FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

HP Pavilion dv5-1060el i Vista - niedziałający tuner TV

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> HP Pavilion dv5-1060el i Vista - niedziałający tuner TV
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 30 Jan 2010 16:04   

HP Pavilion dv5-1060el i Vista - niedziałający tuner TV

Witam.
Posiadam hp-ka dv 5-1060el w którym jest wbudowany tuner telewizyjny. Problem polega na tym iż nie mogę oglądać tej telewizji. Zainstalowałem wszystkie stery do tunera jakie były na stronie hp do tego modelu laptopa i nic. W menadżerze urządzeń pod zakładką KONTROLERY DZWIĘKU, VIDEO I GIER jest taki opis HP DVB-T TV TUNER to chyba ster jest zainstalowany. Obecnie mam system operacyjny vista (64 bit). Wcześniej miałem vistę (32 bit) i słyszałem, że właśnie pod 32-ką nie będzie mi to działać i proponowali wgranie 64-i, ale jest to samo - nie śmiga. W zestawie do lapka dostałem mini antenę, ale nic nie działa. Podłączam zwykłą antenę i nic, podłączam antenę satelitarną i nic. W windows media center - quick play - próbuje szukać programów, ale pasek stanu dochodzi do 100% i nie łapie żadnego programu. Czy ktoś zna może przyczynę moich kłopotów lub potrafi takie coś skonfigurować - bo może ja czegoś nie wiem i robię coś nie tak - prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam[/b]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Jan 2010 16:04   

Back to top

Jacq88
Poziom 13
Poziom 13

Post#2 01 Feb 2010 19:41   

Re: HP Pavilion dv5-1060 - problemy z tunerem tv

Warto by było sprawdzić czy dla danego tunera nie ma jakiegoś dedykowanego oprogramowania? Zwykle takim jest dużo łatwiej coś zdziałać zamiast windowsowym...
możesz podać model tunera?
Postaram się coś poszukać.

Pozdrawiam.
Back to top

lobbo
Poziom 3
Poziom 3

Post#3 Post from the author of the topic 01 Feb 2010 20:18   

Re: HP Pavilion dv5-1060el i Vista - niedziałający tuner TV

Wiesz, nigdzie to nie pisze jaka jest nazwa tego tunera. W specyfikacji pisało tylko - tuner tv. Zobaczę jeszcze w tych papierach co dostałem jak kupiłem lapka. A znasz może jakieś oprogramowanie które działa do większości tunerów?
Back to top

Jacq88
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 01 Feb 2010 20:44helpful post - solution   

Z tego co słyszałem "Chris Tv" jest dość uniwersalny, ale polecał bym poszukać co zaleca (może nawet dołączył do zestawu HP) zawsze to oprogramowanie najbardziej wykorzystujące dany sprzęt.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Feb 2010 20:44helpful post - solution   

Back to top

Mad Max
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 02 Feb 2010 17:49helpful post - solution   

Może się nie znam...Ale DVB-T to system naziemnej telweizji cyfrowej...Ma Kolega zasięg takowej?
Back to top

lobbo
Poziom 3
Poziom 3

Post#6 Post from the author of the topic 02 Feb 2010 18:04   

W zestawie do hp-ka nie było konkretnego programu. Działam na HP quick play.
Faktycznie Mad Max najbliższy nadajnik który ma to coś włączone działa 150 km od mojego miejsca zamieszkania:(
Back to top

Qutek74
Poziom 1
Poziom 1

Post#7 08 Feb 2010 08:01   

Witam!
lobbo mam dokładniw identyczny problem napisz proszę czy znalazłeś jakies rozwiązanie dla tego problemu??? bo z dołączoną anteną raczej z racji miejsca gdzie mieszkam u mnie nie pójdzie, ale z kablem z tv kablowej to powinno a za "gwinta" nie znajdzie u mnie żadnych kanałów. Proszę pomocy!!!
Back to top

wic1
Poziom 7
Poziom 7

Post#8 09 Mar 2010 03:38   

Cześć,

Mam dokładnie tego samego lapa. No i rozgryzłem sprawę raptem 3 godziny temu.
Na elektrodzie już gdzieś był opis tylko do innego modelu.

Musisz ściągnąć ze strony HP program HP Media Smart TV (ok 50mb).
Wywalasz QuickPlay'a.

Instalujesz.
W ustawieniach ustawiasz kraj jako Norwegia. Musisz być podłączony do netu to zassie od razu kodeki. Po synchronizacji wgra Ci 7 kanałów. Jeśli będziesz w ich zasięgu to będzie odbierało. Jeśli nie to... czarne tło z podpisem 'polsat'.

Ja obecnie wynajmuję pokój w Warszawie na Ochocie (za Pl Narutowicza).
Standardowy odbiornik nawet łapie. Ciut przycina gdy np zadzwoni telefon czy pogoda gorsza. Ale idzie przetrwać :)

Co do Media Smart to poszukaj na stronach HP. Ja zwyczajnie wygooglałem go.
Masz 7 kanałów. 1,2, polsat, tvn, tvinfo, puls... i coś jeszcze.

Minmusem tego softu jest to, że guzik QuickPlay z panelu traci funkcjonalność. Acz głupie bo z pilota działa 0_o.
Inną upierdliwością jest to, że jak pogłaśniasz czy ściszasz film to panel informacyjny o stanie nagłośnienia nie pojawia się na pierwszym tle tylko minimalizuje film a, że pilot nie ma funkcji 'pełny ekran' to trzeba wstać :/ ma swoje jazdy.

Jak masz QuickPlay'a to spróbuj ustawić kraj na Norwegię, zsynchronizować i sprawdzić zczy ruszy na QP. Mi nie działało ;/

Jeśli wam ruszy na QP to by było fajnie :)

Aaa.. i jeszcze coś.
Tunery w HP a przynajmniej w większości są tylko do odbioru telewizji cyfrowej. Tak więc bodaj Warszawa, Poznań i kilka innych większych miast.
A co do samego lapa i systemu to ja przeinstalowałem Vistę 64 Business i sam dogrywałem sterowniki.
System który dostałem z lapem nie miał połowy softu i sterowników, które sam powinien umieć pobrać (a nie umiał). Przez co nie działał czytnik linii, BT czy pilot.

Pozdrawiam,

Mam nadzieję, że pomogłem.
Back to top

wic1
Poziom 7
Poziom 7

Post#9 09 Mar 2010 21:31   

A tu co napisało HP na mój opis:

"W Pana komputerze fabrycznie zainstalowanym oprogramowaniem jest program HP QuickPlay. Natomiast oprogramowanie HP MediaSmart jest oprogramowaniem równoległym do programu HP QuickPlay przez co dochodzi do konfliktów oprogramowań w tym momencie. Dlatego rozwiązanie które znalazł Pan na forum może być nie do końca odpowiednie dla Pana komputera.

Prosiłbym aby odinstalował Pan oprogramowanie HP MediaSmart z komputera. Następnie prosiłbym przeprowadzić aktualizację oprogramowania HP QuickPlay do wersji 3.7 korzystając z poniższego linku:

http://update.cyberlink.com/ftpdload/patch/BD_HD/Tov4/hp/HQP080819-01/HP-QuickPlay.exe

W celu znalezienia kanałów telewizyjnych również proszę wykonać poniższe instrukcje z wybraniem regionu"
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2010 21:31   

Back to top

wic1
Poziom 7
Poziom 7

Post#10 10 Mar 2010 23:26   

Dodatkową istotną informacją jest fakt, że nadajnik TV cyfrowej jest na pałacu kultury. Nadaje on na jakieś 40 km. To jaki i czy masz odbiór uwarunkowane jest położeniem budynku czy tym podobnych spraw.

Np jeśli mieszkasz na parterze w lesie bloków to trudno powiedzieć ile sygnału dociera :/

Ale głowa do góry.
Mam podobny problem z tym, że przy ulicy mieszkam. I jest kawałem przestrzeni no i przycina się ale nadaje.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> HP Pavilion dv5-1060el i Vista - niedziałający tuner TV
Page 1 of 1
Similar topics
[HP Pavilion Dv5] Problem z procesorem ! (4)
quickplay w hp pavilion dv5 1100ew (2)
hp pavilion dv5 1040ew sterowniki (36)
Pavilion dv5, blokada? (7)
HP Pavilion DV5-1210el - poszukuję sterowników pod Vista x64 (3)
HP Pavilion dv5-1020ew i partycja recovery Win Vista (2)
HP Pavilion dv5 - niedziałający czytnik kart (1)
Dysk w Hp Pavilion dv5-1110ew (3)
HP pavilion dv5 - skaczący obraz (5)
[kupie] płyta do hp pavilion dv5 (1)

Page generation time: 0.278 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed