Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Procesor 2 czy 4 rdzeniowy


  Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives ->Procesor 2 czy 4 rdzeniowy Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Casio2705
Level 10
Location: Wrocław
Joined: 15 Jan 2010
Posts: 46
Casio2705
Level 10
Post#1 26 Jan 2010 22:20  Topic author   

Procesor 2 czy 4 rdzeniowy


Witam. Jak w temacie. Jaki obecnie jest lepiej wziąć procesor? I jaką firmę bardziej polecacie AMD czy INTEL?
Dzięki za pomoc:)

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
ikarus78
Level 18
Location: Wrocław/Warszawa
Joined: 05 Jan 2010
Posts: 349
Helped: 27
ikarus78
Level 18
Post#2 26 Jan 2010 22:22    

Re: Procesor 2 czy 4 rdzeniowy


Szczerze zastanowiłbym sie czy nie kupić 3-rdzeniowego AMD i spróbował odblokować 4 rdzeń ;-) W ostateczności 2 rdzenie od AMD BLACK EDITION.

Helpful post? + 0
Back to top
GoLLaB
Level 12
Location: Działoszyn
Joined: 01 May 2005
Posts: 89
Post rating: 1
GoLLaB
Level 12
Post#3 27 Jan 2010 00:05    

Re: Procesor 2 czy 4 rdzeniowy


Moim zdaniem lepiej 4 rdzeniowy - pod warunkiem, że reszta parametrów też jest dobra, bo czasem 2 rdzenie przy np. lepszym catchu czy sumie innych parametrów mogą się spisywać lepiej niż 4 rdzenie w innym.

Natomiast pytanie czy lepszy AMD czy INTEL to ciężko powiedzieć, trzeba by rozpatrywać konkretne modele by móc powiedzieć coś więcej. Procesor procesorowi nierówny, o czym świadczy nawet duża różnica cen.

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
km4
Level 17
Location: Wołomin
Joined: 15 Jun 2008
Posts: 295
Helped: 15
km4
Level 17
Post#4 27 Jan 2010 03:49    

Re: Procesor 2 czy 4 rdzeniowy


Zależy ile chcesz przeznaczyć na procka.
ofc AMD`ki są tańsze a dorównują niektórym Intelkom.

Im szybszy procesor, tym krócej będą trwały obciążające obliczeniowo operacje. Jednak podczas zwykłej biurowej pracy nie wykorzystamy mocy droższych układów. Zastanów się.

zapraszam do lektury: To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful post? + 0
Back to top
Adzi31
Level 22
Location: Radomyśl k. Siedlec
Joined: 02 Feb 2007
Posts: 359
Helped: 67
Post rating: 3
Adzi31
Level 22
Post#5 27 Jan 2010 11:36    

Re: Procesor 2 czy 4 rdzeniowy


Zalezy ile chcesz pieniędzy przeznaczyć na komputer. Jeżeli zamierzasz przeznaczyć około 650zł na procesor, to polecam procesory intela poczynając od i5. Natomiast jezeli masz niższy budżet to AMD. Ciężko jest doradzić konkretny procesor nieznając twoich priorytetów dotyczących pracy na komputerze. Wg mnie nalepszy stosunek jakość/cena utrzymuje procesor AMD Athlon II X4 620 który można nabyc za około 350zł.

Helpful post? + 0
Back to top
Casio2705
Level 10
Location: Wrocław
Joined: 15 Jan 2010
Posts: 46
Casio2705
Level 10
Post#6 27 Jan 2010 15:51  Topic author   

Re: Procesor 2 czy 4 rdzeniowy


Chce kupić PC taki, żeby na nim chodziło ogólnie wszystko (komputer dla nastolatka, gry etc.) Komp do 2tyś. Patrzyłem na allegro i dużo tego jest. Dlatego nie wiem co brać. Na rynku jest bardzo duża oferta. Nie chce też przepłacać pieniędzy, skoro i tak nie zużyje parametrów:) ale i tak na obecną technikę bo bym nie wybrał to i tak będzie dla mnie raczej w sam raz:) no ale zawsze lepiej się zapytać:) jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to niech poda:)

Helpful post? + 0
Back to top
Adzi31
Level 22
Location: Radomyśl k. Siedlec
Joined: 02 Feb 2007
Posts: 359
Helped: 67
Post rating: 3
Adzi31
Level 22
Post#7 27 Jan 2010 16:10    

Re: Procesor 2 czy 4 rdzeniowy


Procesor : AMD Athlon II X4 620 - 349 zł
Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 290 zł
RAM : GoodRam 2GB 1600MHZ - 175 zł
Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD5770 1GB - 569 zł
Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W -265
HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 185 zł
Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł
Obudowa: cooler master elite 140zł
-razem około 2100

Unikaj kupowania sprzętu na allegro. Jest tam dużo części no-name. Polecam zamówić na np. esc.pl , lub ram.net.pl . W najbliższym czasie dołóż drugą kość ram. Zestaw da radę sobie ze wszystkimi nowymi tytułami.

EDIT: zmieniłem [Fortron FSP500-60GHN - 215 zł] na [OCZ ModXStream Pro 500W -265] zgodnie z radami poniżej. Cena wzrośnie o 50zł, więc chyba jeszcze do zakceptowania.

Helpful post? + 0
Back to top
mrsebolo
Level 25
Location: Poznań
Joined: 26 Sep 2009
Posts: 642
Helped: 61
Post rating: 2
mrsebolo
Level 25
Post#8 27 Jan 2010 16:38    

Re: Procesor 2 czy 4 rdzeniowy


Casio2705 wrote:
Patrzyłem na allegro i dużo tego jest.


Na allegro warto kupować tylko notebooki pod warunkiem ze cena jest atrakcyjna. Cały pozostały sprzęt zwykle wypchany jest syfem którego nikt nie chce kupić i opatrzony napisem PROMOCJA lub WYPRZEDAŻ. Na allegro nie kupuje się "skladaków"... można na tym nieciekawie wyjść jeśli się na tym nie zna.

Analogicznie jest to tak jak byś chciał kupić dobry rower i kupował go w markecie... Daleko nie zajedziesz ;)

Konfiguracja którą przedstawił przedmówca jest dość ciekawa tylko nie wiem czy nie wymagała by nieco mocniejszego zasilacza.

Helpful post? + 0
Back to top
IzzyMan!
Red. Komputery FAQ
Location: WLKP
Joined: 08 Nov 2008
Posts: 1048
Helped: 31
Post rating: 4
IzzyMan!
Red. Komputery FAQ
Post#9 27 Jan 2010 16:45    

Re: Procesor 2 czy 4 rdzeniowy


Może nie mocniejszego, ale lepszej firmy. Nie żeby fortron był noname ale najlepszych lotów też nie jest. W to miejsce dałbym Be quite

Helpful post? + 0
Back to top
Casio2705
Level 10
Location: Wrocław
Joined: 15 Jan 2010
Posts: 46
Casio2705
Level 10
Post#10 27 Jan 2010 18:45  Topic author   

Re: Procesor 2 czy 4 rdzeniowy


Dobra, dzięki za uświadomienie:D
A może jakaś konfiguracja z prockiem Intela?
Na co patrzeć przy kupnie płyty głównej?

Helpful post? + 0
Back to top
IzzyMan!
Red. Komputery FAQ
Location: WLKP
Joined: 08 Nov 2008
Posts: 1048
Helped: 31
Post rating: 4
IzzyMan!
Red. Komputery FAQ
Post#11 27 Jan 2010 19:10    

Re: Procesor 2 czy 4 rdzeniowy


Z intelem dałoby rade ale pchanie się w stara platformę mija sie z celem a na i5 trzeba mieć więcej funduszy. Cena/ Wydajność :)

Co do pytania na co patrzeć? - patrzeć na to co potrafi :) Pojemność pamięci maksymalna. Szyna HTT itp.

Helpful post? + 0
Back to top
Casio2705
Level 10
Location: Wrocław
Joined: 15 Jan 2010
Posts: 46
Casio2705
Level 10
Post#12 27 Jan 2010 19:31  Topic author   

Re: Procesor 2 czy 4 rdzeniowy


Czyli bardziej polecacie AMD (wydajność prawie taka sama, a różnica cenowo)
Hmmm....
A coś z tym AMD z 2 rdzeniowym? Cena do 2000zł.
PS. Do czego jest wyświetlacz LCD w obudowie?

A taki zestaw? Co sądzicie?
AMD Phenom II X2 545
Gigabyte MA785GT-UD3H
ModeCom AZA LCD
PowerColor Radeon HD4850 PCS 1024MB DDR3 /256bit/ DVI HDMI
bequiet! PurePower L7 530W
Kingston 2GB (2x1GB) 1333MHz CL9
Samsung SH-S222L LightScribe
Razem 2000tyś:D

A i potrzebny jest wentylator do obudowy(boczny)?

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Procesor 2 czy 4 rdzeniowy
Page 1 of 1



Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.104 seconds