X

Wyłącznik schodowy, krzyżowy - schematy połączeń

18 Jul 2004 13:14
  • #1 18 Jul 2004 13:14
    Removed
    | Help:
    Helpful post? (+5)
    Jak się podłącza wyłącznik schodowy? Nie miałem jeszcze okazji podłączać czegoś takiego a nigdzie nie mam schematu podłączenia.
  • #2 18 Jul 2004 13:31
    zodiak318
    Level 34  
    Posts: 2361 | Help: 249
    Positive voted Helpful post? (+14)
    Tu jest schemat. Przepraszam za dziwny widok, ale taki schemat udało mi się szybko odnaleźć.
    Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.
  • #3 18 Jul 2004 14:02
    HenryK3
    Level 26  
    Posts: 1030 | Help: 58
    • Location: Jaworzno
    Helpful post? (+2)
    Witam.
    Po podłączeniu wyłącznika krzyżowego z 3 punktów niezależnie można załączać i wyłączać.


    Pozdrawiam
    HenryK3
  • #4 18 Jul 2004 22:22
    marek osmański
    Level 10  
    Posts: 7 | Help: 1
    Helpful post? (+2)
    Problem można rozwiązać za pomocą przekażnika bipolarnego. Wtedy zamiast wyłącznika zmiennego i krzyżowego stosujesz przyciski
  • #5 19 Jul 2004 09:05
    HenryK3
    Level 26  
    Posts: 1030 | Help: 58
    • Location: Jaworzno
    Helpful post? (+1)
    Można również zastosować automat schodowy, wyłącznik zmierzchowy, wyłącznik na pilota, najlepiej radiowego itd.... ale czy o to chodziło autorowi pytania?
    zi3ry wrote:
    jak się podlacza wylacznik schodowy?? nie mialem jeszcze okazji podlaczac czegos takiegoa nigdzie i nie mam schematu podlaczenia.


    Wyłącznik krzyżowy można podłączyć jako schodowy zwierając styki.
  • #6 12 Aug 2004 11:39
    Kris20
    Level 16  
    Posts: 255 | Help: 9
    • Location: Katowice
    Positive voted Helpful post? (+6)
    Mam pytanie: czy wiecie jak zrobić wyłącznik schodowy, ale działający na 3 włączniki? Obojętnie którym chce załączać lub wyłączać światło. Proszę o pomoc... :)
  • #7 12 Aug 2004 12:02
    jankazik
    Level 15  
    Posts: 182 | Help: 6
    • Location: Warszawa
    Helpful post? (0)
    Spójrz dwa temat niżej. Więcej uwagi - ja pytałem o to samo kikadziesiat minut wcześniej.
    pozdrawiam
  • #8 07 Sep 2004 17:55
    Kroolo
    Level 10  
    Posts: 23 | Help: 0
    Helpful post? (+2)
    Witam. Mam podobny dosyc problem, tyle ze musze uzyc 4 wlacznikow/wylacznikow. Tak jakos patrzylem na ten schemat i jakos nie moge go dopasowac zeby dzialalo to na 4 wylacznikach. Czy to nie bedzie tak, ze jak wlacze swiatlo np 1 wylacznikiem, a wylacze np 3 i kolejnie wlacze np 4 to uklad nie zalaczy ? Wiem ze to laicki ale jakos tak mi to spokoju nie daje a rysunki jakie robilem wiele nie naswietlily. Pytanie: czy sie myle?
  • #9 08 Sep 2004 13:21
    adamjur1
    Level 39  
    Posts: 4870 | Help: 445
    • Location: Swarzędz
    Helpful post? (-1)
    Tu jest opis sterowania z przekaźnikiem bistabilnym
    rozwiąże te wsztkie problemy

    to cały temat To view the material on this forum you must be logged in.
    Pozdr. J.
  • #10 08 Sep 2004 19:33
    Removed
    | Help:
    Helpful post? (0)
    HenryK3 wrote:
    Można również zastosować automat schodowy, wyłącznik zmierzchowy, wyłącznik na pilota, najlepiej radiowego itd.... ale czy o to chodziło autorowi pytania?
    zi3ry wrote:
    jak się podlacza wylacznik schodowy?? nie mialem jeszcze okazji podlaczac czegos takiegoa nigdzie i nie mam schematu podlaczenia.


    Wyłącznik krzyżowy można podłączyć jako schodowy zwierając styki.


    klikając pobierz zapisz plik [się pobiera - nie wiem jaki miałeś problem, zwracam punkty]

    ponów ponownie ściągniecie pliku i sprawdzimy co i jak :roll:
  • #11 09 Sep 2004 00:22
    Zutket
    Level 25  
    Posts: 784 | Help: 50
    Helpful post? (0)
    marek osmański wrote:
    Problem można rozwiązać za pomocą przekażnika bipolarnego. Wtedy zamiast wyłącznika zmiennego i krzyżowego stosujesz przyciski

    Witam.
    Dziwię się że mimo sugestii kolegi pozostali użytkownicy tego postu uparcie brną w wyłączniki krzyżowe i schodowe. Pół biedy, gdy są dwa wyłączniki schodowe, ale problem zaczyna się, gdy jest kilka dodatkowych wyłączników krzyżowych i trzeba znaleźć uszkodzenie w oświetleniu. Skoro można zastosować proste rozwiązanie na przekaźniku ,,bipolarny”. Po co sobie i innym komplikować życie.
    Pozdrawiam.
    :)
  • #12 09 Sep 2004 12:02
    adamjur1
    Level 39  
    Posts: 4870 | Help: 445
    • Location: Swarzędz
    Helpful post? (+2)
    Popieram kolegę ZutKet, ja nawet juz przestaję tłumaczyć tylko odsyłam do wcześniej zaproponowanych rozwiązań. A swoją drogą do rzadkości należy już dociekliwość forowiczów, ich chęc samodzielnego szukania na forum jest znikoma. Ja , gdy szukałem schematu jakiegoś TV przez dwa dni przegłądałem zasoby elektody ale udało się.
    Pozdr. J.
  • #13 13 Sep 2004 15:01
    Kroolo
    Level 10  
    Posts: 23 | Help: 0
    Helpful post? (+3)
    Moze jeszcze mala errata co do zasady dzialania przelacznika krzyzowego by sie przydala. Oto jego pozycje pracy :
    Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.
  • #14 13 Sep 2004 16:00
    HenryK3
    Level 26  
    Posts: 1030 | Help: 58
    • Location: Jaworzno
    Helpful post? (-1)
    Moim zdaniem ma być tak:
    Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.
  • #15 14 Sep 2004 00:15
    Kris20
    Level 16  
    Posts: 255 | Help: 9
    • Location: Katowice
    Helpful post? (0)
    Kroolo ma racje:)
  • #16 15 Sep 2004 19:09
    Zutket
    Level 25  
    Posts: 784 | Help: 50
    Helpful post? (0)
    Witam
    A swoją drogą to trzeba podziwiać upór kolegów w dążeniu do stosowania wyłączników krzyżowych. Powodzenia. :!:
    Pozdrawiam.
    :)
  • #17 22 Sep 2004 22:10
    kato47
    Level 11  
    Posts: 19 | Help: 0
    Helpful post? (0)
    Mam pytanie?

    czy ktoś z kolegów spotkał się z wyłącznikiem Zmiennym(schodowym ) ale dwuklafiszowym
    reasumująć w jednej puszcze dwa wyłączniki schodowe - np jeden układ przejściowy w prawy korytarz a drugi w lewy korytarz.
  • #18 21 Oct 2004 02:05
    stasiekm
    Level 29  
    Posts: 1359 | Help: 75
    • Location: Warszawa / Białystok
    Helpful post? (-1)
    owszem
    produkuje to np.lagrange, elda
  • #19 07 Aug 2006 23:41
    Diler2005
    Level 10  
    Posts: 16 | Help: 0
    • Location: Zabłudów
    Helpful post? (+1)
    a czy ma ktoś schemat 2 wyłączników schodowych i 2 zarówek bo szukam szukam u nic to bardzo ważne
  • #20 08 Aug 2006 09:08
    warbipower
    Level 17  
    Posts: 204 | Help: 20
    Helpful post? (+1)
    Witam
    Spójrz na drugi post od góry.Są dwa wyłaczniki a do żarówki dodajesz równolegle jeszcze jedną i masz co chciałeś.
  • #21 28 Nov 2015 18:42
    lazarusek
    Level 9  
    Posts: 10 | Help: 0
    • Location: Warszawa
    Helpful post? (+1)
    Witam,

    Przepraszam ze odkopuje taki stary watek ale to jedyne co znalazłem.
    Jestem już po tynkach w domu - puszki przysłonięte wiec nie mam jak zweryfikować jak to Pan elektryk po podłączał mi oświetlenie. W całym domu udało mi się wszystko podłączyć oprócz włączników schodowych. Niestety przejrzałem już i schematy i szukałem na forum, nawet sposób opisany „na neonówkę” w sensie weryfikacja gdzie jest napędzie i podłączanie do odpowiednich mieść w zatrzaskach w schodowym – wszystko u mnie nie działa. Co gorsza elektryk nie odpowiada wiec jestem w kropce.

    Czy patrząc na ten schemat może ktoś powiedzieć gdzie robię błąd ? Co mi się udało uzyskać do tej porty to – włączam w jednym miejscu to nie mogę wyłączyć w drugim, ale jak wyłączę przy pierwszym to w drugim działa prawidłowo.
    Nie rozumiem czemu do obu przycisków doprowadzono napięcie 220v ?
    Z przycisku 1 do 2 biegnie żółty przewód.
    Niebieski leci do żarówki i w puszce zmienia się na brąz.
    Nie wiem po co żółty jest przy żarówce, do uziemienia/PE ? – może to jest jakieś rozwiązanie.
    Myślałem ze to jedno miejsce jest strzelone ale sytuacja jest identyczna w dwóch pozostałych

    To view the material on this forum you must be logged in.
  • #22 28 Nov 2015 20:40
    sp4msu
    Level 20  
    Posts: 470 | Help: 21
    Helpful post? (0)
    Zodiak318 w drugim wątku tego tematu narysował jak być powinno .
    To natomiast co ty narysowałeś , to w myśl starej zasady " Bez półlira nie rozbierosz "
    Przeanalizuj i pisz czego nie wiesz .
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products