| Author |
!urban! Poziom 16

|
20 Jan 2010 18:04 Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76 |
|
|
|
Witam! Ostatnio naprawiałem wskaźniki wysterowania w moim Fonomasterze 76. Chodziły dobrze ale zauważyłem że bez wysterowania prawa wskazówka jest podniesiona o 0,5cm gdzieś tak. Postanowiłem że podegnę lekko sprężynę od powrotu i popsułem wskaźnik. Sprężynka była w kształcie stożka a teraz się jakby zapadła. Da się coś z tym zrobić?
![Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76 Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaster 76](http://obrazki.elektroda.net/38_1264006797_thumb.jpg)
|
|
| Back to top |
|
 |
sebek3 Poziom 20

|
20 Jan 2010 19:29 Re: Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaste |
|
|
|
Ciężko będzie ze wgledu na to, że jest to bardzo delikatny mechanizm.
Sprawdz czy sprezynka ulegla zniszczeniu czy tylko opuscila swoje miejsce.
Swoja droga, regulacji dokonuje się śrubką która widać na zdjeciach [tam gdzie pomalowano na zielono]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2010 19:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
!urban! Poziom 16

|
20 Jan 2010 19:51 Re: Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaste |
|
|
|
Ja wiem ale tą śrubką kręciłem i za bardzo nie pomagało. Sprężyna jest cała dobra tylko chodzi o to że jej całe ułożenie c... strzelił. Zegarmistrz by podołał? Zaniosę w piątek to do ziomka od materiałoznawstwa. Zna się facet na rzeczy może coś mi dopomoże.
|
|
| Back to top |
|
 |
sebek3 Poziom 20

|
20 Jan 2010 19:58 Re: Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaste |
|
|
|
Tak bedzie najlepiej ;-)
Dłubiąc w tym samemu możesz tylko pogorszyć sprawę ;-)
I tak masz spore szczeście, że spręzynka cała.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Jan 2010 19:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
karl102 Poziom 18

|
20 Jan 2010 19:58 Re: Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaste |
|
|
|
Jeżeli nie jest uszkodzona mechanicznie to powinno się udać.
Trochę zegarmistrzowska robota, ale wykonalna. Warunki? Pewne ręce, dobre oczy (przydatna czasem lupa) i dużo cierpliwości.
Z narzędzi pęseta z cienkimi końcówkami PŁASKA w części chwytającej (bez nacięć), niewielki śrubokręt zegarmistrzowski i to powinno wystarczyć.
Próby naprawy wykonuj małymi "skokami" patrząc na efekt. Takie włosy lubią się czasem zachowywać dziwnie i zupełnie nieoczekiwanie przy próbach zginania. Lepiej gięcie poprawiać kilka razy, niż jednorazowo przesadzić.
Umocuj sobie dobrze wskaźnik (jakieś małe imadło) i uważaj na opiłki i drobiny metalu, żeby nie dostały się do szczeliny z cewką.
Można też zdemontować cały włos, ale nie polecam, bo łatwo uszkodzić podczas lutowania.
Powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
!urban! Poziom 16

|
20 Jan 2010 20:05 Re: Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaste |
|
|
|
A jakby co jakoś ją wymienić czy coś da się? W sumie to żeby jakoś ona biednie chodziła.
Dodano po 5 [minuty]:
Dziękuje! A czy zegarmistrz jakiś pasjonat podjąłby się czegoś takiego? Próbował ktoś z takim problem pójść do zegarmistrza? Co i jak dam znać wam w piątek bo dopiero w piątek mam z nim lekcje.
|
|
| Back to top |
|
 |
karl102 Poziom 18

|
20 Jan 2010 20:08 Re: Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaste |
|
|
|
A może warto poszukać na Allegro jeżeli chcesz szukać wykonawcy?
Czasem kupno wyjdzie taniej niż naprawa.
|
|
| Back to top |
|
 |
elek555 Poziom 23

Joined: 19 Jan 2006 Posts: 3399 Location: between bad good and good evil
|
20 Jan 2010 20:35 Re: Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaste |
|
|
|
| !urban! wrote: |
| Ja wiem ale tą śrubką kręciłem i za bardzo nie pomagało. Sprężyna jest cała dobra tylko chodzi o to że jej całe ułożenie c... strzelił. Zegarmistrz by podołał? Zaniosę w piątek to do ziomka od materiałoznawstwa. Zna się facet na rzeczy może coś mi dopomoże. |
Śrubka po to jest zabezpieczona kroplą lakieru by nią nie "miąchać" niepotrzebnie. Ustala ona dopuszczalny przez producenta luz ułożyskowania a nie "pozycję zerową". W tak prostych wskaźnikach zero jest korygowane zgięciem sprężynki przy punkcie wlutowania. Do dyspozycji są oczywiście dwie sprężynki (górna i dolna -której kolega nawet nie zauważył :) , zaklejona folią w tym modelu)
|
|
| Back to top |
|
 |
!urban! Poziom 16

|
21 Jan 2010 16:50 Re: Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaste |
|
|
|
Dobra panowie ogarnąłem to i zrobione jest. Pod omomierzem wychylają się identycznie jeden i drugi i powraca też nieźle chociaż znów jest ta drobna różnica w położeniu spoczynkowym ale daruje już to sobie. : D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2010 16:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elek555 Poziom 23

Joined: 19 Jan 2006 Posts: 3399 Location: between bad good and good evil
|
21 Jan 2010 18:26 Re: Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaste |
|
|
|
| !urban! wrote: |
| Dobra panowie ogarnąłem to i zrobione jest. Pod omomierzem wychylają się identycznie jeden i drugi i powraca też nieźle chociaż znów jest ta drobna różnica w położeniu spoczynkowym ale daruje już to sobie. : D |
Jeśli wspomniana różnica występuje tylko przy podłączonym sprzęcie to świadczy to o lekkim wzbudzaniu się bądź przydźwięku w jednym kanale. Wtedy po wyłączeniu położenia spoczynkowe są ponownie identyczne.
|
|
| Back to top |
|
 |
!urban! Poziom 16

|
21 Jan 2010 19:55 Re: Sprężynka [ włos ] w wskaźniku wysterowania od Fonomaste |
|
|
|
Problem jest ciągle nie wazne czy właczone czy wyłaczone ale dam sobie juz spokoj z tym bo właśnie go złożyłem. Prawie równo chodza a to nie ma być super dokładne tylko się bujać trochę.
|
|
| Back to top |
|
 |