| Author |
czarny666xl Poziom 2

|
29 Jan 2010 22:46 Podłączenie wentylatora łazienkowego |
|
|
|
Witam.
Chce podłączyć wentylator Dospel polo 4 ażwch ale mam poprowadzone tylko napięcie i masę nie mam kabla z włącznika, czy można podłączyć go tylko na tych przewodach w wejścia L i N bez T?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jan 2010 22:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
obituary77 Poziom 11

|
29 Jan 2010 23:00 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
Ja mam wersję WCH i podłączoną tylko fazę L i uziemienie N. Załącza się sam jak zostanie przekroczona ustawiona wilgotność.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ricardo290366 Poziom 14

|
29 Jan 2010 23:07 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
Wentylatory Dospel produkowane są w wielu wersjach , moc , Φ obudowy , itd.
dostępne są :z automatycznym włącznikiem , włącznikiem z łańcuszkiem , bez wyłącznika .Jeśli nie masz wyłącznika zastosuj wersje z automatem lub wyłącznikiem wewnętrznym .
|
|
| Back to top |
|
 |
czarny666xl Poziom 2

|
30 Jan 2010 15:31 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
witam
jeszcze jedno pytanko podłączyłem go tylko faza i uziemienie i caly czas pracuje nawet gdy jest wilgotnosc ustawiona na max , jak podlączę napięcie to się wlącza i koniec praca ciągła a wilgotność w pomieszczeniu jest około 60 sprawdzone wilgotnościomieżem. Jest to nowy wentylator .
|
|
| Back to top |
|
 |
zenek123 Poziom 17

|
31 Jan 2010 20:04 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
Kolego wrzuc schemat bedzie lawiej pogadac.
Generalnie na slepo zle masz podlaczone. Masz wersje z wilgotnoscia to pewnie masz dwa wejscia L i jedno N.
Jedno dajesz ze swiatla (wtedy wlacza ci sie wentylator jak zapalisz swiatlo), a druga faze dajesz stala sprzed wlacznika w ktorej caly czas jest napiecie. Jak wylaczysz swiatlo wentylator wylaczy sie, a jezeli wilgotnosc przekroczy zadana wtedy wentylator sie wlaczy. Jezeli nie chcesz zalaczac ze swiatlem o podlacz tylko jedna faze. Ty prawdopodobnie podlaczyles stala faze zamiast na wilgotnosc to na druga faze i stad zalaczanie sie na stale.
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
czarny666xl Poziom 2

|
31 Jan 2010 23:18 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
witam
jeszcze raz ja wentylator ma 3 wejścia oznaczone następująco od lewej T,N,L
jak podłącze napięcie stałe w L i masę w N to działa cały czas a jak podłącze napięcie w T i masa N to wtedy nie działa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotr Pajkert Poziom 21

|
31 Jan 2010 23:32 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
Witam!
Chuchnij na czujnik wilgoci, to zacznie działać.
Cześć!
|
|
| Back to top |
|
 |
gabin Poziom 10

|
15 Mar 2010 14:24 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
Ja mam wentylator Dospel Styl WCH.
Czyli z tym wilgotnosciowym.
Jak prawidłowo go podłączyć ?
faza stała L zero N a T ?
T to faza przez włącznik ?
|
|
| Back to top |
|
 |
zenek123 Poziom 17

|
15 Mar 2010 16:26 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
Dostales instrukcje instalacji w kartoniku z wentylatorem?
Na chlopski rozum to ciezko powiedziec, ale mysle ze N to zero :P. L to faza zalanczana ze swiatlem, a T to stała faza sprzed wlacznika.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Mar 2010 16:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wysio Poziom 11

|
15 Apr 2010 15:16 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
Witam. Posiadam takowy wentylator w wersji WCH ( z czujnikiem wilgotności ) i mam wyprowadzone do niego dwa przewody bezpośrednio z gniazdka bez włącznika - bo skoro jest na czujnik, to powinien się włączać, gdy przekroczona jest odpowiednia wilgotność. Tyle że wentylator albo cały czas pracuje, albo w ogóle nie reaguje. Podłączyłem fazę pod L i T a drugi przewód pod N. Nie mogę z tym dojść, żeby działało poprawnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
wogotto Poziom 12

|
|
| Back to top |
|
 |
zenek123 Poziom 17

|
31 May 2010 13:07 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
| wysio wrote: |
| Witam. Posiadam takowy wentylator w wersji WCH ( z czujnikiem wilgotności ) i mam wyprowadzone do niego dwa przewody bezpośrednio z gniazdka bez włącznika - bo skoro jest na czujnik, to powinien się włączać, gdy przekroczona jest odpowiednia wilgotność. Tyle że wentylator albo cały czas pracuje, albo w ogóle nie reaguje. Podłączyłem fazę pod L i T a drugi przewód pod N. Nie mogę z tym dojść, żeby działało poprawnie. |
Kolego pisalismy juz wyzej o tym wrzucajcie na eleke schematy jakie dostaliscie od sprzedawcy. Jak podasz mu stala faze na L i stala na T to jaki sens mialby producent w dawaniu dwoch wejsc sterujacych. Jak juz pisalem to L to pewnie faza wymuszana zalaczana recznie badz tez ze swiatlem, a druga to faza stala sprzed wlacznika ktora zalacza wentylator po przekroczeniu okreslonej wilgotnosci
Pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
wysio Poziom 11

|
01 Jun 2010 11:27 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
Dokładnie jest tak, jak napisałeś. Tylko że ja nie mam wyprowadzonego przewodu ze światła i tu jest pies pogrzebany.
Podaję schemat:
[url=http://obrazki.elektroda.net/91_1275388100.jpg]
[/url]
|
|
| Back to top |
|
 |
lopp Poziom 15

|
01 Jun 2010 14:59 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
Podłącz zatem tylko L i N a wentylator powinien załączać się po przekroczeniu zadanej wilgotności. Światło to tylko dodatek. Możesz podać fazę na T przez wyłącznik dodatkowy by ręcznie wymusić pracę wentylatora. Wówczas będzie pracował przez czas zwarcia wyłącznika.
|
|
| Back to top |
|
 |
zenek123 Poziom 17

|
01 Jun 2010 17:30 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
Tak jak napisal lopp podepnij stala faze na L a N do N i bedzie chodzil tak jak ustawisz programator wilgotnosci.
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jun 2010 17:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wysio Poziom 11

|
01 Jun 2010 19:34 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
Hmm. Czyli coś mam uszkodzone, bo podłączyłem według Waszych instrukcji i jest tak, że gdy potencjometr wilgotności jest skręcony na najmniejszą czułość, to wentylator w ogóle się nie uruchamia, choć by było pełno pary w pomieszczeniu, a gdy przekręcam go na większą czułość, to przy niespełna połowie zakresu swojego działania uruchamia się wiatrak i pracuje non stop - a pomieszczenie jest dobrze wywietrzone. Dlatego nie mogłem z tym dojść. Pewnie to coś z samym czujnikiem.
Gwarancja gdzieś się zapodziała przy remoncie mieszkania, więc może podłącze po prostu jakiś przełącznik do wentylatora...
|
|
| Back to top |
|
 |
zenek123 Poziom 17

|
02 Jun 2010 10:40 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
ustaw maksymalna wilgotnosc i wtedy zobacz jak dziala.Wykapiesz sie powinnien sie zalaczyc a potem wylaczyc czasami chodzi nawet godzinke. Czasami jest tak ze L i T trzeba smostkowac zeby osiagnac to czego oczekujesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
wysio Poziom 11

|
02 Jun 2010 18:59 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
Ale o to właśnie chodzi, że jak ustawie już prawie na połowę nie mówiąc już o max, to wentylator włącza się i pracuje cały czas - mimo że w pomieszczeniu nie ma na 100% takiej wilgotności.
|
|
| Back to top |
|
 |
SELT Poziom 1

|
02 Oct 2010 13:15 Re: podłaczenie wentylatora lazienkowego |
|
|
|
Witam
Pytanie do "wysio":
Czy i jak udało Ci się rozwiązać problem z podłączeniem wentylatora ?!
Mam taki sam problem z podłączeniem mojego wentylatora DOSPEL POLO 4 ażwch (ten sam schemat podłącznia) dla WCH.
Podłączyłem tylko N i L z gniazdka łazienkowego i nie dział.
|
|
| Back to top |
|
 |