| Author |
Belialek Poziom 19

|
26 Jan 2010 20:12 Bezprzewodowa "elektroniczna lupa" |
|
|
|
Sokoli wzrok to cecha, której posiadaniem może poszczycić się niewiele osób. Nawet osoby z wspaniale rozwiniętym zmysłem wzroku męczą się czytając tekst napisany drobnym, niewyraźnym maczkiem - nie wspominając już o informacjach napisanych drobnym druczkiem na dole rożnego rodzaju umów, które podpisujemy, a takie rzeczy na pewno warto przeczytać. Dlatego Wireless Page To TV Magnifier to urządzenie, które nie tylko pomaga w codziennym życiu osobom niedowidzącym, ale może też uchronić nas przed lekkomyślną utratą domu (lub nerki :)), gdyż dzięki niemu przeczytamy każdy, nawet najmniejszy tekst ukryty w najbardziej wymyślnym miejscu przez sporządzającego umowę. Powiększalnik jest mały, poręczny i wyglądem przypomina nieco mysz komputerową. Taka "mysz" wyposażona jest w kamerkę (rozdzielczość 655x488 px), która odczytuje tekst w momencie najechania na niego - obszar jednorazowego odczytu to 5,7x3 cm. Obraz przekazywany jest w czasie rzeczywistym do urządzenia bazowego podłączonego do telewizora, które wyświetla tekst na ekranie powiększając go przy tym od 10x (przy przekątnej ekranu 14") do 25x (ekrany od 32" wzwyż). Koszt zestawu to 150 USD.
Źródło: Link
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jan 2010 20:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejlisek Poziom 21

|
26 Jan 2010 23:08 Re: Bezprzewodowa "elektroniczna lupa" |
|
|
|
150 USD za ładną obudowę i trochę wyższą rozdzielczość, która i tak jest w ramach SD.
Jakby kupić prostą kamerę CCTV (musi być taka, która pozwala ustawić ostrość na odległość kilku centymetrów), białą diodę LED i zbudować jakąś obudowę, to można otrzymać to samo taniej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jan 2010 23:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
flubber.trip Poziom 20

|
26 Jan 2010 23:59 Re: Bezprzewodowa "elektroniczna lupa" |
|
|
|
| andrzejlisek wrote: |
150 USD za ładną obudowę i trochę wyższą rozdzielczość, która i tak jest w ramach SD.
Jakby kupić prostą kamerę CCTV (musi być taka, która pozwala ustawić ostrość na odległość kilku centymetrów), białą diodę LED i zbudować jakąś obudowę, to można otrzymać to samo taniej. |
Można by taniej, ale najpierw trzeba wpaść na pomysł takiego urządzenia, a po drugie to prezentowane tutaj jest bezprzewodowe i to też trochę podwyższa koszty.
Ogółem fajne urządzenie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
bialy20 Poziom 15

|
27 Jan 2010 09:30 Re: Bezprzewodowa "elektroniczna lupa" |
|
|
|
Ja używam kamerki z mikroskopu... Fakt, że z kabelkiem, ale nie muszę wydawać 150 dolków na gadżet...
|
|
| Back to top |
|
 |
szulat Poziom 16

|
27 Jan 2010 14:32 Re: Bezprzewodowa "elektroniczna lupa" |
|
|
|
to oczywiste że wszystko da się zrobić taniej, inaczej produktu nie byłoby na rynku bo nie dałoby się na nim zarobić.
zaproponowaną dla oszczędności "prostą kamerkę CCTV" też producent robi taniej niż ty ją kupujesz :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jan 2010 14:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pandy Poziom 16

|
27 Jan 2010 15:00 Re: Bezprzewodowa "elektroniczna lupa" |
|
|
|
| flubber.trip wrote: |
| Można by taniej, ale najpierw trzeba wpaść na pomysł takiego urządzenia |
mimo ze wzrok mam dobry to jednak ostatnia moda znakowania SMD IC dobija - szare i czasem niezbyt ostre literki naciapane w kupie - uzywam aparatu cyforwego - wystarczy mi tryb makro i spokojnie odczytuje co trzeba - rozdzielczosc jakby wieksza a i tak czesto dokumentuje w ten sposob serwisowane urzadzenie (polaczenia, wtyczki, kable - odpada kombinowanie gdzie byla ta wtyczka albo ten element)
|
|
| Back to top |
|
 |