FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Opel Vectra A 2.0 C20NE problemy z ogrzewaniem.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Mechanics -> Opel Vectra A 2.0 C20NE problemy z ogrzewaniem.
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 25 Jan 2010 21:55   

Opel Vectra A 2.0 C20NE problemy z ogrzewaniem.

Problem wygląda następująco: Samochód który ostatnio zakupiłem nie dogrzewa się na zegarze ok 70 stopni C i powietrze z nagrzewnicy leci ciepłe, lecz nie tak bardzo jak powinno być (sprawdzałem w innych Vectrach). Gdy stoję samochód nagrzewa się do ok. 80 stopni C i włącza się wentylator, wtedy o dziwo z nagrzewnicy leci zimne powietrze!... samochód nagrzewa się powoli i z reguły temperatura jest troszkę powyżej niebieskiego paska.
Co panowie może być popieprzone?
Powiem jeszcze że termostat jest roczny, sprawny i oryginalny (wymieniłem z poprzedniej Vectry którą miałem), czujnik temperatury (z przedniej ściany silnika) wymieniłem, czujnik na chłodnicy też wymieniony. Deska rozdzielcza może być od innego modelu, bo powinna mieć obrotomierz jak wszystkie Vectry z silnikiem 2.0, lecz u mnie nie ma (mam wbite w dowód że to składak). Dodam że w samochodzie jest instalacja gazowa i reduktor podłączony jest równolegle z nagrzewnicą trójnikami.
W poprzedniej Vectrze bardzo dobrze sprawiało się podłączenie szeregowe, w kolejności: magistrala - nagrzewnica - reduktor - magistrala.
Nie mam teraz warunków na eksperymenty z braku garażu, a mróz siarczysty na zewnątrz.

Może ktoś by mi pomógł w innej sprawie z tym samochodem? Oto link do tematu http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1549576&highlight=

Proszę o pomoc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Jan 2010 21:55   

Back to top

RafalGT2
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 25 Jan 2010 23:20   

Re: Opel Vectra A 2.0 C20NE problemy z ogrzewaniem.

A czy przewod wyjsciowy z nagrzewnicy masz goracy ? Mialem kiedys cos podobnego z Peugotem ila to ja sie nasiedzialem termostat czujniki wszystko wymienione sprawdzalem nagrzewnice plyn przeplywal. Meczylem sie dlugi czas a mialem podobne objawy probowalem odpowietrzac i nic dopiero posluchalem rady kolegi rurka wyjsciowa z nagrewnicy na ziemie a druga podlaczylem przewod od karnu z 5 min tak ja plukalem sporym cisnieniem i o dziwo ogrzewanie powrocilo mocne i gorace
Back to top

tumak5
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 26 Jan 2010 14:19   

Ja mam nagrzewnicę w zapasie, tylko to jest bardzo dużo roboty z wymianą, ściąganie całej deski rozdzielczej... Nie mam pewności że to nagrzewnica jest zapchana, a mechanik znajomy mówi że czyszczenie to podcieranie d..y szkłem i krótko działa.
Ciekawostką jest to że jak samochód się rozgrzeje do włączenia wentylatora to wtedy wieje zimnem z nagrzewnicy...
Sprawdzę czy wąż wyjścia jest ciepły i się odezwę.
Back to top

artiii
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 06 Feb 2010 13:40   

Witam, ja posiadam vectrę b i miałem tez problem z ogrzewaniem. Najpierw wymieniłem termostat, potem zawór, który zamyka obieg na nagrzewnice, wymieniłem nawet nagrzewnice, na nową, jednakże nic to nie dało. Dopiero jak wymieniałem rozrząd, gdy wyjąłem pompę wody, okazało się że skrzydełka co popychają wodę są po prostu urwane. Wymieniłem na nowa no i teraz grzeje tak jak powinno, więc ja proponuje sprawdzić termostat, potem sprawdzić czy przewód powrotny od nagrzewnicy jest gorący, a jeśli to nie pomoże, no to zostaje pompa wody.
Back to top

RafalGT2
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 06 Feb 2010 17:38   

Nie wiem jaki mechanik ci mowil ale u mnie kolega jezdzi tym Pugotem juz dlugi czas i nie narzeka nie upieram sie ze pomoze czyszczenie ale jesli tak bedziesz wiedział na czym stoisz i wtedy mozesz wymienic sobie nagrzewnice na nowa wiec radzil bym najpierw czyszczenie to nic nie kosztuje a moze zaosczedzic troche nerwow jak to nie pomoze to moze ten sam problem co u przedmwcy Pozdrawiam i owocnej pracy
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#6 06 Feb 2010 17:56   

Mam tak samo w Vectrze A C20NE. Czasami leci kompletnie zimne powietrze mimo nagrzanego silnika, a czasami jest ciepłe (ale tylko w bocznych wylotach, na środku zimne). Te typy tak niestety mają. :( W 90% przypadków pomaga wypłukanie nagrzewnicy - tak wyczytałem z opinii użytkowników.

Teraz pytanie: Czy któryś z kolegów wie, pod które węże podłączyć wodę pod ciśnieniem, a który wąż będzie "spustowy" ?
Back to top

kwok
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 06 Feb 2010 18:39   

węże obojętnie - i tak musisz obydwa odłączyć i dać wodę raz w jeden a potem w drugi i tak kilka razy
odnośnie nawiewu to owszem ze środkowej kratki leci zimne bo to taka konstrukcja a z pozostałych leci zimne jeśli silnik jest mocno nagrzany bo termostat zamyka przepływ przez nagrzewnicę i puszcza pełny przepływ na chłodnicę żeby szybciej ostudzić silnik - też taka konstrukcja
mocno ciekawskim i niedowiarkom polecam pooglądać obudowę termostatu i przeanalizować jak przepływa płyn przy max otwarciu termostatu
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Feb 2010 18:39   

Back to top

piochuxl
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 07 Feb 2010 21:39   

ten typ tak ma
aa nie porównujcie do vectry B tam jest inaczej sterowanie
Back to top

marck1
Poziom 24
Poziom 24

Post#9 08 Feb 2010 19:34   

tumak5 wrote:
Ja mam nagrzewnicę w zapasie, tylko to jest bardzo dużo roboty z wymianą, ściąganie całej deski rozdzielczej..

Zmień mechanika, bo głupoty opowiada.
Back to top

Bogdan7014
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 06 Apr 2010 22:05   

Witam. A może suwak od ciepłego nie pociąga całkowicie dżwigienki w nagrzewnicy , ja tak miałem. Pancerz linki obluzował się w mocowaniu i niecałkowicie otwierało ciepłe.
Back to top

tumak5
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 Post from the author of the topic 09 Apr 2010 16:33   

Jedyne co sprawdziłem to to że jak samochód się mocno rozgrzeje tak do ok 90 stopni to przewody od nagrzewnicy zimne a do reduktora (parownika) gorące jak szlak.
Back to top

RafalGT2
Poziom 15
Poziom 15

Post#12 11 Apr 2010 11:16   

No jesli przewody od nagrzewnicy zimne to ja stawiam na nagrzewnice mialem identycznie w peugot 406 lecialo zimne czasami letnie po naprawde porzadnym wyplukaniu wszystko wrocilo do normy wiec radze sprobowac z plukaniem jesli juz tego probowales uwazam ze nagrzewnica do wymiany i nie jest to wcale takie skompliowane wystarczy zdrowy rozsadek czas i myslenie
Back to top

radziszok79
Poziom 2
Poziom 2

Post#13 08 Nov 2010 19:08   

A ja mam inny problem. Mam vectrę A 95r 1,6i i dziś przestał mi się kręcic wentylator z nagrzewnicy, ciepłe powietrze leci, sprawdzałem bezpiecznik i jest ok. Gdzie szukac przyczyny awariii. Pomóżcie, bo lipa tak przed zimą miec niedziałający wentylator
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Nov 2010 19:08   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#14 08 Nov 2010 22:16   

A pracuje na najwyższym biegu? Sprawdź bezpiecznik termiczny na rezystorze dmuchawy, oraz podstaw regulator nawiewu. (to pokrętło regulujące moc)
Back to top

radziszok79
Poziom 2
Poziom 2

Post#15 09 Nov 2010 19:24   

Nie działa wogóle na żadnym z czterech biegów. Jest możliwośc że rozsypało się pokrętło od załączania nawiewu, ale to jutro sprawdzę za widnego. A gdzie znajduje się ten bezpiecznik bo jakoś nie kojarze. Pozdrawiam :)
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#16 10 Nov 2010 00:48   

O ile dobrze pamiętam, jest zamontowany obok rezystora nawiewu. A sam rezystor znajduje się obok dmuchawy - czyli musisz rozebrać podszybie by się tam dostać. ;) Gdyby był to termik, to dmuchawa powinna działać na 4 biegu, bardziej obstawiam uszkodzone pokrętło.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Mechanics -> Opel Vectra A 2.0 C20NE problemy z ogrzewaniem.
Page 1 of 1
Similar topics
OPEL VECTRA 92r. silnik C20NE (automat) - kontrolka silnika (3)
Opel Vectra A C20NE - podwójny przekaźnik pompy paliwa (9)
Opel Vectra 2.0i (C20NE) - fatalna praca na benzynie (17)
Olej/Płyn do wspomagania Opel Vectra A C20NE (3)
opel vectra c20ne 8v problem z gazem (25)
Opel Vectra A C20NE (3)
vectra 2,0 c20ne lambda,problemy (3)
Opel Vectra A 90r C20NE problem z rannym odpalaniem pomocy (10)
Opel Vectra A 90r.C20NE co to jest za kod błędu i jak usunąć (2)

Page generation time: 0.233 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony