Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computers Laptops Software ->Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
cerber1000
Level 7
Joined: 22 Jan 2010
Posts: 9
Post rating: 3
cerber1000
Level 7
Post#1 22 Jan 2010 21:12  Topic author   

Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Mam pytanie. Dostałem starego laptopa i okazało się, że są poprzestawiane klawisze. Jak wciskam Z wyświetla się Y i odwrotnie, tak samo jest ze znakiem ? i ( ) _ . Można coś z tym zrobić?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jever 23
Moderator - GSM
Joined: 13 Nov 2005
Posts: 3770
Helped: 313
jever 23
Moderator - GSM
Post#2 22 Jan 2010 21:15Positive voted    

Re: kłopoty z klawiaturą w laptopie


Shift razem z Ctrl :-D

Helpful post? + +9
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Januszf777
Level 26
Location: Warszawa
Joined: 01 Sep 2007
Posts: 951
Helped: 57
Januszf777
Level 26
Post#3 23 Jan 2010 01:28    

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Witaj.
Masz po prostu zainstalowaną tzw. klawiaturę maszynistki. Polskie znaki są w zupełnie innym miejscu niż w klawiaturze tzw. programisty (litera z prawym ALT'em). Podaj jaki masz system.

Helpful post? + -3
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kaem
Level 26
Joined: 10 Jul 2003
Posts: 1191
Helped: 43
Post rating: 14
kaem
Level 26
Post#4 23 Jan 2010 01:47    

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Czy ten laptop pochodzi z rynku np. niemieckiego lub krajów skandynawskich? Bo w tych krajach używa się klawiatur narodowych (my też oficjalnie mamy taką, to właśnie ta klawiatura "maszynistki"). Natomiast u nas przyjęła się oryginalna klawiatura z USA, na której bazuje nasza klawiatura "programisty". I skutek jest taki, że każda klawiatura narodowa niemiecka czy szwedzka, przełączona na nasz układ "programisty" będzie miała pozamieniane klawisze i brak niektórych znaków.
Natomiast, jeżeli komputer ma klawiaturę amerykańską, to problem jest tylko w konfiguracji systemu operacyjnego: wystarczy przełączyć na "programisty".

Helpful post? + +1
Back to top
Matuzalem
Level 43
Location: Olsztyn
Joined: 04 Feb 2009
Posts: 14949
Helped: 1288
Post rating: 21
Matuzalem
Level 43
Post#5 23 Jan 2010 07:05    

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Jest jeszcze kwestia systemu - w w9x/ME trzeba w autoexec.bat wpis keybrd2.sys zmienić na keybrd4.sys.

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
xamrex
Level 28
Location: Kalety
Joined: 03 Sep 2006
Posts: 1618
Helped: 77
Post rating: 260
xamrex
Level 28
Post#6 23 Jan 2010 12:27    

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


W win XP
Panel sterowania->opcje regionalne- i językowe>zakładka języki->przycisk szczegóły i wybieramy:Polski programisty
Inne języki można usunąć aby następnym razem nam się przez przypadek nie włączyły.

Helpful post? + +2
Back to top
cerber1000
Level 7
Joined: 22 Jan 2010
Posts: 9
Post rating: 3
cerber1000
Level 7
Post#7 23 Jan 2010 13:43  Topic author   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


system to win 98 a laptop to compaq prosinia 165 i pochodzi ze Szwecji

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
xamrex
Level 28
Location: Kalety
Joined: 03 Sep 2006
Posts: 1618
Helped: 77
Post rating: 260
xamrex
Level 28
Post#8 23 Jan 2010 14:08    

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


No to będzie jakoś podobnie.
Ustaw język polski programisty

Jeśli nie będzie tego języka, to spróbuj go doinstalować z płytki z win98

Helpful post? + +1
Back to top
cerber1000
Level 7
Joined: 22 Jan 2010
Posts: 9
Post rating: 3
cerber1000
Level 7
Post#9 23 Jan 2010 14:28  Topic author   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


w ustawieniach jest napisane że układ klawiatury to amerykański 101

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kaem
Level 26
Joined: 10 Jul 2003
Posts: 1191
Helped: 43
Post rating: 14
kaem
Level 26
Post#10 23 Jan 2010 14:43    

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


xamrex wrote:
Ustaw język polski programisty. Jeśli nie będzie tego języka, to spróbuj go doinstalować z płytki z win98

Ale jeżeli klawisze są szwedzkie, to i tak nie będzie się zgadzało. Chyba, że nauczymy się bezwzrokowego pisania na układzie "polski programisty" - wtedy z klawiszy można nawet zdrapać wszelkie napisy :-)

Matuzalem wrote:
Jest jeszcze kwestia systemu - w w9x/ME trzeba w autoexec.bat wpis keybrd2.sys zmienić na keybrd4.sys.

W Millenium już to chyba poprawili.

Helpful post? + +1
Back to top
Matuzalem
Level 43
Location: Olsztyn
Joined: 04 Feb 2009
Posts: 14949
Helped: 1288
Post rating: 21
Matuzalem
Level 43
Post#11 23 Jan 2010 17:06    

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Nie wiem, kaem, jak i co było w Millenium, ale jakoś nie mam przekonania, żeby to coś należało naprawiać - to nie jest błąd.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
shefali
Level 1
Joined: 10 Oct 2010
Posts: 1
Post rating: 1
shefali
Level 1
Post#12 10 Oct 2010 14:42    

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Ja też się podłączę do tego pytania. Niedawno kupiłam sobie laptopa i za każdym razem, kiedy włączam nowe okno strony internetowej to muszę wcisnąć ctrl+shift bo mam pozmieniane literki. Mam windowsa 7 i z tego co widzę w ustawieniach to mam zaznaczony polski (programisty). Więc nie wiem w czym może byc problem? Może wy będziecie wiedzieć. Z góry dzięki za odpowiedź.

Helpful post? + +1
Back to top
xamrex
Level 28
Location: Kalety
Joined: 03 Sep 2006
Posts: 1618
Helped: 77
Post rating: 260
xamrex
Level 28
Post#13 10 Oct 2010 18:16    

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


shefali Usuń wszystkie pozostałe języki(zostaw tylko ten polski programisty)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computers Laptops Software -> Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?
Page 1 of 1

Similar topics to zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?

Klawisze. Zamiast liter wychodzą cyfry. Jak to zmienić? (5)
Nie da się zmienić DNS. Jak to zmienić? (2)
Jakiś wirus czy coś. Pojawia się komunikat. Jak się go pozbyć? (3)
Jak usunąć gruba? Pojawia się błąd i nie da się uruchomić Windowsa. (8)
zamiast obrazków i tekstu pojawia sie szkielet w html... (4)
Dziwny komunikat! Pojawia się co 20 minut. Jak go usunąć? (2)
Avi na tv poprzez rmh+. Jak to zrobić? Pojawia się błąd. (1)
Passport acount. Co chwilę pojawia się okienko logowania. Jak je zablokować? (2)
Jak zainstalować system gdy w kompie pojawia się INVALID SYS (10)
Nie mogę włączyć win 98. Pojawia się ekran jak w załączniku. (7)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.047 seconds