Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computers Laptops Software -> Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?
Author
Message
cerber1000
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 22 Jan 2010
Posts: 9

Post#1 Post from the author of the topic 22 Jan 2010 21:12   

Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Mam pytanie. Dostałem starego laptopa i okazało się, że są poprzestawiane klawisze. Jak wciskam Z wyświetla się Y i odwrotnie, tak samo jest ze znakiem ? i ( ) _ . Można coś z tym zrobić?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Jan 2010 21:12   





Back to top
   
jever 23
Moderator - GSM
Moderator - GSM


Joined: 13 Nov 2005
Posts: 3989

Post#2 22 Jan 2010 21:15   

Re: kłopoty z klawiaturą w laptopie


Shift razem z Ctrl Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Januszf777
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Sep 2007
Posts: 954
Location: Warszawa

Post#3 23 Jan 2010 01:28   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Witaj.
Masz po prostu zainstalowaną tzw. klawiaturę maszynistki. Polskie znaki są w zupełnie innym miejscu niż w klawiaturze tzw. programisty (litera z prawym ALT'em). Podaj jaki masz system.

Helpful message? + -

Back to top
   
kaem
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 10 Jul 2003
Posts: 1155

Post#4 23 Jan 2010 01:47   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Czy ten laptop pochodzi z rynku np. niemieckiego lub krajów skandynawskich? Bo w tych krajach używa się klawiatur narodowych (my też oficjalnie mamy taką, to właśnie ta klawiatura "maszynistki"). Natomiast u nas przyjęła się oryginalna klawiatura z USA, na której bazuje nasza klawiatura "programisty". I skutek jest taki, że każda klawiatura narodowa niemiecka czy szwedzka, przełączona na nasz układ "programisty" będzie miała pozamieniane klawisze i brak niektórych znaków.
Natomiast, jeżeli komputer ma klawiaturę amerykańską, to problem jest tylko w konfiguracji systemu operacyjnego: wystarczy przełączyć na "programisty".

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Jan 2010 01:47   





Back to top
   
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 04 Feb 2009
Posts: 14347
Location: Olsztyn

Post#5 23 Jan 2010 07:05   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Jest jeszcze kwestia systemu - w w9x/ME trzeba w autoexec.bat wpis keybrd2.sys zmienić na keybrd4.sys.

Helpful message? + -

Back to top
   
xamrex
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 03 Sep 2006
Posts: 1563
Location: Kalety

Post#6 23 Jan 2010 12:27   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


W win XP
Panel sterowania->opcje regionalne- i językowe>zakładka języki->przycisk szczegóły i wybieramy:Polski programisty
Inne języki można usunąć aby następnym razem nam się przez przypadek nie włączyły.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Jan 2010 12:27   





Back to top
   
cerber1000
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 22 Jan 2010
Posts: 9

Post#7 Post from the author of the topic 23 Jan 2010 13:43   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


system to win 98 a laptop to compaq prosinia 165 i pochodzi ze Szwecji

Helpful message? + -

Back to top
   
xamrex
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 03 Sep 2006
Posts: 1563
Location: Kalety

Post#8 23 Jan 2010 14:08   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


No to będzie jakoś podobnie.
Ustaw język polski programisty

Jeśli nie będzie tego języka, to spróbuj go doinstalować z płytki z win98

Helpful message? + -

Back to top
   
cerber1000
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 22 Jan 2010
Posts: 9

Post#9 Post from the author of the topic 23 Jan 2010 14:28   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


w ustawieniach jest napisane że układ klawiatury to amerykański 101

Helpful message? + -

Back to top
   
kaem
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 10 Jul 2003
Posts: 1155

Post#10 23 Jan 2010 14:43   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


xamrex wrote:
Ustaw język polski programisty. Jeśli nie będzie tego języka, to spróbuj go doinstalować z płytki z win98

Ale jeżeli klawisze są szwedzkie, to i tak nie będzie się zgadzało. Chyba, że nauczymy się bezwzrokowego pisania na układzie "polski programisty" - wtedy z klawiszy można nawet zdrapać wszelkie napisy Smile

Matuzalem wrote:
Jest jeszcze kwestia systemu - w w9x/ME trzeba w autoexec.bat wpis keybrd2.sys zmienić na keybrd4.sys.

W Millenium już to chyba poprawili.

Helpful message? + -

Back to top
   
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 04 Feb 2009
Posts: 14347
Location: Olsztyn

Post#11 23 Jan 2010 17:06   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Nie wiem, kaem, jak i co było w Millenium, ale jakoś nie mam przekonania, żeby to coś należało naprawiać - to nie jest błąd.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Jan 2010 17:06   





Back to top
   
shefali
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 10 Oct 2010
Posts: 1

Post#12 10 Oct 2010 14:42   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


Ja też się podłączę do tego pytania. Niedawno kupiłam sobie laptopa i za każdym razem, kiedy włączam nowe okno strony internetowej to muszę wcisnąć ctrl+shift bo mam pozmieniane literki. Mam windowsa 7 i z tego co widzę w ustawieniach to mam zaznaczony polski (programisty). Więc nie wiem w czym może byc problem? Może wy będziecie wiedzieć. Z góry dzięki za odpowiedź.

Helpful message? + -

Back to top
   
xamrex
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 03 Sep 2006
Posts: 1563
Location: Kalety

Post#13 10 Oct 2010 18:16   

Re: Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?


shefali Usuń wszystkie pozostałe języki(zostaw tylko ten polski programisty)

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computers Laptops Software -> Zamiast 'Z' pojawia się 'Y' - jak to zmienić?
Page 1 of 1
Similar topics
Klawisze. Zamiast liter wychodzą cyfry. Jak to zmienić? (5)
Nie da się zmienić DNS. Jak to zmienić? (2)
Jakiś wirus czy coś. Pojawia się komunikat. Jak się go pozbyć? (3)
Jak usunąć gruba? Pojawia się błąd i nie da się uruchomić Windowsa. (8)
zamiast obrazków i tekstu pojawia sie szkielet w html... (4)
Dziwny komunikat! Pojawia się co 20 minut. Jak go usunąć? (2)
Avi na tv poprzez rmh+. Jak to zrobić? Pojawia się błąd. (1)
Passport acount. Co chwilę pojawia się okienko logowania. Jak je zablokować? (2)
Jak zainstalować system gdy w kompie pojawia się INVALID SYS (10)
Nie mogę włączyć win 98. Pojawia się ekran jak w załączniku. (7)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl topic RSS feed