Pobierz stabilną i szybką Google Chrome 4.0 dla Windows
Użytkownicy systemów Windows mogą już pobrać nową, stabilną wersję szybkiej przeglądarki firmy Google, która umożliwia dostęp do galerii około 1500 rozszerzeń. W chwili obecnej użytkownicy systemów Mac i Linux mają możliwość pobrania Chrome 4.0 w wersji beta. Posiadacze Linuksa mogą również wypróbować rozszerzenia, lecz korzystający z systemu Apple muszą na nie jeszcze sporo poczekać. Google Product Manager, Ian Fette, powiedział, że rozszerzenia wykorzystują technologię "multi-process", która zapewnia brak spowolnień i krytycznych błędów w funkcjonowaniu przeglądarki.
Wyniki testów szybkości również są optymistyczne, ponieważ, zgodnie z wynikami Mozilla Dromeao DOM Core Tests, stabilna wersja Chrome 4.0 jest o 42% szybsza od wersji 3.0, a około 400% szybsza niż pierwsze wydanie. Dodatkowo nowy Chrome okazał się szybszy niż Firefox 3.6 w trzech spośród czterech wykonanych testów.
Oprócz rozszerzeń, ciekawym i innowacyjnym dodatkiem jest synchronizacja zakładek pomiędzy różnymi komputerami, na których używana będzie nowa przeglądarka.
Od siebie dodam, że od czasu, gdy wydano Chrome w wersji 3.0, tej właśnie przeglądarki używam. Głównie ze względu szybkość, stabilność i ergonomiczność. Oczywiście żadna inna przeglądarka nie zastąpi w niektórych momentach poczciwej Mozilli, która to, w niedawno wydanej wersji 3.6, działa znacznie lepiej niż w wydaniu oznaczonym 3.5. Co dziwne, Google Chrome nie zaproponował mi automatycznie aktualizacji do nowej wersji. Zachęcam po raz kolejny do wypróbowania Chrome'a.
Re: Pobierz stabilną i szybką Google Chrome 4.0 dla Windows
no nie wiem czy ta przeglądarka do końca jest taka szybka. Pobrałem właśnie wersje4.0, porównywałem kilkanaście razy otwieranie strony głównej Elektrody i firefox w wersji 3.5.7 otwiera mi znacznie szybciej tą stronę... Lecz jeśli ją tak polecasz, to potestuje ją trochę:) Pozdrawiam
Silnik renderujący to jeszcze nie cała przeglądarka. Główną zalegą (wg. Google) Chrome jest interpreter JavaScript.
Widać również gołym okiem różne metody renderowania fontów (odwieczny problem dobrego smaku vs. czytelności).
Koledzy już 4-ta wersja a dalej brak automatycznego czyszczenia historii, chodzi faktycznie szybciej - ale trochę mnie niepokoi że to Google - wszystko wie o wszystkich.
Przeglądarka sama w sobie ok, ale martwi mnie jak wyżej kolegów wszechobecność google, które za jakiś czas może przerodzić się w "corp. Umbrella" z filmu resident.
Poza tym
Quote:
Oprócz rozszerzeń, ciekawym i innowacyjnym dodatkiem jest synchronizacja zakładek pomiędzy różnymi komputerami, na których używana będzie nowa przeglądarka.
jaka to innowacyjność jak opera posiada tą funkcje od kilku wersji wstecz, o innowacyjności możemy mówić tylko w przypadku opery, żadna inna przeglądarka nie jest obecnie innowacyjna, a jedynie "zgapia" funkcje od opery która jest mniej wyreklamowana i spopularyzowana.
Firefox ok, dla ludzi którzy wiele nie wymagają, chrome tym bardziej ale wiadomo każdy użyje tej przeglądarka która mu bardziej przypasuje.
rsikon wrote:
Prawda jest taka - internet nie jest anonimowy.
Niektórzy obawiają się tego - mają coś na sumieniu?
Nie musisz mieć nic na sumieniu, ale wielu nie podoba się to że google ciągle sprawdza co robisz, co przeglądasz, jak przeglądasz, ile przeglądasz, na co zwracasz uwagę, co wpisujesz do przeglądarki, jak wpisujesz do przeglądarki, ile razy dane słowo wpisałeś, na jakich stronach wpisałeś, ile razy byłeś na konkurencyjnych przeglądarkach, co u nich szukałeś, ile szukałeś, co znalazłeś, co sprawdziłeś i setki innych. A potem to siedzi w Google, robią twój profil internauty i wiedza o tobie że rano sprawdzasz pocztę, że po południu szukasz coś w menu okolicznej knajpy, że najczęściej sprawdzasz menu pierogów, wiedzą że potem masz przerwę a wieczorem znów poczta, NK i pare fotek na Picasa. Sprawdzają twój każdy ruch.
A co do przeglądarki - ludzie się nią zachwycają jak iP. Tutaj większą rolę ma marketing.
rsikon wrote:
Prawda jest taka - internet nie jest anonimowy.
Prawda. Korzystając z dowolnej przeglądarki, zdecydowana większość spośród nas wyszukuje przez... Google.
Dodano po 18 [minuty]:
restig wrote:
jaka to innowacyjność jak opera posiada tą funkcje od kilku wersji wstecz, o innowacyjności możemy mówić tylko w przypadku opery
Innowacyjnością dla mnie jest to, że nie muszę zakładać kolejnego konta na jakimś portalu, ponieważ mam gmaila. Może słowo innowacyjność jest rzeczywiście zbyt mocne.
Quote:
]żadna inna przeglądarka nie jest obecnie innowacyjna, a jedynie "zgapia" funkcje od opery która jest mniej wyreklamowana i spopularyzowana.
A fakt, że Opera dopiero w wersji 10 prawidłowo obsługuje AJAX też świadczy o jej innowacyjności? :)
Opera kusi z uwagi na Unite. Odpalam ją tylko wtedy, gdy ktoś chce mi coś sporego wysłać. Świetna rzecz.
Podsumowując. Dotychczas w Chrome brakowało mi płynnego przewijania, które w tej chwili można doinstalować przez dodatki (Opera zmiata tutaj konkurencję, przewijanie jest perfekcyjne) oraz blokowania reklam (w tej chwili jest dostępny dodatek do Chrome'a - AdBlock+).
Chrome najszybciej się uruchamia, najszybciej czyta strony ze sporą zawartością typu Facebook chociażby, ma jako jedyna w pełni zintegrowany pasek adresu z paskiem wyszukiwania.
Quote:
ma jako jedyna w pełni zintegrowany pasek adresu z paskiem wyszukiwania
Opera też posiada tą funkcje ;) ponadto do chrome, ie, firefoxa trzeba wszystko do instalować, adblocka czy co kolwiek innego opera to wszystko posiada w standardzie i używając wszystkich "bajerów" działa równie szybko co goły np firefox,
Chrome na pewno zasługuje na + za minimalizm, nie ma nic zbędnego prosto czysto i przejrzyście.
ps opera w wersji 10.5 jest równie prosta w wyglądzie :) niestety na razie to alpha, ,mimo tego jest dość stabilna (średnio 1 błąd na dzień)
restig wrote:
Quote:
ma jako jedyna w pełni zintegrowany pasek adresu z paskiem wyszukiwania
Opera też posiada tą funkcje ;)
Celowo użyłem słowa w pełni. Żadna inna nie ma pełnej integracji. Trzeba mieć dodatkowe okienko wyszukiwarki.
Przykład pierwszy, lepszy: fraza "beatport" Opera wczytuje beatport.pl, a nie wyszukuje w google.
Jeszcze jedno. Tylko Chrome i Safari dopełniają adres podczas wpisywania. Wystarczy tylko zatwierdzić eneterem, bez dodatkowego "strzałka w dół". Może to szczegół, lecz mnie właśnie takie szczegóły przyciągają.
Trochę zbaczamy z tematu..
Opera fakt dodaje sufiksy aczkolwiek można to wyłączyć i wtedy wyszukuje w domyślnej szukajce czyli google, a co do uzupełniania adresu opera 10.5 ma ta funkcje.