FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Konwerter DMX -> PWM LED RGB

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Optoelectronics Visual Effects -> Konwerter DMX -> PWM LED RGB
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 26 Jan 2010 16:38   

Witam.

Natknąłem się na prosty sterownik DMX -> PWM w cenie 139zł
Dokładnie taki:

Czy jest w stanie ktoś z Was wykonać takie urządzenie, ale 4 kanałowe (1-Red, 2-Green, 3-Blue, 4-dimmer/strobo) ??
Nie musi posiadać stopni mocy i obudowy, wystarczą 3 wyjścia o poziomie TTL i ustalanie adresu początkowego za pomocą DIP switch'a.
Oczywiście im taniej tym więcej sztuk by mnie interesowało ;)
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 26 Jan 2010 18:05helpful post - solution   

Re: Konwerter DMX -> PWM LED RGB

Witam
Właśnie coś takiego myślę zrobić, ale dodatkowo ze źródłami prądowymi dla LED. Nie chcę sterować PWM, tylko prądem. Jest tyle możliwości że nie wiem od czego zacząć.
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 Post from the author of the topic 26 Jan 2010 20:08   

Widzisz gdyby człowiek potrafił programować uC nie było by problemu.
Ja potrzebuję PWM z tego względu, że jest to dużo bardziej elastyczne.
Można wysterować nawet żarówki halogenowe.
W każdym razie bez stopni mocy i obudowy na pewno taki moduł będzie dużo tańszy jak w sklepie, a dla kogoś kto zna się na uC to na pewno nie problem.

Tutaj jest link do podobnego tematu i jest tam podany nawet program,

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1418154-0.html

Potrzebuję kogoś kto to wykona, no i gdyby dało się dorobić ten 4 kanał DMX odpowiedzialny za MASTER DIMMER i STROBO to będzie już super :)
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 26 Jan 2010 21:14helpful post - solution   

Bez stopnia mocy i bez obudowy, ale i bez zasilacza co najwyżej stabilizator zmniejszający napięcie do 5V. Jaka częstotliwość PWM?, co ma robić MASTER DIMMER?, jak ma działać STROBO?
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 Post from the author of the topic 26 Jan 2010 21:33   

Kanały 1, 2, 3 - standardowo RGB.
1 - regulacja koloru czerwonego 0-255 DMX - 0-100% RED
2 - regulacja koloru zielonego 0-255 DMX - 0-100% GREEN
3 - regulacja koloru niebieskiego 0-255 DMX - 0-100% BLUE

Master, to jakby główny regulator jasności, niezależny od wartości kanałów RGB, tak jakby główny ściemniacz i powiedzmy niech działa od 0-127 DMX jako master, a dalej, powiedzmy od 135-255 DMX niech włącza efekt stroboskopowy i reguluje ilość błysków na sekundę od 135 DMX - 1Hz do 255 DMX - (np) 15Hz

Równie dobrze (jeśli to nie problem), to Strobo może być na 4 kanale DMX, a MASTER na osobnym 5 kanale.
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#6 26 Jan 2010 21:47helpful post - solution   

Nie bardzo rozumiem rolę MASTER DIMMER, przecież regulację jasności może zrobić główny sterownik, np. PC. Stroboskop to nie tylko Hz, jak kilka stroboskopów ma działać w kilku punktach?, wszystko się rozjedzie.
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 Post from the author of the topic 26 Jan 2010 22:16   

Wyobraź sobie pracę kilku (kilkunastu) takich urządzeń podłączonych do jednego sterownika, gdzie chcemy ściemnić całkowicie np co drugie z nich.
Suwakiem master na sterowniku ściemnimy wszystko co jest aktualnie podłączone do sterownika i świeci.
Oczywiście można to wykonać programowo ze sterownika, ale jest to nie wygodne, bo musimy "ściągać" 3 heble (R,G i B) i nie sposób ustawić ich później na identyczne pozycje na których były, a tak ściągamy tylko jeden MASTER i mam pewność, że po podciągnięciu go z powrotem na 100% ustawienia koloru będą identyczne jak przedtem.

Co do strobo, jeśli kilka urządzeń jest taktowanych takim samym zegarem (np 12MHz) i ma tak samo napisany program, to przy takiej samej wartości DMX będą chodzić identycznie.

Wszystko co tu piszę nie jest jakimś wymysłem, ale jest sprawdzone w praktyce i stosowane w rozwiązaniach fabrycznych urządzeń przez wielu producentów.
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#8 27 Jan 2010 10:56helpful post - solution   

Czyli MASTER to sprawa tylko programu, nie ma problemu. Ze STROBO jest, musi inaczej działać bo informacje przesyłane do odbiorników DMX są przesunięte w czasie. Myślę że aktualizacja STROBO musi być np. po sygnale BREAK lub jakimś innym, żeby dokładnie startował we wszystkich odbiornikach. STROBO powinno być jako oddzielne wyjście, bo RGB można błyskać i tak niezależnie, wystarczy wysłać 0 a potem 255 i znów 0. Aby błyski RGB zsynchronizować ze STROBO, można dodatkowo to robić za pomocą jakiegoś kodu włączającego i wyłączającego.
Nie podałeś częstotliwości PWM, można jeszcze dorobić synchronizację z siecią 230V do sterowania fazowego żarówkami.
Back to top

misiek1984
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 27 Jan 2010 11:29helpful post - solution   

Witam

LuckyDj może zainteresuje Cię coś z tej strony. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1496883.html

Podane są tam źródła do słowackiej strony gdzie jest podane co i jak wraz z programem oraz jest tam właśnie sterownik DMX RGB.

Polecam

Krzysiek

Przepraszam poprawka bo nie wkleił się link
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#10 27 Jan 2010 12:54   

ATmega48 powinien wystarczyć i 75176 do odbioru transmisji DMX. Na płytce będzie stabilizator 5V, więc zasilanie musi zmieścić się między 7V a 28V. Sygnały wyjściowe będą TTL, buforowane dla bezpieczeństwa uP. Dodam filtry, które z PWM będą robić napięcie stałe i znajdą się na osobnych wyjściach. Jak coś jest jeszcze potrzebne to lepiej abym o tym wiedział już teraz, bo może nie znaleźć się w projekcie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jan 2010 12:54   

Back to top

l3sz3k
Poziom 17
Poziom 17

Post#11 27 Jan 2010 14:49helpful post - solution   

Firma Proxima ma w swojej ofercie drivery LED.
Link:
http://www.pxm.pl/index.php?group=6
Są wykonane solidnie i proste w obsłudze.
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#12 27 Jan 2010 15:07   

Czy Ty widziałeś ceny tych urządzeń :!: . Ja mam zamiar zrobić uniwersalny sterownik LED/żarówki w cenie splittera.
Back to top

l3sz3k
Poziom 17
Poziom 17

Post#13 27 Jan 2010 17:55helpful post - solution   

Dar.El wrote:
Czy Ty widziałeś ceny tych urządzeń :!: . Ja mam zamiar zrobić uniwersalny sterownik LED/żarówki w cenie splittera.

Jasne, że widziałem 300zł - 500zł netto.

Problem polega na tym, że przy cenie uwzględniasz tylko cenę elementów.
A nie liczysz kosztów swojej pracy i czasu jaki przy tym spędzisz.
Czasu testowania, poprawiania błędów programistycznych i hardwarowych.

Ja Wam zaproponowałem gotowe rozwiązanie.
Nie musisz kupować, jak masz czas to możesz rzeźbić własny układ.
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#14 27 Jan 2010 18:42   

Mam zamiar zrobić sterownik świateł bez układu wykonawczego, ten może trochę później, w cenie przystępnej dla każdego. Co prawda bez obudowy, ale to będzie mała płytka którą trzeba będzie umieścić razem z układem wykonawczym, który będzie prosty do wykonania. Napisanie programu dla DIMMERa DMX nie powinno być trudne, więc programowanie nie będzie wliczane w koszt, ale potrzebuję informacji co powinno być w środku, bo po skończeniu projektu nie będzie zmian. Następny układ jaki będę robił to już bardziej wyspecjalizowany DIMMER ze źródłami prądowymi do oświetlenia LEDowego mieszkania.
-----------------------------------------
Przypisałem wejściom uP potrzebne sygnały, jak na razie jest wystarczająco wyprowadzeń. Dałem 4 PWM i 1 STROBO.

Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#15 Post from the author of the topic 27 Jan 2010 21:10   

Świetnie :)
W końcu konkretny człowiek z doświadczeniem.
Co do częstotliwości PWM, to wydaje mi się, że wystarczy 100Hz, można wtedy zsynchronizować przebieg z siecią, a układ będzie przez to jeszcze bardziej uniwersalny. (np sterowanie zwykłym 4 kanałowym dimmerem dla żarówek 230V)
Strobo na osobnym kanale nie stanowi (jak dla mnie) żadnego problemu.
Czyli układ będzie zajmował 5 kanałów DMX, czy dobrze myślę ?

l3sz3k - Urządzenia te są rzeczywiście bardzo drogie. Na pewno dobre jakościowo, ale szukam tańszej alternatywy. To już taniej wyszedłby sterownik opisany w 1 poście tego tematu.

misiek1984 - Widziałem, niestety programowanie uC to nie moja dziedzina. Kody, kompilacje... Nie wiem o co w tym chodzi.
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#16 27 Jan 2010 22:08   

Jest już schemat w wersji 0.1 będą jeszcze zmiany i poprawki. Płytka będzie uniwersalna i wg potrzeb będzie można zmontować DIMMER PWM lub DIMMER 0-10V/0-5V. Jest też synchronizacja z siecią dla sterowania żarówkami 230V AC. PWM będzie 100Hz lub około 6kHz, wysokie PWM będzie wykorzystywane do generowania napięcia 0-10V, ale też można sterować LEDy w celu eliminacji efektu migotania. Czwarty PWM jest do regulacji siły błysku STROBO, lub jako dodatkowy kanał a STROBO ma oddzielne cyfrowe wyjście. Wyjścia są OC a nie TTL, dzięki czemu są bardziej uniwersalne, można jeszcze dodać rezystory podciągające na wszelki wypadek. Prawdopodobnie będą dwa trochę różniące się programy, jeden dla PWM 100Hz z synchronizacją a drugi PWM 6kHz do sterowania LEDami lub do napięcia 0-10V. Schemat jest miejscami trochę dziwny, ponieważ muszą być jednocześnie elementy dla obu wersji.

DMX1.pdf
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  DMX1.pdf
 Contents:  
 Filesize:  20 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#17 Post from the author of the topic 27 Jan 2010 22:42   

Czy przy częstotliwości 6kHz i zastosowaniu filtrów na wyjciach układ działa jak konwerter DMX / 0-10VDC ?
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#18 27 Jan 2010 22:46   

Tak, będzie możliwa regulacja od 0 do 5V lub 10V. Do 10V będzie jak układ będzie zasilany z 12V lub więcej. Zapomniałem dodać że dałem możliwość wyboru MAB 4µs/8µs. Nie wiem czy to jest potrzebne.
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#19 Post from the author of the topic 27 Jan 2010 22:56   

Myślę, że nie ma potrzeby stosowania czasu 4us ze względu na to, że urządzenia produkowane od 1990 roku, czyli od czasu ostatecznego znormalizowania przez USITT protokołu DMX nie obsługują już 4us, tylko 8us, ale to tylko moje zdanie ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Jan 2010 22:56   

Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#20 27 Jan 2010 23:03   

Jest jeszcze sprawa adresowania. Dla 512 adresów potrzebny jest 9 przełączników a widziałem w różnych schematach tylko 8. Dziewiątki są trudno dostępne, więc może wystarczy 8, tylko jak wtedy adresować? Do 256, czy może co drugi (parzyście).
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#21 Post from the author of the topic 27 Jan 2010 23:14   

Są dostępne też 10, zawsze można wykorzystać dziesiąty do przełączenia jakiejś funkcji, choćby tego MAB jak się uprzesz, albo jakiegoś prostego DEMO.
Co do fabrycznych urządzeń posiadających 8 DIP'ów czyli do 256 kanałów, to w praktyce adresuje się takie urządzenia jako jedne z pierwszych i tyle.
Zawsze znajdzie się w całej instalacji coś, co posiada możliwość ustawienia adresu powyżej 256.

Co do adresowania (ogólnie) to myślę, że najlepiej będzie trzymać się utartych reguł i adresować standardowo w kodzie BCD 1, 2, 4, 8... 128, 256
Back to top

dag1000
Poziom 8
Poziom 8

Post#22 28 Jan 2010 00:34   

Dar.El - kilka praktycznych uwag od konstruktora profesjonalnego drivera LED RGB :)
- nie stosuj dla kanałów R G B wyjść PWM 8-bitowych, bo nie uzyskasz płynnej ani liniowej zmiany jasności świecenia diod widocznej dla ludzkiego oka;
8 bit PWM da wyraźnie widoczne skokowe zmiany jasności, szczególnie dla najmniejszych wartości PWM (wartości DMX) i szybko narastającą jasność świecenia - prawie max już dla wartości ok. 50-100 DMX, a tu nie powinno być nawet połowy :)
Jeśli zależy Ci na ładnej liniowości i płynności zmian świecenia LEDów sterowanych 255 wartościami DMX, to musisz zastosować PWMy 16-bitowe oraz programową funkcję korekcji charakterystyki - liniowej DMX 0-255 na nieliniową ludzkiego oka - 255 wybranych wartości z zakresu 0-65535 dla 16-bit PWM. Życzę miłej zabawy z doświadczalnym ustalaniem tej charakterystyki :)
Oczywiście musisz znaleźć odpowiedni procek, który ma 3 lub 4 wyjścia PWM 16-bit - wiesz jaki to AVR? :)
Z tym wiąże się zmiana kwarcu na max, czyli 16MHz i przy nim uzyskasz max 244Hz 16-bit PWM. Jest to bardzo odpowiednia czestotliwość dla PWMa sterującego LEDami, nie widać żadnego migotania. Tak mają to zrobione drivery LED PXM oraz nieco tańszy i bardziej praktyczny dla systemów automatyki:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7597844#7597844
Jak widać w obu profesjonalnych przykładach driverów LED adrsu DMX nie ustawia się przełącznikami, tylko przyciskami na 3-cyfrowym wyświetlaczu LED lub w ekonomicznej konstrukcji - 1 przyciskiem i 1 diodą sygnalizacyjną LED, choć te zielone też już są dostępne z 3-cyfrowym wyświetlaczem LED dla ustawiania adresu DMX i dodatkowych parametrów, np. balansu bieli. Adres zapamiętywany jest w EEPROM AVR.
Więcej tajemnic driverów LED Ci nie zdradzę :)
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#23 28 Jan 2010 08:45   

Witam
Dzięki za rady :D . Wiem o tym problemie regulacji jasności, sam o tym wspominałem w różnych postach na temat oświetlenia LED. Jak zastosowałbym się do Twoich rad to urządzenie kosztowałoby zbyt dużo, więc spróbuję to zrobić na 8 bitach na pradawnym sposobie ustawienia adresu. Teraz muszę zdobyć części, zmontować to na płytce uniwersalnej i brać się za programowanie.
Back to top

dag1000
Poziom 8
Poziom 8

Post#24 28 Jan 2010 10:50   

Dlaczego zbyt dużo?
Jeśli, jak napisałeś nie liczysz sobie czasu swojej pracy, tylko koszty elementów, to w Maritex:
- 1 DIP Switch typu DIPS-S12 - 1.29zł. netto
- wyświetlacz LED, czerwony, 1-cyfra, 0.28" (7.0mm), wspólna anoda LTS028R-ASBW-E2 - 0.49zł. netto x 3 = 1.47zł. netto
do tego 3 tranzystory PNP np. BC557 ok. 0.06zł. x 3, 3 + 8 rezystorów - grosze
do tego przynajmniej 2 przyciski Tact Switch np. TACTS60H43B160 - 0.13zł. netto x 2 = 0.26zł...
W sumie 3-cyfrowy wyświetlacz LED wyjdzie o niecałą złotówkę drożej, niż DIP Switch, a jakie możliwości daje do rozwoju - dodatkowe funkcje, parametry...
Trzeba tylko poświęcić czas i programować :)
(o 1 Tact Switchu i 1 LED 3mm nie wspomnę - taniej o ok. 1zł. niż DIP Switch tylko gorzej się adres ustawia z punktu widzenia użytkownika)

Procek, który wstępnie wybrałeś kosztuje ok. 4zł. netto.
Ten, który powinieneś zastosować dla 4 PWM 16-bit kosztuje ledwie 4zł. drożej (w smd) :)
Czy zatem te dodatkowe 5zł. to już jest dla Ciebie za drogo, aby mieć w pełni profesjonalny driver LED RGB? :)
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#25 28 Jan 2010 11:08   

Jeżeli interesuje Ciebie ten projekt to czemu napisałeś
Quote:
"Więcej tajemnic driverów LED Ci nie zdradzę"

Wyświetlacz pobiera prąd, więc zmianie ulega też zasilacz, do tego powiększa się płytka. Kropelka do kropelki a zbierze się tego trochę za dużo. Ale zrobię to dla Ciebie i dam uP ATMEGA162, który ma 4 PWM 16b :D . Teraz czekam na tabele, jeżeli chcecie wykorzystać te 16b. Myślę że 16b to lekka przesada, powinno starczyć 12b.

Znalazłem też coś takiego, dla nielubiących liczenia w kodzie dwójkowym idealne.
http://download.maritex.com.pl/pdfs/re/gpkbp-.pdf
Back to top

dag1000
Poziom 8
Poziom 8

Post#26 28 Jan 2010 19:14   

Quote:
Jeżeli interesuje Ciebie ten projekt...

Interesuje mnie co robi konkurencja :)
Jednak wbrew pozorom nie zamierzam Cię wprowadzać w błędy, abyś nie mógł osiągnąć dobrych rezultatów. Chętnie podpowiem co powinieneś zrobić, aby wyszło jak najlepiej, ale gotowych efektów swojej wielotygodniowej pracy nie udostępnię :)
Quote:
Ale zrobię to dla Ciebie i dam uP ATMEGA162, który ma 4 PWM 16b

Nie dla mnie, tylko dla siebie, abyś mógł się cieszyć bardzo dobrym jakościowo driverem LED :)

Te 3 wyświetlacze, które podałem zajmują ok. 2/3 powierzchnii DIP Switcha, obok dajesz 2 Tact Switche i masz prawie tyle samo miejsca :)
No, trzeba jeszcze 3 tranzystory i 11 rezystorów, ale to zaledwie 2-3cm^2.

Prąd pobierany przez cały wyświetlacz można ograniczyć rezystorami segmentowymi do 30mA i tak jest dobrze widoczny.
A skoro już o prądzie mowa, to popatrz ile prądu bierze SN75176 - potrafi 30mA łyknąć :)
Jeśli napięcie zasilania ograniczysz do 12V, to może tak zostać, tzn. dla konfiguracji 7805, SN75176, DIP Switch, AVR, pozostałe elementy - pobór prądu ok. 40mA, moc tracona na 7805 ok. 0.3W, a więc stabilizator niezbyt gorący będzie.
Jednak jeśli chcesz dać 24V na zas. to stabilizator może się zrobić zbyt gorący.
Możesz ograniczyć prąd dając odpowiednik SN75176 np. MAX485, ale on kosztuje ok. 4zł. drożej niż SN...
Dlatego ja polecam zostawić SN75176, a dać te 4zł. więcej na zasilacz impulsowy - najprostszy z możliwych o napięciu wyjściowym 5V - jakiś mały LM... albo nawet MC34063A.
I wówczas możesz dodać wyświetlacz i nic się nie będzie grzało, i pobór prądu na wejściu spadnie.
Może w przyszłości dołożysz też układy wyjść prądowych do LEDów.
W miarę konstrukcji drivera przyjdą Ci do głowy różne pomysły na funkcje dodatkowe i wtedy wyświetlacz z przyciskami okaże się niezastąpiony.
Na DIP Switch możesz tylko adres ustawić.

Popatrzyłem jeszcze na Twój schemat - DIP Switch'y tak się nie łączy z AVRami. Zworki powinny łączyć piny AVR z GND i wówczas rezystory podciągające do VCC nie są potrzebne, bo można programowo załączyć te, które zawiera AVR.

Zrobisz jak zechcesz, albo łatwo i szybko, albo 10zł. drożej i dłużej (pisanie programu), ale porządnie :)

A jeszcze to:
Quote:
Myślę że 16b to lekka przesada, powinno starczyć 12b

Po pierwsze - po co ograniczać do 12 bitów, skoro procek ma możliwość 16 bitów?
Zwiększenie częstotliwości PWM powyźej 244Hz nic nie zmieni. Przy F 100Hz może jeszcze być widoczne migotanie (są tacy, którzy to widzą, "ciężko" się patrzy na światło), ale przy F rzędu 200-300Hz nie widać już żadnego migotania.

Po drugie - dosłownie dla kilku pierwszych wartości DMX (wartości jasności świecenia LED) jest potrzebna ta 16-bit rozdzielczość PWM, aby uzyskać bardzo płynną i liniową zmianę jasności.
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#27 29 Jan 2010 08:44   

Witam
Ciekawi mnie na czym polega konkurencja. Na allegro nie ma nawet kawałka tego co ja chcę robić. Wszystko jest gotowe za profesjonalną cenę. Pokaż to co robisz.
Chcę zrobić na 12b aby uzyskać lepszą odpowiedź impulsową dla wyjść analogowych 0-10V, przy 100Hz dla zwykłych żarówek może być nawet 16b. Wysoka częstotliwość PWM dla ledów, powyżej 2kHz pozwoli robić zdjęcia i filmy w tym oświetleniu.
------------------------
Zastanawiam się czemu tak bardzo zachwalasz wyświetlacze LED, czym by to się różniło od nastawników kodowych.
Zainteresowanie tym tematem jest słabe, 400 wyświetleń do tej pory i dwóch śledzących. Czy jest sens to robić? Może lepiej zająć się takimi tematami:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1530816.html
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Jan 2010 08:44   

Back to top

Abili
Poziom 15
Poziom 15

Post#28 29 Jan 2010 15:51helpful post - solution   

Witam

Najprościej zastosować ten moduł http://dab-system.com/uniwersalny_mod_dmx.html
i dorobić tylko stopień mocy.

AB
Back to top

LuckyDj
Poziom 23
Poziom 23

Post#29 Post from the author of the topic 29 Jan 2010 16:51   

Nie wiem ja duże będzie zainteresowanie gotowym modułem, ale powiem Ci, że jeśli chodzi o sterownik przedstawiony w pierwszym poście, to lepiej wyszłoby cenowo kupić np to (numer 898768890) za 93zł i wypatroszyć gotową płytkę.

Dla tego założyłem ten temat, czy da się coś takiego zrobić i ile by to kosztowało.
Back to top

Dar.El
Poziom 24
Poziom 24

Post#30 29 Jan 2010 17:08   

Witam
Na pewno mniej, ale zastanawiam się jakiej jakości musi być taki LED PAR 36 DMX RGB za 93zł :!: :?: . Aby nie podnosić ceny, zostanę przy DIP-Switch. Dodałem jeszcze 3 diody LED, do czego to jeszcze nie wiem i zostało jeszcze 8 wolnych wyprowadzeń uP, może ma ktoś jakieś pomysły. Na razie mamy 4 PWM 16b/10V, dwa wyjścia STROBO albo 2 PWM 8b/10V. Nastawnik adresu + 3 wolne przełączniki i synchronizację z siecią 230V AC. Można dodać na płytce opcjonalnie wzmacniacz sygnału, co 32 odbiornik taki by się przydał i terminator. Zastosuję MAX485 zamiast SN75176, zawsze to 30mA zaoszczędzone.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Optoelectronics Visual Effects -> Konwerter DMX -> PWM LED RGB
Page 1 of 5 Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Similar topics
PAR 36 LED RGB DMX - praca bez DMX (1)
Przetwornik sygnału DMX-512 na sterowanie diodami LED RGB (1)
8 Lamp duzej mocy LED RGB - jak sterowac bezprzewodowo DMX (1)
sterowanie taśmą led rgb pwm (7)
konwerter dmx-dab - system DMX - zakłócenia na linii (25)
Jak podłączyć sterownik USBlaster 9700 DMX i pary led 56 DMX (12)
RGB DMX Controller PX24500 (8)
Jaki wybrać konwerter USB-DMX? (43)
Konwerter DMX na MPX. Szukam chematu. (4)
AVT512 konwerter do laptopa pod dmx (5)

Page generation time: 0.097 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed