| Author |
Motronic Poziom 26

Joined: 08 Aug 2009 Posts: 20149 Location: z widokiem na ładne pagórki.
|
14 Mar 2010 14:39 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| Rocky Horror wrote: |
| Absolutnie nie zgadzam się, a to z powodu następującego dylematu: skąd wiadomo, że interpretacja jest prawidłowa? . |
Jeżeli już dwoje zupełnie niezależnych obserwatorów będzie miało podobne zdanie, to istnieje szansa, że jest tak jak mówią. Trzeci i każdy następny będzie kolejnym, który potwierdzi zdanie poprzedników.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
14 Mar 2010 14:48 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Wciąż nie zmienia to kwestii indywidualnych odbiorców. Czy jeśli ktoś wysunie własną, odmienną interpretację i jeśli ta interpretacja będzie sensowna, to ma on i tak zostać zrównany do szeregu, bo większa część myśli jednakowo?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2010 14:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
14 Mar 2010 14:48 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
W szkole podstawowej mieliśmy nauczyciela muzyki, który wymagał chodzenia raz na kwartał do filharmonii, na koncerty...bilet wklejony do zeszytu wystarczył. Jako młody chłopak nudziłem się na tych posiedzeniach, do czasu, trafiłem na ,,Ciocię Jadzię'' czyli Jadwigę Mackiewicz prowadzącą (to mój fart) koncert w filharmonii dla maluchów z tematem wiodącym ,, Cyrulika Sewilskiego''... obsada znakomita (tak to odebrałem), opera łatwa (tak to dziś odbieram) na początek. Prowadząca perfekcyjna w temacie. Tak się załapałem na coś, co większość potomstwa moich kolegów równolatków uważa za bzdurę do kwadratu, ale mój młodszy syn dziś w Brukseli (podkreślam, że na koszt polskiego podatnika) siedzi na koncercie, zawsze bezbłędnie (łatwe ale dla ilu dzisiejszych młodych ) odróżni wstęp do ,,Cyrulika Sewilskiego'' o ,,Wesela Figara'', płyt z muzyką ,,poważną'' dostatek w naszym domu. To są zabawy zbędne, żyć się bez tego naprawdę da, nie idźcie tą droga, szkoda czasu, mój wnuk to za was zrobi...
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
14 Mar 2010 15:01 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
A ja powiem tak: nawet jeśli odróżni "Cyrulika" od "Wesela Figara", to i tak będzie słaby. Dla mnie będzie kimś dopiero wtedy, gdy zdoła rozpoznać Black sun empire, Psykovsky-ego, Front line assembly, Klausa Schulze, albo Kitaro. Do tego momentu, ja to będę robić za niego.
I co Ty na to :-)?
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
14 Mar 2010 18:11 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Ja na to odpowiem, że wystarczyło by (poza forum oczywiście) porównać wasze pensje (no może roczne PIT-y), jestem pewny wygranej mojego syna (26lat), a na ,,tym'' co napisałeś , też kumaty choć dla mnie to już czarna magia. Myślę, że zbaczamy z głównego tematu, przecież gdybyś pomyślał chwilę to byś pojął, że ja nie piszę o muzyce poważnej ani jakiejkolwiek innej...
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
14 Mar 2010 19:30 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Pewnie zarabia więcej niż wielu z nas. Ale szczerze mówiąc nie chce mi się wierzyć, że osiągnął te zarobki dzięki znajomości matematyki, opery, literatury romantyzmu i historii średniowiecznej Europy NA RAZ, a nie dzięki zaradności, operatywności i smykałki do tego, co robi (cokolwiek robi).
W istocie, ja też nie mówię konkretnie o muzyce, mówię cały czas o rzeczach, które w określonych kierunkach zawodowych, a także z punktu widzenia zwykłego życia prywatnego, nigdy w sposób decydujący nie dowodzą swojej przydatności.
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
14 Mar 2010 20:29 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
No to tu mamy punkt styczny w dyskusji, nigdy nie wiadomo co z posiadanych umiejętności w życiu się przyda, zawsze zakładałem, że lepiej wiedzieć więcej (nawet o sprawach pozornie zbędnych) niż za mało. Matematykę, którą zawsze lubiłem , stawiam na czele tego co człowiek powinien poznać, tu zdania nigdy nie zmienię co do obowiązkowej matury z matematyki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
14 Mar 2010 20:45 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
I dlatego, jeżeli okaże się nagle, że coś jest potrzebne, to zamiast wkuwać wszystko całymi latami w szkołach, najlepiej odwołać się do konkretnych rzeczy, gdy jest konieczność. Po co marnować czas i siły?
Zawsze wykładowcy w szkołach burzą się, gdy ktoś do napisania jakiegoś wypracowania, zaczerpnie informacji z jakiegoś powszechnego źródła, szczególnie - o zgrozo - internetu. I zawsze zadziwiało mnie: co w tym złego? Przecież chyba o to chodzi, żeby taki delikwent NAUCZYŁ SIĘ wyszukiwania informacji i umiejętnego korzystania z nich. Dopuszczam możliwość, że dla niektórych profesorów "starej daty" frustrujące jest to, jak łatwo innym jest teraz pozyskiwać informacje. Sami nie mieli takich możliwości, więc nowe pokolenia też nie mają prawa mieć. I tu znów wychodzi poruszany wcześniej kompleks dzisiejszych szkół, czyli niepoprawna dekadencja. Wydaje się i samo doświadczenie podpowiada, że ważna jest treść i użyteczność informacji. A nie to, kiedy i w jaki sposób została zdobyta.
Chyba użyłem takiego stwierdzenia wcześniej, ale podsunę ponownie:
Bardzo szanuję matematykę jako naukę samą w sobie, doceniam jej przydatność w wielu dziedzinach życia i uniwersalność w opisywaniu natury. Natomiast szczerze gardzę matematyką jako przedmiotem szkolnym - jest ona totalnie źle wykładana, umieszczana nie tam gdzie trzeba, a zgłębianie jej w takiej formie nie daje za grosz satysfakcji.
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
14 Mar 2010 20:52 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| Rocky Horror wrote: |
| Zawsze wykładowcy w szkołach burzą się, gdy ktoś do napisania jakiegoś wypracowania, zaczerpnie informacji z jakiegoś powszechnego źródła, szczególnie - o zgrozo - internetu. ....... |
Wykładowcy/nauczyciele w szkołach nie "burzą się" na to, że informacje zostały znalezione w internecie. Natomiast burzą się - i słusznie - na to, że delikwent przepisuje te informacje słowo w słowo i podaje je do oceny jako swoje własne, nie mając przy okazji pojęcia co "napisał".
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
14 Mar 2010 21:04 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Różnie bywa - czasem nauczyciel dostaje spazmów już na samo słowo "internet" i jeśli się uweźmie, to uwali takiego ucznia niezależnie, ile warte było jego wypracowanie. Za przepisanie co do słowa kara by była słuszna. Gorzej, jeśli ktoś zaczerpnie informacji z różnych źródeł, wszystko sensownie poskłada, a i tak zostanie obsmarowany, bo nie pisał tego nocami przy świeczce, z samą lekturką przed oczami, biczując się po plecach i odkrywając Amerykę od nowa...
|
|
| Back to top |
|
 |
eelisa Poziom 2

|
16 Mar 2010 19:24 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Moim skromnym zdaniem, należałoby zlikwidować twór jakim jest matura. Od weryfikacji kto ma być przyjęty na studia powinny decydować egzaminy wstępne. W szkole średniej (w ostatniej klasie) powinno się przygotowywać uczniów do nich. W zależności od kierunku na jaki chce pójść delikwent, powinien uczęszczać na odpowiednie przedmioty.
Niestety jest inaczej....
W moim przypadku matura z polskiego to było zło konieczne. Nie lubiłam tego przedmiotu w szkole średniej. Na poziomie szkoły podstawowej była ciekawsza i bardziej przydatna. Może to też kwestia nauczyciela....
Matematykę zawsze lubiłam i lubię ją nadal.
|
|
| Back to top |
|
 |
Leopard2 Poziom 17

|
05 May 2010 16:21 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
I co powiecie po przejrzeniu arkuszy z dzisiejszego egzaminu?
|
|
| Back to top |
|
 |
bobo21 Poziom 15

|
05 May 2010 21:08 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Cześć.
Według mnie te zadania, zwłaszcza z części zamkniętej, nie były takie trudne. Ogólnie cały egzamin dało się zrobić. Jestem mile zaskoczony tą maturą. Język polski wbrew moim obawom okazał się dość łatwy, matematyka podobnie. Zobaczymy jak język niemiecki - bo taki zdaję. Troszkę się jeszcze obawiam ustnej z polskiego.
Powodzenia na następnych egzaminach.
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
05 May 2010 21:08 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Jutro będą na pewno w jakiejś gazecie, zobaczę co jeszcze pamiętam...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 May 2010 21:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tommy82 Poziom 23

Joined: 22 Feb 2005 Posts: 3755 Location: Centrum Dowodzenia Światem
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 May 2010 21:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michcio Poziom 22

|
05 May 2010 21:46 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Ogólnie po obejrzeniu podstawowego arkusza z matematyki mogę powiedzieć, że egzamin był banalny. Mógł go bez problemu rozwiązać lepszy uczeń po gimnazjum. Ewentualnie bez ciągów, logarytmów czy rachunku prawdopodobieństwa - ale na tym można było stracić w sumie chyba 7-8 punktów. Na całość było 170 minut, ale "pasjonat" :D da radę za godzinę.
Tu jest arkusz: http://www.oke.krakow.pl/inf/filedata/files/2010_matematyka_PP.pdf
Nie patrzyłem na poziom rozszerzony (jeszcze nie ma), ale podobno też nie należał do najtrudniejszych.
To była pierwsza od kilkudziesięciu lat obowiązkowa matematyka, wiec zapewne dzisiejszy poziom wynika z tego, żeby pokazać uczniom, że nie jest tak źle - pewnie za rok będzie trochę trudniej. Ale skoro teraz wszyscy będą zdawać matematykę, to podstawa pozostanie prostsza niż zwykle...
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
06 May 2010 14:25 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Kupiłem gazetę, przejrzałem zadania z matematyki, parę w pamięci zrobiłem a resztę na kartce (ja maturzysta AD1970..). Jeśli na podstawie tych zadanek macie być przyjmowani na studia to tłok będzie, nie pozabijajcie się, poziom zadań koledzy wcześniej już określili. Egzaminy wstępne (ale takie serio) powinny być obowiązkowo organizowane na każdej uczelni państwowej.
|
|
| Back to top |
|
 |
andk1eltd Poziom 20

|
06 May 2010 14:42 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
No - ja maturzysta z 1983 - jestem w lekkim szoku:D. Jak maturalny egzamin podstawowy ma być na takim poziomie to lepiej go nie robić, szkoda wiatru i pieniędzy :D Wychodzi na to że po podstawówce wystarczy znać tabliczkę mnożenia a po gimnazjum wiedzieć co to procent:cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
rezasurmar Poziom 19

|
06 May 2010 15:00 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Dokładnie, poziom matury z roku na rok spada. Po co takie egzaminy skoro coraz bardziej obniża się poprzeczkę. Matematyka powinna być obowiązkowa tak samo jak polski :P. Pisałem maturę w 99, było minimum 5 lektur i 2 epoki, to co jest teraz woła o pomstę do nieba. Wykształcamy sobie rzesze tłumoków, których się tylko przepycha z klasy do klasy.
|
|
| Back to top |
|
 |
raceman Poziom 16

|
06 May 2010 16:54 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
| Quote: |
| Tak samo w kwestii nauk ścisłych było przecież z Albertem Einsteinem, uważano go za głupka, bo podważał uznane teorie. A dziś, po tym gdy zweryfikowano jego twierdzenia, jest uważany za geniusza. |
Tutaj się mylisz, nikt nie uważał go za głupka. Inni naukowcy po prostu mieli inne teorie.
Jak dla mnie to matematyka powinna być obowiązkowa. Dość już z tymi dziećmi internetu, które nie mają o niczym pojęcia poza znajomością pokemonów itp.
Przecież te obecne pokolenia to będą w większości jakieś totalne debile bez zainteresowań i umiejętności.
Z resztą tak na marginesie już teraz brakuje specjalistów w ścisłych dziedzinach.Teraz wszyscy marketing i inne duże G. Dla mnie to lepiej bo mi pensja rośnie ,bo coraz mniej specjalistów ,ale dla kraju zdecydowanie źle.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
06 May 2010 19:01 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Polska to kraj ludzi wyjątkowo lubiących uszczęśliwiać innych na siłę oraz wtrącających się w cudze sprawy. Skoro tak kochacie przedmiot szkolny zwany matematyką, to dlaczego nie porozwiązujecie sobie SAMI zadań maturalnych dla rozrywki, a tej części młodzieży której to nie interesuje, nie zostawicie w spokoju? Do tej pory, gdy matematyka była nieobowiązkowa, jak ktoś chciał zdawać, to zdawał, a jak nie, to wybierał co innego. I wszyscy byli zadowoleni. Wszyscy, z wyjątkiem zapatrzonych w matmę męczenników...
A dzieciom internetu, matematyka nie da rozumu.
|
|
| Back to top |
|
 |
andk1eltd Poziom 20

|
06 May 2010 20:07 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Piszącym tutaj raczej nie zależy na szczególnej miłości do matematyki ale minimalnym do przyjęcia poziomie wiedzy, który egzamin maturalny potwierdza.
Tegoroczna matura - uważam - była na poziomie niskim. Nawet słychać to w kilku pierwszych wypowiedziach nauczycieli.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rocky Horror Poziom 21

|
06 May 2010 20:47 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Tylko że to jest subiektywne podejście. Zgodnie z taką argumentacją, można by uznać obowiązkowym egzamin z dosłownie wszystkiego. A z tego co widać, podejście zatwardziałych zwolenników matury z matematyki przypomina osąd: "Ja zdałem matmę, więc wszyscy mają obowiązek zdawać". Zdawanie dla samej zasady zdawania, to bezsens i niektórzy nie potrafią pojąć, że ktoś może mieć inną wizję kariery i życia, niż korzystanie z matematyki. Można sobie spekulować o czym się chce i każdy ma prawo do własnego zdania, ale najgorsze jest to, że osoby u władz, posiadające moc decydowania o tej całej maturze, mają tak samo despotyczne podejście. Ponieważ czują się tak pewni siebie, narzucają swój pogląd innym.
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
23 Oct 2010 21:48 Re: obowiązkowa matura z matematyki - tak czy nie? |
|
|
|
Matematyka rozwija umiejętność myślenia, zwłaszcza abstrakcyjnego (a bardzo niewiele intuicyjnych skojarzeń),
dedukcji (jedna z definicji matematyki, to że jest ona zbiorem wszystkich systemów dedukcyjnych) - zapewne ta
umiejętność każdemu może się przydać (z nielicznymi wyjątkami), a mam wrażenie, że jej poziom nie jest u nas
wysoki... Język polski w szkole średniej to raczej uczenie rozumienia kultury, a nie posługiwania się językiem
(tego powinna nauczyć szkoła podstawowa, i trochę douczyć gimnazjum) - bez tego niezrozumiała byłaby
większość przekazów kulturowych, z jakimi się spotykamy (np. na przedstawieniu w teatrze, czy w filmie).
Jedno i drugie rozwija jakieś umiejętności, bez których bylibyśmy jakimiś kalekami umysłowymi.
Ale... to i tak mało. Niedawno znajomy opowiadał mi o ankiecie, w której zadawano pytanie "co byś zrobił, jakbyś
się dowiedział, że twój przyjaciel jest homo sapiens?". Większość odpowiedzi była wymijająca, w stylu "no trzeba
by to jakoś tolerować, trudno żeby się rozstawać z przyjacielem", a zrozumiało tylko około 1% ankietowanych.
|
|
| Back to top |
|
 |