FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Napęd na wszystkie koła (4x4, AWD, 4WD) dyferencjały etc.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Exploitation -> Napęd na wszystkie koła (4x4, AWD, 4WD) dyferencjały etc.
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#31 09 Feb 2010 19:24   

Re: Napęd na wszystkie koła (4x4, AWD, 4WD) dyferencjały etc

Witam forumowiczów!

Mam mozliwość kupienia audi a4 1.8 125 koni z 1996r w benzyna. QUATTRO

Moje pytanie jest następujące jaki działa w tym samochodzie napęd QUATTRO ??
Tylna oś jest załączana w przypadku poślizgu przedniej ??
czy jest coś takiego jak stale włączony napęd na obie osie załóżmy ze jadę po prostym w lecie suchutka droga i cały czas mi napędza na obie osie ??? czy tylko jak przednia oś traci przyczepność ???
Jak działa to quattro ? o haldex i torsen oraz sprzegle wiskotycznym czytałem

Nie chcę linka do wikipedii bądz jakiegoś artykułu chcę prostą odpowiedź

Dziękuję podrawiam
Back to top

luke-z
Poziom 16
Poziom 16

Post#32 Post from the author of the topic 09 Feb 2010 19:35   

Quattro jest stałym napędem na obie osie, z wykorzystaniem bodajże mechanicznego Torsena. W tym modelu powinna być jeszcze mechaniczna blokada tylnego mostu (dodatkowy przycisk). Ogólnie rzecz biorąc fajne autko, tylko cieżko kupić dobry egzemplarz, a i liczniki są często cofane (jak to w Polsce)

Dodano po 2 [minuty]:

Pardon, w A4 nie spotkałem się z blokadą mostu. Taki wynalazek był w starszych modelach "osiemdziesiątkach i setkach"
Back to top

yoger
Poziom 2
Poziom 2

Post#33 18 Jul 2010 03:00   

Może dorzuce coś od siebie, na temat vitary.
Największą wadą jaką zaobserwowałem jest nieekonomiczność silników mała moc/duże spalanie, ale wszystkie ich terenówki tak mają, moja 2l v6 pali więcej niż niejeden 4litrowy silnik.
Natomiast zalet jest ogrom, niewielki ciężar własny, podatność na garażowe przeróbki (podnoszenie zawieszenia), niezły reduktor, niektórzy narzekają na tą obudowę przedniego mostu, ale szczerze mówiąc przy 136 koniach i 32" nalewce simexa, koła ważące po 30kg szt. mają prawo coś popsuć. Mimo częstych naprawde trudnych akcji most udało mi się rozerwać tylko raz, a wymiana kosztowała 120zł używka, więc nic strasznego.
Odnośnie dzielności, tej zimy miałem okazję się przekonać jak sprawa wygląda. Jadąc polną drogą najpierw wpadłem w zaspę po kolana, szło dzielnie, później jakieś z wierzchu zamarznięte rozlewisko na głębokość koła, starałem się tylko nie zdejmować nogi z gazu, żeby się nie zatrzymać.
Powstrzymywały mnie tylko fragmenty, które starałem się pokonać w miarę powoli kiedy dochodziło do dużego wychylenia osi i po jednym kole z przodu i z tyłu traciło przyczepność
Napęd na wszystkie koła (4x4, AWD, 4WD) dyferencjały etc. Napęd na wszystkie koła (4x4, AWD, 4WD) dyferencjały etc.
Napęd na wszystkie koła (4x4, AWD, 4WD) dyferencjały etc. Napęd na wszystkie koła (4x4, AWD, 4WD) dyferencjały etc.

Generalnie jeżeli kogoś stać na paliwo szczerze polecam.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Exploitation -> Napęd na wszystkie koła (4x4, AWD, 4WD) dyferencjały etc.
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Ursus 360 wymiana wałka koła ataku i łożysk koła ataku (14)
VW Passat 2005 - montaż 4MOTION (4WD) (1)
Case 856XL 4WD skrzynia (2)
Uno, koła. Wymieniane amortyzatory. Koła są pochylone. (10)
Stały napęd 4x4 Kia Sportage 2.0TDi (1)
Audi 80 b3 quatro stały napęd 4x4 (1)
Toyota zwykła i napęd 4x4 (6)
Jak działa napęd 4x4 (7)
Schemat elektryczny instalacji ISUZU MIDI 2.0 1990 4WD (1)
stuki przy ruszaniu vitara II 2007 1.6, 3dor, 4wd (2)

Page generation time: 0.116 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony