FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Agregat prądotwórczy KIPOR - opinie.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro What to buy? -> Agregat prądotwórczy KIPOR - opinie.
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 29 Jan 2010 21:43   

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem agregatu prądotwórczego KIPOR IG 2000

Dość mało jest opinii na ich temat, ale generalnie ludzie je sobie chwalą po za jednym gościem, który na wszystkich forach wypisuje negatywną opinię o jego problemach z agregatem.
Dzwoniłem do firmy TopTech (autoryzowany sklep z tymi agregatami), gdzie powiedzieli mi, że mieli jednego gościa który trzymał ten agregat całą jesień i zimę na dworze, a jak mu na wiosnę nie odpalił to miał wielkie pretensje do serwisu.

Nie wiem ile w tym prawdy i czyja wina, ale to tylko właśnie opinia tego jednego gościa w całym polskim internecie jest negatywna.

Mam więc prośbę, aby użytkownicy tych agregatów (tego modelu, oraz innych modeli KIPOR napisali jak one się sprawują po dłuższym czasie. Czy mieli jakieś przygody z serwisem i czy kupili by go jeszcze raz

Back to top

jarewa
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 29 Jan 2010 21:58   

Re: Agregat prądotwórczy KIPOR - opinie.

Mimo wszystko nie kupił bym jego bo to produkcji chińskiej. Co do sliników jestem nastawiony pozytywnie bo używam takie gdzieś indziej. Ale co do prądnic to troszkę porażka.
Back to top

Goltrix
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 Post from the author of the topic 29 Jan 2010 22:07   

A miałeś do czynienia z takim agregatem ? Skoro silniki są dobre, to może prądnica także ? Gość, który je potępia narzekał właśnie na silnik, nie na prądnice.

Teraz większość rzeczy jest chińskiej produkcji, ale tak jak i w Niemczech zdarzają się dobre produkty i totalne budżetowe buble, które robi się na ilość, nie na jakość.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Jan 2010 22:07   

Back to top

jarewa
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 29 Jan 2010 22:24   

Miałem do czynienia z innym agregatem.

Jedynie czemu są dobre to cena. Kipor można kupić już za 500zł nowy a hondy 3tyś. Mówie o modelach przy zagęszczarkach. I nie narzekamy na nie. Pierwsze popsucie i wymiana na nowy.

Co do prądnicy mam odmienne zdanie. Jeśli wykorzystasz z niej tyko 60% to może i podziała ale jeśli już więcej to czeka cie rozczarowanie.

Powiedz co tym chcesz zasilić?
Back to top

Goltrix
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 Post from the author of the topic 30 Jan 2010 00:26   

Chce go użyć jako ogólne dodatkowe zasilanie. Nie mam prądu w garażu, a zasilać będę np. wiertarkę (500 W), szlifierkę kątową (1200 W), czasem auto odkurzę (1400 W), jakieś halogeny.

Nie mam takich wymagań jak niektórzy, co w czasie awarii chcieli by zasilić cały dom takim agregatem i jeszcze wodę ugotować.

Zastanawiam się jeszcze nad zasilaniem sprzętu nagłaśniającego. Czy taki agregat się do tego sprawdzi. W przypadku wiertarki czy światła pobór mocy jest jednakowy. Z tego co się orientuje w przypadku sprzętu muzycznego pobór jest uzależniony od odtwarzanego dźwięku (gdy przychodzi uderzenie basu, pobór jest w tym momencie większy)
Jak taki agregat się zachowa i czy da sobie z tym radę ?

Sprzęt, jaki ma mój znajomy z Opola, który czasami używamy podczas imprez plenerowych to HK Audio Elias PS
Nie wiem, jaki jest pobór z sieci. Moc wszystkich wzmacniaczy to 1600 W.
Back to top

jarewa
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 30 Jan 2010 21:50   

Jak już to przy poborze 1,6kw szukaj agregatu 2,5kw a napweno da rade i długo podziała bo tych chińskich nie można przeciążać one maja to że już sama specyfikacja jest bardzo skłamana.
Back to top

andreee
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 01 Feb 2010 15:52   

ostatnio zgłębiałem trochę temat agregatów i praktycznie wszyscy których się pytałem odpowiadają jednogłośnie, że chińskie agregaty to badziewie i szkoda się z tym męczyć i lepiej zakupić używaną honde niż w takie coś się ładować. Tyle ode mnie
pozdrawiam
Back to top

mczapski
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 01 Feb 2010 16:16   

Dyskusja przypomina mi sytuację z parasolką . Otóż kupiłem na JARMARK EUROPA dwie parasolki wiadomo od kogo i jakiego pochodzenia. Mowa o takich nieco mocniejszych modelach. Zapłaciłem chyba z piętnaście PLN za obie (może więcej). Żona nie toleruje byle czego i dla siebie kupiła w jakimś lepszym sklepie parasol za bodajże 20 PLN sztuka. Kiedy zacząłem porównywać wyszło, że to ten sam parasol. Tak i tutaj wielki krzyk o niedobrej chińszczyźnie i jednoczenie powszechne otoczenie wyrobami chińskimi. Mili dyskutanci. Może po prostu należy przemyśleć zastosowanie tego sprzętu. Wiadomo, że nie będzie wiekowy, ale czy taki jest potrzebny? Zakup drogiego sprzętu jest dobry dla osób intensywnie i często używających, gdzie możliwość uszkodzenia duża. Wówczas naprawa na gwarancji też jest wyjściem, ale po gwarancji niekoniecznie. Więc skoro człowiek będzie używał ten agregat kilka godzin tygodniowo i to przy obciążeniu 50 % lub mniej to chyba nieprędko ulegnmie zużyciu.
Back to top

lukaz
Poziom 6
Poziom 6

Post#9 13 Feb 2010 23:24   

Odnośnie zasilania wymienionego sprzętu audio o mocy 1600W to bardzo dużo jak na agregat takiej mocy . Jak będzie grało to niema co liczyć na dużą dynamikę dźwięku , bas poszarpany,groźba spalenia głośników przez duże zniekształcenia wzmacniaczy przy basie z powodu przykucania napięcia -wzmacniacze łykają prąd rzędu kilkudziesięciu amper w ułamku sekundy aby doładować kondensatory . Wszystko zależy jeszcze od zasilaczy końcówek czy są na trafo czy na zasilaczu impulsowym i samych końcówek a konkretnie limiterów czy zadziałają odpowiednio podczas przesterowania.
Back to top

pporocki
Poziom 5
Poziom 5

Post#10 01 May 2010 16:30   

Cóż, trzeba stwierdzić, że jest to rasowa chińszczyzna, co rodzi wrodzoną niechęć (biednych nie stać na tanie rzeczy :) ), jednak zamiast gadać o stereotypach mogę się podzielić pewnymi doświadczeniami z życia:

1. Jeden z moich bliskich kolegów użytkuje agregat Kipora w całkowicie profesjonalnej (jak na polskie warunki) serwerowni, modelu nie podam ale jest to urządzenie o mocy około 40kVA. Działa to u niego już ponad rok. Miał awarię AVR bo nie przeczytał dokładnie instrukcji (nie wolno dopuszczać do znacznych różnic obciążenia na poszczególnych fazach). Awaria została usunięta przez serwis na jego koszt. Poza tym nie miał z agregatem *żadnych* problemu. Agregat pracuje z tablicą SZR oferowaną przez tego samego producenta. Co prawda jego Kipor pracuje w pomieszczeniu więc warunki ma lekkie i komfortowe (nie żadna hala czy wiata). Przepalany testowo raz na tydzień.

2. Rozmawiałem niegdyś z jednym z polskich producentów agregatów prądotwórczych (produkują zespoły prądotwórcze w Polsce na dobrej jakości podzespołach czołowych zagranicznych firm). Przyznał, że Kipory jak na chińszczyzne nie są wcale takie złe.

Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 May 2010 16:30   

Back to top

piterekgti
Poziom 3
Poziom 3

Post#11 21 Sep 2010 21:04   

Witam!!!
zalogowałem się na forum gdyż kilka miesięcy temu szukałem opinii na temat
agregatu KIPOR IG2600 i właściwie po przeczytaniu postów miałem mieszane uczucia, ale zaryzykowałem i to była świetna decyzja. Używam go codziennie przez ok 5-7 godzin z niewielkimi przerwami i sprzęt działa baz zarzutu, obciążam go na zmianę cpu-350watt,odkurzacz piorący-1420watt,odkurzacz-1400watt, czasami czajnik 2,1kw i raz zdarzyło mi się podłączyć 2,1kw+350w czyli praktycznie maksymalne obciążenie i co? dodał sobie obrotów i dalej ciągną 2450watt , więc opinie na temat zaniżania wartości jest bzdurą. oczywiście dotyczy to tego konkretnego modelu ig2600, ale myślę że wszystkie modele ig są dobre jakościowo.
Jest niezwykle cichy, spalanie ok 0,5l /h przy obciążeniu 50-60% co jest świetnym wynikiem, posiada elektroniczną regulację obrotów w zależności od obciązenia co wpływa na ekonomikę. trzeba tylko używać zalecanego oleju i w okresie docierania kontrolować stan (posiada czujnik zabezpieczający dla zapominalskich) w sumie dolałem ok 50ml i teraz nie zauważam żadnych ubytków cena to ok. 2600zł na allegro

Proszę poprawić pisownię postu. Szczególnie jednostek elektrycznych. [retrofood]
Back to top

Jan_Werbinski
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 25 Sep 2010 14:50   

Próbowałeś podłączyć do niego UPS?
Ile żużywa na godzinę przy minimalnym obciążeniu?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Sep 2010 14:50   

Back to top

piterekgti
Poziom 3
Poziom 3

Post#13 02 Oct 2010 10:27   

Witam!
Nie próbowałem podłączać go pod UPS-a, używam go jedynie do pracy.
Aczkolwiek myślę że nie ma większego problemu z zastosowaniem domowym, a nawet widziałem model z rozruchem elektrycznym i układem pozwalającym na
podłączenie go jako awaryjnego źródła zasilania(automatycznie), więc dla użytku
domowego kilkusekundowa przerwa w zasilaniu nie powinna być problemem, chyba że mamy jakieś serwery itp. wtedy ups niezbędny.
Hmm mam trochę czasu więc podepnę agregat pod instalację domową(oczywiście po odłączeniu sieci zasilania) i sprawdzę jak będzie się zachowywał przy dynamicznej zmianie obciążenia np.mikrofalówka w której obciążenie co chwilę się zmienia. Oczywiście podzielę się spostrzeżeniami.
Przepraszam za błędy jednostek w poprzednim poście
Back to top

Jan_Werbinski
Poziom 18
Poziom 18

Post#14 09 Oct 2010 19:25   

Przeprowadziłem pierwsze testy świeżo otrzymanego IG2600.
Miodzio po prostu. Chodzi elegancko, a z minimalnym obciążeniem zużywa bardzo mało paliwa. Na razie próbowałem podłączać czajnik 2kW lub silnik 500W. Przy okazji spróbuję UPSy i większe wiertarki.
Zdziwiłem się jedynie, jak wypadła a agregatu podczas pracy 15cm śruba. Okazało się, że rozkręciła się obudowa. :-)
A cena to 2320 z wysyłką brutto.
Warunki gwarancji zakładają samodzielną wymianę oleju A TAKŻE wymianę w autoryzowanym serwisie i tutaj widzę pewien problem oraz próbę wyciągnięcia forsy. Po co wymieniać w serwisie, jeżeli instrukcja i warunki gwarancji dopuszczają też samodzielne? Ktoś próbował wymieniać w serwisie?
Back to top

piterekgti
Poziom 3
Poziom 3

Post#15 13 Oct 2010 18:53   

Przekonasz się że to świetne urządzenie, dobrze że zainwestowałeś w model 2600 , mam go już dość dlugo i zero problemów. jeśli chodzi o olej to w moim przypadku wymiana na własną rękę. Mam nadzieję że moja opinia ci pomogła
Back to top

Jan_Werbinski
Poziom 18
Poziom 18

Post#16 17 Oct 2010 10:21   

Czy w przypadku podłączenia zbyt dużego obciążenia indukcyjnego agregat je odłączy, czy się zepsuje?
Back to top

piterekgti
Poziom 3
Poziom 3

Post#17 18 Oct 2010 14:27   

Jeśli go przeciążysz układ zabezpieczający odłączy twój odbiornik od prądnicy.
Wtedy zaświeci się czerwona dioda informująca o przeciążeniu, a agregat będzie pracował na wolnych obrotach. Czyli spokojnie nic złego się nie stanie.
Back to top

jarekk599
Poziom 11
Poziom 11

Post#18 01 Nov 2010 22:04   

Jeśli kogoś by interesowało to miałem do czynienia z agregatem kipor kde 6500t.Pracował w ruchu ciągłym zasilał mieszkanie, tv,komp, pralka, mikrofala itp.Średnia trwałość silnika ok-1500h. Reszta bez większych problemów działała.Posiada silnik na ON. Może nie związane z zapytaniem, ale sądzę ze nie będzie zły wybór.
Back to top

zenon1967
Poziom 14
Poziom 14

Post#19 01 Nov 2010 22:15   

Czyli 2 msc ciągłej pracy i co po silniku?[1500/24h]
Dobry efekt-czyli 6 agregatów kipor na 1 rok pracy.
Czy tak??
Back to top

jarekk599
Poziom 11
Poziom 11

Post#20 01 Nov 2010 22:27   

Niestety tak.Niektóre przy dobrej eksploatacji będą pracować dłużej. Lepiej wymienić niż naprawiać. Cena silnika 100 funtów.
Back to top

zenon1967
Poziom 14
Poziom 14

Post#21 01 Nov 2010 22:36   

Naprawiam te chińskie wynalazki-ale od strony elektrycznej.Mechaniki nie ruszam.
Często przy demontażu widać,, wschodnią jakość''
Po naprawie jednego elementu- nigdy nie wiadomo kiedy następny walnie.
Krótko-jaka cena -taka jakość.
Back to top

Jan_Werbinski
Poziom 18
Poziom 18

Post#22 16 Nov 2010 05:41   

Ciekawe jak Ty naprawiasz te Kipory jeśli one mają zalaną żywicą elektronikę? Chyba niewiele tam można naprawić poza wymianą modułu i przewinięciem uzwojeń?
Back to top

Gerris
Poziom 3
Poziom 3

Post#23 21 Nov 2010 15:36   

Witam. Użytkuję agregat Kipor 1300 tc (kolor czerwony)od 4 lat. Nie mam prądu na działce nad jeziorem i służy mi on ponad 2 miesiące w roku do oświetlania, zasilania tv, laptopa i ładowania akumulatora. Działa na przemian z przetwornicą. Spalanie zadziwiająco małe. 1 litr benzyny wystarcza na 3 godz pracy, a później przetwornica 300W działa jeszcze na akumulatorze ok 2 godz. Nie miałem z nim większych problemów, poza jedną awarią spowodowaną zanieczyszczonym stykiem włącznika. Sprzęt jest cichy, ekonomiczny, lekki i tani. Jeśli wystarcza 1 kW mocy, to polecam. Nie boi się przeciążeń, ma zabezpieczenia. Ale oczywiście Honda jest lepsza, bo kosztuje 3 X tyle, choć wyprodukowano ją w tym samym kraju co Kipora.
Back to top

zenon1967
Poziom 14
Poziom 14

Post#24 24 Nov 2010 22:48   

Kolego Janie.
Montuje uzwojenia w tych chińskich wynalazkach.
Dla Ciebie może kipor to mercedes-ok-mamy wolny kraj.
Dla mnie to typowy chiński wyrób-dalej bez komentarza.
Z czasem widzę że szkoda czasu by zabierać głos na tym forum.
Jak to niewiele można zrobić-mam niby rozumieć??[wrzucić do kontenera?-Fe]
Back to top

Gerris
Poziom 3
Poziom 3

Post#25 13 Dec 2010 11:42   

Kipor nie jest szczytem doskonałości, ale jest używany w profesjonalnych maszynach budowlanych i znacznie przewyższa jakością większość produktów chińskich. Użytkuję również służbową Hondę i ma znacznie gorszy system zabezpieczeń przed przeciążeniem niż Kipor. Przy użytkowaniu agregatu istotną częścią kosztów jest ekonomiczność sprzętu. Powyżej była dyskusja o trwałości diesla Kipor i krytyka, że żywotność wystarczy na 2 miesiące przcy ciągłej!! A ja pytam, czy ma to istotne znaczenie, jeśli przez ten czas "przepali" on 2-krotność swojej ceny. W dzisiejszych czasach jest wiele sposobów magazynowania i uzyskiwania energii bez konieczności pracy ciągłej agregatu.
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych opiniami UŻYTKOWNIKA.
Back to top

gadem
Poziom 12
Poziom 12

Post#26 10 Feb 2011 22:34   

Witajcie
Co do marki Kipor (Pezal , Kama) to oczywista oczywistość , że to chińskie wyroby. I się zapytowywuję Was - i co z tego ?
Nie chcę tu wytaczać jakiś statystyk ale prawie wszystko jest tam robione !
Począwszy od kondonów po tankowce włącznie. I co wszystko to badziewie ? No głupi jestem bo sam sobie odpowiem !
No nie !
Chińskie badziewie jest uwzględniane na etapie zamówienia i projektu , bo o to chodzi - jak ktoś nie łapie głównego wątku to podpowiem chodzi o cenę.
Kipor to chinina z poziomu europejskiej potrzeby cenowej czyli jest po prostu dobry a opinie , że wolę używaną Hondę niż nowego Kipora wygłaszają prości ludzie nie mający coś co się nazywa zdrowy rozsądek. Nie patrzcie na Chiny , patrzcie na konkretny produkt albo płaćcie tyle aby robić wszystko w np. Polsce.
Back to top

190_Wojciech
Poziom 16
Poziom 16

Post#27 11 Mar 2011 14:11   

Gadem jedyną zaletą Kipora jest jego cena.
Co nie jest już takie oczywiste jeśli będziemy rozmawiać o Kiporach dużej mocy, bo tam cena drastycznie nie odbiega od cen innych producentów.
Dlatego ktoś kto użytkuje Kipora np 40 kVA jako zabezpieczenie serwerowni w trybie pracy awaryjnej będzie zadowolony. Natomiast jeśli ktoś zgłosi się do nas po agregat do pracy ciągłej stajemy na uszach żeby klient nie wybrał Kipora.
Reasumując można powiedzieć że wszystko jest produkowane w chinach ale w tych samych chinach kupisz Kipora za parę euro lub AGREGAT za kilkaset euro.
Kipor jest z chin kosztuje relatywnie mało i tyle samo dostaniesz te pieniądze.

@Gerris jesteś pewny że ta służbowa to jest Honda ??
Back to top

Gerris
Poziom 3
Poziom 3

Post#28 16 Mar 2011 11:51   

Witam
Mój służbowy agregat ma napis Honda GC 135 4,0hp na silniku, a na prądnicy napis Lifter. Zakupiony w 2001 roku, przebieg ok 30 godzin. Musiałem w nim wymieniać kondensator, który spuchł. Efekt - brak napięcia!! Gdyby było zabezpieczenie pewnie awarii by nie było.W Kipor (1 kVA)przebieg ok 300-400 godzin i jak dotąd czyszczenie włącznika. Też nie chciał odpalić po tym jak go zanieczyszczono trocinami. Pewnie to kwestia szczęścia, ale mój Kipor działa i mam nadzieję, że jeszcze rok wytrzyma, bo dopiero za rok będę miał prąd na działce!! I jeszcze jeden drobiazg. Kipor pali połowę tego co Honda, a przy podanym przebiegu ma to duże znaczenie. Pewnie dlatego, że (Kipor) jest mniejszej mocy, a może dlatego, że ma ekonomizer, a Honda nie!?
Z pewnością serwisanci mają większe doświadczenie w awariach, ale chyba rzadziej używają tych sprzętów na codzień. Ja osobiście chętnie zamieniłbym kipora się na podobną wyciszoną Hondę, ale za dopłatą z mojej strony w granicach 30 %, a nie 300%!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Mar 2011 11:51   

Back to top

jarewa
Poziom 22
Poziom 22

Post#29 16 Mar 2011 21:20   

Gerris wrote:
Witam
Mój służbowy agregat ma napis Honda GC 135 4,0hp na silniku

Czy jesteś pewny że to honda? Numer i napis niczego nie znaczą, hondy są bardzo podrabiane. 100% wyglądem to samo. Ale jednak znajdzie się pare różnic.
Back to top

Gerris
Poziom 3
Poziom 3

Post#30 17 Mar 2011 12:57   

Pewności czy to oryginał nie mam, ale 10 lat temu podróbek było niewiele, a poza tym kupiony u dealera Hondy, a gwarancja deklarowała, że to Honda. I żeby była jasność: ja nie twierdzę, że Honda jest gorsza od Kipora. Tylko opisywany przypadek dowodzi, że stwierdzenia kategoryczne są ryzykowne. Honda używana 3 godz rocznie (przez 10 lat) okazała się bardziej awaryjna od "badziewnego" Kipora używanego 100 godzin rocznie (przez 4 lata).
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro What to buy? -> Agregat prądotwórczy KIPOR - opinie.
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Mini agregat prądotwórczy. (5)
agregat prądotwórczy (2)
Agregat do 3000 . Kipor KGE2600ti czy Fogo FH2001R z AVR? (3)
Agregat Kipor KGE6500x3 400V czy warto kupić? (20)
Agregat kipor 6700ta nie odpala- błąd nr P001 (2)
Agregat prądotwórczy Kipor IG6000 - opinie użytkowników (3)
niesprawny agregat prądotwórczy (4)
Agregat prądotwórczy - (problem) (4)
Agregat prądotwórczy /dokumentacja/ (5)
Agregat prądotwórczy AB-1/220 (2)

Page generation time: 0.096 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed