Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE
Author
Message
crazydog
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 23 May 2007
Posts: 7
Location: Słupsk

Post#1 Post from the author of the topic 21 Jan 2010 13:02   

Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Witam.

Chciałbym podłączyć kuchnie elektryczną Amica wg poniższego schematu:

Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE

W mieszkaniu w bloku (wielka płyta, koniec lat 70-tych) posiadam miedzianą instalację 230v więc rzecz jasna do podłączenia wykorzystam pierwszą opcję z tabelki. Problem jest taki, iż do mieszkania "wchodzi" przewód dwużyłowy, tak więc nie mam trzeciej żyły: przewodu ochronnego.

Do kuchenki chciałbym poprowadzić osobny przewód z własnym zabezpieczeniem tylko dla kuchenki. Odprowadzony byłby on od skrzynki bezpieczników wewnątrz mieszkania, wpięty na wejściu skrzynki.

Jak rozwiązać problem z przewodem ochronnym?? I jakie dać zabezpieczenie?

Instalacja 3-fazowa nie wchodzi w rachubę, gdyż posiadam licznik przedpłatowy 1-fazowy i niestety musiałby zostać wymieniony, a niestety nowych przedpłatowych w moim mieście nie chcą już zakładać, a dla mnie takie rozwiązanie jest najwygodniejsze.

Wiem, iż podobne tematy były już poruszane, ale często po kilku odpowiedziach zaczynały się zawiłe dyskusje niestety, ale już obok poruszonego problemu.

Z góry serdeczne dzięki.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Jan 2010 13:02   





Back to top
   
elpapiotr
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 10 Nov 2005
Posts: 4932
Location: Sosnowiec

Post#2 21 Jan 2010 13:19   

Re: Podłaczenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Witam.

Problem może być innego typu przy podłączeniu kuchenki według opcji nr 1 - całkowita moc tego urządzenia.
A Kolega tego nie podał.

Helpful message? + -

Back to top
   
crazydog
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 23 May 2007
Posts: 7
Location: Słupsk

Post#3 Post from the author of the topic 21 Jan 2010 13:25   

Re: Podłaczenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Moc jest dość spora: 9kW.

Helpful message? + -

Back to top
   
maruda2
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 06 Feb 2008
Posts: 60
Location: Sosnowiec

Post#4 21 Jan 2010 13:45   

Re: Podłaczenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Nie sądzę żeby to się dało podłączyć pod jedną fazę w bloku z lat 70, z powodu za małego zabezpieczenia przedlicznikowego oraz za małego przydziału mocy.
Potrzebna jest nowa instalacja 3 fazowa.

Helpful message? + -

Back to top
   
elpapiotr
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 10 Nov 2005
Posts: 4932
Location: Sosnowiec

Post#5 21 Jan 2010 13:49   

Re: Podłaczenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Witam.

To daje nam obciążenie całkowite rzędu 40 A, co przy standardowym zasilaniu 1-fazowym do lokalu mieszkalnego, ograniczonego
zabezpieczeniem przedlicznikowym 25 A nie pozwoli na włączenie całej kuchenki do sieci. Pomiajam fakt przekroju przewodu przed- i zalicznikowego.

Helpful message? + -

Back to top
   
darek_wp
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 02 Jun 2004
Posts: 927
Location: nowy sącz

Post#6 21 Jan 2010 13:52   

Re: Podłaczenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


maruda2 wrote:
Nie sądzę żeby to się dało podłączyć pod jedną fazę w bloku z lat 70, z powodu za małego zabezpieczenia przedlicznikowego oraz za małego przydziału mocy.
Potrzebna jest nowa instalacja 3 fazowa.


Tego się nie da podłączyć w ten sposób do instalacji 1 fazowej. Sama kuchenka to pobór prawie 40A prądu a gdzie pozostałe odbiorniki energii elektrycznej w mieszkaniu?

Std w blokach to 25A przed licznikiem czyli 5,75kW - to max na całe mieszkanie.

Helpful message? + -

Back to top
   
crazydog
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 23 May 2007
Posts: 7
Location: Słupsk

Post#7 Post from the author of the topic 21 Jan 2010 14:10   

Re: Podłaczenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


40A to przy maksymalnym wykorzystaniu kuchni, tzn. full piekarnik: rożen, termowentylator, grill; do tego wszystkie pola grzejne kuchni - a to raczej sytuacje rzadkie.

Zdaję sobie sprawę z tego, że nie będę mógł jednocześnie używać wszystkich urządzeń w kuchni, ale jednoczesne grzanie dwóch - trzech "palników" nie powinno stanowić problemu (moce od. 0,75kW - do max.2,2kW).

Helpful message? + -

Back to top
   
Bronek22
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 05 Jul 2009
Posts: 5242
Location: Warszawa Praga

Post#8 21 Jan 2010 17:28   

Re: Podłaczenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Ja zadam koledze pytanie : czy do pionu można podłączyć elektrowóz ( mam na myśli lokomotywę elektryczną) dając odpowiednie zabezpieczenie przedlicznikowe ? Jakie będą efekty, czy pozytywne ?
Ten sam tekst kieruję do twórcy tematu. Który jest pewien, że do pionu wszystko można podłączyć.
Jak twórca tematu ma wątpliwości, to niech pójdzie do działu technicznego ZE
i oni mu powiedzą , czy licznik energii elektrycznej to wytrzyma. Nie mówię o pozostałych elementach instalacji.
Bronek

Helpful message? + -

Back to top
   
crazydog
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 23 May 2007
Posts: 7
Location: Słupsk

Post#9 Post from the author of the topic 21 Jan 2010 18:17   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Ale jeśli na przewodzie zasilającym tylko kuchenkę założę osobne zabezpieczenie np. 20A to nie wywali tylko tego bezpiecznika?? Na klatce schodowej jest 25A.

Helpful message? + -

Back to top
   
jakubwaba
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 May 2006
Posts: 205
Location: Bydgoszcz

Post#10 21 Jan 2010 21:04   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Witam

Sam mieszkam w bloku z wielkiej płyty w którym niema gazu, posiadam płytę ceramiczną Amica (moc max płyty 6,7kW + piekarnik 2,8kW), zabezpieczenie przedlicznikowe mam 25A, na obwód kuchenki poprowadziłem przewód 3x4mm2 zabezpieczony S301 B20A i jeszcze nie zdarzyło się aby podczas normalnego użytkowania kuchni poleciało zabezpieczenie.
Oczywiście nie można włączyć wszystkich pól na max ale nie ma takiej potrzeby.
Co do przewodu PE to w przypadku instalacji w układzie TN-C zastosować zerowanie (połączenie zacisku PE kuchenki z przewodem PEN/zerowym instalacji)
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
cyruss
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 11 Sep 2003
Posts: 1195
Location: Kraków - Przemyśl

Post#11 22 Jan 2010 11:53   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


W tak starej i niepewnej (alu) instalacji zerowanie kuchni to stworzenie sobie w kuchni krzesła elektrycznego. Nie piszcie ludzie takich bzdur. W stosowanych wtedy podstawach bezpiecznikowych nie da się tego odpowiednio pewnie połączyć.
Przede wszystkim trzeba wymienić wlz od pionu do mieszkania na przynajmniej 3x6 mm² i będzie już w domu PE. Do tego nowa rozdzielnia plus bezpieczniki typu tzw. 'S". Bezpieczników przedlicznikowych na większe niż 25A i tak ZE nie pozwoli wymienić. Pozostaje tylko pilnować by nie włączyć jednocześnie więcej niż dwóch grzałek (dwa pola lub pole i piekarnik). U mnie tak chodzi podobna kuchnia na zabezpieczeniu 16A i nigdy nie wybija.
Wymiana wlz nie jest tak trudna - zwykle leci w szparze między płytą ścienną i sufitową, wystarczy ostrożnie oddłubać gips czy zaprawę.
Chyba że to jakiś inny system instalacji np z zabezpieczeniami przedlicznikowymi w piwnicy, wtedy trzeba więcej przewodu a i trasa może być inna.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Jan 2010 11:53   





Back to top
   
jakubwaba
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 May 2006
Posts: 205
Location: Bydgoszcz

Post#12 22 Jan 2010 12:40   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Witam

Pragnę zauważyć że autor tematu napisał iż posiada MIEDZIANĄ instalację elektryczną w związku z czym nie widzę niebezpieczeństwa w zastosowaniu zerowania.
Przewód WLZ zasilający mieszkanie napewno jest dostosowany do zabezpieczenia przedlicznikowego więc w przypadku 25A przed licznikiem musi tam być co najmniej przewód 2x4mm2.
W takim przypadku proponuję od rozdzielnicy mieszkaniowej poprowadzić przewód 3x4mm2 i w rozdzielnicy dokonać rozdziału PEN na PE i N a jako zabezpieczenie obwodu zastosować "S" B20A.

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 14693
Location: Stalowa Wola

Post#13 22 Jan 2010 14:53   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


jakubwaba wrote:
a jako zabezpieczenie obwodu zastosować "S" B20A.


Ale w takim przypadku podłączenia nie wolo dokonywać za pomocą wtyczki i gniazda ogólnego przeznaczenia.

PS. A co z układem sieci?

Helpful message? + -

Back to top
   
jakubwaba
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 May 2006
Posts: 205
Location: Bydgoszcz

Post#14 22 Jan 2010 21:58   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


A kto powiedział że można w tym wypadku stosować gniazdo z wtyczką,
połączenie przewodu kuchenki z instalacją należy dokonać w puszcze za pomocą listwy zaciskowej.
Autor tematu napisał że posiada instalację dwużyłową, miedzianą w układzie TN-C dlatego też należy dokonać rozdziału PEN na PE i N (TNC-S) w rozdzielnicy i do kuchenki prowadzić już przewód 3x4mm2

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Jan 2010 21:58   





Back to top
   
yekips
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 25 Dec 2006
Posts: 12
Location: Wejherowo

Post#15 18 Mar 2010 18:59   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Witam pozwolę sobie podczepić sie pod temat.

Podłączyłem kuchenkę elektryczna Boscha ale niestety nie po raz pierwszy spotkałem sie z taka kuchenka i nie załączę bezpieczników do czasu az sie nie upewnię ze zrobiłem to właściwie.

Kuchenka z płytą 3 fazowa max :9,2 Kw
przewody wychodzące z kuchenki : brązowy , czarny, szary , żółto-zielony.
brak zacisku w kuchence do przewodu "N".

Instalacja doprowadzona 5x 2,5mm2 (wiec zostaje jedynie opcja podłączenia 3f)

tutaj są zdjęcia wtyczki i zacisków w kuchence.

Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE

I pytanko jak podłączyć ja właściwie i jak ja zabezpieczyć (różnicówka)

Helpful message? + -

Back to top
   
zdzisiek1979
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Jan 2010
Posts: 2381
Location: Pabianice

Post#16 18 Mar 2010 19:29   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Niema schematu połączeń ? Powinien być choćby na osłonie przyłącza kuchni

Dodano po 7 [minuty]:

Do samej kuchni różnicowe jest niepotrzebna najwyżej nad prądowe na 3fazy moduł i tyle. Może co nieco jest w instrukcji montażu, jakie zabezpieczenie widzi producent.

Helpful message? + -

Back to top
   
yekips
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 25 Dec 2006
Posts: 12
Location: Wejherowo

Post#17 18 Mar 2010 19:42   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Niestety nie ma schematu kuchenka jest sprowadzona ze Szwecji i posiada tylko instrukcje użytkową

Helpful message? + -

Back to top
   
zdzisiek1979
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Jan 2010
Posts: 2381
Location: Pabianice

Post#18 18 Mar 2010 19:54   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Oglądając zdjęcia to tam nie widzę zacisku N. A tak na boku to jakie ma sterowanie elektronika jakieś wyświetlacze?

Helpful message? + -

Back to top
   
yekips
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 25 Dec 2006
Posts: 12
Location: Wejherowo

Post#19 18 Mar 2010 19:57   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


no właśnie chodzi mi o ten zacisk "N"(a raczej jego brak) a co do wyświetlaczy to nie ma żadnych cala kuchenka z przodu to tylko "gałki" do włączania palników i do ustawienia temp. piekarnika.

Helpful message? + -

Back to top
   
zdzisiek1979
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Jan 2010
Posts: 2381
Location: Pabianice

Post#20 18 Mar 2010 20:14   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Powiem tak nie jestem pewny na 100% zasugerowałem się jednym schematem teraz i to tak jest na nim :

Zacisk 1 2 ma mostek i to faza 1
zacisk 3 4 ma mostek i to faza 2
zacisk 5 faza 3

To tak jak u ciebie zasugerowałem się tymi mostkami to typowe podłączenie na siłę a zalecenie jest takie żeby zastosować moduł 3x20A .

Helpful message? + -

Back to top
   
slawekx
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 28 Jun 2009
Posts: 1069
Location: Łódź

Post#21 18 Mar 2010 20:16   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


crazydog wrote:
Witam.

Chciałbym podłączyć kuchnie elektryczną Amica wg poniższego schematu:

Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE

W mieszkaniu w bloku (wielka płyta, koniec lat 70-tych) posiadam miedzianą instalację 230v więc rzecz jasna do podłączenia wykorzystam pierwszą opcję z tabelki. Problem jest taki, iż do mieszkania "wchodzi" przewód dwużyłowy, tak więc nie mam trzeciej żyły: przewodu ochronnego.

Do kuchenki chciałbym poprowadzić osobny przewód z własnym zabezpieczeniem tylko dla kuchenki. Odprowadzony byłby on od skrzynki bezpieczników wewnątrz mieszkania, wpięty na wejściu skrzynki.
.
Jak rozwiązać problem z przewodem ochronnym?? I jakie dać zabezpieczenie?

Instalacja 3-fazowa nie wchodzi w rachubę, gdyż posiadam licznik przedpłatowy 1-fazowy i niestety musiałby zostać wymieniony, a niestety nowych przedpłatowych w moim mieście nie chcą już zakładać, a dla mnie takie rozwiązanie jest najwygodniejsze.

Wiem, iż podobne tematy były już poruszane, ale często po kilku odpowiedziach zaczynały się zawiłe dyskusje niestety, ale już obok poruszonego problemu.

Z góry serdeczne dzięki.




Panowie rozwiążcie najpierw jedno zadanie bo robią się imieniny u cioci

Helpful message? + -

Back to top
   
yekips
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 25 Dec 2006
Posts: 12
Location: Wejherowo

Post#22 18 Mar 2010 20:20   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Tak właśnie podłączyłem (w puszce ) zabezpieczenie dałem 3x20A ale miałem odczucie ze powinienem to jakoś ""dobezpieczyć"" więc wolałem sie upewnić.

Dzięki za szybką reakcje i odpowiedź


edit:
Jak juz wcześniej ktoś pisał musisz podzielić w skrzynce: N na N i PE

Jeśli ma to być podłączone pod jedna fazę to zabezpieczenie przed licznikowe nie wytrzyma bo masz na pewno 25A

Helpful message? + -

Back to top
   
zdzisiek1979
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Jan 2010
Posts: 2381
Location: Pabianice

Post#23 18 Mar 2010 20:22   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Sęk w tym że mogą być różnice między piecami to nie sugeruje się tym schematem mam inny Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
wojtek60
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 10 Dec 2005
Posts: 385
Location: Bielefeld

Post#24 18 Mar 2010 20:23   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Mysle,ze ta kuchenka ma zasilanie dwoma fazami,zaciski 1,2 oraz 3,4.Zacisk 5 to wedlug mnie zero.Zreszta to latwo sprawdzic omomierzem czy jakimkolwiek miernikiem przejscia.

Popraw pisownię.
Ü,Ö,Ä,ß To odnosnie literek.Nie mam polskich.
Forma grzecznosciowa to bedzie : Prosze,popraw pisownie.Chyba ladniej wyglada i nie budzi wspomnien sprzed 89 roku.

Moderated by Łukasz-O:
Przypominam, że wszelkie spory załatwiamy przez system PW a nie na forum. To nie jest ściana płaczu i nie miejsce na takie dywagacje. Moderator nie ma obowiązku prosić i błagać, ma natomiast wydawać polecenia, a użytkownik musi się do nich dostosować. Przeczytaj regulamin dla przypomnienia.
Wracając do pisowni. Czy kolega podczas pisania posta nie widzi po lewej stronie okna Symboli inżynierskich? Tam o ile mi wiadomo są nasze polskie znaki.

Helpful message? + -

Back to top
   
zdzisiek1979
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Jan 2010
Posts: 2381
Location: Pabianice

Post#25 18 Mar 2010 20:26   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Pisząc że zasugerowałem się tymi mostkami to miałem na myśli to że na schematach to było tak samo łącznie jak u ciebie, tyle że różni producenci różne patenty:D

Helpful message? + -

Back to top
   
yekips
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 25 Dec 2006
Posts: 12
Location: Wejherowo

Post#26 18 Mar 2010 20:33   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Na wtyczce zacisk "N" nie posiadał przewodu a pozostałe przewody maja oznaczenia faz (na wtyczce L1,L2,L3 i PE)

Helpful message? + -

Back to top
   
zdzisiek1979
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Jan 2010
Posts: 2381
Location: Pabianice

Post#27 18 Mar 2010 20:46   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Może Wojtek60 masz racje. Zacisk 5 może być właśnie N :scrambleup:
Patrze na schemat i w różnych kombinacjach to jest jako N ale właśnie w tej co on ma to jest jako L3. Ciekawe.

Dodano po 9 [minuty]:

yekips wrote:
Na wtyczce zacisk "N" nie posiadał przewodu a pozostałe przewody maja oznaczenia faz (na wtyczce L1,L2,L3 i PE)


To nie wymaga N typowo idzie na sile. Zaraz dam ten schemat to se sam popatrzysz jak tam jest.

Dodano po 1 [minuty]:

Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE

Albo będziecie pisać po polsku, albo będę musiał pousuwać trochę postów. [retrofood]

Helpful message? + -

Back to top
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 14693
Location: Stalowa Wola

Post#28 18 Mar 2010 20:47   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


yekips wrote:
Niestety nie ma schematu kuchenka jest sprowadzona ze Szwecji i posiada tylko instrukcje użytkową


To najpierw trzeba się dowiedzieć jak wyglądają instalacje w Szwecji. Ja niestety nie wiem.
W każdym razie nie wiem kto podłączał przewody do kuchenki, ale widać, że zrobiono to mało profesjonalnie: końcówki linek nie są ani pobielone, ani nie zaprasowano końcówek. I styk pewny nie będzie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2010 20:47   





Back to top
   
yekips
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 25 Dec 2006
Posts: 12
Location: Wejherowo

Post#29 18 Mar 2010 20:54   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


Dla jakiej mocy to jest schemat ?

bo dla podłączenia jakie ja posiadam w tabeli jest przewód 4x4mm2 a ja mam do wykorzystania 5x2,5mm2

max moc kuchenki to 9,2 Kw czyli na przewód ~ 13A a co za tym idzie 5x2,5mm2 wystarczy

edycja:
retrofood wrote:


To najpierw trzeba się dowiedzieć jak wyglądają instalacje w Szwecji. Ja niestety nie wiem.
W każdym razie nie wiem kto podłączał przewody do kuchenki, ale widać, że zrobiono to mało profesjonalnie: końcówki linek nie są ani pobielone, ani nie zaprasowano końcówek. I styk pewny nie będzie.

Kuchenka byla fabrycznie nowa i kabel jest oryginalny

Helpful message? + -

Back to top
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 14693
Location: Stalowa Wola

Post#30 18 Mar 2010 21:32   

Re: Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE


wojtek60 wrote:
Mysle,ze ta kuchenka ma zasilanie dwoma fazami,zaciski 1,2 oraz 3,4.Zacisk 5 to wedlug mnie zero.Zreszta to latwo sprawdzic omomierzem czy jakimkolwiek miernikiem przejscia.

Popraw pisownię.
Ü,Ö,Ä,ß To odnosnie literek.Nie mam polskich.
Forma grzecznosciowa to bedzie : Prosze,popraw pisownie.Chyba ladniej wyglada i nie budzi wspomnien sprzed 89 roku.


Kolego, niczym Cie nie straszyłem, nie pisałem ostrzeżeń, więc użyłem formy takiej, jak jeden kolega do drugiego, bez zamiaru obrażania Ciebie. Jednak skoro jesteś, Kolego, taki obraźliwy, to obiecuję, że więcej nie będę.
I w takim razie poproszę o pisanie gramatyczne i stosowanie fachowego słownictwa. Żargon nie jest mile widziany. Po kropkach i przecinkach dajemy odstępy. Regulamin forum obowiązuje.
Takie zasady obowiązywały w pisowni przed 89 rokiem i trwa to nadal.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Podłączenie kuchni elektrycznej - brak w instalacji PE
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
Podłączenie kuchni elektrycznej (PE) (5)
Podłączenie kuchni elektrycznej do sieci energetycznej (9)
Podłączenie kuchni elektrycznej i przepływowego ogrzewacza (4)
Podłączenie kuchni elektrycznej- jakie formalności? (6)
Podłączenie kuchni Priveleg 3250 do instalacji trójfazowej (10)
Podłączenie piekarnika do instalacji 230V w kuchni, jest jedno ale... (25)
Podłączenie do instalacji elektrycznej (10)
Podłączenie pierścieniowe instalacji elektrycznej? (42)
Podłączenie do instalacji elektrycznej strychu. (5)
Alternatywne podłączenie domowej instalacji elektrycznej (10)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.076 seconds

elektroda.pl topic RSS feed