| Author |
Ralf203 Poziom 9

|
24 Jan 2010 13:00 pomysł na ogrzewanie |
|
|
|
Witam
Wpadłem na taki pomysł żeby zrobić akumulator ciepła. Kiedyś na tym forum ktoś pisał że wykorzystał pomieszczenie w piwnicy i zasypał piaskiem rzecznym i to dało mi do myślenia. W piwnicy nie posiadam wolnego pomieszczenia ale mam puste szambo które wyschło dawno temu ma ono pojemność ~24m3 wiec całkiem sporo i jej zakopane na głębokość ~1.2m wiec też nie było by wielkich strat po dobrym uszczelnieniu i ociepleniu np styropianem i kilkoma warstwami foli. w środku miało by być porozkładane kilka kilkadziesiąt metry przewodów wentylacyjnych które by pobierały ciepło wszystko to było by zasypane właśnie piaskiem rzecznym chyba że jest cos innego co jest tanie i dobrze akumuluje ciepło?
latem nagrzanie pisaku mogło być po przez kolektory solarne a zimą dogrzewane z komina tzn jakiś system rur np miedzianych przez które było by tłoczone powietrze pobierały by ciepło z dymu. ten "wymiennik " był by umiejscowiony w czopie pieca. Bo ze wstępnych obserwacji gdy palę w piecu to ma on temperaturę tak na "oko" 50+ czasem nie da sie dotknąć.
Może mało dokładnie opisałem to o co mi chodzi ale jak są jakieś nie jasności to postaram sie uzupełnić
A wiec co sądzicie o takim rozwiązaniu jest to realne do zrobienia i czy wogle warte zachodu ? A może ktoś ma już podobną konstrukcje?
Celem nie jest ogrzanie domu tylko jego dogrzanie i oszczędzenie na opale.
Proszę o opinie
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jan 2010 13:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
goldi74 Poziom 24

|
24 Jan 2010 13:15 Re: pomysł na ogrzewanie |
|
|
|
Po co tak kombinować? Istnieją gotowe systemy odzyskiwania ciepła z instalacji wentylacyjnych i być może z instalacji kominowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
jekab Poziom 15

|
24 Jan 2010 14:49 Re: Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ? |
|
|
|
Większą zdolność akumulacji ciepła ma woda a nie piasek
|
|
| Back to top |
|
 |
elektrodom Poziom 18

|
24 Jan 2010 14:59 Re: Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ? |
|
|
|
Wygrzanie piasku w czasie lata nie przyniesie skutków w zimie- piasek zdąży po prostu wystygnąć. Inną rzeczą jest, że gleba będzie ten zbiornik chłodzić.
Ciepło, które byś w ten sposób uzyskał będzie niskie- woda o takiej temperaturze wpuszczona do rurek c.o. będzie temperaturę obniżać, a nie podwyższać.
W tym zbiorniku możesz za to podgrzewać zimną wodę użytkową o te kilka stopni- zawsze jakaś oszczędność, a do zrobienia chyba o wiele łatwiejsze...
Jeśli chcesz to szambo jakoś jeszcze wykorzystać, to proponuję odwrotnie- zimą śnieg wsypywać do niego i schłodzone powietrze do wentylacji wykorzystać...
|
|
| Back to top |
|
 |
Ralf203 Poziom 9

|
25 Jan 2010 09:54 Re: Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ? |
|
|
|
Czyli mówicie że to wypali aj szkoda..
A w układ myślałem żeby zrobić na zasadzie nadmuchu żeby wentylator pobierał powietrze z pokoju tłoczył przez układ rur w do tego pomieszczenia z piaskiem gdzie było by ogrzewane i z powrotem do pokoju. Tak myślałem że można było by wykorzystać jakiś sterownik do sterowania ogrzewaniem tego piasku i tym nadmuchem na dom żeby gdy np nie pali sie w piec to żeby wentylator który odpowiada za cyrkulacje powietrza w tym "wymienniku" w czopie nie pracował. Tak samo gdy w danym pokoju mamy określoną temperaturę lub gdy temperatura piasku była by mniejsza niż zadana to żeby wentylator ten co odpowiada za nawiew w pokoju nie pracował.
A moim zdaniem piasek był by lepszy bo prościej można było by go odizolować od ścian żeby właśnie nie ogrzewać ziemi tylko zrobić tak jakby "termos" i trochę z niego pobierać.
Mówicie że to nie ma sensu ale ja jeszcze trochę pożyje nadzieją może akurat ktoś trafi sie i testował podobny układ.
A mógł by ktoś napisać jak jest ze sprawnością tych Kolektorów słonecznych bo nie miałem z nimi jeszcze do czynienia i nie wiem co one tak naprawdę dadzą rade zrobić.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie i wypowiedzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektrodom Poziom 18

|
25 Jan 2010 17:05 Re: Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ? |
|
|
|
Ja mam kolektory próżniowe- 30 rur, 28 pracuje- 2 uszkodzone. W kilka słonecznych dni potrafi zagrzać 300l wody do 70st. C. Próżniowe są o tyle dobre, że grzeją też w zimie, inne tak nie mają;). I oczywiście tylko rurowe- płaskie mają kiepską wydajność.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jan 2010 17:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Ralf203 Poziom 9

|
25 Jan 2010 18:24 Re: Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ? |
|
|
|
A czy jak jest zimowa noc albo nie ma po prostu słońca to one nie oziębiają tej wody ?
Czy to jest sterowane jakoś ?
|
|
| Back to top |
|
 |
elektrodom Poziom 18

|
25 Jan 2010 19:53 Re: Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ? |
|
|
|
Jest sterowne, pompa jest sterowana przez panel elektroniczny (są w nim jeszcze dodatkowe statystyki i takie tam). Generalnie nie chłodzi dlatego, że przekrój rurek jest zbyt mały dla obiegu wymuszonego.
|
|
| Back to top |
|
 |
dzikamysz Poziom 13

|
25 Jan 2010 23:01 Re: Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ? |
|
|
|
Ciepło akumuluje się w gruncie typu glina lub ił. Piasek ma za dużo wolnych przestrzeni. Jest to praktykowane przy dużych instalacjach pomp ciepła. W lecie nadmiar ciepła tłoczy się w taki grunt, a zimą ciepło to się odzyskuje. Wiem że mój kolega coś takiego zrobił przy kolektorach słonecznych, jak przeliczył się i zastosował za mały zbiornik CWU. Po nagrzaniu zasobnika ciepło kieruje do jamy w ziemi pod posadzką w piwnicy. Ścianki grubo wyizolowane styropianem, i układ dwóch wężownic (jedna na górze, druga na dole). Nie wiem jak to zadziałało.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ralf203 Poziom 9

|
26 Jan 2010 01:31 Re: Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ? |
|
|
|
A w tych kolektorach czynnikiem w układzie jest powietrze??
A jakiś drobnoziarnisty piasek by sie nadawal lub piasek a w nim na środku np jakies kamienie? Było by to jądrem tego wszystkiego moge jeszcze wykożystać szamot lecz tylko troche bo jednak cena..
|
|
| Back to top |
|
 |
jekab Poziom 15

|
27 Jan 2010 00:17 Re: Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ? |
|
|
|
Jaki piasek? Woda i jeszcze raz woda. W 1m sześciennym wody zmagazynujecie więcej ciepła niż np. w 1 m sześciennym miedzi . Oczywiście do 100 stopni
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jan 2010 00:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Ralf203 Poziom 9

|
27 Jan 2010 10:56 Re: Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ? |
|
|
|
Ale problem jest z odseparowaniem wody od fundamentu tu już zapewne nie wystarczy styropian i folia do tego dochodzą uszczelnienia na wejściu rur itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
wnoto Poziom 18

|
08 Sep 2010 19:27 Re: Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ? |
|
|
|
bufor 2m3 wody to obecnie nie problem.