶cie uda³o nam siê sprawiæ, by córka polubi³a czytanie, mimo jej "oporów" w pewnym okresie jej "podstawówkowego" ¿ycia... I nie "przeszkadza" jej to w studiach na politechnice..
:arrow: Rocky Horror napisa³:
Tylko ¿e nie ka¿dy tej przyk³adowej chemii bêdzie potrzebowa³ - na pewnym etapie edukacji mo¿na to przewidzieæ.
Tym sposobem ja wiem, ¿e:
- nie potrzebowa³em chemii nigdy do tej pory.
- raczej nie bêdê potrzebowaæ chemii w przysz³o¶ci.
- nigdy nie wybiorê takiego zawodu, profesji, gdzie bêdzie potrzebna znajomo¶æ chemii.
- chemia jest dziedzin± ca³kowicie dla mnie abstrakcyjn± i obojêtn±, tak samo jak jak balet mongolski Rolling Eyes |
- moim zdaniem nie masz racji... Chemia jest tak wszechobecna w ¿yciu, ¿e warto znaæ chocia¿ podstawy, aby móc przewidzieæ ró¿ne rzeczy, aby ich unikn±æ lub chocia¿ nie byæ zdziwionym (lub nie zrobiæ sobie czy innym krzywdy) - na tym Forum jest sporo tematów z chemi± w tle, które czasem "wo³aj± o pomstê do nieba" - lub co najmniej pytanie - "a co, w szkole chemii nie by³o"..
Zreszt±, podobnie jest z fizyk±...
P.s.
Mnie równie¿ "wkurzaj±" nieprawdopodobne ilo¶ci "byków" ortograficznych robionych w niektórych postach - ale, niestety jest tak na wieeelu forach....
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
12 Mar 2010 08:52 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
A najtrywialniejsze zastosowanie matematyki: mamy kupiæ w markecie kawê, ¿ona siêga po tañsz± ale mniej jej smakuj±c± bo (tej samej firmy) ale ulubiona aktualnie ma zbyt wysok± cenê, nie zwraca uwagi, ¿e opakowanie jest du¿e, przeliczam jej to w pamiêci, kupi³a choæ nie by³a przekonana, w domu , po przeliczeniu na kalkulatorze , przyzna³a, ¿e ta ulubiona dro¿sza jest znacznie (w tym opakowaniu) tañsza nawet od tej mniej lubianej tañszej...
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektronik9 Poziom 22

|
12 Mar 2010 13:47 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
W marketach (dobrych) na etykietach jest podawana cena znormalizowana - za jednostkê produktu. Np. za kg czy litr.
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
12 Mar 2010 14:10 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| Elektronik9 wrote: |
| W marketach (dobrych) na etykietach jest podawana cena znormalizowana - za jednostkê produktu. Np. za kg czy litr. |
To wiem ale nie mia³em akurat okularów a swoje lata mam, ceny zawsze ,,wiêkszym'' pisane. Chyba nie sugerujesz , ¿e skoro w dobrych marketach ceny przeliczone na standardow± jednostkê produktu s± podane to nie nale¿y siê uczyæ ,,matematyki stosowanej'' tylko chodziæ do lepszych marketów...
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektronik9 Poziom 22

|
12 Mar 2010 14:39 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Wcale nie sugerujê, ale nie mo¿na te¿ ze skrajno¶ci w skrajno¶æ, z kalkulatorem chodziæ i przeliczaæ.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 14:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
J. Kleban Poziom 20

|
12 Mar 2010 15:00 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| Doominus wrote: |
Ankieta jest z³a i nieprzemy¶lana :D
Powinno byæ
2+2*2 jest
a) 8
b) 6 |
Poruszyles akurat dobry przyklad.
Polska stara sie isc za zachodem "wolnosc wyboru " i doszlo do tego ze takie proste dzialania Anglicy przerabiaja na 2-gim roku studiow .:-)
Dodano po 1 [minuty]:
Trzeba tez pamietac ze w wolnym rynku ci co nie umieja liczyc nabijaja kieszenie tym co umieja.:-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
12 Mar 2010 16:38 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| jag61 wrote: |
| Chemia jest tak wszechobecna w ¿yciu, ¿e warto znaæ chocia¿ podstawy, aby móc przewidzieæ ró¿ne rzeczy, aby ich unikn±æ lub chocia¿ nie byæ zdziwionym (lub nie zrobiæ sobie czy innym krzywdy) - na tym Forum jest sporo tematów z chemi± w tle, które czasem "wo³aj± o pomstê do nieba" - lub co najmniej pytanie - "a co, w szkole chemii nie by³o".. |
Nie widzê tej wszechobecno¶ci - nikt nie wnika przecie¿ na co dzieñ w budowê atomow± ka¿dej substancji w to, jak ona reaguje z innymi. A gdy trzeba w wyj±tkowym przypadku skorzystaæ z wiedzy chemicznej, wystarczy siêgn±æ do ksi±¿ek - po to s±. I w tym le¿y najwiêkszy kompleks szko³y jako takiej. Codzienne ¿ycie dopuszcza korzystanie z wszechobecnych ¼róde³ wiedzy, w szkole masz prawo tylko wtedy, gdy nauczyciel pozwoli.
Jak na razie, odbieram wiedzê chemiczn± (w moim osobistym przypadku) jako w stu procentach zbêdn± i nie zanosi siê na to, aby mia³o siê to zmieniæ. A tematy na forum powi±zane z chemi± omijam szerokim ³ukiem, bo mnie nie interesuj± po prostu :-). Jak chodzi o wyrabianie umiejêtno¶ci przewidywania, to bardziej do tego nadaje siê zwyk³a, ¿yciowa logika (nie maj±ca nic wspólnego z logik± w chemii i matematyce), a tak¿e i filozofia - której powinni w gruncie rzeczy uczyæ na jêzyku polskim.
| cirrostrato wrote: |
| A najtrywialniejsze zastosowanie matematyki: mamy kupiæ w markecie kawê, ¿ona siêga po tañsz± ale mniej jej smakuj±c± bo (tej samej firmy) ale ulubiona aktualnie ma zbyt wysok± cenê, nie zwraca uwagi, ¿e opakowanie jest du¿e, przeliczam jej to w pamiêci, kupi³a choæ nie by³a przekonana, w domu , po przeliczeniu na kalkulatorze , przyzna³a, ¿e ta ulubiona dro¿sza jest znacznie (w tym opakowaniu) tañsza nawet od tej mniej lubianej tañszej... |
I do obliczeñ w tego typu ¿yciowych sytuacjach nie by³y potrzebne granice funkcji, logarytmy, ró¿niczki, ca³ki itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
Taenia_Saginata Poziom 22

Joined: 26 Mar 2005 Posts: 1919 Location: Krakow/Tarnow/Cranfield
|
12 Mar 2010 18:30 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
A ja nie lubiê, ¿e muszê do szko³y chodziæ. Przecie¿ do jedzenia borówek w lesie i spania w krzakach mi to nie potrzebne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
12 Mar 2010 19:08 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Dla tych, którzy chc± ¿yæ jak kloszardzi, szko³a mo¿e byæ faktycznie ca³kiem zbêdna - rzeczywi¶cie nie uczy siê w niej, jak egzystowaæ w taki sposób...
|
|
| Back to top |
|
 |
tomasz.krys Poziom 2

|
12 Mar 2010 19:15 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Matura z matematyki powinna byæ obowi±zkowa, ale pod jednym warunkiem, ¿eby poziom tej matury by³ naprawdê podstawowy. Obecnie poziom ten jest dosyæ trudny, dla tych którzy maj± oceny w granicach 2-3 stwarza ta matura ogromny problem.
|
|
| Back to top |
|
 |
J. Kleban Poziom 20

|
12 Mar 2010 19:18 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Masz na mysli to zeby kazdy byl w stanie zdac mature?
|
|
| Back to top |
|
 |
ma³y naukowiec Poziom 18

|
12 Mar 2010 21:12 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| tomasz.krys wrote: |
| Matura z matematyki powinna byæ obowi±zkowa, ale pod jednym warunkiem, ¿eby poziom tej matury by³ naprawdê podstawowy. Obecnie poziom ten jest dosyæ trudny, dla tych którzy maj± oceny w granicach 2-3 stwarza ta matura ogromny problem. |
Sorry, ale chyba sobie jaj robisz...
Jak ta matura ma byæ prostsza?
Ma³py j± maj± pisaæ czy co?
Przecie¿ tam s± takie proste rzeczy, pro¶ciej siê chyba nie da...
Aktualnie jestem w 3gim, a ju¿ w 1 albo 2kl pisanie matury z matematyki to nie by³ dla mnie problem...
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
12 Mar 2010 22:50 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| tomasz.krys wrote: |
| Matura z matematyki powinna byæ obowi±zkowa, ale pod jednym warunkiem, ¿eby poziom tej matury by³ naprawdê podstawowy |
Zaprzeczasz sam sobie. Podstawowy poziom jest w szkole podstawowej, któr± ka¿dy skoñczyæ musi. Matura wcale nie powinna byc prosta bo nie ka¿dy musi j± mieæ i tyle. Nie podoba Ci siê matura to do niej po prostu nie przystêpuj. Co do tematów z jêzyka polskiego typu "co autor chcia³ przez to powiedzieæ" to zgoda - takich tematów nie powinno byæ. Matura z polskiego powinna wykazaæ, ¿e delikwent sprawnie pos³uguje sie jêzykiem ojczystym w mowie i pi¶mie oraz jest oczytany i potrafi zrozumieæ czytany tekst.
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

Joined: 08 Aug 2009 Posts: 18444 Location: Gdzie¶ tam kajsik.
|
12 Mar 2010 22:55 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Kolejno od góry:
-macie racjê. ( do po³owy wypowiedzi)
-nie macie racji. Bo:
| jankolo wrote: |
| "co autor chcia³ przez to powiedzieæ" to zgoda - takich tematów nie powinno byæ. |
| oraz jest oczytany i potrafi zrozumieæ czytany tekst. |
Obawiam siê, ¿e jedno w sposób logiczny k³óci siê z drugim.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 22:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rafus89 Poziom 12

|
12 Mar 2010 23:12 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Moim zdaniem matura to jedno, a poziom nauczania matematyki w szko³ach ¶rednich to drugie. Zreszt± jak widzia³em u brata obecna maturê z matematyki ( próbn± ) to tylko siê u¶mia³em, szczerze powiedziawszy to chyba po³owa dzieciaków, które przychodz± do szkó³ ¶rednich napisa³aby tê maturê. Zreszt± mimo, i¿ po zdanej maturze to jaki pisa³o tutaj wiele osób, znaczna czê¶æ absolwentów szkó³ ¶rednich nie potrafi rozwi±zywaæ prostych zadañ przydatnych w ¿yciu codzniennym.
Je¶li zosta³ równie¿ podjêty tutaj w±tek matury z jêzyka polskiego to moim zdaniem powinna ona byæ tym bardziej wymagaj±ca, nawet dla "¶cis³owców". Coraz bardziej widaæ ( tym bardziej w¶ród spo³eczno¶ci internetowej ), i¿ zwiêksza siê w zastraszaj±cym têpie liczba osób "upo¶ledzonych" jêzykowo. Wiem smutne, ale prawdziwe. Je¶li cz³owiek nie potrafi w odpowiedni sposób pos³ugiwaæ siê ojczystym jêzykiem to w jaki sposób che porozumiewaæ siê ze spo³eczeñstwem? Malowid³a na ¶cianach to nie ta epoka.
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
12 Mar 2010 23:18 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| I do obliczeñ w tego typu ¿yciowych sytuacjach nie by³y potrzebne granice funkcji, logarytmy, ró¿niczki, ca³ki itp. |
Tu siê z tob± zgadzam, u pana doktora Pacuta (PW ok. 1974r) zdawa³em te ca³ki i ró¿niczki (i inne robale) a¿ do znudzenia, te¿ mi siê nie chcia³o i nie wierzy³em, ¿e po jak±¶ chol..ê to potrzebne. Kilka lat potem prowadzi³em w³asn± malutk± firmê, dosta³em zlecenie wyprodukowania ,,tocosia'', na pocz±tek kilkaset sztuk, technologia by³a znana ale super niewydajna,klops totalny...Dumaj±c nad rozwi±zaniem tematu postanowi³em opisaæ funkcj± zagadnienie jak najpro¶ciej i zacz±³em problem dla jaj (naprawdê) ró¿niczkowaæ, rozwi±zania by³y dwa : w zerze i nieskoñczono¶ci, drug± mo¿liwo¶æ odrzuci³em bo warsztat mia³ nieca³e 30m d³ugo¶ci. Rozwi±zanie w zerze wydawa³o siê nielogiczne ale kilkudniowe my¶lenie (specjalnie nie bola³o) pozwoli³o na zaprojektowanie prototypu urz±dzenia o bardzo du¿ej wydajno¶ci , potem poprawianie urz±dzenia i wykona³em trzy urz±dzenia (to pierwsze sfinansowa³o te trzy kolejne). Przez kilka lat by³em w temacie nie do pokonania, szacujê , ¿e z tej ,,zró¿niczkowanej'' koncepcyjnie maszyny wyci±gn±³em kilkaset tysiêcy. Twierdzê, ¿e nigdy nie wiadomo co siê mo¿e w ¿yciu przydaæ.
|
|
| Back to top |
|
 |
Leopard2 Poziom 17

|
12 Mar 2010 23:26 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| rafus89 wrote: |
| zwiêksza siê w zastraszaj±cym têpie liczba osób "upo¶ledzonych" jêzykowo. Wiem smutne, ale prawdziwe. Je¶li cz³owiek nie potrafi w odpowiedni sposób pos³ugiwaæ siê ojczystym jêzykiem to w jaki sposób che porozumiewaæ siê ze spo³eczeñstwem? Malowid³a na ¶cianach to nie ta epoka. |
Tylko z czego to wynika? Dlaczego "za moich czasów" (rocznik 87) by³o ok, a teraz - szkoda gadaæ... "pOkliKaSHH??"
|
|
| Back to top |
|
 |
rafus89 Poziom 12

|
12 Mar 2010 23:37 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Hmmm... "za moich czasów" te¿ by³o wszystko wporz±dku. Wszystko moim zdaniem wynika z tego, i¿ w szko³ach zeczêto uczyæ w jaki sposób zdaæ egzamin, a nie w jaki sposób posi±¶æ wiedzê.
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

|
12 Mar 2010 23:39 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
A czemu za moich czasów ( rocznik 69) w telewizji do po³udnia i troche po po³udniu by³o co m±drego poogl±daæ, a teraz nie? A to "pOkliKaSHH??"pisz± ci, co telewizjê ogl±daj± góra do 22.
|
|
| Back to top |
|
 |
rafus89 Poziom 12

|
12 Mar 2010 23:41 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Te osoby chyba nie wiedz± co to jest telewizja. Maj± nk i inne tego typu portale i to wystarcza im do egzystencji ( celowo nie u¿y³em s³owa ¿ycia - jest to znaczna ró¿nica ).
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
13 Mar 2010 13:42 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| Matura wcale nie powinna byc prosta bo nie ka¿dy musi j± mieæ i tyle. Nie podoba Ci siê matura to do niej po prostu nie przystêpuj. |
Problem w tym, ¿e wtedy kto¶, kto jest np. geniuszem matematycznym i chce swój geniusz rozszerzaæ na studiach, nie mo¿e tego zrobiæ, je¶li nie jest dobry z jêzyka polskiego. A czy kto¶ nadaje siê na takie studia, weryfikuje egzamin wstêpny. Dlatego uwa¿am, ¿e matura jako-taka w ogóle nie powinna istnieæ.
:arrow: cirrostrato
My¶lê, ¿e to wszystko mo¿e zale¿eæ od tego, jak kto rozumuje. Dla jednego, bardziej przejrzyste s± obliczenia matematyczne, a inny doskonale rozumie zagadnienie intuicyjnie. Dobrym przyk³adem jest elektronika, która wymaga charakterystycznego rozumienia, co dzieje siê w uk³adzie, wszystkich zale¿no¶ci i parametrów - bez tego, na nic wszelka wiedza matematyczna. Dostrzegam to po sobie w dziale serwisowym i przy inicjatywach projektowych w firmie, w której pracujê. Ani razu nie skorzysta³em z matematyki wy¿szej ni¿ podstawowa, a przebijam ludzi, którzy tam byli lata przede mn±. W tej bran¿y z reszt± chyba najczê¶ciej korzysta siê ze zwyk³ego do¶wiadczenia i intuicji. Nie jest ca³kowicie wykluczone, ¿e jaka¶ dziedzina wiedzy która nas nie interesuje, przyda siê, ale jak stale powtarzam - zamiast wkuwaæ wszystko masowo, zawsze w takiej sytuacji mo¿na siêgn±æ po wiedzê ogólnodostêpn±. Poniewa¿ jak g³osi przys³owie, na naukê nigdy nie jest za pó¼no.
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
13 Mar 2010 17:02 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Co do twoich uwag o charakterze pracy w w serwisie (parê lat zasuwa³em) zgadzam siê w ca³ej rozci±g³o¶ci; do¶wiadczenie , intuicja ,tp. ale ja nigdy nie ¿a³ujê, ¿e studiowa³em elektronikê z do¶æ trudn± (na tym poziomie) matematyk±. A osobi¶cie jestem za brakiem w ogóle przymusu uczenia siê czegokolwiek, mój m³odszy syn (teraz na koszt RP na d³u¿szym sta¿u w Brukseli) op..y³ mnie , dlaczego go jeszcze bardziej nie cisn±³em do nauki (ró¿nych tam ..). Mój przysz³y wnuk (ma ju¿ ok. 2cm) ma jak w banku zapewniony wycisk przy nauce dwóch zachodnich jêzyków, matematyki, jêzyka polskiego, mo¿e podstaw(?) filozofii, gry na instrumencie (jestem za perkusj±..) i paru innych ,,niepotrzebnych'' umiejêtno¶ci. Popieram wszystkich, którzy nie chc± siê uczyæ niczego, nie uczcie siê to nie zrobicie konkurencji mojemu wnukowi. Uczyæ w szko³ach tylko pisania/czytania i liczenia do stu, ca³a wiedza jest dostêpna w ksi±¿kach, internecie i innych miejscach, mo¿na siê zatrzymaæ i poduczyæ, ci co ju¿ wiedz± bêd± biegli dalej.
|
|
| Back to top |
|
 |
J. Kleban Poziom 20

|
13 Mar 2010 17:19 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Popieram!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
13 Mar 2010 17:37 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| Problem w tym, ¿e wtedy kto¶, kto jest np. geniuszem matematycznym i chce swój geniusz rozszerzaæ na studiach, nie mo¿e tego zrobiæ, je¶li nie jest dobry z jêzyka polskiego |
Zapytaj tych którzy mieli okazjê s³uchaæ profesora Sierpiñskiego, Ulama czy te¿ Turowicza (oraz czytaæ ich ksi±¿ki) co mog± powiedzieæ o jêzyku ojczystym, którym siê pos³ugiwali. Zazwyczaj (o ile nie zawsze) wybitni naukowcy z ka¿dej dziedziny bardzo sprawnie pos³uguj± siê swoim jêzykiem ojczystym w mowie i pi¶mie. Wiêc nie stawiaj tezy, ¿e geniusz matematyczny w liceum jest tak zajêty matematyk±, ¿e nie musi poznaæ swojego jêzyka ojczystego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
14 Mar 2010 11:39 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| cirrostrato wrote: |
| Popieram wszystkich, którzy nie chc± siê uczyæ niczego, nie uczcie siê to nie zrobicie konkurencji mojemu wnukowi. |
Bardzo w to w±tpiê. Je¶li bêdzie "obcykany" z matematyki, chemii, geografii, to w elektronice, w porównaniu ze mn± bêdzie z niego cienki bolek :-).
Chocia¿ nie zaprzeczam, znajomo¶æ jêzyków w dzisiejszym spo³eczeñstwie mo¿e bardzo przydaæ siê.
Mam tylko ma³± pro¶bê.
| Mój przysz³y wnuk (ma ju¿ ok. 2cm) ma jak w banku zapewniony wycisk przy nauce (...) gry na instrumencie |
W ¿adnym wypadku nie rób tego! Tak± rzecz± jak twórczo¶æ artystyczna, cz³owiek musi siê sam zafascynowaæ. Je¶li bêdzie siê go zmuszaæ do grania, to stanie siê jednym z wielu tych muzycznych beztalenci, których mo¿na us³yszeæ w RMF-FM, a od których md³o¶ci ju¿ mo¿na dostaæ.
Poza tym to do¶æ nie fajne, ¿eby z góry decydowaæ za kogo¶, co go bêdzie interesowa³o...
| Uczyæ w szko³ach tylko pisania/czytania i liczenia do stu, ca³a wiedza jest dostêpna w ksi±¿kach, internecie i innych miejscach, mo¿na siê zatrzymaæ i poduczyæ, ci co ju¿ wiedz± bêd± biegli dalej. |
Przesada. Poduczenie siê jakiego¶ wybranego dzia³u nie zajmie du¿o czasu, a z drugiej strony ci, którzy ucz± siê wszystkiego, nie wa¿ne czy potrzebnego, spêdzaj± nad tym ca³e lata, podczas gdy pasjonaci ju¿ w tym czasie rozwijaj± siê we w³asnych kierunkach i nabieraj± do¶wiadczeñ.
:arrow: jankolo
Poznanie jêzyka jest spraw± oczywist±, z reszt± sam w tym temacie zaznacza³em wielokrotnie swoje zdziwienie, ¿e nie ma w szko³ach starañ o to, aby zadbaæ u m³odych o jako¶æ pisma. Mówi±c o jêzyku polskim, mam na my¶li interpretowanie beznadziejnych wierszyków i powie¶ci. Nie ka¿dy fizyk czy matematyk jest w tym mocny, tym czasem w obecnej chwili zak³ada siê, ¿e je¶li nie potrafi zinterpretowaæ wiersza, to oznacza, ¿e nie nadaje siê na np. studia matematyczne. To absurd.
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
14 Mar 2010 11:45 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| Mówi±c o jêzyku polskim, mam na my¶li interpretowanie beznadziejnych wierszyków i powie¶ci. Nie ka¿dy fizyk czy matematyk jest w tym mocny, tym czasem w obecnej chwili zak³ada siê, ¿e je¶li nie potrafi zinterpretowaæ wiersza, to oznacza, ¿e nie nadaje siê na np. studia matematyczne. To absurd. |
Zacytujê sam siebie:
| Co do tematów z jêzyka polskiego typu "co autor chcia³ przez to powiedzieæ" to zgoda - takich tematów nie powinno byæ. Matura z polskiego powinna wykazaæ, ¿e delikwent sprawnie pos³uguje sie jêzykiem ojczystym w mowie i pi¶mie oraz jest oczytany i potrafi zrozumieæ czytany tekst. |
Czyli tutaj jest zgoda miêdzy nami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

|
14 Mar 2010 13:04 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
A ja siê nie zgadzam. Jezeli kogo¶ postawiê przed obrazem i zapytam co artysta chcia³ nam pokazaæ poprzez ten wizerunek, i kto¶ odpowie "ten obraz przedstawiaj±cy wyj±cego psa przykutego do budy na krótkim ³añcuchu wyra¿a têsknotê emigracji za utracon± ojczyzn±" lub te¿ "mimo, ¿e na tym obrazie ukazane jest kobiece przyrodzenie, i mo¿na by rzec, ¿e niemal emanuje on pornografi±, to jednak zamys³em autora by³o ukazanie wspania³ych symetrii panuj±cych we wsze¶wiecie", to wtedy jest pewne, ¿e kto¶ taki jest w jakims stopniu uzdolniony, i w sposób prawid³owy interpretuje te przekazy, jakie s± do niego skierowane. Wy sami o tym piszecie w drugiej czêsci swojej wypowiedzi, któr± przytoczê jeszcze raz:
| oraz jest oczytany i potrafi zrozumieæ czytany tekst. |
Pos³u¿y³em siê przyk³adem malarskim, aby ³atwiej i pro¶ciej nakre¶liæ sens mojego my¶lenia.
Samo zrozumienie obrazu poprzez sam bezpo¶redni wizerunek (tu buda, tu ³añcuch z ¿elaza, tu wyj±cy kundel, pewnie go obro¿a gniecie) nie wystarczy!
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
14 Mar 2010 13:35 Re: obowi±zkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| Motronic wrote: |
| wtedy jest pewne, ¿e kto¶ taki jest w jakims stopniu uzdolniony, i w sposób prawid³owy interpretuje te przekazy, jakie s± do niego skierowane. |
Absolutnie nie zgadzam siê, a to z powodu nastêpuj±cego dylematu: sk±d wiadomo, ¿e interpretacja jest prawid³owa? Rozumienie sztuki jest rzecz± tak indywidualn±, ¿e nie sposób przecie¿ oceniæ, czy kto¶ co¶ dobrze zinterpretowa³, czy ¼le. A pozostawianie weryfikacji tego w rêkach okre¶lonego programu nie kszta³tuje my¶lenia, a wrêcz przeciwnie - ogranicza je do ram, które wymy¶li³ sobie jaki¶ analityk literacki i koniec, my¶lisz inaczej - dostajesz pa³ê. Zw³aszcza, jak masz jakiego¶ nawiedzonego wyk³adowcê. Oni te¿ przecie¿ kieruj± siê jak±¶ indywidualno¶ci±.
Tak samo w kwestii nauk ¶cis³ych by³o przecie¿ z Albertem Einsteinem, uwa¿ano go za g³upka, bo podwa¿a³ uznane teorie. A dzi¶, po tym gdy zweryfikowano jego twierdzenia, jest uwa¿any za geniusza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2010 13:35 |
|
|
|