FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 20 Jan 2010 18:04   

Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76

Witam! Ostatnio naprawiałem wskaźniki wysterowania w moim Fonomasterze 76. Chodziły dobrze ale zauważyłem że bez wysterowania prawa wskazówka jest podniesiona o 0,5cm gdzieś tak. Postanowiłem że podegnę lekko sprężynę od powrotu i popsułem wskaźnik. Sprężynka była w kształcie stożka a teraz się jakby zapadła. Da się coś z tym zrobić?

Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76 Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76 Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76 Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76 Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76 Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76 Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76 Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76
Back to top

sebek3
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 20 Jan 2010 19:29   

Re: Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaste

Ciężko będzie ze wgledu na to, że jest to bardzo delikatny mechanizm.
Sprawdz czy sprezynka ulegla zniszczeniu czy tylko opuscila swoje miejsce.
Swoja droga, regulacji dokonuje się śrubką która widać na zdjeciach [tam gdzie pomalowano na zielono]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Jan 2010 19:29   

Back to top

!urban!
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 Post from the author of the topic 20 Jan 2010 19:51   

Ja wiem ale tą śrubką kręciłem i za bardzo nie pomagało. Sprężyna jest cała dobra tylko chodzi o to że jej całe ułożenie c... strzelił. Zegarmistrz by podołał? Zaniosę w piątek to do ziomka od materiałoznawstwa. Zna się facet na rzeczy może coś mi dopomoże.
Back to top

sebek3
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 20 Jan 2010 19:58   

Tak bedzie najlepiej ;-)
Dłubiąc w tym samemu możesz tylko pogorszyć sprawę ;-)
I tak masz spore szczeście, że spręzynka cała.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Jan 2010 19:58   

Back to top

karl102
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 20 Jan 2010 19:58helpful post - solution   

Jeżeli nie jest uszkodzona mechanicznie to powinno się udać.
Trochę zegarmistrzowska robota, ale wykonalna. Warunki? Pewne ręce, dobre oczy (przydatna czasem lupa) i dużo cierpliwości.
Z narzędzi pęseta z cienkimi końcówkami PŁASKA w części chwytającej (bez nacięć), niewielki śrubokręt zegarmistrzowski i to powinno wystarczyć.
Próby naprawy wykonuj małymi "skokami" patrząc na efekt. Takie włosy lubią się czasem zachowywać dziwnie i zupełnie nieoczekiwanie przy próbach zginania. Lepiej gięcie poprawiać kilka razy, niż jednorazowo przesadzić.
Umocuj sobie dobrze wskaźnik (jakieś małe imadło) i uważaj na opiłki i drobiny metalu, żeby nie dostały się do szczeliny z cewką.
Można też zdemontować cały włos, ale nie polecam, bo łatwo uszkodzić podczas lutowania.
Powodzenia
Back to top

!urban!
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 Post from the author of the topic 20 Jan 2010 20:05   

A jakby co jakoś ją wymienić czy coś da się? W sumie to żeby jakoś ona biednie chodziła.

Dodano po 5 [minuty]:

Dziękuje! A czy zegarmistrz jakiś pasjonat podjąłby się czegoś takiego? Próbował ktoś z takim problem pójść do zegarmistrza? Co i jak dam znać wam w piątek bo dopiero w piątek mam z nim lekcje.
Back to top

karl102
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 20 Jan 2010 20:08   

A może warto poszukać na Allegro jeżeli chcesz szukać wykonawcy?
Czasem kupno wyjdzie taniej niż naprawa.
Back to top

elek555
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 20 Jan 2010 20:35   

!urban! wrote:
Ja wiem ale tą śrubką kręciłem i za bardzo nie pomagało. Sprężyna jest cała dobra tylko chodzi o to że jej całe ułożenie c... strzelił. Zegarmistrz by podołał? Zaniosę w piątek to do ziomka od materiałoznawstwa. Zna się facet na rzeczy może coś mi dopomoże.

Śrubka po to jest zabezpieczona kroplą lakieru by nią nie "miąchać" niepotrzebnie. Ustala ona dopuszczalny przez producenta luz ułożyskowania a nie "pozycję zerową". W tak prostych wskaźnikach zero jest korygowane zgięciem sprężynki przy punkcie wlutowania. Do dyspozycji są oczywiście dwie sprężynki (górna i dolna -której kolega nawet nie zauważył :) , zaklejona folią w tym modelu)
Back to top

!urban!
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 Post from the author of the topic 21 Jan 2010 16:50   

Dobra panowie ogarnąłem to i zrobione jest. Pod omomierzem wychylają się identycznie jeden i drugi i powraca też nieźle chociaż znów jest ta drobna różnica w położeniu spoczynkowym ale daruje już to sobie. : D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Jan 2010 16:50   

Back to top

elek555
Poziom 23
Poziom 23

Post#10 21 Jan 2010 18:26   

!urban! wrote:
Dobra panowie ogarnąłem to i zrobione jest. Pod omomierzem wychylają się identycznie jeden i drugi i powraca też nieźle chociaż znów jest ta drobna różnica w położeniu spoczynkowym ale daruje już to sobie. : D

Jeśli wspomniana różnica występuje tylko przy podłączonym sprzęcie to świadczy to o lekkim wzbudzaniu się bądź przydźwięku w jednym kanale. Wtedy po wyłączeniu położenia spoczynkowe są ponownie identyczne.
Back to top

!urban!
Poziom 16
Poziom 16

Post#11 Post from the author of the topic 21 Jan 2010 19:55   

Problem jest ciągle nie wazne czy właczone czy wyłaczone ale dam sobie juz spokoj z tym bo właśnie go złożyłem. Prawie równo chodza a to nie ma być super dokładne tylko się bujać trochę.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76
Page 1 of 1
Similar topics
Amperomierz na wskaźniku wysterowania. (7)
Fonomaster 76 ciężarek [ siła dośrodkowa ] (5)

Page generation time: 0.203 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed