| Author |
kosa05410 Poziom 6

|
28 Jan 2010 21:39 Webcam przy użyciu rejestratora AVC ?! |
|
|
|
Witam!
Jako ze mam zalozony monitoring, chcialem widok jednej z kamer wykorzytac jako webcam. Najchetniej w formie snapshotu odswiezanego co pare minut, a jesli nie to zwyklego streamu. Robil ktos z was takie cuda? Jesli tak, poprosilbym o wskazówki.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jan 2010 21:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
maciek-info Poziom 11

|
12 Mar 2010 20:51 Re: Webcam przy użyciu rejestratora AVC ?! |
|
|
|
Mam pytanie zbliżone do przedmówcy, dlatego nie będę otwierał nowego tematu. Jak skonfigurować router WRT54GC i AVC, tak żeby można było na rejestrator logować się z oddalonych komputerów. Zaznaczam że IP dla routera jest stałe i zewnętrzne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek_Gd Poziom 14

Joined: 30 Nov 2008 Posts: 157 Location: Gdańsk, Oslo, Kaszëbë
|
13 Mar 2010 06:53 Re: Webcam przy użyciu rejestratora AVC ?! |
|
|
|
| maciek-info wrote: |
| Mam pytanie zbliżone do przedmówcy, dlatego nie będę otwierał nowego tematu. Jak skonfigurować router WRT54GC i AVC, tak żeby można było na rejestrator logować się z oddalonych komputerów. Zaznaczam że IP dla routera jest stałe i zewnętrzne. |
Więc pozostaje ustalić w ustawieniach avc adres ip i następnie w zakładce a&g przekierować to ip na jakiś wolny port zewnętrznego ip. Proponuje przeszukać to forum gdyż temat wałkowany jest dość regularnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Mar 2010 06:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Olexy71 Poziom 16

|
13 Mar 2010 07:41 Re: Webcam przy użyciu rejestratora AVC ?! |
|
|
|
prawda, prawda. Jednak miło by było zobaczyć tu jakiś skrypcik, który umożliwi wrzucenie danego kanału z danego rejestratora na stronkę. Nawet jakiś szkielecik dla 'nie do końca informatyków' do przeróbki :-)
Na pewno jakiś utalentowany i utytułowany spec od monitoringu robił taką usługę. Mówię właśnie do niego: podziel się :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek_Gd Poziom 14

Joined: 30 Nov 2008 Posts: 157 Location: Gdańsk, Oslo, Kaszëbë
|
13 Mar 2010 08:12 Re: Webcam przy użyciu rejestratora AVC ?! |
|
|
|
W przypadku avc jest to niemożliwe (jeżeli chodzi o dany kanał). Jest możliwość zrzucania linku do danego ekranu zapisanego na dysku avc na server FTP. I stąd dopiero można "jakimś sposobem" umieścić to na ogólnodostępnej www. wadą jest to że przy odtwarzaniu obciążony jest rejestrator który lubi się zawieszać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Mar 2010 08:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Olexy71 Poziom 16

|
13 Mar 2010 08:17 Re: Webcam przy użyciu rejestratora AVC ?! |
|
|
|
miałem na myśli też inne rejestratory. Aper ma możliwość streamingu przez www, korzysta z prot. transmisji dla IE. Prawdopodobnie da się napisać skrypt, który umożliwi wpuszczenie tego bezpośrednio na stronę.
... co do avc nie mam złudzeń.
Ciekawostka:
Robiłem ostatnio rozbudowę. Wrócił z serwisu po jesiennej burzy AVC postawiony przez poprzednika (który pewnie zbankrutował przez stawianie tych sprzętów:P) i klient zażyczył sobie dołożyć parę kamer...
1 dzień dokładam kamerki i w trakcie mojej obecności 2 dni temu odpalony AVC zaczyna wariować: włącza się, wyłącza.
Plomby na rejestratorze, faktura z serwisu na (sic!) 700 pln... (opis: spalony stopień zasilający i CH nr 5)
Myślę sobie: ładna kaszanka. Odklejam plombę, bo widzę, że coś nawywijał nasz bohater z dyskiem, i wyciągam HDD... odpalam. Działa.
W domu dysk do szorowania ...
Następnego dnia wkładam dysk do AVC, odpalam, działa...
Gdzie jest mowa o stabilności i niezawodności systemu na tym sprzęcie?
Konkluzja: podłączenie do niego na stałe sieci, pewnie zaowocowało by lekkim podskakiwaniem...
|
|
| Back to top |
|
 |