Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Mechanics ->Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:) Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
tommi9097
Level 8
Location: Lubin
Joined: 27 Oct 2008
Posts: 16
Post rating: 4
tommi9097
Level 8
Post#1 27 Jan 2010 02:56  Topic author   

Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Witam:)
Zwracam się tutaj do wszystkich znajacych sie na rzeczy o którą zaraz spyam,a chodzi o to ze dzis dostałem nie typową prace domową w szkole od profesorka (Wyposażenia samochodowego) , chodzi dokładnie o ustawienie zapłonu w Fiacie 126p (Maluch). Na nastepnej lekcij za tydzien mam mu ustawic na silniku malucha zapłon za pomoca miernika elektrycznego ("powiedział mi tylko tyle ze jak bede ustawiał zapłon miernikiem to bedzie sie pokazywało napiecie na wyswietlaczu miernika i bedzie znikało zgodnie obrotami silnika"), bo spytałem jak to bedzie wyglodało, ale nic mi wiecej nie powiedział...nawet nie wiem jak to podłoczyc jezeli ktos wie to niech mi ktos podpowie opisze jak to mam zrobic? Czekam na pomoc.
Kiedys widziałem jak pewien pan ustawiał zapłon w maluchu na żarówke ale nie pamietam juz tego a pozatym ja mam ustawic to miernikiem...Razz
Pozdrawiam:)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Jerzy Bartnicki
Level 23
Location: szczecin
Joined: 07 May 2009
Posts: 543
Helped: 51
Post rating: 2
Jerzy Bartnicki
Level 23
Post#2 27 Jan 2010 03:48    

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Witam
Radzę tobie zabrać się za naukę, bo nie ma lepszej inwestycji jak inwestowanie w siebie.
A teraz do rzeczy. Voltomierz nastawiony na pomiar napięcia stałego symbol VDC podłączasz - biegun ujemny do masy natomiast biegun dodatni do cewki zapłonowej po stronie przewodu który biegnie do przerywacza silnika, oczywiście napięcie będzie sie pojawiało gdy stacyjka będzie załączona i przerywacz będzie miał przerwę. Więc łatwo możesz ustalić punkt w którym nastąpi zapłon, będzie to w momencie gdy na woltomierzu pojawi się napięcie.

Helpful post? + 0
Back to top
Emil2543
Level 15
Location: Siedlce
Joined: 06 Mar 2009
Posts: 175
Helped: 7
Post rating: 2
Emil2543
Level 15
Post#3 27 Jan 2010 03:57    

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Witam musisz ustawić tłok nr 1 w górnym martwym punkcie i ustawić zapłon
jakoś tak to ma być

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Jurek007
Level 17
Location: Lubsko
Joined: 21 Oct 2002
Posts: 147
Helped: 20
Jurek007
Level 17
Post#4 27 Jan 2010 06:09    

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Przez 20 lat zapłon ustawiałem tak:
Żaróweczkę 12v wpinałem pomiędzy zacisk na przerywaczu lub zasilanie cewki zapłonowej a masę.
Włączałem zapłon bez zapalania sinika.
Gdy żaróweczka nie świeci to oznacza że styki są zwarte.
Obracałem kołem pasowym w prawo - moment w którym zapali się oznacza punkt zapłonu - styki przerywacza rozwierają się.
Powinno to nastąpić przy pokryciu znaków na kole pasowym filtra oleju (takie małe nacięcie) a odpowiednim znakiem na obudowie sinika (pierwszym od góry - wyprzedzenie zapłonu).
Regulacji można dokonać obracając aparatem zapłonowym po uprzednim poluzowaniu śruby mocującej aparat zapłonowy. W praktyce to najpierw obracałem silnik do odpowiedniej pozycji a potem delikatnie obracałem aparatem zapłonowym.
Zamiast żaróweczki może być oczywiście miernik ( 0V styki zwarte, 12V rozwarte )
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
yaaro
Level 33
Location: -
Joined: 28 Sep 2005
Posts: 2736
Helped: 191
Post rating: 140
yaaro
Level 33
Post#5 27 Jan 2010 10:15    

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Metoda Jureka007 jest najlepsza. Doczego to doszło pokolenie CDI nam wyrosło :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mczapski
Level 38
Location: Warszawa
Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4237
Helped: 252
Post rating: 86
mczapski
Level 38
Post#6 27 Jan 2010 13:03    

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Ano właśnie to pokolenie. Metoda druga może i lepsza (zależy dla kogo), ale nie na temat. Tylko skoro pytający ujawnił przerażający brak wiedzy to co można poradzić? Tak więc do informacji kolegi Bartnickiego dodam, że miernik należy ustawić na zakres ponad 15 V.
Ludzie! Człowiek otrzymał zadanie takie jakie otrzymał i z tego będzie oceniony. Po co te kometarze? To nauczyciel wybiera metody edukacji. Można by sobie wyobrazić zastosowanie diagnoskopu, Tylko jak sobie wyobrażacie osobę pytajacą w tej roli?

Helpful post? + 0
Back to top
Mad Max
Level 22
Joined: 25 Jul 2004
Posts: 625
Helped: 36
Post rating: 10
Mad Max
Level 22
Post#7 27 Jan 2010 15:53    

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


mczapski wrote:
Ano właśnie to pokolenie. Metoda druga może i lepsza (zależy dla kogo), ale nie na temat. Tylko skoro pytający ujawnił przerażający brak wiedzy to co można poradzić? Tak więc do informacji kolegi Bartnickiego dodam, że miernik należy ustawić na zakres ponad 15 V.


Może ma miernik z funkcją sprawdzania ciągłości obwodu - wtedy i bez włączania zapłonu ustawi - dopóki przerywacz zwarty, to piszczy, otwiera się przestaje.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
BRYS_
Level 22
Joined: 25 Feb 2007
Posts: 442
Helped: 46
Post rating: 33
BRYS_
Level 22
Post#8 28 Jan 2010 00:48    

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)
Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)
Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)
--------------------------------------------------------
tommi9097 wrote:
dzis dostałem nie typową prace domową w szkole od profesorka (Wyposażenia samochodowego) , chodzi dokładnie o ustawienie zapłonu w Fiacie 126p (Maluch). Na nastepnej lekcij za tydzien mam mu ustawic na silniku malucha zapłon za pomoca miernika elektrycznego

Odrazu spytaj profesora jak długo jeszcze bzdur będzie was uczył :D Dzisiejsze woltomierze mają tak dużą oporność wewnętrzną i są tak dokładne ,że nawet prąd płynący przez kondensator połączony równolegle ze stykami przerywacza,zawilgocenie aparatu lub utlenione styki jest nawet dla doświadczonego "ustawiacza zapłonów"niemałą zagadką.
Chcesz DOBRZE ustawić zapłon w maluchu to jedynie żarówka(najlepiej dużej mocy-21w)podłączona między plusem(cewka od strony zasilania-po zapłonie lub alternator lub regulator napięcia-napięcie bez zapłonu)a przerywaczem,przy rozłączonym kablu aparat-cewka zapłonowa.
Przy rozwartych stykach żarówka nie świeci,przy zamkniętych świeci.Iskra przeskakuje w momencie gdy śWIECąCA żARóWKA GAśNIE PRZY KRęCENIU KOłEM W PRAWO-znaki masz na fotografi.
----------------------
Jeśli musisz ustawiać miernikiem to:jeden koniec na masę,drugi na śrubę od aparatu(tą do której jest podłączona cewka i kondensator).
Styki zamknięte-napięcie na mierniku zero,styki otwarte-napięcie na mierniku bliskie 12 volt.
Iskra pojawia się gdy miernik zaczyna pokazywać 12v przy kręceniu kołem w prawo.
----------------------
Pamiętaj by przy ustawianiu zapłonu koniecznie zdjąć czapeczki ze świec,a ustawienie zapłonu,mimo że znaki będą się pokrywać może być błędne-wał trzeba przestawić o 180 stopni by obydwa zawory pierwszego tłoka były zamknięte.
----------------------
Emil2543 wrote:
Witam musisz ustawić tłok nr 1 w górnym martwym punkcie i ustawić zapłon
jakoś tak to ma być

W maluchu obydwa tłoki pracują jednocześnie więc błędem jest ustawianie zapłonu jedynie względem GMP 1-go cylindra.
-----------------------
Mad Max wrote:

Może ma miernik z funkcją sprawdzania ciągłości obwodu - wtedy i bez włączania zapłonu ustawi - dopóki przerywacz zwarty, to piszczy, otwiera się przestaje.

Tanie mierniki z funkcją"buzzer"nie mają zabezpieczenia napięciowego i przy pomiarach"+"a reszta obwodu ulegają uszkodzeniu.Oczywiście dla samego beznapięciowego pomiaru typu "styki otwarte/styki zamknięte"nadają się doskonale.

Helpful post? + +3
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tommi9097
Level 8
Location: Lubin
Joined: 27 Oct 2008
Posts: 16
Post rating: 4
tommi9097
Level 8
Post#9 28 Jan 2010 01:52  Topic author   

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Dziekuje jak narazie koledzy zobaczym co to z tego wyniknie:)w poniedziałek napisze co i jak...:)

Helpful post? + 0
Back to top
Jurek007
Level 17
Location: Lubsko
Joined: 21 Oct 2002
Posts: 147
Helped: 20
Jurek007
Level 17
Post#10 31 Jan 2010 21:36    

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Żarówka jest bezkonkurencyjna - bo jest odporna na przepięcia powstające w momencie otwarcia styków przerywacza - małe żaróweczki tzw. sygnalizacyjne 1W stosowane do podświetlania wskaźniów lubią się palić - należy stosować większe min 5W.

1. Ustawiamy silnik dokładnie tak jak na 1 rysunku kolegi BRYS podpinamy żarówkę albo miernik (najlepiej analogowy - taki ze wskazówką) i kręcimy aparatem zapłonowym aż żarowka sie zapali albo miernik pokaże ok 12 V - to jest moment zapłonu
Oczywiście zapłon musi być uprzednio włączony.
W praktyce nigdy nie odłączałem świec bo zapłon i tak nie następował - ale strzeżonego pan ... strzeże :)
BTW ostatniego malucha widziałem 3 miesiące temu - więc po co was tego uczą ?
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
malanx
Level 11
Location: Bielsko-Biała
Joined: 04 Nov 2009
Posts: 69
Helped: 1
malanx
Level 11
Post#11 12 Jan 2011 16:29    

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


A w przypadku eleganta też się da ustawić zapłon??

Helpful post? + +1
Back to top
wopor
Level 32
Location: Bydgoszcz
Joined: 27 Jan 2008
Posts: 1988
Helped: 168
Post rating: 82
wopor
Level 32
Post#12 12 Jan 2011 17:21    

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


Witam, nie trzeba odtańczyć taniec iskry :D.

Helpful post? + 0
Back to top
malanx
Level 11
Location: Bielsko-Biała
Joined: 04 Nov 2009
Posts: 69
Helped: 1
malanx
Level 11
Post#13 12 Jan 2011 22:05    

Re: Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)


pytam, bo chciałbym uzyskać efekt strzelania z rury wydechowej:D a do tego sportowy tłumik

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Mechanics -> Ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)
Page 1 of 1

Similar topics to ustawienie zapłonu w Fiat 126p (Maluch)-pomocy:)

dziwne ustawienie zapłonu fiat 126p (16)
fiat 126p/maluch akumulator? (24)
Programator wycieraczki - Maluch (Fiat 126p) (7)
fiat 126p maluch rok 2000 (3)
Żarówki 60/55W fiat 126p maluch (3)
fiat 126p/maluch problem z odpaleniem :( (6)
jaki licznik do maluch?? fiat 126p (3)
fiat 126p maluch - skrzynia biegów (4)
Białe Tarcze Zegarów Fiat 126p (Maluch) (44)
Fiat 126p (maluch) alternator - brak ładowania (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.054 seconds