FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Migomat od podstaw- samoróbka

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Migomat od podstaw- samoróbka
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 22 Jan 2010 20:23   

Witam,
Zachęcony sukcesami forumowiczów w tym temacie postanowiłem stworzyć własną konstrukcję migomatu. Proszę w razie konieczności mnie korygować, gdyż to toja pierwsza tego typu konstrukcja. Przeczytałem wszystkie posty odnośnie tego tematu, ale w każdym jest część wiedzy.
Więc do dzieła.
Rdzeń na transformator mam taki:
Przekrój rdzenia 8,0 x 5,5 = 44 cm2, co daje ok. 2,48kW

Z obliczeń wynikami , że:
uzwojenie pierwotne:
U1=400V (międzyfazowe)
Z1=45/S*400V-5%=389 zw
gęstość prądu zakładam 8A/mm2
średnica drutu: 1,6-2,0 mm
uzwojenie wtórne:
U2= 31V (30 po wyprostowaniu)
Z2=45/S*31V+5%=33 zw
gęstość prądu zakładam 8A/mm2
przekrój drutu: 16 mm2

Transformator oczywiście chłodzony wentylatorem z uzwojeniem miedzianym. To jest podstawowe moje wyliczenie na 100% mocy, później dam doczepy, ale najpierw proszę o radę co do poprawności obliczeń.

PS> Lepiej nawiać jedno obok drugiego, czy jedno na drugim uzwojeniu, bo różne opinie słyszałem?
--------------------------------------------------------------------

Wykorzystanie trafo oceniam na ok. 50-60%, bo chciałbym mieć 90% sprawności spawając drutem 0,8mm przy natężeniu ok 100 A.
----------------------------------------------------------------------

Nikt mi nie odpowie, może powinienem przesunąć temat do innego działu?
Back to top

andriu124
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 27 Jan 2010 02:18   

Re: Migomat od podstaw- samoróbka

Twój rdzeń jest za mały, przy 100A stopi się jak masło, gstość prądu 8A/mm^ bałbym się dać nawet w spawarce 600A :D
Dla uzwojenia pierwotnego zasilanego międzyfazowo 400V i gęstości 3A/mm^
277 zw drutem o średnicy 1,5 mm, uzwojenie wtórne 31V i gęstość prądu 4A/mm^ 24 zwoje drutem 16mm^.
Jeśli Ci się zmieści ten drut 16mm^ żeby nawinąć go 2 razy na tym trafo po 24 zwoje i połączyć równolegle miał byś 120A z tego trafo, wtedy drut na uzwojeniu pierwotnym musiał by być średnicy minimum 2mm. Musisz też wiedzieć o tym że przekruj rdzenia może być za mały i trafo ulegnie spaleniu podczas długo trwałego obciązenia (spawania bez przerw) na max prądzie.
tego typu trafo dobrze by było nawinąć uzwojenia jedno na drugim.
Odczepy proponuje następująco po 50% uzojenia pierwszy kolejny po 60% , następnie 75% , 90% i ostatnie zwoje 100%. Przy odczepie na 75% uzwojenia pierwotnego trafo będzie miało około 60;70% sprawności. POZDRAWIAM i powodzenia.

Dodano po 4 [minuty]:

Jak chcesz profesjonalny program do projektowania trasformatorów TRAFO CAD profesjonal w pełnej wersji ( nie jakieś demo co pokazuje błedne wyniki) to pisz na moje gg 2353701
Back to top

zetor2400
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 Post from the author of the topic 29 Jan 2010 19:29   

Wzorowałem się na wypowiedziach innych użytkowników, którzy zlecali do miga przekrój rdzenia ok 40cm2.

andriu124 z tego co wiem odczepy robi się odwijając zwoje do uzwojenia podstawowego, wtedy indukcja maleje. A ty proponujesz pierwszy odczep w połowie uzwojenia podstawowego. Przecież wtedy popłynie dużo większy prąd, który może zniszczyć mi cewki.

czyli wg andriu124 powinno być tak:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Jan 2010 19:29   

Back to top

tronics
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 29 Jan 2010 21:16   

1. Mam mniejsze trafo i dorywczo 140A - a grzeje się nie tyle rdzeń co aluminiowe uzwojenia. Nie brałbym sobie aż tak bardzo do serca ostrzeżeń kolegi andriu. Pamiętać należy o zabezpieczeniu temp. trafa a w sumie i uzwojeń - wtedy można dla danego prądu określić cykl pracy (np. 20% pracy i 80% przerwy)
2. Zgodnie z charakterystyką bliską źródłowi napięciowemu (sztywna ch-ka) najlepiej dawać wtórne na pierwotne - zmniejszone indukcyjności rozproszenia.
3. W moim migu fabrycznie są zastosowane odczepy na pierwotnym, ale to powyżej 75% max. liczby zwoi.
Back to top

Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 01 Feb 2010 06:13   

Dobrze by było gdyby kolega napisał do jakich prac będzie go stosował, czy planuje długotrwałe czy dorywcze spawanie. Wówczas znając procentowy cykl pracy można będzie jednoznacznie ustalić wymiary rdzenia i uzwojeń.
Back to top

andriu124
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 02 Feb 2010 12:16   

Proszę, obliczenia z uwzglednieniem gęstości prądu w przewodzie 8A/mm2. powinno być dobrze dla tak malego rdzenia. Pozdrawiam

Nowy Dokument programu Microsoft Word (5).doc
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Nowy Dokument programu Microsoft Word (5).doc
 Contents:  
 Filesize:  89 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

zetor2400
Poziom 8
Poziom 8

Post#7 Post from the author of the topic 10 Feb 2010 19:47   

Nie jestem doświadczony w przezwajaniu trafa do spawarki więc proszę o od odrobinę wyrozumiałości. Soją wiedzę czerpię z forum.

Dzisiaj dotarł rdzeń. Okazało się, że ma trochę inne wymiary. Przekrój kolumny środkowej to 5,5x84 co daje 46,2cm2

Ok, zrobię tak, jak radzi andriu124 :
miejsca wystarczy na nawinięcie 2x wtórne.
U1 drutem Φ2,2mm co daje 3,8mm2
U2 drutem Φ4,5mm co daje 15,9mm2 x 2 uzwojenia

Co o tym sądzicie? Chciałbym się upewnić zanim kupię drut do przezwajania.

Ps. Zamierzam spawać drutem 0,8.
Back to top

andriu124
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 14 Feb 2010 14:32   

Pierwotne 400V, drut śred 1,5mm~1,7mm2 , 308zwoi a do tego dokładasz po 15 zwoje na od czepy (czyli 323, 338 itd, sory za pomylke, zwoje się dowija a nie odwija na od czepy) Wtórne na 130A i 35V : 30zw drutem 4,5mm~16mm2. Pamietaj że wszystkie uzwojenia mają być nawijane w tym samym kierunku. Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

A jeżeli chcesz łączyć równolegle uzwojenia wtórne tak by podłączyć tylko 2 diody prostownicze to musisz nawinąć 2 razy drut 3,2mm~8,1mm2 po 30 zwoje dla 130A.
Back to top

zetor2400
Poziom 8
Poziom 8

Post#9 Post from the author of the topic 17 Feb 2010 17:33   

Ok, więc zrobię tak:

Uzwojenie pierwotne drutem Φ1,9mm co będzie ok. 4A/mm2 (trudne chłodzenie, więc zwiększyłem średnicę drutu)
Uzwojenie wtórne drutem Φ3,7mm 2x co będzie ok. 6A/mm2 (z racji lepszego chłodzenia)

Wtórne nawinięte na pierwotnym 2x wg powyższego schematu. Mam nadzieję, że będzie ok.
Back to top

Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20

Post#10 17 Feb 2010 23:33   

Czy znajdzie się miejsce dla przekładek izolacyjnych pomiędzy wartstwami uzwojenia? Nie zalecam ręcznego wykonywania transformatora bez przekładki pomiędzy każdą warstwą uzwojenia. Można tak zrobić tylko wówczas gdy trafo będzie solidnie zalane i wypalone w piecu, a u kolegi zapewne tak nie będzie. Biorąc pod uwagę temperaturę pracy takie rozwiązanie jest konieczne.
Back to top

andriu124
Poziom 14
Poziom 14

Post#11 19 Feb 2010 01:59   

Teraz dobrze, z tym że gęstość prądu przyjmujemy taką samą w przekładni transformatorowej dla pierwotnego i wtórnego więc zdecyduj się albo na 4 albo na 6 A/mm2.
Kolego Pawel1812 zgodzę się z tobą, ale jest możliwość uniknięcia tych podkładek między warstwami, jak również zalewania uzwojeń, wystarczy trochę cierpliwości i owinąć drut nawojowy dodatkową warstwą taśmy przeznaczonej to tego typu urządzeń. Kiedyś taką taśmę dostałem od elektryków w zakładzie pracy, wystarczyła mi 1 rolka na owinięcie 100m drutu 2,2mm oraz na 8 m profilu miedzianego 3,1x4,5 mm ~14mm2 , zabrakło na kolejne 8mm więc zacząłem szukać w sieci tej samej taśmy i ceny mnie przeraziły (120 - 180zł za rolkę 100m x 3 cm ) aż znalazłem na allegro dokładnie to samo za 20 zł z tym że rolka 2cm x 66m, ma takie same właściwości, tzn od temperatury tylko się kurczy na drucie, podpalana zapalniczką nie zapali się wcale, nie dymi, po prostu do tego typu spraw jak owijanie drutu idealna. Jest to taśma marki 3M " taśma na wysokie wolty". Pozdrawiam
Back to top

Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20

Post#12 19 Feb 2010 21:41   

Mimo wszystko będę twierdził, że obwijanie cienkiego drutu na uzw. pierwotnym taśmą będzie pracochłonne szczególnie dla początkującego, a przy dzisiejszej jakości izolacji do 200 stopni, zabezpeczeniu termicznym trafa i odpowiednio wyliczonej gęstości prądu nie ma to sensu. Nie jest to uzwojenie wysokiego napięcia.
Zdobycie takiej taśmy będzie problemem, pewnie tylko w zakładach gdzie robią maszyny wysokiego napięcia, a papier do przekładek w każdej firmie gdzie robią silniki, przy okazji zakupu drutu. Cały sens tych przekładek jest taki, aby przy niezbyt dokładnym nawinięciu nie mogły się skrzyżować i na siebie naciskać dwa druty z sąsiednich wartstw, gdzie różnica napięć jest znaczna. Przy wzroście temperatury właśnie w takim miejscu pojawi sie zwarcie. Dlatego nawet bardzo niechlujnie nawinięty zwykły transformator sieciowy bez przekładek będzie pracować poprawnie wiele lat, gdyż pracuje on w dużo niższych temperaturach niż spawalniczy. Chyba, że obliczymy transformator spawalniczy do pracy przy niskich przyrostach temperatury.
Przewijałem takie trafo bez przekładek i niestety zanim to zjawisko wyeliminowałem dwa razy po chwili spawania poszło z dymem całe nowe uzwojenie :( Możliwości zastosowania przekładek nie miałem - za mały rdzeń.
Back to top

andriu124
Poziom 14
Poziom 14

Post#13 19 Feb 2010 22:41helpful post - solution   

No cóż jak pech to pech. Ja np w swoich dwóch spawarkach zastosowałem właśnie tą taśmę i nawet gdy już z gorąca zaczyna dymić ta na MMA (po godzinie bezustannego spawania) to nic się nie dzieje, daje jej odpocząć i za jakiś czas spawam dalej. W transformatorze spawalniczym który wykonałem nie dawno(do migomatu, przekrój rdzenia 104cm2) również zastosowałem tą taśmę i próbowałem spawać elektrodą przy 35V i powiem że szło niezle, ale tylko do połowy bo amperaż był ponad 100A a elektroda 2mm i sie stopiła :D , wyspawałem w ten sposób 4 elektrody i uzwojenia nawet cieple się nie zrobiły (dodam że zastosowałem przy obliczeniach gęstośc prądu 8A/mm2 z zastosowaniem do migomatu) przy podłączeniu drugiej cewki w szereg z pierwszą mam 70V i ponad 100A (około 115A) i próbowałem z elektrodą 3,2mm i śmiało szła z tym że korki nie wytrzymały, muszę do winąć pare zwoi do pierwotnego. Po przetestowaniu trafo z elektrodami planuje jeszcze jedno wyjście właśnie na spawanie MMA.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Feb 2010 22:41helpful post - solution   

Back to top

kasat
Poziom 16
Poziom 16

Post#14 23 Feb 2010 21:38   

Witam.
Jak na razie to do wyliczeń nie można mieć zastrzeżeń , nie martwił bym się na tym poziomie zaawansowania nagrzewaniem się transformatora , to wyjdzie w "praniu" i jak będzie mu za gorąco to dobrym sposobem jest zbudowanie tunelu dla wentylatora (aby się strumień powietrza nie rozpraszał).Grubość drutu dać maksymalną tak aby wszystko wlazło.

Kolega zetor2400 się pytał czy uzwojenie pierwotne i wtórne razem czy osobno - tylko i wyłącznie osobno , nie przykrywać pierwotnego wtórnym bo:
1) lepsze chłodzenie uzwojeń
2) zawsze można dowinąć lub odwinąć zwoje bez kompletnego rozbierania , a na pewno trzeba będzie skorygować. (marne szanse aby za pierwszym razem dobrze wyliczyć trafo bo tak naprawdę to nie znamy indukcyjności blach z jakich trafo jest zrobione , przyjmujemy 1T 1,2T 1,5T itd. ale to jest wróżenie z fusów)
3) w razie przepalenia się uzwojeń (totalnego :cry:)lub błędu przy nawijaniu nie pojawi się potencjał sieci na uchwycie spawalniczym (BHP przede wszystkim).

Na razie tyle - przyjemnej pracy:D
Back to top

Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20

Post#15 24 Feb 2010 10:23   

Co do BHP - w niektórych spawarkach fabrycznych nawijane jest razem a w niektórych osobno, choć uwaga jest jak najbardziej słuszna i popieram przedmówcę.
Back to top

zetor2400
Poziom 8
Poziom 8

Post#16 Post from the author of the topic 26 Feb 2010 19:53   

kasat wrote:
Witam.
....
Kolega zetor2400 się pytał czy uzwojenie pierwotne i wtórne razem czy osobno - tylko i wyłącznie osobno , nie przykrywać pierwotnego wtórnym bo:
1) lepsze chłodzenie uzwojeń
2) zawsze można dowinąć lub odwinąć zwoje bez kompletnego rozbierania , a na pewno trzeba będzie skorygować. (marne szanse aby za pierwszym razem dobrze wyliczyć trafo bo tak naprawdę to nie znamy indukcyjności blach z jakich trafo jest zrobione , przyjmujemy 1T 1,2T 1,5T itd. ale to jest wróżenie z fusów)
3) w razie przepalenia się uzwojeń (totalnego :cry:)lub błędu przy nawijaniu nie pojawi się potencjał sieci na uchwycie spawalniczym (BHP przede wszystkim).

Na razie tyle - przyjemnej pracy:D

Racja, że w razie awarii, czy koniecznej korekty to mamy możliwość dowinięcia/odwinięcia zwoji. Ale na forum wielu użytkowników zalecało dla trafa do migomatu nawijać jedno uzwojenie na drugim, ze względu na lepszą(sztywną) charakterystykę transformatora.
Jeżeli ta charakterystyka sztywna transformatora nie ma aż tak dużego znaczenia dla komfortu/jakości spawania to chętnie nawinę uzwojenia jene obok drugiego.
Back to top

zetor2400
Poziom 8
Poziom 8

Post#17 Post from the author of the topic 15 Mar 2010 22:39   

Uzwojenie pierwotne nawinięte, każda warstwa przedzielona izolacją, całość zalane lakierem Izolak. Wykonałem więcej odczepów, wyszło 7. Pierwszy na 308zw, drugi +15zw, trzeci +30, 4-ty +45, 5-ty +60, 6-ty +75, 7-my +92.
Zrobiłem próby z wtórnym nawijając tymczasowo przedłużaczem. wyniki:
Przy 27 zwojach wtórnego:
1. 35,1 V
2. 33,6 V
3. 32,2 V
4. 30,8 V
5. 29,5 V
6. 28,6 V
7. 26,7 V
Przy doczepie nr 1 prąd jałowy transformatora wynosi 0,36A.
Trochę dużo jak na odczep nr 7 -26,7V, Może powinienem zrobić mniej niż 27 zwoi na wtórnym, tak, żeby było na doczepie nr 7 było ok. 20V? Wtedy napięcia na transformatorze byłyby następujące(przy 22 zwojach):
1. 28,6 V
2. 27,4 V
3. 26,2 V
4. 25,1 V
5. 24,0 V
6. 23,0 V
7. 21,8 V
Proszę o opinię.
Back to top

helena33
Poziom 15
Poziom 15

Post#18 15 Mar 2010 22:53   

Witam. Mierzysz napięcie a powinieneś mierzyć natężenie. A żeby zmierzyć spadek natężenia, trzeba nawinąć już odpowiednim drutem uzwojenie wtórne. A jęśli chcesz żeby napięcie bardziej spadało musisz dawać odczep co większą ilość zwoi na pierwotnym, ale nie wiadomo jaki spadek będzię natęzenia. Tak na oko powinno dawać się odczep co mniejwięcej 10% całości uzwojenia pierwotnego, czyli o jakieś 31zw odczep itd. Pozd
Back to top

xHaKeReK
Poziom 16
Poziom 16

Post#19 21 Mar 2010 16:05   

Witam, podepnę się pod temat, chcemy z kolegą zbudować mig/mag i mamy do dyspozycji 3 trafa:
1,5kW 25A/60V
2,5kW 25A/120V
3 które pracowały razem(po jeden na fazę) i miały wspólnie 6,2kW 60A/80V? Który z tych transformatorów wybrać? Wszystkie pracowały w polskich urządzeniach prostowniczych więc nie są pewnie zbyt wysilone. Lepiej je przewijać czy może tylko zmodyfikować uzwojenie wtórne? Jeśli trzeba zamieszczę zdjęcia. Kupilismy już na alledrogo uchwyt spawalniczy TB-25. Proszę o radę. Pozdrawiam.
Back to top

zetor2400
Poziom 8
Poziom 8

Post#20 Post from the author of the topic 23 Mar 2010 18:59   

To zależy jakim drutem będziesz spawał. Jeżeli 0,8 to trafo nr 2, jak zależy Ci na spawaniu grubszym drutem (1,2-1,6) to trafo nr 3. Pierwsze jest na pewno za słabe.
Back to top

helena33
Poziom 15
Poziom 15

Post#21 25 Mar 2010 15:30   

[quote="xHaKeReK"]Witam, podepnę się pod temat, chcemy z kolegą zbudować mig/mag i mamy do dyspozycji 3 trafa:
1,5kW 25A/60V
2,5kW 25A/120V
3 które pracowały razem(po jeden na fazę) i miały wspólnie 6,2kW 60A/80V?

Witam, te pierwsze dwa trafa to tako , zainizna ( ale podaj wymiary rdzenia, chodzi o przekrój). A to trzecie trafo to już coś, z tym że piszesz że to 3 które pracowały razem, może chodzi ci o trafo trójfazowe ??
Przewijać uzwojenia wtórne napewno trzeba, to nie ma takiej opcji nawet żeby 60A max prądu wystarczylo wam w zupełności do spawania. Uzwojenia pierwotne będą zależeć od mocy trafy.
Back to top

xHaKeReK
Poziom 16
Poziom 16

Post#22 28 Mar 2010 14:54   

Zdaję sobie sprawę z tego że moc zależy od uzwojenia pierwotnego. Te ostatnie nie jest trójfazowe tylko są to trzy oddzielne transformatory pracujące w jednym urządzeniu prostowniczym, dzis wrzucę fotki, będzie najlepiej. Pozdrawiam

Back to top

j1968
Poziom 7
Poziom 7

Post#23 07 Nov 2010 14:16   

Witam. Też postanowiłem zbudować migomat.
Chcę zacząć od trafa i tu mam pytanie do kolegów, którzy juz zbudowali takie urządzenie jak policzyć ilość zwoi, głównie chodzi oodczepy na pierwotnym.
Mam rdzeń EI 75 cm2, drut na pierwotne 4mm2, na wtórne 40mm2, według moich obliczeń:
pierwotne-228 zw (przy 400V)
wtórne - 19 zw (ok 30V)
Co ile zwoi robić odczepy (chciałbym spawać i dość cienkie materiały) i czy odczepy zacząć od 228 zwoja i dowijać dalsze, czy może zacząć robić odczepy wcześniej?
Proszę o jakieś sugestie, bo nie chciałbym dochodzić metodą prób i błędów, ci co nawijali uzwojenia wiedzą dlaczego.
Pozdrawiam Wszystkich.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Nov 2010 14:16   

Back to top

andrzej_m55
Poziom 9
Poziom 9

Post#24 11 Jul 2011 21:48   

Witam i pozwólcie że odświeżę temat.
kasat wrote:
nie przykrywać pierwotnego wtórnym

Oryginalnie transformator miga ma nawinięte na wtórne pierwotne.
Czy mogę dowinąć Parę zwojów wtórnego na na wierzch by poprawić jakość spawania ???
Back to top

piotr-e
Poziom 11
Poziom 11

Post#25 24 Aug 2011 10:37   

zetor2400,

Zbudowałeś już MIGomat ?? Możesz się podzielić postępem prac lub efektem końcowym.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Migomat od podstaw- samoróbka
Page 1 of 1

Page generation time: 0.124 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed