FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przeróbka zasialcza AT/ATX na 13V/20Amin

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Przeróbka zasialcza AT/ATX na 13V/20Amin
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 25 Jan 2010 23:34   

Przeróbka zasialcza AT/ATX na 13V/20Amin

Witam,
Chciałbym przerobić standardowy tani zasilacz-przetwornice AT/ATX tak by uzyskać przy 13V prąd 20A.
Obecne parametry zasilacza to:
(3,3V 14A)
(5V 20A)
(12V 10A)
(5V 0,5A)
(12V 0,8A)
(5V 2A)

Inne napięcia są mi niepotrzebne zależy mi tylko na porządnym 13V.
W takim razie od czego należy zacząć?
Domyslam się że trzeba będzie minimalnie zmienić dzielnik przy TL494, wyrzucić stabilizację bo jest mi niepotrzebna(może chodzić cały czas z maksymalnym wypełnieniem) i jak zwiększyć prąd kosztem innych napięć?
Myślę że z przewinięciem transformtora głównego nie będzie większego problemu choć jeśli dało by się to zrobić łącząc odpowiednio inne uzwojenia było by oczywiście lepiej bo mniej roboty.
W takim razie należałoby wyrzucić inne uzwojenia i przewinąć to na 13V grubszym drutem?
Zasilacz ma służyć do zasilania świetlnego efektu dyskotekowego na zwykłych żarówkach.
Back to top

Radek18
Poziom 13
Poziom 13

Post#2 26 Jan 2010 00:29   

Re: Przeróbka zasialcza AT/ATX na 13V/20Amin

Z przetwornicami nie jest tak łatwo bo trzeba mieć na uwadze, że występuje tam wysokie napięcie stałe niebezpieczne dla życia.

Uważam że 13V 20A z tego zasilacza nie pociągniesz jeśli to jest tania chińszczyzna ze względu na moc. Potrzebujesz minimum 300W żeby osiągnąć 13V i 20A a ten zasilacz może wydać pewnie 200W i to naciągane przez skośnookich. Jeżeli jest to przetwornica na kontrolerze TL494 to nie możesz wywalić regulacji mocy odbywającej się przez PWM. Jeśli już chcesz przerabiać to proponuję znaleźć jakiś zasilacz co na linii 12V ma prąd ok. 18A. Wtedy można coś tanim kosztem zmodernizować bez wymiany większości elementów zasilacza.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jan 2010 00:29   

Back to top

kimofranek
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 26 Jan 2010 01:00   

Dobra inaczej, chce pociągnąć maksymalny prąd przy 13V kosztem innych linii bo są mi po prostu niepotrzebne, jak to sie nie da wywalic stabilizacji?
Można ustawić przeciez na maksymalne wypełnienie i po problemie

Nie ma sie co kolega obawiać o moje życie mam już wystarczająco lat by wiedzieć co dobre a co nie.
Back to top

Radek18
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 26 Jan 2010 01:33   

Jeżeli chcesz wycisnąć jak najwięcej z tego zasilacza przy 13V to wystarczy że zmienisz stosunek napięć w dzielniku przy TL494. Sprzężenie zwrotne wchodzi na nóżkę 1 układu. Jeżeli zmniejszysz rezystor zwierający do masy do podniesiesz napięcie na wyjściu. Będzie to słuszne tylko wtedy gdy zasilacz pobiera sygnał z linii 12V a nie sygnał ważony z linii 12V i 5V. Jeżeli sprzężenie dotyczy tylko 12V to całą linie 3,3V 5V -5V -12V możesz wymontować. Zabezpieczenie nadnapięciowe powinno pozwolić podnieść napięcie o 1V bez konieczności jego przerabiania.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jan 2010 01:33   

Back to top

kimofranek
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 Post from the author of the topic 26 Jan 2010 09:35   

ok ale czy zyskam tym większy prąd ? , jeśli bedzie trzeba trafo mogę przewinąć.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Jan 2010 09:35   

Back to top

Radek18
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 26 Jan 2010 12:09helpful post - solution   

Jeżeli zostawisz tylko linię 12V i zmienisz dzielnik napięcia to powinno się dać pociągnąć trochę więcej niż 13A przy dobrym chłodzeniu transformatora. Jeśli chcesz całą moc puścić na linię 13V to musiałbyś przewinąć trafo grubszym drutem. Tylko to nie jest takie proste:

1) uzwojenie wtórne nawinięte jest pod pierwotnym (trzeba rozebrać całe trafo zalane żywicą)
2) nie możesz użyć jednego grubszego drutu bo Ci nie wejdzie tyle zwoi na karkas. Musisz użyć kilku cieńszych połączonych równolegle
3)Przy wysokich częstotliwościach pracy tarafo dużą rolę odgrywa staranność ułożenia uzwojeń. Jeśli będą nawinięte niestarannie to straty ciepła w rdzeniu znacznie wzrosną a moc wyjściowa zmaleje

Pozdro
Back to top

kimofranek
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 Post from the author of the topic 26 Jan 2010 18:16   

Dzięki za rady,
Czyli tak, muszę zmienić dzielnik napięcia, przewinąć trafo, a co ze stabilizacją?
Zasilacz będzie służył do zasilania żarówek czasami z częstotliwością powiedzmy 15-20Hz tak więc wydaje mi się że stabilizacja będzie tylko przeszkadzać mam rację?
A czy nie jest tak że jeśli ustawie wypełnienie na max to podniesie się napięcie na małym obciążeniu ? Chyba własnie tak działa stablizacja PWM.

Odnośnie przewijania, ile mogę się spodziewać zwoi na pierwotnym? I dlaczego właściwe pierwotne jest na wierzchu?
Rozumiem że powinienem nawijać wszystko jak najcieńszym drutem ale kilka drutów na raz(bifilarnie) ale tak żeby się zmieścić?

Może lepiej dołożyć pare zwoi na wtórnym niż zmieniać ten dzielnik na TL494?

Jeszcze jedno: A co gdybym podniósł częstotliwość obecnie mam jakieś 21kHz dało by się wtedy mieć mniej zwoi na trafie a grubszych i czy nie trzeba by modyfikowac czegoś innego wtedy? Tranzystory wyjściowe to bipolary
Back to top

Radek18
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 26 Jan 2010 19:23   

W przypadku regulacji PWM jest tak jak mówisz. Że zwiększając wypełnienie bez zmiany obciążenia na wyjściu, napięcie wzrasta. Dzielnik napięcia przy nóżce 1 jest właśnie po to żeby utrzymywać stałą wartość napięcia wy przy zmiennym obciążeniu. Filtracja napięcia za trafem jest konieczna żeby sprzężenie zwrotne nie fiksowało. Z tym grubszym drutem to jest też aspekt że prąd o wysokiej częstotliwości jest wypierany i płynie po powierzchni drutu, dlatego lepiej kilka cieńszych nawinąć bifilarnie. Jeżeli zmienisz częstotliwość pracy to tak jakbyś robił zasilacz od nowa. Zmieni Ci się moc wydzielana na tranzystorach kluczujących. Wejdziesz w inny obszar charakterystyki trafa. Co do zwoi to nie jestem na 100% pewien ale coś koło 2x9zwoi.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Przeróbka zasialcza AT/ATX na 13V/20Amin
Page 1 of 1
Similar topics
ATX, 4life, przeróbka na tylko 3v (12)
Przeróbka ATATX na ładowarkę po raz n-ty (3)
przeróbka zasilacza atx na zasilacz laboratoryjny (1)
Przeróbka zasilacza ATX na układzie 2005Z (1)
Przeróbka zasilacza ATX na symetryczny-uszkodzenie (3)
Przeróbka nietypowego zasilacza ATX na UC3843B (1)
Przeróbka zasilacza ATX do zasilania urządzeń amatorskich (1)

Page generation time: 0.072 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed