Re: Wyważenie za pomocą urządzenia firmy RK-SYSTEM VibroDAQ
Witam, poradnik jak dla mnie bardzo ciekawy, nigdy nie miałem styczności z takim urządzeniem.
Niestety komentarz obydwu panów zostawia wiele do życzenia...
W moim odczuciu to najzwyklejsza forma reklamy usług oferowanych przez firmę rk-system. Część merytoryczna nie ma natomiast nic do zarzucenia - w końcu to profesjonaliści ;)
Panowie coś zaprezentowali, choć specjalnie tego pewni nie byli, raczej przekonywali, że program prowadzi ich tam dokąd trzeba. Bardziej bym wierzył w to co widziałem gdyby panowie na początku przedstawili zasady teoretyczne przebiegu takiego wyważania. Wówczas lepiej by było widać do czego się zmierza i nie trzeba by się było tłumaczyć że mała poprawa to wielka poprawa. Czekam na uzupełnienie materiału o podstawy teoretyczne. Wtedy będzie cenny. Bo obecnie póki co to tylko reklama produktu/usług i to kiepska, mało profesjonalna.
Doważamy, doważamy, doważamy… Żeby to zrobić w przyzwoity sposób proponowałbym jednak użyć wagi, a co do faktu, że „tak można w nieskończoność…” to na pewno, ale do czego dojdziemy? Jeśli ma to być dobra reklama, to niech pokaże konkretny rezultat i redukcję drgań do 1-2% (50-100 razy mniejsze drgania). Poza tym, ledwo widać co jest na ekranie.
Jak program pokaże kąt z dokładnością do jednego stopnia, pod jakim należy przykleić ciężarek to skąd wiadomo gdzie to konkretnie będzie na wirniku? Ręcznie kątomierzem albo też na oko?
Osobiście wolałbym zobaczyć jakiś sensowny wynik a nie, że urządzenie jakoś tam sobie działa.
Ostatnio pojawiło się trochę poradników o BGA, porównując je do tej prezentacji to tak jak by ktoś położył układ BGA o 45 stopni obrócony i … na wszelki wypadek nie uruchamiał płyty na koniec żeby się nie spaliła. Takie urządzenia jak to wyżej przedstawione są do redukcji drgań i hałasu, jak silnik buczy. Proponowałbym wziąć jakiś wibrujący silnik, wyważyć i pokazać, że na prawdę jest lepiej. Mam małą wiertarkę ręczną 125W z regulatorem do wiercenia PCB i nie tylko, na min obrotach jest ok., ale na max to tak wibruje, że się mało nie rozleci. Wyważcie coś takiego…
Witam.
Film został nakręcony kilka lat temu, zupełnie amatorsko. Nakręciliśmy dla klienta, który chciał się zorientować co do zasady działania przyrządu. Faktycznie, film można traktować jedynie jako poglądowy. Został umieszczony tutaj nieco eksperymentalnie, aby zobaczyć czy wzbudzi zainteresowanie tematem. Co do samego urządzenia, chcieliśmy pokazać, że pozwala ono na wyważanie nawet niewielkich detali w stosunkowo prosty sposób. Niestety faktycznie przy użyciu kiepskiej kamery ciężko nam było to dobrze przedstawić.
Quote:
A ten pasek napędowy nie wprowadza swoich drgań? Przecież wystarczy , ze gdzieś będzie wytarty i od czasu do czasu trochę podbijał ten wirnik...
Pasek może mieć wpływ w przyrządach o niskiej selektywności pomiaru, u nas ten problem nie wystąpi. Częstotliwość obrotów wirnika i paska są znacznie oddalone od siebie. VibroDAQ i VibroDAQ 2 posiadają bardzo wysoką selektywność pomiaru (rzędu części Hz), jak i dodatkowo mogą uśredniać kolejne wskazania.
Pokazałem temat szefowi, który zdecydował iż przygotujemy bardziej profesjonalny film, z użyciem nowej wersji urządzenia VibroDAQ 2 Link . Jeżeli wcześniej pojawią się jakieś pytania, bądź ktoś zechce obejrzeć pokaz na żywo, to zapraszam do siedziby firmy w Grodzisku Mazowieckim.
Wiecie co ? na waszym miejscu wybrałbym sie na jakis kurs technik sprzedaży bo tu troche zrobiliscie sami z siebie posmiewisko
powodzenia
najlepiej jako reklame tego produktu
przygotowac nowy materiał bo z tego nie wiele da sie uzyć
Mam pytanie do administratora forum:
Czy to ma byc miejsce na reklamy ? czy na konkretną wymiane zdań
bo troche tendencja zaczyna być dziwna - w dziale poradników powinny znależć sie porady na tematy które moga byc wykorzystane przez wiekszosc forumowiczów a
kto dzis wyważa wirniki
ogólny niesmak do tej firmy powstaje po tym jak umiescili reklame w miejscu do tego nie przeznaczonym i w dodatku tak beznadziejnej jakości
człowiek nastawia sie ze zobaczyc coś ciekawego a tu taki babol
umieszczanie takich rzeczy w takim miejscu to brak szacunku do czasu forumowiczów
oczekiwania co do poziomu powinny być znacznie wyższe
jeszcze dzis wieczorem reklama z fabryki gwoździ a
jutro pampers z bluetooth
Dużo nam kolega zarzucił, po części słusznie, jeżeli chodzi o przygotowania materiału.
Ale do rzeczy. Otrzymaliśmy wiele telefonów, kilka osób nas odwiedziło i zamówiło produkt. Z tego wynika iż prezentacja przyniosła również korzystny skutek. Niestety jak kolega wspomniał nie popisaliśmy się tutaj, być może nie spodziewając się efektów. W najbliższym czasie, przygotujemy nowe prezentacje. Już są gotowe publikację odnośnie teorii wyważania. Zastanawiamy się jeszcze co do formy wideo. Jeżeli ktoś w chwili obecnej, chce się zorientować w skuteczności urządzenia to zapraszam do siedziby firmy w Grodzisku Mazowieckim.
Proponuję zamiast pisania w temacie opinii dotyczących filmu (Jesteśmy świadomi jego poziomu, chociaż uważam iż może być pewnym wskaźnikiem zasady działania naszego urządzenia), zadawać konkretne pytania odnośnie możliwości VibroDAQ-ów jak i teorii wyważania.
Odpowiadając na pytanie kto dziś wyważa wirniki? Odpowiadam. VibroDAQ to wyważarka uniwersalna, umożliwiająca wyważanie wielu typów detali. Co do możliwości wyważenia danej "części", jak i uzyskaniu wskazówek co do sposobu wyważania, najlepiej skontaktować się z działem technicznym. Wirniki wbrew pozorom wyważane są bardzo często, szczególnie tendencja ta widoczna jest w większych urządzeniach, ponieważ operacja taka zapewnia dobry stan łożysk, jak i ogólny danej maszyny(dzięki redukcji wibracji).
Witam
mimo że faktycznie komentarze były takie sobie
ale ja bardzo pochwale autorów zaprezentowali coś
czego tu jeszcze nie było , (lepszy 1 taki film niż 5 o naprawach płyt głównych )
ja traktuję forum jako kopalnię wiedzy i ciekawostek technicznych
nawet jeśli to było w formie reklamy
czekam na następne prezentacje
a im więcej szczegółów i nowinek technicznych tym lepiej
do tej pory nie wiedziałem o takim przyrządzie a sam mam wrzeciono do wyważenia
(tylko w moim przypadku plastelina nie zdała by egzaminu przy 17 tyś obrotów :-)
i tu od razu pytanie ,czy da się wyważać za pomocą nawiercania w materiale ? )
pozdrawiam i życzę powodzenia
Quote:
(tylko w moim przypadku plastelina nie zdała by egzaminu przy 17 tyś obrotów :-)
i tu od razu pytanie ,czy da się wyważać za pomocą nawiercania w materiale ? )
pozdrawiam i życzę powodzenia
Oczywiście, że da się wyważać poprzez nawiercanie. Przed przystąpieniem do wyważania wybiera Pan, czy masa kompensująca będzie dodawana czy ujmowana (poprzez zaznaczenie odpowiedniej opcji w oprogramowaniu).
Jasne, że plastelina nie sprawdzi się w przypadku "prawdziwego" wyważania. My użyliśmy jej tylko do celów demonstracyjnych. W warunkach rzeczywistych wszystko zależy od charakteru wyważanego detalu. W niektórych przypadkach masa musi być ujmowana, w innych wypadkach możliwe jest dospawanie kawałka materiału, przykręcenie czy przyklejenie.
Wracamy trochę do tematu. Filmy jak obiecaliśmy są w fazie produkcji, myślę że do końca kwietnia już będą gotowe do zaprezentowania. Porostu potrzebowaliśmy czasu na jakiś sensowny zakup sprzętu do wideo. W chwili obecnej zachęcam do zapoznania się z serią artykułów w miesięczniku Elektronika praktyczna który rozpocznie się z miesiącem kwiecień.
Cykl artykułów obejmuję 3 części:
- teoria na temat procesów wyważania;
- testy urządzenia VibroDAQ2 wykonane w redakcji EP;
- prezentacja procesu wyważania przeprowadzona na konkretnych obiektach.
Nadal wszystkich zainteresowanych zapraszamy na bezpłatne szkolenia z obsługi sprzętu do siedziby firmy, jak i zadawania pytań... Podaję kontakt:
RK-SYSTEM
ul. Chełmońskiego 30
05-825 Grodzisk Mazowiecki