Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Citroen c3 nowa stacyjka i immobilizer.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Citroen c3 nowa stacyjka i immobilizer.
Author
Message
speedwolf
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 20 Jun 2009
Posts: 11

Post#1 Post from the author of the topic 25 Jan 2010 20:51   

Citroen c3 nowa stacyjka i immobilizer.


Witam,
Popsuła mi sie w citoenie c3 (2002 rocznik) stacyjak ,juz praktycznie do niczego sie nie nadaje, zacina sie, nie odbija itp.
Mam okazje kupić tanio używaną w dobrym stanie i teraz moje pytanie, jak sie sprawa ma do immobilizera, słyszalem ze do stacyjki jest tylko nakładka którą sie przekłada i trzeb tez przełozyc układ z plastikowej częsci kluczyka do nowego kluczyka, czy to zda egzamin? Czy trzeba tez zmieniać cos w komputerze lub wogóle czy da sie przełozyc używana stacyjke w tych modelach aut?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Jan 2010 20:51   





Back to top
   
maniek2591
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 374
Location: tarnow

Post#2 26 Jan 2010 00:21   

Re: Citroen c3 nowa stacyjka i immobilizer.


zakladasz stacyjke z kluczykiem i przekladasz tylko cewke immo ze starej i smiga

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Jan 2010 00:21   





Back to top
   
glosny83
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 13 Nov 2008
Posts: 1169
Location: D Górnicza

Post#3 26 Jan 2010 07:11   

Re: Citroen c3 nowa stacyjka i immobilizer.


maniek2591 wrote:
zakladasz stacyjke z kluczykiem i przekladasz tylko cewke immo ze starej i smiga

A transponder.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Jan 2010 07:11   





Back to top
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4194
Location: Warszawa

Post#4 26 Jan 2010 07:26   

Re: Citroen c3 nowa stacyjka i immobilizer.


A tranponder w kluczyku jak zwykle. Jeśli tożsamo rozumiemy pojecie stacyjki to niestety należy jeszcze dopasować system zapadkowy do kluczyka (tzw wkładu). Chyba, ze ktoś uzna, że łatwiej wymienić ów transponder w co wątpię. Inaczej mówiąc trzeba dążyć do zachowanie tego samego kluczyka. Ale nie znamy dokładnie przyczyn uszkodzenia stacyjki więc może istnieje inne rozwiązanie.

Helpful message? + -

Back to top
   
speedwolf
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 20 Jun 2009
Posts: 11

Post#5 Post from the author of the topic 26 Jan 2010 19:24   

Re: Citroen c3 nowa stacyjka i immobilizer.


jeśli chodzi o starą stacyjke jest rozwalona, nie odbija, kiedys sei zblokowala i zablokowala tez kierownice trzebabylo ją rozwalać, najprawdopodobniej zaczęła się zacinać bo sie juz wyrobiła. Mam pytanie, jaką cewke dokładnie trzeba wymienić?? gdzie się ona znajduje, i jak dopasować kluczyk do nowej lub tez jak przeozyc transponder?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Jan 2010 19:24   





Back to top
   
maniek2591
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 15 Oct 2006
Posts: 374
Location: tarnow

Post#6 27 Jan 2010 01:04   

Re: Citroen c3 nowa stacyjka i immobilizer.


fakt ,zapomnialem o transponderze sory,trzeba tego z starego kluczyka zamontowac kolo cewki immo

Helpful message? + -

Back to top
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4194
Location: Warszawa

Post#7 27 Jan 2010 07:40   

Re: Citroen c3 nowa stacyjka i immobilizer.


Wydawałoby się oczywiste. Otóż masz sytuację typu nowa stacyjka, gdzie jest element zamka dopasowany do konkretnego kluczyka. I ten nowy kluczyk nie będzie pasował do zamków drzwi w sensie mechanicznym oraz do immobilisera w sensie informatycznym. I musisz coś dopasować do reszty. Jeśli kluczyk (a właściwie dwa kluczyki) jest w dobrym stanie to sugerowałbym jego pozostawienie. Czyli pozostaje dopasowanie elementu stacyjki typu zamek do dotychczasowego kluczyka. Jeśli nie wiesz jak się to robi to nie rób nic, bowiem możesz doprowadzić do konieczności zakupu kolejnej stacyjki. Czyli zleć dopasowanie specom od dorabiania zamków. Nie powinno to być kosztowne.

Helpful message? + -

Back to top
   
georgesgr
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 19 Aug 2008
Posts: 3717

Post#8 27 Jan 2010 08:01   

Re: Citroen c3 nowa stacyjka i immobilizer.


Witam,
Dyskusja jest troche "akademicka". W czesciach zamiennych jest tylko stacyjka dopasowana do VIN (ref. 4162AH). Nie ma, jak w starczych modelach, stacyjki "uniwersalnej", z dodatkowymi kluczami, do tego modelu. Wystarczy wiec ja zamienic i po problemie.
Pozdrawiam, Georges

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Citroen c3 nowa stacyjka i immobilizer.
Page 1 of 1
Similar topics
Stacyjka, Immobilizer, kluczyki Punto I 1997r (29)
Renault thalia 1.4 16v 2001 - Immobilizer, stacyjka ? (1)
immobilizer - citroen zx (8)
Mercedes W210 E290 - Nowa stacyjka + Immobiliser brak zapłonu (11)
Citroen Berlingo immobilizer (4)
Peugeot 306 1.6 99r - Nowa stacyjka i czy będzie działać z immo ? (20)
Immobilizer Skorpion 3000I - nowa pastylka Dallas (7)
Citroen Berlingo 2000r. immobilizer (2)
Citroen Xantia 2.0 HDI 90KM immobilizer nie odpala (2)
Citroen c3 automat - 1.4 HDI kręci nie odpala immobilizer? (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.039 seconds

elektroda.pl topic RSS feed