Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Piec sławex nie osiąga temp.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Piec sławex nie osiąga temp.
Autor
Wiadomość
d_o_r_k_a
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 14
Miasto: Św.K

Post#1 Post autora tematu 19 Sty 2010 00:30   

Piec sławex nie osiąga temp.


Hej, proszę was o pomoc od dwóch lat mam piec z podajnikiem firmy SŁAWEX 35 kw ze sterownikiem TE-130. Jak był na gwarancji to panowie przyjeżdżali a teraz wypieli się na mnie. Piec nie osiąga temperatury spala tonę na 3tyg. Mój piec oszalał opału nie zmieniałam piec jest czyszczony co miesiąc. Nie mam pojęcia co się dzieje :( Proszę o pomoc.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sty 2010 00:30   





Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#2 22 Sty 2010 02:02   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Witam,
Podstawowe pytanie jaka jest temperatura na piecu, a jaka w pomieszczeniach?
Powrót do góry
   
d_o_r_k_a
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 14
Miasto: Św.K

Post#3 Post autora tematu 22 Sty 2010 15:36   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Na piecu miałam temperature zadana 60 st. a w mieszkaniu 19-20 teraz ustawiony jest na 50 a w mieszkaniu mamy ok 17. Wponiedziałek ma przyjechać gość z serwisu sprawdzić przyczynę. Ale teraz mamy najzimniejsze dni i troje małych dzieci koszmar. Dzięki za odp.
Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#4 22 Sty 2010 15:38   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Następne pytanie jaka powierzchnia domu jest ogrzewana?
Jakie grzejniki, i ile w poprzednim sezonie wynosiło zuzycie ekogroszku?
Powrót do góry
   
d_o_r_k_a
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 14
Miasto: Św.K

Post#5 Post autora tematu 22 Sty 2010 15:39   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Wchwili obecnej on nie osiagnie wyzszej tem niz 50 dlatego z 60 dałam na 50.
Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#6 22 Sty 2010 15:42   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


ile dom ma powierzchni, bo ten piec ma 35kw tylko na papierku i mała pojemność wodną
Powrót do góry
   
d_o_r_k_a
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 14
Miasto: Św.K

Post#7 Post autora tematu 22 Sty 2010 16:00   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


W tamtym roku ogrzewane było 100 m teraz mamy ok 180 m. Piec kupiliśmy duży bo to na cały dom a ma mieć ok 400 m. Grzejniki mamy nowe CIĄGNIĘTE RURKAMI plastykowymi 16 lub 18 nie pamietam i ogrzewanie podłogowe w kuchniach, łazienkach i korytarzach.

Dodano po 5 [minuty]:

W tamtym roku wynosiło Tona na ok 1,5 mies. Ale nie było takiej zimy :(
SERWIS MÓWI ŻE TO WIELKI PIEC NA DWA RAZY TAKA KUBATURE JAKA MAM W CHWILI OBECNEJ to wydaje mi się że on powinien w mig się rozgrzać nawet do 80 jak mi zadam a tu tak nie jest :(
Od grudnia idzie nam Tona na dwa tygodnie
Na rurach mam ciśnienie wody 1 atmosferę może z tym cos nie tak.
Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#8 22 Sty 2010 16:17   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


ten piec nie jest wcale duży palnik to on i moze ma 35kW , ale wymiennik za mały max. około 20kW, piec poradziłby sobie na pewno do 150 mkw. powierzchni, po za tym jego pojemność wodna, to tylko 90l wg producenta, a na tą moc 35kW to przynajmniej 190litrów powinno być
Po prostu piec jest za mały jak na dom 200mkw bo tyle liczę razem z bojlerem, nawet gdyby non stop podajnik chodził i spalał opał nie dogrzeje się domu przy temperaturach takich jak mamy teraz na zewnątrz,

Dodano po 8 [minuty]:

dla porównania przytoczę parametry kotła 38kW jednego z producentów z Pleszewa:
powierzchnia grzewcza kotła 4m - wasz kocioł 3.13m
pojemność wodna 200 litrów - u was 90 litrów
wymiary kotła szer.x dł.x wys. 1150 x 1210 x 1420 u was tylko 1200 x 1100 x 1200 Różnica chyba mówi za siebie

Zawsze stosujemy zasady pisowni polskiej; patrz p.15 regulaminu; patrz i stosuj
mod - mirrzo

Powrót do góry
   
d_o_r_k_a
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 14
Miasto: Św.K

Post#9 Post autora tematu 22 Sty 2010 21:55   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Czyli co 35 kw to za mało czy twierdzisz że mnie oszukali...?
Co proponujesz???

Dodano po 19 [minuty]:

Takie oznaczenia mam w karcie gwarancyjnej :
Typ KWK-P-35 z automatycznym podajnikiem opału
Wydajność nominalna (moc) 35 kw

To co opisałeś dla porównania to dlamnie czarna magia ;(
Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#10 22 Sty 2010 21:58   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Nie oszukali Cię, tak samo jak nie oszukują producenci samochodów. Podając spalanie benzyny w katalogach, mierzone w warunkach laboratoryjnych, a w rzeczywistości pala o wiele więcej.
Zawsze trzeba brać poprawkę.

Zawsze stosujemy zasady pisowni polskiej; patrz p.15 regulaminu; patrz i stosuj
mod - mirrzo

Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7066
Miasto: MOJE Miasto

Post#11 22 Sty 2010 22:32   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Myślę jednak, że za bardzo straszysz kobietę. Skoro producent pisze na tabliczce 35 kW, to tyle spoko wyciąga. Co do pojemności wodnej, też przesadzasz; i to bardzo.
Policz przepływy w instalacji i kotle, a potem coś "mów"
d_o_r_k_a napisał:
Grzejniki mamy nowe CIĄGNIĘTE RURKAMI plastykowymi 16 lub 18

To może być problem :(
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sty 2010 22:32   





Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#12 22 Sty 2010 22:46   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Do Mirrzo - średnica rur nie ma nic do rzeczy, ponieważ ludzie mają takie piece podłączone do starszych instalacji z większymi przekrojami i z grzejnikami żeberkowymi, a z piecem nie maja problemów.
Po za tym, jak mieliby rozwiązać ogrzewanie podłogowe, jak nie za pomocą rur plastikowych o właśnie takiej średnicy jak podała d_o_r_k_a???
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sty 2010 22:46   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#13 22 Sty 2010 22:53   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Dla ΔT = 20'C , obciążeniu 35 kW i prędkości przepływu w okolicach 0,8 m/s śrenice rur (stalowych) powinny być 1" przy samym kotle.(średnica wewnętrzna wynosi 27 mm)
Z tego wynika że miedziana rura 1" nie nadaje się do tego.(wewnętrzna średnica jest za mała)
Przy poszczególnych "rozgałęzieniach" można średnice zmniejszać ale trzeba nadal brać pod uwagę potrzebną moc , którą trzeba zasilić pozostałe grzejniki.
Przy dużych "pętlach" podłogowych należy koniecznie stosować oddzielną pompę z mieszaczem.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7066
Miasto: MOJE Miasto

Post#14 22 Sty 2010 22:57   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


obituary77 napisał:
średnica rur nie ma nic do rzeczy, ponieważ ludzie mają takie piece podłączone do starszych instalacji z większymi przekrojami i z grzejnikami żeberkowymi, a z piecem nie maja problemów.

Sama prawda, a tutaj:

Wybacz, ale średnica rur o której tu pisze d_o_r_k_a jest "nieco" za mała. Wyobraź sobie, że fi 16, to średnica ZEWNĘTRZNA. A jaka będzie wewnątrz ?
Do podłogówki owszem, ale z rozdzielacza i w układzie zamkniętym. A tutaj Ona pisze o kotle stałopalnym, prawdopodobnie w układzie otwartym
Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#15 22 Sty 2010 23:15   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Panowie d_o_r_k_a nie ma problemu z tym że grzejniki nie grzeją, tylko nie może podnieś temperatury o więcej niż 50 stopni na piecu.
Gdy miała na 60 st. to i tak piec nie dogrzewał do tej temperatury zadanej.
Liczenie nic tu nie da, piec ma za mały wymiennik i w ten sposób jego sprawność jest mniejsza.

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam jeszcze, że problem się pojawił jak przyszła taka zima jak teraz. bo rok temu nie miała problemu.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7066
Miasto: MOJE Miasto

Post#16 22 Sty 2010 23:33   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Bo przepływ mocy przez te rurki był wystarczający.
Teraz, jak potrzeba więcej mocy, to się po prostu nie może przecisnąć przez te sznurówki
Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#17 22 Sty 2010 23:41   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Jeżeli teraz nie może się przedostać wystarczająca ilość energii do odbiorników(grzejników), to można byłoby łatwo podnosić temperaturę na piecu do 60, 70 i większej(aż do zagotowania wody) - skoro nie ma zwiększonego odbioru ciepła z winy małego przekroju rur.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#18 23 Sty 2010 10:53   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Na wielu stronach internetowych można znaleźć tabele z objawem i "receptą" na takie objawy.
I np. Dla hasła "Nie można uzyskać wysokiej temperatury na kotle".
Odpowiedzi są następujące:

Przyczyn może być kilka:
* brak ciągu kominowego
* niewłaściwa regulacja kotła
* źle dobrany kocioł do instalacji lub wadliwie zaprojektowana instalacja
* niewłaściwe paliwo
* zbyt duża ilość popiołu na rusztach - proszę przeczyścić kocioł
* nie zastosowanie się do instrukcji obsługi

Proszę również sprawdzić czy klapka wentylatora otwiera się podczas jego pracy oraz czy przysłona wentylatora jest Odkręcona (dotyczy kotłów nadmuchowych).

Dla dociekliwych podaję linka:
http://www.seko.pl/kotly_eksploatacja.html

ps. Wśród objawów jest między innymi "wadliwie zaprojektowana instalacja" a rurki "PEX" (w dodatku cieniutkie) chyba nie należą do zalet instalacji z kotłem na paliwo stałe.
Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#19 23 Sty 2010 11:21   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Jednym słowem możemy sobie tak polemizować w nieskończoność, najprostszym sposobem i najszybszym na stwierdzenie usterki i niedomagań jest zobaczenie tego na własne oczy(przydałyby się chociaż fotki i więcej danych).
Z braku informacji, a raczej ich znikomej ilości, nie można jednoznacznie przecież stwierdzić co jest przyczyną niedomagań.
Co do tych"PEX"-ów, to wątpię aby bezpośrednio były podłączone do pieca, raczej od pieca jest pociągnięte zasilanie grubszym przekrojem do jakiegoś rozdzielacza, a później od niego "PEX"-ami do różnych odbiorników.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#20 23 Sty 2010 14:47   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


obituary77 jeżeli wszystko negujesz , to napisz nam jakie średnice rur wystarczą do oddania 35 kW mocy.
Możliwe że masz rację a my tu się z Tobą kłócimy.
Przecież wyliczenia to jakaś "stara" i "abstrakcyjna" metoda.
Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#21 23 Sty 2010 20:20   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


krzysio_sr
Ja nie neguje wszystkiego(sorrki jeżeli uraziłem kogoś).
Co mam liczyć, ja nie projektuję, a jeżeli liczę , to na pewno nie średnice i przepływy, bo mi wystarczy doświadczenie i praktyka(choć każdy może się mylić).
Powiedz mi który instalator liczy te wartości zakładając instalacje c.o. w normalnym (ok.200mkw. pow.) domu? Nie musi bo, jeżeli robi to od jakiegoś czasu, to wie jakie i gdzie przekroje zastosować itp.
Jeżeli możesz to oblicz mi, czy mam wystarczające średnice rur w takiej oto kotłowni:
-piec 19kW:
-pion rura ocynk 1" tylko do pierwszego rozgałęzienia
-podejścia do grzejników rura ocynk 1/2"
-powierzchnia ogrzewana 100 mkw
Będę wdzięczny :)
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#22 23 Sty 2010 20:24   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Nie ma sprawy.
Podeślij mi schemat - to Ci zrobię "rozpiskę".
Co się tyczy Twojego pytania to masz rację , na tym forum robi to niewielu.
Za to zbyt "wielu" potem "płacze" że mu nie grzeje lub "gwiżdże jak lądujący samolot F-16"

ps. Napisałeś że nie projektujesz instalacji - eee ... szkoda , tutaj prawie wszyscy to robią.
"pobędziesz" z nami to zaczniesz projektować :-)
Rozbawiłeś mnie to i zapomniałem się odnieść do tej rury ocynkowanej przy centralnym.
Pokazałeś "klasę" samą w sobie - brawo.
Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#23 23 Sty 2010 20:51   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Oto schemacik:
Piec sławex nie osiąga temp.

Piec w piwnicy, wszystkie grzejniki na parterze, pompa na powrocie przy piecu.
Co do ocynku, to co 14 lat temu miałem zastosować?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#24 23 Sty 2010 20:55   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Myślałem że żartujesz (z tymi rurami ocynkowanymi).
A Ty jesteś niebezpieczny - ludzie , a ja myślałem że to ja jestem "dziwakiem".
Miło że jest ktoś "lepszy" ode mnie.

ps. podaj moce grzejników.
Już nie musisz :
przepływ z kotła na poziomie 817 l/h z nomogramu wynika że dla tego przepływu wystarczy rura 3/4" a więc 1" nie jest błędem.
Jeżeli moc grzejników rozkłada się po równo (lewa strona i prawa strona) to przepływy powinny wynosić po 408,5 l/h.
Tutaj wystarczy 1/2" .(sprawdziłem dla rur stalowych)
Rurę "czarną" ludzkość już wymyśliła dawniej niż 14 lat temu.
Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#25 23 Sty 2010 21:00   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


A jak ma się to do tych , co instalują kocioł z wymiennikiem stalowym, rury miedziane i grzejniki aluminiowe:), a jeszcze lepiej jak miedź do instalacji wody pitnej.
Wytłumacz mi o co ci chodzi z rurami ocynkowanymi?

Grzejniki mam płytowe, nie chce mi się szukać katalogów, wymiary wystarcza i typ?
chyba że masz link bezpośredni do grzejników radson

No to wiem ze czarne ludzkość wymyśliła wcześniej, ale czarną musiałbym kupić, a ocynk miałem prawie za darmo:) [czyt. za symboliczną flaszkę]
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#26 23 Sty 2010 21:14   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


obituary77 napisał:
A jak ma się to do tych , co instalują kocioł z wymiennikiem stalowym, rury miedziane i grzejniki aluminiowe

Ci co tak robią biją na głowę Ciebie - Ty z kolei bijesz mnie a potem dopiero są inni.
Jednym słowem jesteś "srebrnym" medalistą.
Ja ledwo łapię się na pudło.
Bardzo możliwe że już się nie łapię.(w rankingu osobliwości)
Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#27 23 Sty 2010 21:58   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Nie mnie oceniać moją osobowość:)
Rur użyłem takich, które mnie kosztowały taniej(czyt. poprzedni mój post).
P.s. Który palnik jest bardziej uniwersalny wg Ciebie do spalania węgla, miału, zbóż itd.: retortowy z uwzględnieniem palnika Ardeo , kieszeniowy? Pytam bo będę budował.
Powrót do góry
   
d_o_r_k_a
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 14
Miasto: Św.K

Post#28 Post autora tematu 23 Sty 2010 22:27   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Czyli co panowie mam źle poprowadzona instalację która mrozów -15 nie przetrzyma :( Kurka wodna rozpisaliście się na maxa ale ja dalej jestem w kropce.
Tak jak mysleliście cienkimi rurkami mam prowadzone do rozdzielacza a potem miedź i stalówka. Jeśli chcecie to jutro moge przesłać kilka fotek.
Panowie jeszcze jedno nad głową mam strop który jest nie ocieplony a tylko przykryty papą.
Powrót do góry
   
obituary77
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 85
Miasto: Kalisz okolice

Post#29 23 Sty 2010 23:22   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Domyślam się, że strop taki jak na tym rysunku ze stratami ciepła(czyli betonowy i pokryty papą)?
Piec sławex nie osiąga temp.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sty 2010 23:22   





Powrót do góry
   
d_o_r_k_a
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 14
Miasto: Św.K

Post#30 Post autora tematu 24 Sty 2010 23:14   

Re: Piec sławex nie osiąga temp.


Nie do końca tak. Mój dom to przyziemie,strop betonowy i papa oraz wyciągnięte ściany na parter domu.

Dodano po 5 [minuty]:

Ale czy ten strop to ma coś wspólnego z niską temperatura w domu i piecem który wyciąga max. 50 st. ????????????

Dodano po 2 [minuty]:

Panowie proszę was napiszcie mi jakich teraz sterowników do pieca z podajnikiem automatycznym się używa???
Jam mam EKO-TOM 130 BYĆ MOŻE ON MI NAWALIŁ :(

Dodano po 55 [sekundy]:

d_o_r_k_a napisał:
Nie do końca tak. Mój dom to przyziemie,strop betonowy i papa oraz wyciągnięte ściany na parter domu. Wyskoki Parter.

Dodano po 5 [minuty]:

Ale czy ten strop to ma coś wspólnego z niską temperatura w domu i piecem który wyciąga max. 50 st. ????????????

Dodano po 2 [minuty]:

Panowie proszę was napiszcie mi jakich teraz sterowników do pieca z podajnikiem automatycznym się używa???
Jam mam EKO-TOM 130 BYĆ MOŻE ON MI NAWALIŁ :(

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Piec sławex nie osiąga temp.
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
instalacja CO - piec z trudem osiąga zadaną temperaturę (6)
piec Vaillant EkoTech - nie można zwiększyć temp. (8)
Junkers ZSE 24-4 i TR 200 - Nie wyłącza się piec mimo osiągnietej temp pomieszcz (13)
EUROSTER 3000, piec CO - jaką temp. ustawić na piecu (1)
Zbyt niska temp. w mieszkaniu Piec Atmomax Pro VUW PL 2 (3)
Piec Fuwi + Sterownik Estyma - Sterowanie temp. z mieszacza czy termostatów ? (2)
DeDietrich/MCR II - Max temp. zas. ustawiona na 40st a piec grzeje do 50st (6)
Genus Premium System 24kW piec gazowy,chmemat lub czujnik temp. zewnetrznej (15)
vaillant VRT 390 - Przy ustawionej stałej temperaturze piec grzeje do max temp (7)
unox/xv/303 - Piec konwekcyjno parowy UNOX XV303G- uszkodzony potencjometr temp. (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.086 seconds

elektroda.pl temat RSS