| Author |
Setarkos Poziom 17

|
24 Jan 2010 01:08 Jaki Linux proponujecie do przeglądania internetu? |
|
|
|
Witam.
Chcę używać do internetu wifi laptopa z linuxem tylko do internetu i kilku programów.
Prosiłbym o link lub nazwę emulatora aby odpalać programy pos win na linuxie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jan 2010 01:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dr_bones Poziom 12

|
24 Jan 2010 01:35 Re: Linux instalacja play |
|
|
|
wine
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jan 2010 01:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
24 Jan 2010 19:28 Re: Linux instalacja play |
|
|
|
Bądź łaskaw podać nazwy owych programów, może uda się dobrać zamienniki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jan 2010 19:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wyrobekj Poziom 21

|
26 Jan 2010 01:59 Re: Linux - do przeglądania internetu |
|
|
|
Przerabiałam temat uruchamiania programów spod Windows na Ubuntu. Proste programy rzeczywiście pozwalają się uruchamiać po zainstalowaniu pod Wine, ale niestety nie udało mi się np. zainstalować Ms Office - ani w wersji 2003 ani 2007. Ponadto, może być tak że program się zainstaluje ale może być problem z jego aktywacją.
Alternatywą dla Wine jest Virtual Machine, czyli pod Linuksem instalujesz Windows ale tego rozwiązania nie polecam z kilku powodów. Po pierwsze, trzeba tego windowsa uruchumić albo przywrócić ze stanu wstrzymania, co jednak trochę trwa.
Po drugie, ja miałam problem z przenoszeniem plików spod Linuksa na Virtual Machine -da się to zrobić ale dość wolno to u mnie działało.
Po trzecie, chyba najważniejsze, nie działa aktywacja systemu Windows na Virtual Machine. Innymi słowami, nie dasz rady aktywować systemu. Podobno kiedyś działało ale teraz nie działa. Łączysz się z internetem ale nie można aktywować.
Po czwarte, mi się nie udało włączyć pod takim Windowsem obsługi pendrive'a, ale to może być efektem mojej niewiedzy.
Podsumowując, proste programy typu Winrar albo Outlook Viewer pracują pod Wine dobrze, ale na duże programy spod Windows ja do tej pory nie znalazłam sposobu - ani Wine nie działało ani Virtual Machine.
Tym niemniej, Linux ma bardzo dobre zamienniki, Open Office w najnowszej wersji jest zaskakująco dobry na przykład.
|
|
| Back to top |
|
 |
szaleniec Poziom 23

|
26 Jan 2010 02:35 Re: Linux - do przeglądania internetu |
|
|
|
| wyrobekj wrote: |
| Przerabiałam temat uruchamiania programów spod Windows na Ubuntu. Proste programy rzeczywiście pozwalają się uruchamiać po zainstalowaniu pod Wine, ale niestety nie udało mi się np. zainstalować Ms Office - ani w wersji 2003 ani 2007. |
Co nie znaczy, że się nie da.
| Alternatywą dla Wine jest Virtual Machine, czyli pod Linuksem instalujesz Windows ale tego rozwiązania nie polecam z kilku powodów. Po pierwsze, trzeba tego windowsa uruchumić albo przywrócić ze stanu wstrzymania, co jednak trochę trwa. |
33s włącznie z zalogowaniem do systemu. To chyba niezbyt dużo?
| Po drugie, ja miałam problem z przenoszeniem plików spod Linuksa na Virtual Machine -da się to zrobić ale dość wolno to u mnie działało. |
Współdzielone katalogi. Chodzi dobrze i szybko.
| Po trzecie, chyba najważniejsze, nie działa aktywacja systemu Windows na Virtual Machine. |
Działa. Zdarzają się problemy, ale rzadko.
| Innymi słowami, nie dasz rady aktywować systemu. Podobno kiedyś działało ale teraz nie działa. Łączysz się z internetem ale nie można aktywować. |
Można.
| Po czwarte, mi się nie udało włączyć pod takim Windowsem obsługi pendrive'a, ale to może być efektem mojej niewiedzy. |
Wszystkie moje pendrive'y działają na wirtualkach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jan 2010 02:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dr_bones Poziom 12

|
26 Jan 2010 15:12 Re: Linux - do przeglądania internetu |
|
|
|
| szaleniec wrote: |
| Przerabiałam temat uruchamiania programów spod Windows na Ubuntu. Proste programy rzeczywiście pozwalają się uruchamiać po zainstalowaniu pod Wine, ale niestety nie udało mi się np. zainstalować Ms Office - ani w wersji 2003 ani 2007. |
Co nie znaczy, że się nie da.
|
da sie - crossover office
Po drugie, ja miałam problem z przenoszeniem plików spod Linuksa na Virtual Machine -da się to zrobić ale dość wolno to u mnie działało.
|
Współdzielone katalogi. Chodzi dobrze i szybko.
|
albo udostepniasz sobie zasób w sambie (ale to tak jak lewą ręka za prawe ucho ;) )
| Po czwarte, mi się nie udało włączyć pod takim Windowsem obsługi pendrive'a, ale to może być efektem mojej niewiedzy. |
Wszystkie moje pendrive'y działają na wirtualkach. |
dokladnie tak, trzeba tylko zdecydowac czy pendrive ma chodzic w host czy klientcie
|
|
| Back to top |
|
 |