| Author |
Setarkos Poziom 17

|
23 Jan 2010 02:19 HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji WinXP |
|
|
|
Posiadam laptopa Hp dv2226ea
Podczas próby aktywowania Windowsa Xp (wersja oem) wyskakuje napis że niemożna nawiązać połączenia internetowego.
Internet działa mogę przeglądać strony
Zarówno na sieci wifi jak i na internecie play oglądam strony itp. ale na obu nie mogę dokonać aktywacji Windowsa Xp gdyż wyskakuje informacja że nie można nawiązać połączenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
yogi009 Poziom 23

|
23 Jan 2010 03:02 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
A nie możesz na moment aktywacji nigdzie się przypiąć kablem do sieci ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2010 03:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
23 Jan 2010 09:43 Re: Dziwne zachowanie Windowsa Xp Pro podczas aktywacji |
|
|
|
Poczekaj "chwilę" - czasem serwery MS mają czkawkę.
|
|
| Back to top |
|
 |
slvestr Poziom 22

|
23 Jan 2010 13:35 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Inna opcja to aktywacja za pomocą telefonu (połączenie darmowe).
|
|
| Back to top |
|
 |
Setarkos Poziom 17

|
23 Jan 2010 15:46 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
To jednak nie czkawka dalej ten sam problem
Dziwna sprawa
Co do telefonu to naklejka jest w słabym stanie jak to na wielu hp dv2000 nie laminowane.
Nie wiem czy to xp czy home i jedna cyfra/litera jest nieczytelna.
Co ja mam im przez telefon powiedzieć ?
Eee chciałbym aktywować nie wiem co i mam kod ale tu nie jestem pewien że to jest B czy 8 czy 3
lipa troche
|
|
| Back to top |
|
 |
slvestr Poziom 22

|
23 Jan 2010 16:04 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
to jest automat będziesz musiał przeczytać kod który jest pokazany jak wejdziesz w opcje aktywuj przez telefon (automat Cię poprowadzi). Klucza nie musisz znać, a jak chcesz to możesz odczytać go z systemu np everestem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Setarkos Poziom 17

|
23 Jan 2010 17:33 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Zadzwoniłem (tylko płatny numer działał) i mi oznajmili ze mam pirata (instalowałem na HP oryginalną płytą Win Xp Proffesional OEM lecz od della i chciałem aktywować ją stickerem zawsze nie było najmniejszego probelmu)
Za nic nie mogę rozczytać nazwy Wina na stickerze.
@Edycja:
znalazłem aukcjie w archiwum ale google jeszcze ją pamięta
""HP DV2000 ( dv2226ea ) 1,73GHz 1GB RAM 120GB (751258080) - Aukcje ...
poczta polska. Dziś na mojej aukcji sprzedaje: HP DV2000 ( dv2226ea ) ... Na obudowie nalepka licencyjna. Windows XP Home Edition ..."
Co tam biorę się za instalacje Xp Home Edition może pomoże.
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
23 Jan 2010 17:47 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
| Setarkos wrote: |
| instalowałem na HP oryginalną płytą Win Xp Proffesional OEM lecz od della |
Microsoft oczywiście miał rację, że zainstalowany system był piracki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2010 17:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Setarkos Poziom 17

|
23 Jan 2010 17:50 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Czemu piracki ? kupiłem della i płyta była gratis
Wygląda na oryginał no i na hp nx6310 z tej samej płyty przebiegła aktywacja bez problemu
Czyli na hp nx6310 pomimo że aktywacja została uznana mam też pirata ?
Nie do końca rozumiem ten cyrk ze stickerami i OEM-ami, ale skoro mi aktywowali wcześniej to chyba jest wszystko ok?
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
23 Jan 2010 17:55 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Nie rozumiesz, że Windows z tej płyty może być legalnie zainstalowany tylko na komputerze firmy Dell? Czy zadałeś sobie trud przeczytania licencji?
Na tym swoim HP możesz legalnie zainstalować system który z nim przyszedł albo dowolny system Windows ZAKUPIONY w sklepie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Setarkos Poziom 17

|
23 Jan 2010 17:59 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Ale instaluje OEM i wprowadzam klucz ze spodu laptopa który jest akceptowany i aktywowany to niby było wszystko nielegalne i pomimo aktywacji systemy pirackie ?!
Do laptopów Hp mam kupić "Windows OEM HP" do acerów "Windows OEM ACER"?!
ale wtopa -.-
|
|
| Back to top |
|
 |
slvestr Poziom 22

|
24 Jan 2010 15:52 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Jak do della to może być trochę zmodyfikowany pod niego i dlatego nie możesz go zainstalować legalnie na innym gdyż nie jest to zgodne z licencją OEM mimo iż podasz klucz z HP.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jan 2010 15:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
yogi009 Poziom 23

|
24 Jan 2010 21:52 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Kolega nie rozumie, że Windows OEM dla Dell, to jest system WYŁĄCZNIE dedykowany dla Dell'a. Inne opcje są piractwem.
|
|
| Back to top |
|
 |
kodd Poziom 22

|
24 Jan 2010 22:34 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Mam wrażenie, że kolega nigdy nie aktywował systemu telefonicznie. Automat prosi o podanie identyfikatora instalacji czyli dziewięć grup cyfr które są wyświetlane na ekranie - co ma z tym wspólnego naklejka? Jeżeli wystąpi problem automat łączy z konsultantem. Po zaakceptowaniu identyfikatora otrzyma kolega klucz w grupach od litery "a" do "d" włącznie. Numer z naklejki potrzebny jest do zainstalowania systemu - jak to kolega zrobił mając zatarte informacje na naklejce.
|
|
| Back to top |
|
 |
Setarkos Poziom 17

|
25 Jan 2010 00:44 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
W instalacji w wersji oem można podać kod później.
Ma sie 30 dni na aktywacje. Nie aktywnowałem nigdy telefonicznie windowsa.
Ale głęboko wątpie aby mi aktywowali jeśli mam niepełny zatarty kod. Specjalnie teraz robią takie lewe naklejki żeby niszczały szybciutko.
P...a korporacja
Juz pal licho tego windowsa, laptop już wystawiony na sprzedaż jako bez systemu
Dziwi/cieakawi mnie jedynie że podczas aktywacji poprzez internet wyskakiwał ciągle komunikat o tym braku połączenia pomimo że połączenie było.
Myślę o wyzerowaniu dysku i ponownej instalacji z czystej ciekawości
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
25 Jan 2010 01:15 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
| Setarkos wrote: |
| Ale głęboko wątpie aby mi aktywowali jeśli mam niepełny zatarty kod. Specjalnie teraz robią takie lewe naklejki żeby niszczały szybciutko. |
Czy czytałeś post który napisał kodd? Czy też kompletnie olewasz to, co się do Ciebie pisze. Kody z naklejki używane są wyłącznie do instalacji a nie do aktywowania. W związku z tym proszę odpowiedzieć, w jaki sposób zainstalowałeś Windows nie mogąc poprawnie odczytać kodu z naklejki. A co do "lewych naklejek" to opowiadasz oczywiste brednie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Setarkos Poziom 17

|
25 Jan 2010 01:36 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Jakie brednie to moje subiektywne odczucie
Wcześniej stickery były zalaminowane teraz są papierowe i w mig się wycierają
I to chyba ty nie czytasz tego co ja piszę -,-
Co do instalacji to także już pisałem wcześniej:
"W instalacji w wersji oem można podać kod później." nie trzeba od razu, po czym w ciągu tych 30stu dni można aktywować Windowsa po przez internet właśnie kodem ze stickera.
na moje pytania jakoś nikt nie odpowiada
I co do trzymania się tematu, pytam o:
- błąd w łączeniu windows actiwatora podczas gdy połączenie jest nawiązane,
-takrze cały czas: czy pomimo aktywacji systemu operacyjnego mam pirata ?
- Jeśli tak to czemu aktywacja kończy się sukcesem a nie fiaskiem.
proszę o trzymanie się tematu.
|
|
| Back to top |
|
 |
slvestr Poziom 22

|
25 Jan 2010 10:02 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Masz pirata, a dlatego kończyć się może sukcesem że ten oem może być taki sam jak zwykły system. Lecz jest on dostarczony do instalacji dla DELLa więc tylko na nim jest legalny.
Co do połączenia może być wina obciążonych serwerów lub innych problemów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Setarkos Poziom 17

|
25 Jan 2010 13:03 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
| slvestr wrote: |
| Co do połączenia może być wina obciążonych serwerów lub innych problemów. |
1.ŹLE Servery nie są obciążone na innych laptopach aktywuje bez problemy
| Masz pirata, |
2.Mam pirata? hmm na hp nie mam systemu to gdzie ja mam tego pirata na laptopach na których przebiegła aktywacja z sukcesem? To dlaczego kończy się sukcesem Microsoft nie potrafi tak prostej i ważnej rzeczy ogarnąć?
| a dlatego kończyć się może sukcesem że ten oem może być taki sam jak zwykły system |
3.ŹLE nie jest taki sam, możesz ale nie musisz wprowadzać kodu przy instalacji, jest to wersja 30sto dniowa coś w stylu trial, daleko ma do zwykłej instalacji.
dobra temat chyba do zamknięcia bo krążymy w kółko
dzięki za chęci i pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
kodd Poziom 22

|
25 Jan 2010 13:37 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Należało zamknąć temat to miałby kolega spokój, a tak śmiem twierdzić, że nadal kolega nie rozumie tego problemu. Na potwierdzenie powyższego opiszę procedurę instalacyjną z CD dla laptopa DELL (jutro).
Każdy zainstalowany i nie aktywowany system XP działa przez 30-dni, a po tym terminie na ekranie pojawia się informacja "Zanim będzie można wykonać logowanie do systemu Windows musi być aktywowana w firmie Microsoft. Czy chcesz teraz aktywować system Windows? " Jeżeli dasz "tak" i wybierzesz sposób połączenia generowany jest numer identyfikacyjny. Jeśli "nie" sprzęt wyłącz się. I nie ma znaczenia jak się łączymy - identyfikator podawany jest zawsze ten wygenerowany a nie z naklejki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Setarkos Poziom 17

|
26 Jan 2010 13:53 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
ale możesz aktywować go przez internet kodem z naklejki przed upływem tych 30stu dni
|
|
| Back to top |
|
 |
yogi009 Poziom 23

|
26 Jan 2010 18:51 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Kolega Setarkos jest wszechwiedzącym w tej dziedzinie, sądzę że szkoda czasu na kolejne odpowiedzi, skoro do niego mnie docierają proste i rzeczowe fakty. Forum to wymiana argumentów, a nie opieranie się na własnych przeczuciach. Masz piracki system, dalsze rozważania dotyczące jakości naklejek, czy innych tematów są rozwadnianiem istoty rzeczy. Kup oryginalny system (legalny), wtedy zapewne kłopoty miną. Ja również nie jestem miłośnikiem M$, ale takie są fakty.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jan 2010 18:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Setarkos Poziom 17

|
27 Jan 2010 18:03 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
odpowiedz nie na temat
dotyczy on:
na około 30 laptopów (przeróżnych marek) aktywacja przebiegła bez problemu a jedynie na tym jednym hp nie wykrywa połączenia internetowego które jest nawiązane
dlaczego ?
|
|
| Back to top |
|
 |
yogi009 Poziom 23

|
27 Jan 2010 21:29 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Dobrze, wytłumaczę to dobitniej, wydaje mi się, że to forum nie pomaga piratom. Tyle w temacie.
|
|
| Back to top |
|
 |
kodd Poziom 22

|
27 Jan 2010 22:00 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Być może zaczyna siadać mostek północny - przypuszczenie.
Zgodnie z obietnicą przeprowadziłem próbę do dyspozycji której przygotowałem trzy laptopy w tym DELL-a z przypisanym do niego systemem WIN XP PROF. Instalację rozpocząłem od laptopa DELL i na nim poprzestałem. Instalacja przebiega bez konieczności wpisywania klucza z naklejki. Zakończenie instalacji tradycyjne z koniecznością aktywacji do 30-dni. Dalej nie będę komentował. Każdy kto instalował system zrozumie dlaczego nasz zacny kolega wpisuje klucz z naklejki po instalacji , a przed aktywacją.
|
|
| Back to top |
|
 |
Setarkos Poziom 17

|
28 Jan 2010 00:51 Re: HP Pavilion dv2226ea nie mogę przeprowadzić aktywacji Wi |
|
|
|
Ta nie wiadomo dlaczego zgońmy na mostek północny :) dlaczego tak uważasz?
Robicie tu ze mnie pirata/gwałciciela i wieszacie na mnie psy.
Miałem płytke gratis przy kupnie lapa aktywacja przebiegała zawsze bez problemu to uznałem że jest ok.
Na dellach przeważnie nie pytało o klucz ale jak dobrze pamiętam to chyba zależało od modelu: przeważnie nie czasami tak.
Te twoje testy są śmieszne i g warte "skończyłem po jednym lapie i już wiem wszystko" ja przeprowadziłem aktywacje na dziesiątkach lapów wiele różnych modeli nie pytało o klucz, dla przykładu na 100 % też nie pytało w IBM think pad R51. Pamiętam bo matce dałem takiego i cięgle jak ją odwiedzam to robię reinstalację bo coś knoci albo jej znajomi. O i właśnie przypomniał mi się też hp nx6310.
| kodd wrote: |
| Dalej nie będę komentował. Każdy kto instalował system zrozumie dlaczego nasz zacny kolega wpisuje klucz z naklejki po instalacji , a przed aktywacją. |
Wiele razy wpisywałem klucz podczas instalacji wina a resztę razy podczesz aktywacji.
Dlatego grzecznie poproszę ogranicz oczernianie innych wypisywaniem durnot na ich temat na dobre ci wyjdzie.
ps. chyba sobie tylko nabijasz tutaj punkty pisząc bzdury czas już skończyć
| Moderated by mat_ed: |
| Regulamin p. 10.8 - ostrzeżenie 2. Temat zamykam. |
|
|
| Back to top |
|
 |