Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?
Autor
Wiadomość
cerber1000
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 9

Post#1 Post autora tematu 22 Sty 2010 22:12   

Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Mam pytanie. Dostałem starego laptopa i okazało się, że są poprzestawiane klawisze. Jak wciskam Z wyświetla się Y i odwrotnie, tak samo jest ze znakiem ? i ( ) _ . Można coś z tym zrobić?
Powrót do góry
   
jever 23
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 4598

Post#2 22 Sty 2010 22:15   

Re: kłopoty z klawiaturą w laptopie


Shift razem z Ctrl :-D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sty 2010 22:15   





Powrót do góry
   
Januszf777
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 965
Miasto: Warszawa

Post#3 23 Sty 2010 02:28   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Witaj.
Masz po prostu zainstalowaną tzw. klawiaturę maszynistki. Polskie znaki są w zupełnie innym miejscu niż w klawiaturze tzw. programisty (litera z prawym ALT'em). Podaj jaki masz system.
Powrót do góry
   
kaem
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 10 Lip 2003
Posty: 1139

Post#4 23 Sty 2010 02:47   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Czy ten laptop pochodzi z rynku np. niemieckiego lub krajów skandynawskich? Bo w tych krajach używa się klawiatur narodowych (my też oficjalnie mamy taką, to właśnie ta klawiatura "maszynistki"). Natomiast u nas przyjęła się oryginalna klawiatura z USA, na której bazuje nasza klawiatura "programisty". I skutek jest taki, że każda klawiatura narodowa niemiecka czy szwedzka, przełączona na nasz układ "programisty" będzie miała pozamieniane klawisze i brak niektórych znaków.
Natomiast, jeżeli komputer ma klawiaturę amerykańską, to problem jest tylko w konfiguracji systemu operacyjnego: wystarczy przełączyć na "programisty".
Powrót do góry
   
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 15176
Miasto: Olsztyn

Post#5 23 Sty 2010 08:05   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Jest jeszcze kwestia systemu - w w9x/ME trzeba w autoexec.bat wpis keybrd2.sys zmienić na keybrd4.sys.
Powrót do góry
   
xamrex
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 1543
Miasto: Kalety

Post#6 23 Sty 2010 13:27   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


W win XP
Panel sterowania->opcje regionalne- i językowe>zakładka języki->przycisk szczegóły i wybieramy:Polski programisty
Inne języki można usunąć aby następnym razem nam się przez przypadek nie włączyły.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sty 2010 13:27   





Powrót do góry
   
cerber1000
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 9

Post#7 Post autora tematu 23 Sty 2010 14:43   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


system to win 98 a laptop to compaq prosinia 165 i pochodzi ze Szwecji
Powrót do góry
   
xamrex
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 1543
Miasto: Kalety

Post#8 23 Sty 2010 15:08   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


No to będzie jakoś podobnie.
Ustaw język polski programisty

Jeśli nie będzie tego języka, to spróbuj go doinstalować z płytki z win98
Powrót do góry
   
cerber1000
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 9

Post#9 Post autora tematu 23 Sty 2010 15:28   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


w ustawieniach jest napisane że układ klawiatury to amerykański 101
Powrót do góry
   
kaem
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 10 Lip 2003
Posty: 1139

Post#10 23 Sty 2010 15:43   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


xamrex napisał:
Ustaw język polski programisty. Jeśli nie będzie tego języka, to spróbuj go doinstalować z płytki z win98

Ale jeżeli klawisze są szwedzkie, to i tak nie będzie się zgadzało. Chyba, że nauczymy się bezwzrokowego pisania na układzie "polski programisty" - wtedy z klawiszy można nawet zdrapać wszelkie napisy :-)

Matuzalem napisał:
Jest jeszcze kwestia systemu - w w9x/ME trzeba w autoexec.bat wpis keybrd2.sys zmienić na keybrd4.sys.

W Millenium już to chyba poprawili.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Sty 2010 15:43   





Powrót do góry
   
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 15176
Miasto: Olsztyn

Post#11 23 Sty 2010 18:06   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Nie wiem, kaem, jak i co było w Millenium, ale jakoś nie mam przekonania, żeby to coś należało naprawiać - to nie jest błąd.
Powrót do góry
   
shefali
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 10 Paź 2010
Posty: 1

Post#12 10 Paź 2010 14:42   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Ja też się podłączę do tego pytania. Niedawno kupiłam sobie laptopa i za każdym razem, kiedy włączam nowe okno strony internetowej to muszę wcisnąć ctrl+shift bo mam pozmieniane literki. Mam windowsa 7 i z tego co widzę w ustawieniach to mam zaznaczony polski (programisty). Więc nie wiem w czym może byc problem? Może wy będziecie wiedzieć. Z góry dzięki za odpowiedź.
Powrót do góry
   
xamrex
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 1543
Miasto: Kalety

Post#13 10 Paź 2010 18:16   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


shefali Usuń wszystkie pozostałe języki(zostaw tylko ten polski programisty)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Passport acount. Co chwilę pojawia się okienko logowania. Jak je zablokować? (2)
Avi na tv poprzez rmh+. Jak to zrobić? Pojawia się błąd. (1)
Dziwny komunikat! Pojawia się co 20 minut. Jak go usunąć? (2)
zamiast obrazków i tekstu pojawia sie szkielet w html... (4)
Jak usunąć gruba? Pojawia się błąd i nie da się uruchomić Windowsa. (8)
Jakiś wirus czy coś. Pojawia się komunikat. Jak się go pozbyć? (3)
Nie da się zmienić DNS. Jak to zmienić? (2)
Klawisze. Zamiast liter wychodzą cyfry. Jak to zmienić? (5)
Jak zainstalować system gdy w kompie pojawia się INVALID SYS (10)
Nie mogę włączyć win 98. Pojawia się ekran jak w załączniku. (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS