Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Mechanika -> Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)
Autor
Wiadomość
tommi9097
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 17
Miasto: Lubin

Post#1 Post autora tematu 27 Sty 2010 02:56   

Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Witam:)
Zwracam się tutaj do wszystkich znajacych sie na rzeczy o którą zaraz spyam,a chodzi o to ze dzis dostałem nie typową prace domową w szkole od profesorka (Wyposażenia samochodowego) , chodzi dokładnie o ustawienie zapłonu w Fiacie 126p (Maluch). Na nastepnej lekcij za tydzien mam mu ustawic na silniku malucha zapłon za pomoca miernika elektrycznego ("powiedział mi tylko tyle ze jak bede ustawiał zapłon miernikiem to bedzie sie pokazywało napiecie na wyswietlaczu miernika i bedzie znikało zgodnie obrotami silnika"), bo spytałem jak to bedzie wyglodało, ale nic mi wiecej nie powiedział...nawet nie wiem jak to podłoczyc jezeli ktos wie to niech mi ktos podpowie opisze jak to mam zrobic? Czekam na pomoc.
Kiedys widziałem jak pewien pan ustawiał zapłon w maluchu na żarówke ale nie pamietam juz tego a pozatym ja mam ustawic to miernikiem...Razz
Pozdrawiam:)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sty 2010 02:56   





Powrót do góry
   
Jerzy Bartnicki
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 551
Miasto: szczecin

Post#2 27 Sty 2010 03:48   

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Witam
Radzę tobie zabrać się za naukę, bo nie ma lepszej inwestycji jak inwestowanie w siebie.
A teraz do rzeczy. Voltomierz nastawiony na pomiar napięcia stałego symbol VDC podłączasz - biegun ujemny do masy natomiast biegun dodatni do cewki zapłonowej po stronie przewodu który biegnie do przerywacza silnika, oczywiście napięcie będzie sie pojawiało gdy stacyjka będzie załączona i przerywacz będzie miał przerwę. Więc łatwo możesz ustalić punkt w którym nastąpi zapłon, będzie to w momencie gdy na woltomierzu pojawi się napięcie.
Powrót do góry
   
Emil2543
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 178
Miasto: Siedlce

Post#3 27 Sty 2010 03:57   

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Witam musisz ustawić tłok nr 1 w górnym martwym punkcie i ustawić zapłon
jakoś tak to ma być
Powrót do góry
   
Jurek007
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Paź 2002
Posty: 147
Miasto: Lubsko

Post#4 27 Sty 2010 06:09   

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Przez 20 lat zapłon ustawiałem tak:
Żaróweczkę 12v wpinałem pomiędzy zacisk na przerywaczu lub zasilanie cewki zapłonowej a masę.
Włączałem zapłon bez zapalania sinika.
Gdy żaróweczka nie świeci to oznacza że styki są zwarte.
Obracałem kołem pasowym w prawo - moment w którym zapali się oznacza punkt zapłonu - styki przerywacza rozwierają się.
Powinno to nastąpić przy pokryciu znaków na kole pasowym filtra oleju (takie małe nacięcie) a odpowiednim znakiem na obudowie sinika (pierwszym od góry - wyprzedzenie zapłonu).
Regulacji można dokonać obracając aparatem zapłonowym po uprzednim poluzowaniu śruby mocującej aparat zapłonowy. W praktyce to najpierw obracałem silnik do odpowiedniej pozycji a potem delikatnie obracałem aparatem zapłonowym.
Zamiast żaróweczki może być oczywiście miernik ( 0V styki zwarte, 12V rozwarte )
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
yaaro
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2664
Miasto: -

Post#5 27 Sty 2010 10:15   

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Metoda Jureka007 jest najlepsza. Doczego to doszło pokolenie CDI nam wyrosło :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sty 2010 10:15   





Powrót do góry
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4176
Miasto: Warszawa

Post#6 27 Sty 2010 13:03   

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Ano właśnie to pokolenie. Metoda druga może i lepsza (zależy dla kogo), ale nie na temat. Tylko skoro pytający ujawnił przerażający brak wiedzy to co można poradzić? Tak więc do informacji kolegi Bartnickiego dodam, że miernik należy ustawić na zakres ponad 15 V.
Ludzie! Człowiek otrzymał zadanie takie jakie otrzymał i z tego będzie oceniony. Po co te kometarze? To nauczyciel wybiera metody edukacji. Można by sobie wyobrazić zastosowanie diagnoskopu, Tylko jak sobie wyobrażacie osobę pytajacą w tej roli?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sty 2010 13:03   





Powrót do góry
   
Mad Max
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Lip 2004
Posty: 615

Post#7 27 Sty 2010 15:53   

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


mczapski napisał:
Ano właśnie to pokolenie. Metoda druga może i lepsza (zależy dla kogo), ale nie na temat. Tylko skoro pytający ujawnił przerażający brak wiedzy to co można poradzić? Tak więc do informacji kolegi Bartnickiego dodam, że miernik należy ustawić na zakres ponad 15 V.


Może ma miernik z funkcją sprawdzania ciągłości obwodu - wtedy i bez włączania zapłonu ustawi - dopóki przerywacz zwarty, to piszczy, otwiera się przestaje.
Powrót do góry
   
BRYS_
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 435

Post#8 28 Sty 2010 00:48   

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)
Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)
Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)
--------------------------------------------------------
tommi9097 napisał:
dzis dostałem nie typową prace domową w szkole od profesorka (Wyposażenia samochodowego) , chodzi dokładnie o ustawienie zapłonu w Fiacie 126p (Maluch). Na nastepnej lekcij za tydzien mam mu ustawic na silniku malucha zapłon za pomoca miernika elektrycznego

Odrazu spytaj profesora jak długo jeszcze bzdur będzie was uczył :D Dzisiejsze woltomierze mają tak dużą oporność wewnętrzną i są tak dokładne ,że nawet prąd płynący przez kondensator połączony równolegle ze stykami przerywacza,zawilgocenie aparatu lub utlenione styki jest nawet dla doświadczonego "ustawiacza zapłonów"niemałą zagadką.
Chcesz DOBRZE ustawić zapłon w maluchu to jedynie żarówka(najlepiej dużej mocy-21w)podłączona między plusem(cewka od strony zasilania-po zapłonie lub alternator lub regulator napięcia-napięcie bez zapłonu)a przerywaczem,przy rozłączonym kablu aparat-cewka zapłonowa.
Przy rozwartych stykach żarówka nie świeci,przy zamkniętych świeci.Iskra przeskakuje w momencie gdy śWIECąCA żARóWKA GAśNIE PRZY KRęCENIU KOłEM W PRAWO-znaki masz na fotografi.
----------------------
Jeśli musisz ustawiać miernikiem to:jeden koniec na masę,drugi na śrubę od aparatu(tą do której jest podłączona cewka i kondensator).
Styki zamknięte-napięcie na mierniku zero,styki otwarte-napięcie na mierniku bliskie 12 volt.
Iskra pojawia się gdy miernik zaczyna pokazywać 12v przy kręceniu kołem w prawo.
----------------------
Pamiętaj by przy ustawianiu zapłonu koniecznie zdjąć czapeczki ze świec,a ustawienie zapłonu,mimo że znaki będą się pokrywać może być błędne-wał trzeba przestawić o 180 stopni by obydwa zawory pierwszego tłoka były zamknięte.
----------------------
Emil2543 napisał:
Witam musisz ustawić tłok nr 1 w górnym martwym punkcie i ustawić zapłon
jakoś tak to ma być

W maluchu obydwa tłoki pracują jednocześnie więc błędem jest ustawianie zapłonu jedynie względem GMP 1-go cylindra.
-----------------------
Mad Max napisał:

Może ma miernik z funkcją sprawdzania ciągłości obwodu - wtedy i bez włączania zapłonu ustawi - dopóki przerywacz zwarty, to piszczy, otwiera się przestaje.

Tanie mierniki z funkcją"buzzer"nie mają zabezpieczenia napięciowego i przy pomiarach"+"a reszta obwodu ulegają uszkodzeniu.Oczywiście dla samego beznapięciowego pomiaru typu "styki otwarte/styki zamknięte"nadają się doskonale.
Powrót do góry
   
tommi9097
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 17
Miasto: Lubin

Post#9 Post autora tematu 28 Sty 2010 01:52   

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Dziekuje jak narazie koledzy zobaczym co to z tego wyniknie:)w poniedziałek napisze co i jak...:)
Powrót do góry
   
Jurek007
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Paź 2002
Posty: 147
Miasto: Lubsko

Post#10 31 Sty 2010 21:36   

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Żarówka jest bezkonkurencyjna - bo jest odporna na przepięcia powstające w momencie otwarcia styków przerywacza - małe żaróweczki tzw. sygnalizacyjne 1W stosowane do podświetlania wskaźniów lubią się palić - należy stosować większe min 5W.

1. Ustawiamy silnik dokładnie tak jak na 1 rysunku kolegi BRYS podpinamy żarówkę albo miernik (najlepiej analogowy - taki ze wskazówką) i kręcimy aparatem zapłonowym aż żarowka sie zapali albo miernik pokaże ok 12 V - to jest moment zapłonu
Oczywiście zapłon musi być uprzednio włączony.
W praktyce nigdy nie odłączałem świec bo zapłon i tak nie następował - ale strzeżonego pan ... strzeże :)
BTW ostatniego malucha widziałem 3 miesiące temu - więc po co was tego uczą ?
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
malanx
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 04 Lis 2009
Posty: 63
Miasto: Bielsko-Biała

Post#11 12 Sty 2011 16:29   

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


A w przypadku eleganta też się da ustawić zapłon??
Powrót do góry
   
wopor
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Sty 2008
Posty: 1955
Miasto: Bydgoszcz

Post#12 12 Sty 2011 17:21   

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Witam, nie trzeba odtańczyć taniec iskry :D.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Sty 2011 17:21   





Powrót do góry
   
malanx
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 04 Lis 2009
Posty: 63
Miasto: Bielsko-Biała

Post#13 12 Sty 2011 22:05   

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


pytam, bo chciałbym uzyskać efekt strzelania z rury wydechowej:D a do tego sportowy tłumik
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Mechanika -> Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
dziwne ustawienie zapłonu fiat 126p (16)
fiat 126p/maluch akumulator? (24)
Programator wycieraczki - Maluch (Fiat 126p) (7)
fiat 126p maluch rok 2000 (3)
Żarówki 60/55W fiat 126p maluch (3)
fiat 126p/maluch problem z odpaleniem :( (6)
jaki licznik do maluch?? fiat 126p (3)
fiat 126p maluch - skrzynia biegów (4)
Białe Tarcze Zegarów Fiat 126p (Maluch) (44)
Fiat 126p (maluch) alternator - brak ładowania (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony