FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ?
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 24 Jan 2010 13:00   

pomysł na ogrzewanie

Witam
Wpadłem na taki pomysł żeby zrobić akumulator ciepła. Kiedyś na tym forum ktoś pisał że wykorzystał pomieszczenie w piwnicy i zasypał piaskiem rzecznym i to dało mi do myślenia. W piwnicy nie posiadam wolnego pomieszczenia ale mam puste szambo które wyschło dawno temu ma ono pojemność ~24m3 wiec całkiem sporo i jej zakopane na głębokość ~1.2m wiec też nie było by wielkich strat po dobrym uszczelnieniu i ociepleniu np styropianem i kilkoma warstwami foli. w środku miało by być porozkładane kilka kilkadziesiąt metry przewodów wentylacyjnych które by pobierały ciepło wszystko to było by zasypane właśnie piaskiem rzecznym chyba że jest cos innego co jest tanie i dobrze akumuluje ciepło?
latem nagrzanie pisaku mogło być po przez kolektory solarne a zimą dogrzewane z komina tzn jakiś system rur np miedzianych przez które było by tłoczone powietrze pobierały by ciepło z dymu. ten "wymiennik " był by umiejscowiony w czopie pieca. Bo ze wstępnych obserwacji gdy palę w piecu to ma on temperaturę tak na "oko" 50+ czasem nie da sie dotknąć.
Może mało dokładnie opisałem to o co mi chodzi ale jak są jakieś nie jasności to postaram sie uzupełnić
A wiec co sądzicie o takim rozwiązaniu jest to realne do zrobienia i czy wogle warte zachodu ? A może ktoś ma już podobną konstrukcje?
Celem nie jest ogrzanie domu tylko jego dogrzanie i oszczędzenie na opale.
Proszę o opinie
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Jan 2010 13:00   

Back to top

goldi74
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 24 Jan 2010 13:15   

Re: pomysł na ogrzewanie

Po co tak kombinować? Istnieją gotowe systemy odzyskiwania ciepła z instalacji wentylacyjnych i być może z instalacji kominowych.
Back to top

jekab
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 24 Jan 2010 14:49   

Re: Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ?

Większą zdolność akumulacji ciepła ma woda a nie piasek
Back to top

elektrodom
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 24 Jan 2010 14:59   

Wygrzanie piasku w czasie lata nie przyniesie skutków w zimie- piasek zdąży po prostu wystygnąć. Inną rzeczą jest, że gleba będzie ten zbiornik chłodzić.
Ciepło, które byś w ten sposób uzyskał będzie niskie- woda o takiej temperaturze wpuszczona do rurek c.o. będzie temperaturę obniżać, a nie podwyższać.
W tym zbiorniku możesz za to podgrzewać zimną wodę użytkową o te kilka stopni- zawsze jakaś oszczędność, a do zrobienia chyba o wiele łatwiejsze...
Jeśli chcesz to szambo jakoś jeszcze wykorzystać, to proponuję odwrotnie- zimą śnieg wsypywać do niego i schłodzone powietrze do wentylacji wykorzystać...
Back to top

Ralf203
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 Post from the author of the topic 25 Jan 2010 09:54   

Czyli mówicie że to wypali aj szkoda..
A w układ myślałem żeby zrobić na zasadzie nadmuchu żeby wentylator pobierał powietrze z pokoju tłoczył przez układ rur w do tego pomieszczenia z piaskiem gdzie było by ogrzewane i z powrotem do pokoju. Tak myślałem że można było by wykorzystać jakiś sterownik do sterowania ogrzewaniem tego piasku i tym nadmuchem na dom żeby gdy np nie pali sie w piec to żeby wentylator który odpowiada za cyrkulacje powietrza w tym "wymienniku" w czopie nie pracował. Tak samo gdy w danym pokoju mamy określoną temperaturę lub gdy temperatura piasku była by mniejsza niż zadana to żeby wentylator ten co odpowiada za nawiew w pokoju nie pracował.
A moim zdaniem piasek był by lepszy bo prościej można było by go odizolować od ścian żeby właśnie nie ogrzewać ziemi tylko zrobić tak jakby "termos" i trochę z niego pobierać.
Mówicie że to nie ma sensu ale ja jeszcze trochę pożyje nadzieją może akurat ktoś trafi sie i testował podobny układ.
A mógł by ktoś napisać jak jest ze sprawnością tych Kolektorów słonecznych bo nie miałem z nimi jeszcze do czynienia i nie wiem co one tak naprawdę dadzą rade zrobić.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i wypowiedzi.
Back to top

elektrodom
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 25 Jan 2010 17:05   

Ja mam kolektory próżniowe- 30 rur, 28 pracuje- 2 uszkodzone. W kilka słonecznych dni potrafi zagrzać 300l wody do 70st. C. Próżniowe są o tyle dobre, że grzeją też w zimie, inne tak nie mają;). I oczywiście tylko rurowe- płaskie mają kiepską wydajność.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Jan 2010 17:05   

Back to top

Ralf203
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 Post from the author of the topic 25 Jan 2010 18:24   

A czy jak jest zimowa noc albo nie ma po prostu słońca to one nie oziębiają tej wody ?
Czy to jest sterowane jakoś ?
Back to top

elektrodom
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 25 Jan 2010 19:53   

Jest sterowne, pompa jest sterowana przez panel elektroniczny (są w nim jeszcze dodatkowe statystyki i takie tam). Generalnie nie chłodzi dlatego, że przekrój rurek jest zbyt mały dla obiegu wymuszonego.
Back to top

dzikamysz
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 25 Jan 2010 23:01   

Ciepło akumuluje się w gruncie typu glina lub ił. Piasek ma za dużo wolnych przestrzeni. Jest to praktykowane przy dużych instalacjach pomp ciepła. W lecie nadmiar ciepła tłoczy się w taki grunt, a zimą ciepło to się odzyskuje. Wiem że mój kolega coś takiego zrobił przy kolektorach słonecznych, jak przeliczył się i zastosował za mały zbiornik CWU. Po nagrzaniu zasobnika ciepło kieruje do jamy w ziemi pod posadzką w piwnicy. Ścianki grubo wyizolowane styropianem, i układ dwóch wężownic (jedna na górze, druga na dole). Nie wiem jak to zadziałało.
Back to top

Ralf203
Poziom 9
Poziom 9

Post#10 Post from the author of the topic 26 Jan 2010 01:31   

A w tych kolektorach czynnikiem w układzie jest powietrze??
A jakiś drobnoziarnisty piasek by sie nadawal lub piasek a w nim na środku np jakies kamienie? Było by to jądrem tego wszystkiego moge jeszcze wykożystać szamot lecz tylko troche bo jednak cena..
Back to top

jekab
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 27 Jan 2010 00:17   

Jaki piasek? Woda i jeszcze raz woda. W 1m sześciennym wody zmagazynujecie więcej ciepła niż np. w 1 m sześciennym miedzi . Oczywiście do 100 stopni
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jan 2010 00:17   

Back to top

Ralf203
Poziom 9
Poziom 9

Post#12 Post from the author of the topic 27 Jan 2010 10:56   

Ale problem jest z odseparowaniem wody od fundamentu tu już zapewne nie wystarczy styropian i folia do tego dochodzą uszczelnienia na wejściu rur itp.
Back to top

wnoto
Poziom 18
Poziom 18

Post#13 08 Sep 2010 19:27   

bufor 2m3 wody to obecnie nie problem.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Czy to jest dobry pomysł na ogrzewanie ?
Page 1 of 1
Similar topics
czy taki zasobnik jest dobry (2)
Jak szybko sprawdzić czy programator 770 jest dobry? (4)
Kotłownia gazowa w bloku. Ogrzewanie z miasta. Co jest tańsze? (4)
Junkers ZWE 24-3 MFK 23,ogrzewanie jest,cieplej wody nie ma (2)
Ogrzewanie eko-groszkiem ,a ogrzewanie gazem ziemnym (43)
ogrzewanie centralne - grzejniki + ogrzewanie podłogowe (2)
Ogrzewanie mieszkania. Ogrzewanie elektryczne. Koszty. (7)
Ogrzewanie od kuchni węglowej czy się da? (4)
Czy warto przejść na ogrzewanie gazowe? (9)
Pusty dom - czy można wyłączyć ogrzewanie? (8)

Page generation time: 0.086 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed