X

Ford Mondeo MKII 97r - Brak prawego światła mijania

Bartosz Główka 20 Jan 2010 21:57
  • #1 20 Jan 2010 21:57
    Bartosz Główka
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Witam.

    Przeszukałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi, prawe światło mijania przestało świecić, bezpieczniki, żarówka ok. Gdzie mam dalej szukać? Postojowe i długie działa.
  • #2 20 Jan 2010 22:06
    lukasz530
    Level 13  
    Helpful post? (0)
    kostka od lampy sprawdzona?
  • #3 20 Jan 2010 22:12
    RobertLodz09
    Level 29  
    Helpful post? (+1)
    Miernikiem trzeba zacząć od kostki sprawdzać gdzie "ginie". Na bezpieczniku jest prąd?
  • #4 21 Jan 2010 20:28
    Bartosz Główka
    Level 2  
    Topic author Helpful post? (0)
    Kostki od lampy jeszcze nie sprawdzałem, może jutro uda mi się coś porobić.
    Sprawdziłem złącze żarówki brak prądu, masa jest , na bezpieczniku jak włączam światła prąd jest. Jutro jak mi się uda zobaczę od kostki do złącza żarówki i od bezpiecznika do wtyczki, lampy... jakaś dziwna ta usterka
  • #5 16 Mar 2010 13:10
    stalak1
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    miałem podobną usterkę - okazało się , że winna była żarówka od postojowego - po wymianie wszystko wróciło do normy - koszt wiedzy mechanika 40zł
  • #6 16 Mar 2010 13:34
    1078231
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Co ma wspólnego żarówka od postojówki z żarówką świateł mijania?
  • #7 05 Feb 2011 18:10
    krissikor
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Bartosz Główka wrote:
    Witam.

    Przeszukałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi, prawe światło mijania przestało świecić, bezpieczniki, żarówka ok. Gdzie mam dalej szukać? Postojowe i długie działa.


    Witam podepnę się pod temat. Obiawy takie jak u kolegi wyżej dodam tyklo że sprawdziłem kostkę żarówki (brak napięcia) co za tym idzie bezpiecznik(dobry) ale dalej w gnieździe bezpiecznika nie ma napięcia. Może ktoś podpowie gdzie dalej szukać???
  • #8 05 Feb 2011 19:30
    Ireneo
    Level 39  
    Helpful post? (0)
    Kostka lampy do sprawdzenia.
  • #9 05 Feb 2011 20:23
    krissikor
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Dzięki jutro oblukam tą kostkę albo jeszcze dzisiaj

    Dodano po 22 [minuty]:

    Sprawdziłem kostkę lampy jest ok. Tylko ten bezpiecznik mnie martwi a w zasadzie gniazdo bezpiecznika na którym jak już wcześniej pisałem nie ma napięcia.
  • #10 06 Feb 2011 09:09
    Ireneo
    Level 39  
    Helpful post? (0)
    Skoro nie masz już na bezpieczniku to albo włącznik albo przekaźnik.
  • #11 06 Feb 2011 09:52
    4jerry
    Level 19  
    Helpful post? (0)
    Może być też uszkodzona wewnątrz skrzynka bezpieczników. Miałem takie przypadki w fiacie uno i fordzie escorcie. Musiałem się podpiąć na lewo, bo klienci nie godzili się na wymianę skrzynki.
  • #12 06 Feb 2011 11:42
    krissikor
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    To chyba zacznę od przełącznika świateł dzięki.
  • #13 06 Feb 2011 11:48
    viper555
    spec od auto-elektro
    Helpful post? (0)
    Przełącznik nie ma nic do tego podaje napięcie na przekaźnik ,musiałoby nie być świateł.P
  • #14 06 Feb 2011 12:52
    krissikor
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Chyba będę musiał dać zarobić elektrykowi bo rozebrałem, przeczyściłem i złożyłem przełącznik i jest tak jak było(lewa mijania świeci, prawa nie). Zamieniłem też miejscami przekaźniki od drogowych do mijania- efekt ten sam.

    A jak by tak podpiąć to światło mijania pod działającą pozycję??? Tylko nie wiem czy się coś innego nie uwali.
  • #15 06 Feb 2011 16:36
    viper555
    spec od auto-elektro
    Helpful post? (0)
    Bezpieczniki to 15 i 16 są na pewno dobre.P
  • #16 06 Feb 2011 19:50
    krissikor
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Bezpieczniki na 100% dobre zamieniałem je miejscami. Nic jutro sprawdzę jeszcze raz wszystko po kolei.
  • #17 06 Feb 2011 20:35
    driver98
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Kolego jak na bezpieczniku już nie ma napięcia to sprawdź jak ci pisał 4jerry,to jest przyczyna-tam są ścieżki,które lubią się przepalać,lub utleniać.
  • #18 07 Feb 2011 10:26
    krissikor
    Level 9  
    Helpful post? (+1)
    Dzięki koledzy problem rozwiązany faktycznie przyczyną była nadpalona ścieżka w skrzynce bezpieczników 4jerry DUŻE PIWOOO.
  Search 4 million + Products
Browse Products