FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Konwerter DMX -> PWM LED RGB

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Optoelectronics Visual Effects -> Konwerter DMX -> PWM LED RGB
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#91 02 Feb 2010 17:23   

Re: Konwerter DMX -> PWM LED RGB

Quote:
czy kolega ma wsady do uDMX, bo jesli doczytalem dobrze na stronie zrodlowej to w pelni funkcjonalny uDMX mozna tylko kupic

Tak wsady do procka są dostępne na stronie projektu:
http://www.anyma.ch/research/udmx/
Tutaj również modowany uDMX:
http://lutz.in.hagen.de/cms/index.php/en/projects/udmx-mod/udmx-mod/menu-id-31.html
A tutaj moja wersja:
http://lightning.elektroda.eu/forum/viewthread.php?thread_id=87

Quote:
dlatego stosuje sie dedykowane konwertery do usb a nie "protezy", a uklad na ft232 dziala bardzo dobrze, chyba ze kolega ma inne doswiadczenia i sie nimi podzieli,

A gdzie to napisane ze to sa dedykowane konwertery USB>DMX, wsadzili ft232 i sie ciesza.
Jak dla mnie uDMX jest lepszy, ze względu na to że posiada kod Open Source'owy, dużą zaletą było buforowanie i timingowane przez mikro-kontroler, a nie tak jak w przypadku OpenDMX ze to robi PC, ze sterownikami tez nie ma problemu.

Quote:
ja ze swojej strony moge polecic sterownik http://www.digital-enlightenment.de/usbdmx.htm i to juz jest powazniejsze narzedzie ma dwa wyjscia po 512 kanalow i jedno wejscie DMX

Ja tutaj nie widzę 2 wyjść?

Quote:
Gdzie można się zapoznać z twoim projektem - 8 kanałowy Dimmer LED PWM 8 bit ?

Będzie niedługo na http://lightning.elektroda.eu/news.php

Quote:
To dla 12b bedzie 13 stopni?
4095-2048-1024-512-255-128-64-32-16-8-4-2-1

W rzeczywistości nie jest tak źle, dosyć dobrze to chodzi i na pewno jest zauważalne więcej stopni jasności, może to zależy gdzie ktoś to by chciał wykorzystać, a mi jakoś nie chce się wierzyć ze na imprezie zwykły człowiek zwraca na to uwagę

Quote:
Może mało jasno się wyraziłem. Chodzi o to że mając 8b sterowania i 8b PWM, mamy skalę liniową. Gdy przy 8b sterowania będziemy mieć 12b PWM, tworzymy tabelę mającą 256 elementów zbliżonych do funkcji kwadratowej, patrz link w poprzednim moim poście. W ten sposób mamy odczucie liniowego rozjaśniania światła.

No właśnie tutaj jeżeli mamy w ramce kanału tylko 8b to po co 12b PWM, no chyba ze chodzi ci tez o to ze sam odbiornik będzie przechodził od danych wartości do wartości kanału, powiedzmy ze np ze zmiany z wartości z 120 na 121, odbiornik dodatkowo będzie przechodził jeszcze przez 16 stopni jasności, a tablicy nie trzeba robić, bo można to obliczać na bieżąco
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#92 Post from the author of the topic 02 Feb 2010 18:32   

Quote:
prosze na prostym sterowniku uruchomic matryce RGB 10x10

Nikt w tym temacie nie pytał jak zabrać się za budowę telebimu, czy podobnych rzeczy, więc nie wiem skąd w ogóle ten pomysł. Nikt też nie napisał, że będzie sterował cokolwiek z jakiegoś 192 kanałowego EUROLITE.

Próbujemy skonstruować możliwie uniwersalny i tani odbiornik DMX, który nada się do większości podstawowych zastosowań i tyle, a to jak kto go wykorzysta i z czego będzie sterował to już jego broszka.

Otrzymałem na mail kilka ofert takiego sterownika, lub samo kupno zaprogramowanego procesora, ale pragnę niektórym przypomnieć, że gotowe 5 kanałowe działające urządzenie jak choćby PAR36 kosztuje niecałe 70zł netto i na prawdę nie widzę nic rewolucyjnego w niektórych ofertach.

Normalną rzeczą jest, że dla 5 modułów nikt produkcji nie uruchomi, ale nie mogę na "dzień dobry" wziąć 100 sztuk kota w worze. Dla tego też chętnie poczekam (i pomogę w miarę możliwości) do zakończenia projektu. Mam nadzieję, że jakoś uda sie dojść do porozumienia i wspólnymi siłami powstanie funkcjonalne urządzenie.

Ktoś zapyta, czemu nie zrobię tego sam skoro sa do pobrania gotowe programy dla np 89C2051, wystarczy kupić programator za 30zł i robić ile wlezie.
Co z tego kiedy proste RGB to trochę za mało, a napisać programu z kilkoma dodatkowymi funkcjami nie potrafię, a takich jak ja jest pewnie więcej.
Ale wszystko w granicach rozsądku Panowie.
Back to top

dag1000
Poziom 8
Poziom 8

Post#93 02 Feb 2010 20:19   

A czy ktoś z zainteresowanych kupnem jest skłonny napisać ile może zapłacić za potrzebny moduł DMX?
Quote:
Ale wszystko w granicach rozsądku Panowie

tzn. konkretnie?
Ja podałem swoją cenę, Dar.El swoją, pewnie inni jeszcze na PW Ci podali, a Ty tylko krytykujesz; napisz jak ma działać i ile za to zapłacisz, to my co umiemy programować powiemy Ci, czy to dla Ciebie zrobimy, czy będziesz zmuszony kupić od chińczyków :D
albo zostać z niczym.
Back to top

sou
Poziom 5
Poziom 5

Post#94 02 Feb 2010 20:37   

To ja chcę coś takiego ;)
http://www.megaled.com/Mini_DMX_LED_Driver_4ch..html
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#95 Post from the author of the topic 02 Feb 2010 20:51   

Nikogo nie krytykuję, ale puki co Dar.el zrozumiał od początku do końca jak ma to działać żeby zadowolić wszystkich (nie tylko mnie) i jeśli zrobi taki moduł nad jakim pracuje to chwała mu za to. Z resztą widziałeś co produkuje, jak to wygląda jakościowo i w jakich cenach to sprzedaje?
Tutaj próbujemy wymyślić coś wspólnie, ale puki co chyba jeszcze nie czas na jakąkolwiek wycenę, bo nawet nie doszliśmy do porozumienia ile kanałów ma mieć i co ma robić konkretnie ten odbiornik.
Każdy potrzebuje czegoś innego i w innej ilości kanałów, więc wypracujmy najpierw jakiś kompromis.
Back to top

Vampir8
Poziom 15
Poziom 15

Post#96 02 Feb 2010 21:06   

Ja pisałem wcześniej ze mam odbiorniki modułowe, czyli np masz 3 płytki, powiedzmy zasilanie, płytka z procesorem i płytka wykonawcza.

Płytka z procesorem zostaje taka sama, ewentualnie różne modele można zrobić. Zmieniamy tylko soft zależny od płytki wykonawczej.

Płytka z zasilaniem zależna od modułu wykonawczego, np samo 5V, albo 5V i 12V, 5V i 10V, z transformatorem czy przetwornica, co kto woli

Płytka wykonawcza zależna jaki to ma być odbiornik, czy to dimmer LED PWM, czy na 230V czy jeszcze np na przekaźnikach jakiś switch pack.

I teraz składasz 3 płytki do kupy, i masz taki odbiornik DMX jaki chciałeś.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Feb 2010 21:06   

Back to top

dag1000
Poziom 8
Poziom 8

Post#97 02 Feb 2010 21:22   

Z resztą widziałeś co produkuje - jak dla mnie zabawki :)
jak to wygląda jakościowo - dobrze, bardzo dobrze
w jakich cenach to sprzedaje - chińskich :) (pytałem, czy coś na tym zarabia, ale nie odpowiedział)

Quote:
puki co Dar.el zrozumiał od początku do końca jak ma to działać żeby zadowolić wszystkich (nie tylko mnie) i jeśli zrobi taki moduł nad jakim pracuje to chwała mu za to

ale ale - to może być droższe (nawet u Dar.El) niż te 70zł. o których pisałeś i co wtedy? nie weźmiesz, bo Ci się nie będzie opłacało :)
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#98 Post from the author of the topic 02 Feb 2010 21:44   

Dlaczego nie jeśli będzie lepsze od chińskiego i bardziej funkcjonalne, czy bardziej uniwersalne? Moduł na bazie którego będę mógł zrobić kilka urządzeń do wyboru.

Nie potrzebuję tego na handel, mam dobrze płatna pracę.

Zainteresowanie będzie, już jest.

Co do cen i zarobków sam pracuję w firmie, która od kilku lat nie podnosi cen swoich produktów i działa nieźle od 1989 roku po dziś dzień produkując ciągle to samo.
Powiedzmy że małe, ale powtarzalne i bardzo stabilne zyski...
Ten system działa idealnie.
Nie sztuka raz na pól roku zrobić trochę grosza, a później lipa!

Quote:
ale ale - to może być droższe (nawet u Dar.El) niż te 70zł. o których pisałeś i co wtedy? nie weźmiesz, bo Ci się nie będzie opłacało :)

Przepraszam bardzo, czy ja złożyłem jakieś konkretne zamówienie na konkretny moduł?

Dar.El wrote:
Właśnie coś takiego myślę zrobić, ale dodatkowo ze źródłami prądowymi dla LED. Nie chcę sterować PWM, tylko prądem. Jest tyle możliwości że nie wiem od czego zacząć.

Czy zrobi to dla mnie, czy nie i tak to zrobi i w cenie za jaką zechce.
Przedstawiłem kilka możliwości wykonania tego układu, ktoś podrzucił inne, więc kombinujmy żeby było dobrze, albo dajmy spokój, bo wygląda na to, że jedni drugim zaczynają chyba robić konkurencję i ta cała sytuacja staje się niezdrowa...
Back to top

dag1000
Poziom 8
Poziom 8

Post#99 02 Feb 2010 23:33   

Quote:
To ja chcę coś takiego
http://www.megaled.com/Mini_DMX_LED_Driver_4ch..html

a musi być takie małe, czy może być większe? i ile chcesz na to wydać?, bo jeśli 5zł. to zapomnij :)

Quote:
Dlaczego nie jeśli będzie lepsze od chińskiego i bardziej funkcjonalne, czy bardziej uniwersalne? Moduł na bazie którego będę mógł zrobić kilka urządzeń do wyboru

Moduł, na którym można zrobić kilka urządzeń do wyboru zazwyczaj wychodzi drożej i/lub jest większy od np. 3 pojedyńczych urządzeń specjalizowanych w jednym celu.
Chyba, że ktoś chce przez chwilę się pobawić jednym urządzeniem, następnie je rozebrać i zrobić nowe inne, itd. Czy o to wam chodzi?

Ja nie pytam złośliwie, tylko chcę zebrać jak najwięcej informacji :)
aby wiedzieć co najlepiej zaoferować ze swojej strony.

Czy lepiej zrobić układ, który zawiera kilka wyjść 0-10V i kilka PWM i ... coś jeszcze - w jednym, czy może zrobić 3 osobne moduły, np.
- tylko 4 wyjścia PWM 16b
- tylko 6 lub 8, lub 12 wyjść 0-10V
- tylko 29 wyjść PWM 8b
Jeśli miałbyś do wyboru zakup modułu uniwersalnego za 50zł. lub zakup 1 z 3 modułów pojedyńczych za 40zł. to który byś wybrał?
Dla zabawy pewnie ten uniwersalny, ale do stałego zastosowania chyba pojedyńczy, bo tańszy.

Quote:
Nie sztuka raz na pól roku zrobić trochę grosza, a później lipa

Sztuka cały czas zarabiać dobrze :)

Quote:
Przepraszam bardzo, czy ja złożyłem jakieś konkretne zamówienie na konkretny moduł?

Źle zrozumiałeś moje pytanie, ale może powiem inaczej:
jeśli kolega Dar.El lub kto inny zaproponuje i zrobi coś co będzie droższe niż chińczyk, i przez to nikt tego nie będzie chciał kupić, to wykona swoją pracę na darmo. Czy tak chcecie potraktować dobrego konstruktora i programistę?
Rób, zrób, a potem eee chińczyki są tańsze i też dobre mają parametry :)

Quote:
Czy zrobi to dla mnie, czy nie i tak to zrobi i w cenie za jaką zechce.

No, każdy kto umie zrobi w cenie jaką zechce, ale - patrz wyżej i tu powtórzę - wykona pracę na darmo, jeśli nie znajdzie klientów. Chyba, że wykona ją tylko dla własnej satysfakcji i społecznie, ale tu chyba nikt się jeszcze na to nie zdecydował.
Choć się nad tym zastanawiam, czy nie upublicznić kilku wsadów do procka realizujących podstawowe funkcje, które potrzebujecie: DMX --> PWM 16b, 8b, 0-10V ...
Czy takim ruchem zrobię sobie większa konkurencję, czy raczej sporo jej wyeliminuję :)

Quote:
jedni drugim zaczynają chyba robić konkurencję

Przecież wg Ciebie to jest OK - chińczycy mają najtaniej, są bezkonkurencyjni :)
A to Polacy nie mogą konkurować między sobą?
Tak, to ostatnie było troszkę złośliwe, sorry :)
Back to top

adversus
Poziom 12
Poziom 12

Post#100 03 Feb 2010 00:03   

Panowie,

to jeszcze ja dorzuce swoje 5 groszy...
sprawa jest prosta, trzeba wypracowac kompromis i nie ma co sie klocic jesli komus nie odpowiada projekt czy cena nie kupi i tyle... ja ze swojej strony przedstawilem wymagania 3 kanaly rgb lub ich wielokrotnosc, uzywam na razie takich ktorych zdjecia wczesniej wstawilem, jesli ktos jest zainteresowany - cena detaliczna wiadomo dla pojedynczych sztuk, hurt inaczej bedzie liczony, a co do matrycy 10x10 paneli RGB to nie jest to telebim tylko sufit z kasetonow z mlecznej plexy kazdy modul bedzie podswietlony diodami rgm, cos jak podloga swiecaca w stylu lat 70, stad mam 10x10 =100 kasetonow x 3 kanaly rgb = 300 kanalow, robie wiele realizacji oswietlenia i wiem czego dokladnie szukam aby prosto ale profesjonalnie wykonac zlecenie...

zwracam honor co do sterownika na usb do ktorego link podalem, ale na jednym ze zdjec byly 2 gniazda out, co mie zmylilo, ale jesli chodzi o konwerter to jest zrobiony zawodowo na konwerterze z usb na rownolegly, a procek zajmuje sie buforowaniem in/out oraz timingiem sygnalow

kolega wspomnial o tym ze potrzebuje kilka sztuk, to moze zrobmy jeszcze oprocz wymagan co ma umiec mdul, liste spoleczna kto ile jakich modulow potrzebuje...

poki co w necie znalazlem rozwiazania zwiazane z DMX do wszystkich moich potrzeb, dimery, ledy czy matryce, ale jesli moge na czyms zarobic i dac komus przy okazji zarobic to czemu nie...

ps. a gdzie to mozna dostac para36 rgb za 70 pln, i na jakiej ilosci ledow i ilo kanalowe jest jego sterowanie?
Back to top

dag1000
Poziom 8
Poziom 8

Post#101 03 Feb 2010 01:50   

adversus
czyli Ty potrzebujesz tylko moduł z 3 x n PWM, a nie jakiś uniwersalny z PWM i dodatkowymi 0-10V ?

Quote:
3 kanaly rgb lub ich wielokrotnosc

tzn. potrzebujesz 100szt. modułów z 3 PWM każdy lub np. 25szt. modułów z 12 PWM każdy, czy dobrze rozumiem?

Wersję z 3 kanałami można zrobić z 16-bit PWM, czyli masz ładną liniową regulację jasności.

Wersję z kilkunastoma (do ponad 20 max na 1 uC) kanałami da się łatwo zrobić z 8-bit PWM i liniową charakterystyką, czyli nie będzie to płynna regulacja jasności, ale dużo więcej wyjść w jednym module.

Która wersja bardziej Ci odpowiada, jeśli ceny obu modułów będą podobne?
Wolisz kupić 100szt. modułów z płynną liniową regulacją, czy 25szt. modułów z regulacją nie płynną?

I jeszcze parametry elektryczne wyjść OC - jakie prądy muszą wytrzymać?

Odpowiedz, a przygotuję Ci ofertę.
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#102 Post from the author of the topic 03 Feb 2010 11:30   

Pisząc moduł uniwersalny mam na myśli to co DarEL Jedna płytka pod kilka urządzeń, zależnie od wersji różniąca się softem i peryferiami.

Zamawiam np 10 płytek z czego 4 to przetworniki DMX/0-10V a 6 przetworniki DMX/PWM

Quote:
Rób, zrób, a potem eee chińczyki są tańsze i też dobre mają parametry

Po to właśnie założyłem ten temat, da się taniej albo lepiej, to robimy, nieda się to nie.

ok 70zł netto kosztuje PAR36 LED RGB 5 kanałowy, nie ważne ile diod, nawet nie wiem, chodzi tylko o płytkę sterującą.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 Feb 2010 11:30   

Back to top

dag1000
Poziom 8
Poziom 8

Post#103 03 Feb 2010 11:45   

Quote:
latwo z tego zrobic 0-10V przez prosty filtr

no nie wiem, bo jeśli będzie dużo wyjść PWM w 1 module, to ich częstotliwość nie będzie za duża i to może nie być zadowalająca jakość tych 0-10V zrobionych z np. 200Hz. Czy to Ci wystarczy? tzn. te 200Hz na każdym PWM? Migania LEDów przy tej częstotliwości nie widać, ale 0-10V nie próbowałem nawet z niej robić, więc w sumie nie wiem jak wyjdzie, pewnie jakieś małe oscylacje będą o F 200Hz, ale z drugiej strony odbiornik tego napięcia 0-10V może sobie je uśredniać i wszystko będzie OK.

Quote:
jesli cos sie zepsuje to nie swieci 1 panel a nie np 4

to jest argument, ale prawdopodobieństwo awarii jest raczej małe przy tak prostych układach. Jednak zawsze może coś nieprzewidzianego wyskoczyć, więc może jeden moduł na góra 2-4 panele, albo rzeczywiście porządnie 1 na 1 i full wypas jakość PWMów RGB. Ale ta cena :) byłoby min 30-40zł. za moduł.

30zł. netto za 3 kanały PWM lub 50zł. netto za 8 kanałów PWM, to wychodzi min 6zł. netto z groszami za 1 kanał PWM. To już bardzo mało :) ale można to jeszcze zmniejszyć, jednak tylko stosując moduły z wieloma kanałami PWM o F max ok. 200Hz.
Pisałeś wcześniej coś o module z 25 kanałami PWM jeśłi dobrze pamiętam?
Czy taki moduł w cenie max 100zł. by Ci odpowiadał? Może być nawet 27 kanałów, co będzie wielokrotnością 3. Było by taniej niż 4zł. za kanał PWM. Ilość potrzebnych modułów ok. 10szt. to by mi się opłacało zrobić w tej cenie. A więcej modułów, to oczywiście taniej.
Ktoś pisał o nie kupowaniu kota w worku - otóż mogę wykonać najpierw 1szt. modułu na szybko, na płytce uniwersalnej i podesłać do przetestowania, w cenie elementów + symboliczne koszty typu koszt przesyłki...
Jeśli będzie działać dobrze, to dopiero przechodzimy do większego zamówienia.

Quote:
Jedna płytka pod kilka urządzeń, zależnie od wersji różniąca się softem i peryferiami.

czyli tak na prawdę dwie różne płytki, bo chyba tylko procek mógłby być ten sam, ale i to nie jest pewne :)
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#104 03 Feb 2010 14:23   

Można zrobić 16 kanałów PWM o rozdzielczości 12b i częstotliwości prawie 4kHz. Praktycznie ilość kanałów nie ma wpływu na częstotliwość, tylko ich rozdzielczość, ale myślę że 16b to lekka przesada. Stosując XMegę można uzyskać niesamowite parametry i ilość kanałów a cena jej w detalu za 1 sztukę to tylko 24zł.
Mając DIP-SW 12b można uzyskać niesamowitą ilość kombinacji przełączeń, będzie potrzebna książka. aby wybrać tryb pracy. Smutna wiadomość to że nie zdążę zrobić tego w miesiąc.
Back to top

adversus
Poziom 12
Poziom 12

Post#105 03 Feb 2010 14:55   

policzmy:

100 modulow po 30 pln = 3000, a 38 modulow po 8 kanalow 50 pln = to juz tylko 1900,
no i jeszcze wersja 27 lub 24 kanaly przymijmy 24 kanaly to 13 modulow po 100 daje 1300 i to juz jest rewelacja, boje sie troszke serwisu bo jednak to juz 8 paneli z modulu... wiadomo ze jest cos takiego jak choroba wieku dzieciecego :) musze miec to dopracowane na maxa, czas realizacji projektu to lipiec sierpien... ale mam kilka innych gdzie moge to wykorzystac, i uniwersalnosc to podstawa... pozatym zalezy mi na pewnosci dostepu, bo w razie niemca to bede musial kombinowac z czymkolwiek by to naprawic

cena para36, te 70 pln, to prawdopodobnie jakis noname, za tanio a mam hurt w zakupie u chinczyka wiec musi to byc jakas lipa, w sensie jakosci

no widze ze powoli uscilslamy zalozenia
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2010 14:55   

Back to top

Jarkon2
Poziom 17
Poziom 17

Post#106 03 Feb 2010 16:22   

Dar.El - PWM 12b, czyli 4096 różnych wypełnień i 4000Hz ? Czysto programowo i dla F kwarca procka 16MHz? To fizycznie niemożliwe. Chyba, że jakiś wypasiony procek znalazłeś z tyloma sprzętowymi PWM.
Back to top

dag1000
Poziom 8
Poziom 8

Post#107 03 Feb 2010 21:21   

Zdobyłem i testowałem dzisiaj lampę PAR36 taką za 100zł z allegro.
Zatem:
- charakterystyka regulacji jasności LED typowo liniowa
- częstotliwość PWM zaledwie 60Hz, a my się zastanawiamy, czy 200Hz wystarczy :)
- fatalnie moim zdaniem oprogramowana obsługa odbioru sygnału DMX - owszem działa poprawnie przy dobrym połączeniu sygnałów DMX+ i DMX-, ale po podłączeniu odwrotnie lampa też reaguje i "głupio" miga, co absolutnie nie powinno wystąpić
- układ na płytce jednostronnej z uC AT89C2051, z SN75176, z SW 10-pin, z 1 x IRFR024 (tranzystor N-MOSFET 16A 55V 38W) + 2 x SS8050 (tranzystor NPN 40V 1,5A 1W), parę rezystorów, trafo i 7805.

Moderated by pol102:
Ciach! W Tym momencie kolega przelał czarę goryczy. Reklamie pod postacią pomocy mówimy stop! Nagradzam kolegę rangą użytkownika obserwowanego oraz jednym, jedynym ostrzeżeniem. Następna przemycona reklama = ban.

Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#108 03 Feb 2010 21:52   

:arrow: Jarkon2
Na zwykłym AVR np. na ATMEGA16 lub podobnym, który ma choć jeden timer 16b. Będę musiał trochę oryginalnego kodu wymyślić, ale myślę że jest to możliwe i jak będę pisał program DMX, to spróbuję.
Back to top

sou
Poziom 5
Poziom 5

Post#109 03 Feb 2010 23:00   

Post pojawił mi się już po napisaniu mojego...
Diody te mają soczewkę 120° więc świecą równomiernie.
Instalacja ma być w miarę możliwości przenośna, dlatego kombinuję z mniejszą ilością źródeł światła (za to bardzo mocnych). Ponadto po zastosowaniu soczewek/kolimatorów można uzyskać całkiem niezłe skupienie wiązki światła, dzięki czemu będzie to bardziej wszechstronne.
Jednak cena samej diody i sterowania jest dość duża i nie wiem czy po prostu nie skończy się na jakichś Pracowitych Rączkach Chińskich...
Wolałbym jednak nie...
Na pewno zrobię kilka sztuk - choćby i dla własnej dzikiej satysfakcji (mam już jedną lampkę PAR-20 z trzema takimi diodami, drivery wiadomej konstrukcji, sterowanie z Arduino)
A może faktycznie taśmy LED...
Muszę to intensywnie przemyśleć :)
Back to top

pol102
Poziom 21
Poziom 21

Post#110 04 Feb 2010 12:34   

W wszystkich piszących w temacie, każda kolejna forma reklamy własnej firmy pod postacią pomocy będzie nagradzana dożywotnim banem. Szczytem bezczelności jest nie pomagać tylko pisać, że moja firma może zrobić to tak i tak, za tyle i tyle. Wróćmy teraz do konwertera.
Back to top

tek-no-logical
Poziom 13
Poziom 13

Post#111 04 Feb 2010 16:00   

Mała uwaga odnośnie znajdowanie charakterystyki dopasowanej do ludzkiego oka:

Należy użyć funkcji x^k dla x w przedziale (0,1) i zmieniać k od zera w stronę coraz większych wielkości, dla kolejnych wartości k sprawdzając czy wizualnie jest ok.
Swego czasu robiłem takie coś na MSP430F2001 z wyliczaniem na bieżąco.
Wartości można też zapisać w tablicy - 512 batów ( 256 wartości 16-bitowych)
Dobranie charakterystyki to kwestia góra kilkudziesięciu minut o ile napisze się sensowny program do testów.
Sama charakterystyka nie musi być idealna - poszczególne osoby trochę inaczej odbierają, jest to subiektywna sprawa.

Samo sterowanie dobrze jest robić na np:
http://download.maritex.com.pl/pdfs/sc/MBI5030.pdf

Możliwości tego drivera ( 16 kanałów po 16 bitów pwm aktualizacja 100 Hz )

Link

A tu użyte tylko 15 kanałów ( 3 x RGB)

Link

Back to top

dag1000
Poziom 8
Poziom 8

Post#112 04 Feb 2010 20:55   

pol102 - reklamowałem swoją firmę? To jak brzmi jej nazwa?
Szkoda, że nie dostrzegasz edukacyjnych stron postów moich i adversusa.
Dostałem maile, z których wynika, że było zainteresowanie tym tematem. Szkoda.
"Nagradzam kolegę rangą użytkownika obserwowanego"
Dziękuję :) (co ot jest ban?)

Mimo wszystko przedstawiam swoją propozycję na oprogramowanie tego, o co pytał założyciel tematu w pierwszym jego poście.

DIM R - regulacja jasności kanału R
DIM G - regulacja jasności kanału G
DIM B - regulacja jasności kanału B
DIM RGB - regulacja jasności kanałów RGB
STROBO FREQ R - częstotliwość migania kanału R
STROBO FREQ G - częstotliwość migania kanału G
STROBO FREQ B - częstotliwość migania kanału B
STROBO TIME ON R - czas załączenia w 1 okresie migania kanału R
STROBO TIME ON G - czas załączenia w 1 okresie migania kanału G
STROBO TIME ON B - czas załączenia w 1 okresie migania kanału B

W sumie 10 funkcji zajmujących 10 adresów DMX, ale biorąc pod uwagę możliwość przypisania dowolnego adresu DMX do każdej funkcji można przypisać taki sam adres DMX 3 funkcjom FREQ oraz inny adres 3 funkcjom TIME ON.
Można ustawić wartość 0 jako adres DMX dla danej funkcji, aby ją wyłączyć, np. wyłączamy funkcje TIME ON R, G, B a wartości tych czasów wpisujemy w procka cyfrowo.

Można jeszcze więcej, ale możliwości już są na tyle duże, że chyba zadowolą każdego.

Żeby to zrealizować potrzebne jest urządzenie z wyświetlaczem i przyciskami - pisałem już o tym - wychodzi tak samo cenowo jak DIP SW, a możliwości duuużo większe.
Back to top

sou
Poziom 5
Poziom 5

Post#113 05 Feb 2010 02:56   

To może jeszcze wartość HUE (czyli przejście od fioletowego po czerwony na jednym suwaku)? Przydatne to czasem, a kod niezbyt skomplikowany, skoro mi udało się to zrobić (chyba, że Arduino się nie liczy ;)
Back to top

adversus
Poziom 12
Poziom 12

Post#114 05 Feb 2010 10:31   

nie bardzo rozumiem dzialan moderatora, czy moze on sie jakos ustosunkowac ??? bo tez nie bardzo rozumiem, czy ktos tu reklamowal swoja firme, wiadomo ze prywatne sprawy zalatwiamy wiadomosciami na PRIV'a...
ale jak jest w regulaminie co sprawdzilem to nie musza sie oni tlumaczyc ze swojego postepowania

ale do rzeczy:
chyba nie potrzeba regulacji czestotliwosci i czasu strobo osobno na kazdy kanal rgb, raczej przydatna by byla funkcja makro na kolejnym kanale, moja sugestia to:
1-R
2-G
3-B
4- dimer od pierwszych 3 kanalow, wartosc 0 dimer wylaczony, tzn dziala regulacja z danego kanalu rgb
5-strobo, 0-wylaczone, kolejne wartosci proporcjonalnie do szybkosci strobo
6-czas migniecia w strobo
7- makro(kilka gotowych sekwencji, np powolna zmiana calej palety, skokowe zmiany po podstawowych kolorach lub cala paleta od R do B przez G i inne kolory)

co do kanalu 5 i 6 wydaje mi sie ze lepiej tez to zorganizowac na na jednym i miec kilka kolejnych sekwencji strobo z roznymi czasami wygaszania/swiecenia:
0-wyl funkcji
10-50 strobo z wypelnianiem malym
60-100 strobo z wypelnianiem srednim
110-150 strobo z wypelnianiem duzym
160 -255 rozne wariacje funkcji strobo, np zapalenie w czasie = 0 , a wygaszenie stopniowe i na odwrot
Back to top

dag1000
Poziom 8
Poziom 8

Post#115 05 Feb 2010 11:09   

Quote:
co do kanalu 5 i 6 wydaje mi sie ze lepiej tez to zorganizowac na na jednym i miec kilka kolejnych sekwencji strobo z roznymi czasami wygaszania/swiecenia
_
chyba nie potrzeba regulacji czestotliwosci i czasu strobo osobno na kazdy kanal rgb

jak ktoś ma automatyczny sterownik DMX, to zrozumiałe :)
ale jak jest zabawa suwakami, to wygodniej chyba mieć taką możliwość, choć poczekam na kolejne sugestie;
poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby ustawić ten sam adres DMX tym 3 funkcjom i już mamy tylko 1 kanał.
Trzeba wykorzystać możliwości procka, jeśli one są.

Quote:
4- dimer od pierwszych 3 kanalow, wartosc 0 dimer wylaczony, tzn dziala regulacja z danego kanalu rgb

a dla 4-dimer <> 0 też działają poszczególne regulacje z kanałów 1, 2, 3 ?

Quote:
To może jeszcze wartość HUE (czyli przejście od fioletowego po czerwony na jednym suwaku

A dokładniej? Jak to ma działać?
Back to top

sou
Poziom 5
Poziom 5

Post#116 05 Feb 2010 13:07   

Oprócz wartości RGB, kolor można przedstawić w innych systemach. Na przykład HSB czyli Hue - odcień, Saturation - nasycenie, Brightness - jasność. W ten sposób ustawia się kolor w programach graficznych (np. paint) i myślę, że było by to przydatne do szybkiej zmiany koloru (przy ustalonej wartości S i wartości B zależnej od kanału DIMMER - wystarczy zmiana jednego 'hebla')
formuła zmiany wartości HSB na RGB wygląda tak:
Code:

if ( S == 0 )                       //HSV from 0 to 1
{
   R = V * 255
   G = V * 255
   B = V * 255
}
else
{
   var_h = H * 6
   if ( var_h == 6 ) var_h = 0      //H must be < 1
   var_i = int( var_h )             //Or ... var_i = floor( var_h )
   var_1 = V * ( 1 - S )
   var_2 = V * ( 1 - S * ( var_h - var_i ) )
   var_3 = V * ( 1 - S * ( 1 - ( var_h - var_i ) ) )

if      ( var_i == 0 ) { var_r = V     ; var_g = var_3 ; var_b = var_1 }
   else if ( var_i == 1 ) { var_r = var_2 ; var_g = V     ; var_b = var_1 }
   else if ( var_i == 2 ) { var_r = var_1 ; var_g = V     ; var_b = var_3 }
   else if ( var_i == 3 ) { var_r = var_1 ; var_g = var_2 ; var_b = V     }
   else if ( var_i == 4 ) { var_r = var_3 ; var_g = var_1 ; var_b = V     }
   else                   { var_r = V     ; var_g = var_1 ; var_b = var_2 }

R = var_r * 255                  //RGB results from 0 to 255
   G = var_g * 255
   B = var_b * 255
}

Back to top

adversus
Poziom 12
Poziom 12

Post#117 05 Feb 2010 17:00   

dag1000:

dimer dla rgb
przy wartosci 0 czyli kanal nie wysterowany maxymalne otwarcie dla rgb
dla 255 dimer zamyka rgb, taka odwrotna funkcja, zawsze na sterowniku, nawet tym najprostrzym mozna zrobic inwersje kanalu, w przeciwnym razie zawsze musisz miec otwarty kanal dimerowy na 255 aby miec mozliwosc sterowania rgb, jesli nie korzystasz z dimera ogolnego to wystarczy operowac tylko wlasnie kanalami rgb i ewentualnie strobo, to tak w skrocie wyglada wg mnie aby bylo praktyczne
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Feb 2010 17:00   

Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#118 05 Feb 2010 18:58   

Witam
Właśnie udało mi się kupić ATMega162 w DIP40, już niedługo zmontuję prototyp i biorę się za programowanie. W pierwszej kolejności sprawdzę czy da się zrobić 16 kanałów z rozdzielczością 12b i co najmniej 2kHz.
Back to top

djmario
Poziom 7
Poziom 7

Post#119 20 Feb 2010 17:12   

Witam.
Zapewne wielu z Was mnie wyklnie, że to źle nieładnie itp itd ale zapytam->
Czy da radę skopiować wsad z gotowego bar a czy par a ?
Pozdrawiam fanatyków sprzętu estradowego:)
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#120 20 Feb 2010 22:07   

Czytałem że się da, ale koszty tej operacji przeważnie są dużo wyższe od zlecenia napisania programu.
Prace na razie wstrzymane, chwilowo muszę robić co innego.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Optoelectronics Visual Effects -> Konwerter DMX -> PWM LED RGB
Page 4 of 5 Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Similar topics
AVT512 konwerter do laptopa pod dmx (5)
Konwerter DMX na MPX. Szukam chematu. (4)
RGB DMX Controller PX24500 (8)
sterowanie taśmą led rgb pwm (7)
8 Lamp duzej mocy LED RGB - jak sterowac bezprzewodowo DMX (1)
Eurolite 192 + LED PAR56R RGB DMX 512 XLR (4)
Przetwornik sygnału DMX-512 na sterowanie diodami LED RGB (1)
PAR 36 LED RGB DMX - praca bez DMX (1)
Sprzedam konwerter dmx usb z separacją galwaniczną. (2)
Diody RGB, PWM, Atmega 8 i Bascom (3)

Page generation time: 0.149 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed