| Author |
daniel93 Poziom 22

|
24 Jan 2010 15:29 chłodzenie skraplacza wodą gruntową |
|
|
|
Witam,
Mieszkam w domu, którego ściany zewnętrzne to 60m^2(z czego ok 10m^2 z pustaka po stronie północnej, 40m^2 po stronie zachodniej(ok 15m^2 z pustaka, reszta drewniana) z 2 oknami i 10m^2 po stronie południowej z oknem). Jako, że przymierzam się do ocieplenia budynku, zacząłem się zastanawiać czy po tym zabiegu klimatyzacja dalej będzie droga w użytkowaniu. Dom będzie zaizolowany od zewnątrz styropianem 10cm, a od wewnątrz wełną 5cm z folią i regipsem.
Na allegro można dostać bardzo tanio klimatyzacje ścienną, czy przenośną. Chciałbym ją przerobić tak, żeby nie była chłodzona powietrzem, które w lecie ma z 30*C, tylko wodą z wiejskiej studni, która jest w lesie, więc jej temperatura to 5-10*C. Myślę, że przepływ tej wody nie musi być duży, a znacząco podniosła by sprawność klimatyzacji.
Odległość 2 pokoi to ok 15m od siebie, więc myślę, ze najlepiej by było schładzać powietrze na zewnątrz budynku, a następnie transportować je zaizolowaną rurą do dystrybucji powietrza z kominka.
Nie wiem jednak jaka moc chłodzenia będzie potrzebna - to się chyba da policzyć mierząc temperaturę wewnętrzną i zewnętrzną, co da rezystancje termiczną ścian - ale jak to policzyć?
Problemem będzie też zrobienie odpowiedniego parownika do takiej dystrybucji powietrza.
No i pytanie czy nie będzie problemu z napełnienie układu czynnikiem chłodzącym?
|
|
| Back to top |
|
 |
cirrostrato Poziom 22

|
24 Jan 2010 17:27 Re: Klima kanałowa chłodzona wodą gruntową |
|
|
|
Mam chałupę naprawdę dużą, po solidnym remoncie , ociepleniu, jest naprawdę OK, w lecie w piwnicy chłodno bez klimy jak na zewnątrz +30. Moje szczere i przemyślane rady: styropian od północy 15cm (jak masz trochę wolnej kasy daj 20cm), od południa 12cm (ja dał bym 15cm), ocieplenie wełną/styropianem od wewnątrz to spory problem wykonawczy, przemyśl jeszcze raz ten temat, ocieplenie dachu 20cm+folia+5cm+folia+gips jest bardzo dobrym rozwiązaniem (mam u siebie) ale dość trudne wykonawczo, kanał do klimy/rekuperatora 50m rury 20cm PCV w gruncie na głębokości 1m (nie mam ale kumpel ma i robi wrażenie efekt). Przede wszystkim nie żałuj na solidne ocieplenie budynku (mostki cieplne !!!!!, pilnuj roboty osobiście albo przez kogoś zaufanego, wykonawcy lubią chodzić na skróty...), poczytaj ale sensownie o domach pasywnych ale tylko o ociepleniu budynku. Powodzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
daniel93 Poziom 22

|
25 Jan 2010 10:44 Re: chłodzenie skraplacza wodą gruntową |
|
|
|
Bardziej by mnie interesowały informacje na temat samej klimatyzacji i chłodzenia jej wodą, za miast powietrzem :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jan 2010 10:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
PiotrEtenM500 Poziom 16

|
26 Jan 2010 12:57 Re: chłodzenie skraplacza wodą gruntową |
|
|
|
Poszukaj informacji na temat GWC
|
|
| Back to top |
|
 |
daniel93 Poziom 22

|
26 Jan 2010 15:19 Re: chłodzenie skraplacza wodą gruntową |
|
|
|
Dokładnie to interesuje mnie jaki wpływ na wydajność klimy będzie miało chłodzenie skraplacza wodą
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jan 2010 15:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zbychu80 Poziom 15

|
26 Jan 2010 16:19 Re: chłodzenie skraplacza wodą gruntową |
|
|
|
Skoro masz dostęp do wody o temp 5-10*C, to po co chłodzić tym skraplacz, lepiej pomyśleć o "normalnej" klimatyzacji wodnej, wystarczy kawałek nagrzewnicy i pompa :D
|
|
| Back to top |
|
 |
radekklimat Poziom 16

|
26 Jan 2010 19:10 Re: chłodzenie skraplacza wodą gruntową |
|
|
|
Jak chcesz bez zadnej wiedzy tak chłodzic skraplacz to zycze sukcesu, ale do rzeczy:
Jak chcesz tak zrobic to musisz zastosowac regulator skraplania wodny oraz wymiennik płytowy a tu juz trzeba ingerowac w układ chłodniczy.
Klimatyzatory sa tak liczne,że pracuja poprawnie w 35 stopniowych upałach
Sam klimatyzator najlepiej umiescic w cieniu gdzies od północy
Sumujac nie opłaca sie takich przerobek stosowac bo wymiennik, pompa, zawor regulacyjny napewno przekrocza cene samej klimy a do tego jeszcze robota itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
daniel93 Poziom 22

|
26 Jan 2010 22:27 Re: chłodzenie skraplacza wodą gruntową |
|
|
|
radekklimat: ja myślałem, żeby po prostu zanurzyć oryginalny skraplacz w wodzie i wymusić przepływ tej wody
zbychy80: myślałem, ale to raczej za mała wydajność będzie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
zbychu80 Poziom 15

|
26 Jan 2010 23:55 Re: chłodzenie skraplacza wodą gruntową |
|
|
|
| daniel93 wrote: |
radekklimat: ja myślałem, żeby po prostu zanurzyć oryginalny skraplacz w wodzie i wymusić przepływ tej wody
zbychy80: myślałem, ale to raczej za mała wydajność będzie :) |
Pi razy drzwi żeby schłodzić 1000dm3 powietrza na minutę o 12*C (np z 30*C do 18*C) potrzeba przepompować 3 litry wody na minutę której temp podrośnie o 1*C (np z 15 do 16). Bardzo zgrubnie licząc wynik wysoce zachęcający.
|
|
| Back to top |
|
 |
daniel93 Poziom 22

|
28 Jan 2010 23:17 Re: chłodzenie skraplacza wodą gruntową |
|
|
|
No tak, ale problem jest z wymiennikiem ciepła, no i jak woda ma 15*C to nie wiem czy powietrze za takim wymiennikiem zejdzie poniżej 25*C z 30*C - mała różnica temperatur.
W ogóle orientuje się ktoś, jaki wpływ na wydajność klimy ma temperatura na skraplaczu?
|
|
| Back to top |
|
 |
radekklimat Poziom 16

|
29 Jan 2010 09:52 Re: chłodzenie skraplacza wodą gruntową |
|
|
|
Nie mozesz bezwiednie przepuszczac wode zimna przez skraplacz bo powoduje to duzy spadek cisnienia co za tym idzie obnizenie wydajnosci, spadek temperatury odparowania, przegrzania oraz utrudnienia w powrocie oleju do sprezarki a wszystkie te czynniki prowadza do jej uszkodzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
J. Kleban Poziom 20

|
29 Jan 2010 12:23 Re: chłodzenie skraplacza wodą gruntową |
|
|
|
| radekklimat wrote: |
| Nie mozesz bezwiednie przepuszczac wode zimna przez skraplacz bo powoduje to duzy spadek cisnienia co za tym idzie obnizenie wydajnosci, spadek temperatury odparowania, przegrzania oraz utrudnienia w powrocie oleju do sprezarki a wszystkie te czynniki prowadza do jej uszkodzenia. |
Cos tu strasznie namieszales.:-)
|
|
| Back to top |
|
 |
radekklimat Poziom 16

|
29 Jan 2010 16:19 Re: chłodzenie skraplacza wodą gruntową |
|
|
|
A niby co, ze skraplacz do wody mozna zanuzyc, jasniej napisz co namieszałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jan 2010 16:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
morys Poziom 3

|
11 Mar 2010 21:56 Re: chłodzenie skraplacza wodą gruntową |
|
|
|
Wznowię temat bo mnie interesuje.
Nie chcę tutaj nic reklamować ale oprócz tego urządzenia jak na razie w sieci nic innego nie znalazłem.
http://www.hydropol.com/gc_ao.php
Na razie nie wiem ile kosztuje i jak się za to zabrać ?
Montował z was ktoś coś takiego ?
|
|
| Back to top |
|
 |