| Author |
Jakub Wędrowycz Poziom 12

|
22 Jul 2004 18:15 Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Witam!
Pytam o doswiadczenia związane z takowymi rejestratorami. Słyszałem, że się zawieszają. Rejestrator czy karta do PC, co wybrać? Jakie modele polecacie?
Jaki rejestrator cyfrowy z 4 wejsciami byłby odpowiedni do rejestrowania
obrazu w trybie alarmowym. Chodzi o możliwość rejestracji tylko wtedy, gdy nastąpi jakiś ruch w pomieszczeniu. Czy do wejsc alarmowych można bez problemu podłączyć typowe czujniki jak do centralek?
No i w jaki sposób działa tryb alarmowy rejestratora?
Tzn. co się dzieje, gdy na wejściu alarmowym pojawi się stan wyzwalający
alarm. Czy wtedy rejestrator rozpoczyna nagranie przez określony czas? Czy może nagrywa tylko wtedy, gdy na wejściu jest stan wyzwalajacy alarm, a gdy go nie ma, zaraz przestaje nagrywac?
Oczywiscie, wiem ze to zależy od modelu, wiec czekam na wszelkie informacje wraz z podaniem modelu.
Pozdrawiam,
Jakub
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Jul 2004 18:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kasprzyk Poziom 23

|
23 Jul 2004 10:02 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Witaj
osobiście założyłbym, kartę do kompa - polecam:
http://www.alnet.pl/index.php?lg=pl&str=produkty
masz wiele możliwości z tym systemem, obraz może być nagrywany nonstop, podczas ruchu, czy wybrany fragment z pola widzenia kamery
poczytaj na stronie
|
|
| Back to top |
|
 |

|
23 Jul 2004 21:43 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Fajnie, ale do katry potrzebny komputer. Może nadszedł czas, żeby w prostych projektach się uwolnić od komputera. To co przeczytałem na stronie, do której odnosnik umiesciłes trochę mnie nieco rozbawiło:
| Quote: |
Oprogramowanie wraz z kartami można zainstalować samodzielnie na komputerze PC który spełnia następujące minimalne parametry:
* Procesor Intel Pentium IV 1,5 Ghz,
* 256 Mb RAM,
* Płyta główna oparta na chipset Intel*,
* Dysk HDD minimum 20 GB,
* Karta sieciowa LAN lub modem,
* System operacyjny Windows 2000/XP. |
Takie skromne wymagania :) szczególnie system (to jakies min. 450 zł). Za taki komputer z systemem mam już przyzwoity rejestrator (nawet bardzo). Patrz na www.dipol.com.pl
Czy nikt nie wykorzystuje rejestratorów?
Pozdrawiam,
Jakub
|
|
| Back to top |
|
 |
kasprzyk Poziom 23

|
23 Jul 2004 23:14 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Witam
nie napisałeś w jakiej kwocie chciałbyś się zmieścić. Do tego rejestratora ( na linku) musisz dokupic dysk twardy, żeby całośc przesłać w sieć potrzebujesz jeszcze videoserwer (oczywiście jeśli masz takie potrzeby)
do tego masz rejestracje i podgląd w podziale, później czujki od monitorowania ruchu (nie jestem pewien, ale niektóre kamery miały taką możliwość)
Robiłem już kiedyś kalkulacje i suma sumarem opłacalo się jednak komputer z kartą. Oczywiście na rynek wchodzą coraz tańsze rejestratory - ale osobiście nie patrzyłbym tylko na cenę - bo można się przejechać - tak jak z wszystkimi tanimi okazjami.
widziałem już w necie karty PC , 4 wejściowe za okolo 300zł, do tego komputer z mnmiejszymi wymaganiami - bynajmniej nie XP - ale nie potrafię powiedzieć jak to się spisuje.
poczekajmy, na opinię innych forumowiczów
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
tel12 Poziom 15

|
23 Jul 2004 23:36 Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Jestem również zainteresowany opiniami na temat rejestratorów, potrzebuję do rejestracji z jednej kamery ale w trybie 24h. Mam zamiar taki kupić choć magnetowid TIME LAPSE można już nabyć za 1400 zł ( tak zeszli z ceną).
|
|
| Back to top |
|
 |

|
24 Jul 2004 00:27 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Co do kwoty rejestratora to myślę tak 2000 max 2500. Twardziel 80 GB to ok 380 zł. Przy rejestrowaniu obrazu tylko podczas alarmu (czujka wykryje ruch) myślę, że można na tym sporo zmieścić.
Tutaj o rejestratorach AVC w PDF:
http://www.sego.com.pe/pdf/CIRCUITO%20CERRADO%20DE%20TV/
A konkretnie o AVC770:
http://www.sego.com.pe/pdf/CIRCUITO%20CERRADO%20DE%20TV/avc770.pdf
Videoserver także sprzętowy - patrz link w poprzedniej wiadomości.
Z kompem nawet jak zejdę poniżej XP :) to pozostaje problem systemu - zwykle jest to Windows - na to muszę mieć licencję. Zwykle taki komp nadaje się już tylko do monitoringu (nikt rozsądny nie będzie na nim pracował).
A może ktoś zna jakiś soft do kart na Pingwina?
Nowsze rejestratory stosują kompresję Wavelet. Czy ktoś już miał z nią do czynienia i może podzielić się doświadczeniem? Chodzi mi szczególnie o dekoder programowy na kompa. Tak żeby można było odtwarzać materiał na kompie, ew. konwertować do mpeg. Wiem, że jest dużo lepsza jeżeli chodzi o np jpeg, nie rozmazuje konturów, nie ma ziarna. Można o tym znaleźć w necie, ale zwykle dotyczy obrazów statyczych, a ja chcę coś na temat video.
Pozdrawiam,
Jakub
|
|
| Back to top |
|
 |
21072 Poziom 5

|
25 Mar 2005 11:59 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Witam.
Mam pytanko odnosnie podlaczania rejestratora AVC773W do internetu.
Ma on wbudowana karte sieciowa.
Czy da sie podlaczyc go bezposrednio (pod neostrade) czy trzeba kombinowac z jakims osprzetem.
Chodzi mi o podglad przez internet.
Dzieki i pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |

|
25 Mar 2005 14:41 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Witam!
Aby podłączyć się do neostrady potrzebny jest modem ADSL. Piszesz, że ten rejestrator ma tylko kartę sieciową, więc raczej potrzebny będzie prosty modem-ruter ADSL. Taki modem ma wejście telefoniczne do neostrady i wyjście RJ-45, do którego podłączasz kartę sieciową. Urządzenie (zwykle małe pudełeczko) konfigurujesz przez WWW za pomocą przeglądarki internetowej. Zrób wyszukiwanie na Allegro - modem ADSL. Taki prosty modem-ruter ADSL dostaniesz już za 100 zł używany, 150-200 nowy. Pozdrawiam,
-----
Jakub
|
|
| Back to top |
|
 |
wowerman Poziom 19

|
26 Mar 2005 13:36 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Witam.Chciałbym dodać słowo.Wiadomo,ze rejestratory kosztują, ale działają długo bezproblemowo. Zrobienie rejestracji na typowym komputerze nie jest najlepszym rozwiązaniem. Kazdy komputer potrafi się zawiesić, aplikacja moze wykazywac błędy i co wtedy. Mozna wstawic dobrą karte, ale czy to wtedy jest opłacalne???Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
21072 Poziom 5

|
26 Mar 2005 13:50 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Ale Neo jak wiadomo ma zmienny numer IP.
Ja chcialbym miec podglad przez internet tego co dzieje sie w firmie.
Sam modem ADSL wystarczy??
|
|
| Back to top |
|
 |
adam_mk Poziom 16

|
26 Mar 2005 21:16 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Zgadzam się z wszystkimi .... ale....
Stosowanie podglądu wideo określonych miejsc lub obszarów ma na celu "niedopuszczenie do łamania porządku prawnego" (Huligaństwo, kradzieże, rozbój itd). Jeżeli ma być skuteczne "w czasie realnym" to wymusza stworzenie stanowiska pracy dla pracownika ochrony i to specjalisty od kontroli zdalnej wspartego patrolem i środkami łączności. Inny sposób korzystania z takiego systemu to "spojrzenie wstecz" - jak to się stało (to co właśnie odkryto - braki, zniszczenia itd). Właśnie wtedy istotne jest rejestrowanie obrazu możliwie długo z najlepszą jakością jaka jest możliwa.
Kamera zastępuje pracownika ochrony postawionego w kącie i patrzącego co się dzieje. Ma aspekt prewencyjny, bo jeżeli dzieje się coś niewłaściwego, to powinna nastąpić reakcja na taki stan.
JAKIEKOLWIEK SPRAWOWANIE SKUTECZNEJ OCHRONY PRZEZ SIEĆ TO FIKCJA!!! GADGET!!!
Rejestratory np. 4 kamerowe można dostać w cenie instalatorskiej PORÓWNYWALNEJ DO TIME_LAPS (ok.1500.00zł.). Zastosowanie nadpisywania najstarszych kadrów przy dwuch dyskach 120 Gb następuje dopiero po tygodniu dla wszystkich czterech kamer. Zapisany obraz jest "prawie live". Praktycznie bez porównania z Time-Laps. Dostęp do archiwum przez sieć i kartę też jest bardzo wygodne, choć nieco podraża urządzenie. Te rejestratory, które stosowałem zachowują się poprawnie od dłuższego czasu. Polecam.
Pozdrawiam Adam M.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
28 Mar 2005 19:40 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
| 21072 wrote: |
Ale Neo jak wiadomo ma zmienny numer IP.
Ja chcialbym miec podglad przez internet tego co dzieje się w firmie.
Sam modem ADSL wystarczy?? |
Jeżeli chodzi o to to polecam modem-ruter-switch Pentagram Cerberus. W jego opcjach jest możliwy oczywiście "reconnect" po rozłączeniu urządzenia przez TPSA, ale co najważniejsze obsługuje on dynamiczny DNS. Umożliwia to dostęp do rutera, a co za tym idzie i do odpowiednio skonfigurowanych urządzeń za pomocą nazwy DNS. Pewnie są inne modemo-rutery sprzętowe oferujące obsługę dynamicznego DNS.
Jeszcze raz przypominam - jeżeli rejestrator ma być zarządzany bez żadnego dodatkowego komputera, to potrzebny jest modem-ruter, a nie sam modem.
Co do podglądu przez internet - wg mnie to nie jest wcale taki zły pomysł, wszystko kwestia przepustowości łącza.
Pozdrawiam,
Jakub
|
|
| Back to top |
|
 |
Era9999 Poziom 13

|
29 Mar 2005 11:09 Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Jesli ci interesuje sprzęt chodzący bezproblemowo a do tego tani podaję parametry mejego zestawu - Procesor (bodaj celeron) 400Mhz, ale może być słabsz poziom wykorzystania ok 5% mocy procesora + dodatkowo cały czas wykonuje rejestrację innych danych - więc powiedzmy, że 4 %. Karta obrazowa jakieś tam AGP z 32MB - to akurat ma znaczenie, S3Trio nie radzę. Pamięć systemu 64MB - ale może być 32MB chodzi bezproblemowo. Karta dźwiękowa jeśli chcesz odtwarzać nagrany dźwięk (albo puszczać sobie z kompa muzyczkę - sprawdzane - działa, użycie procesora do 10% - karta bodaj Mint - czyli No name). Wielkość dysku zależy od czasu jaki chcesz przechowywać dane więc nie podaję. System chodzi non-stop. Jeśli chcesz więcej szczegółów pisz. Jarta obrazowa w cenie 150 zł, do tego freewarowe oprogramowanie (detekcja ruchu dobrej jakości- z sektorami, powiadomienia i inne - standard). Kluczem małych wymagań sprzętowych są sterowniki i program oraz karta video, testowałem takie programy które na stałe obciążały procek 100%. Polecam systemy winxp, poprzednie wersje dużo silniej obiążają procesor.
|
|
| Back to top |
|
 |
Alpha Poziom 16

|
29 Mar 2005 16:23 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Magnetowidy Time-Laps odradzam!Cofniesz sie o krok do tyłu.
Co do zmiennego IP w neostradzie - producenci juz z tym sobie poradzili (np. Transpac VT-208 firmy Ademco-ale to akurat dosc drogi przykład).
Co do kompresji : to własnie wavelet wprowadza rozmazania krawedzi (jpeg z kolei blokowatosc), ale wavelet jest mniej pazerny na przestrzen dysku.Natomiast mpeg-2 i 4 bije powyzsze na glowe, ale takie rejestratory sa jeszcze drogie.
Robilem juz kupe testow rejestratorow roznych producentow i powiem jedno: zastosowany alg.kompresji jeszcze o niczym nie swiadczy,karty katalogowe kłamią,przetestuj (jesli to mozliwe) zanim kupisz.
Powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Mar 2005 16:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |

|
29 Mar 2005 18:53 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
| Era9999 wrote: |
| ciach... Polecam systemy winxp, poprzednie wersje dużo silniej obiążają procesor. |
A więc za system operacyjny na wejściu ok 350 zł w wersji OEM :(
A próbowałeś coś na Linux'ie?
-----
Jakub
|
|
| Back to top |
|
 |
alarmar Poziom 11

|
31 Mar 2005 21:59 Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Witam,kol.Era9999 jakiej używasz karty i na ile kamer w tym tak tanim układzie???
|
|
| Back to top |
|
 |
Era9999 Poziom 13

|
21 Apr 2005 00:42 Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
ES-104 - czyli najtańsze z tanich chińskie badziewie, kamer sztuk 4, wkrótce zmiana na 8.
Dodano po 3 [minuty]:
Przepraszam, bo nie doczytałem postu kolegi Jakuba: w najbliższym czasie zamierzam wymienić xp na linuxa. Sadzę, że do miesiąca (no to musi działać...) będę potrafił podać konkrety tzn. jakie sterowniki, jaki program i która z dystrybucji Linuxa. Dam znać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Johnma Poziom 13

|
21 Apr 2005 22:22 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Witam
Może dorzuce swoje 5 gr.Z własnych obserwacji i doświadczeń wiem,że rejestratory cyfrowe i rejestracja na kartach znajdują swoje zastosowanie w różnych sytuacjach.Niestety więkzość kart pracuje pod windowsem a wiadomo,że wiąże się to z ryzykiem zawieszenia i innych takich.Zamontowaliśmy sporo takich systemów zarówno na rejestratorach jak i kartach.Przewagą rejestratorów jest bardzo stabilna praca i brak konieczności zakupu systemu operacyjnego.Jeżeli mamy stanowisko rejestrujące bez obsługi wtedy rejestrator jrst jedynym rozsądnym wyjściem. W tej chwili rejestratory w większości posiadają układy detekcji ruchu z zaznaczaniem obszaru nagrywania i regulacją czułości. Posiadają również (choć nie wszystkie) wyjście LAN. Mogą również pracować w triplexie choć ich cenna jest porównywalna z komputerem typu P IV i kartą. Systemy oparte na kartach np ADACS mają zdecydowanie więcej możliwości,jeżeli chodzi o detekcję ruchu alarmowanie itp, ale niestety nawet przy windowsie 2000 lub xp profi niestety się zawieszają. Jeżeli system nie nadzoruje super ważnych obiektów a np. służy do kontroli sklepu lub pracowników w firmie to jest bardzo dobry.
życzę powodzenia Janek
|
|
| Back to top |
|
 |
alarmar Poziom 11

|
08 May 2005 14:38 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Witam ,kupiłem karte ES-104,sterowniki zainstalowałem bez problemu.Natomiast problem jest z programemWinFastGuardPro v.1,53.Przy uruchamianiu ok.15% wywala błąd o treści"niestety,plik Live.Exe spowodował błąd i musi być zamknięty".To samo na innym kompie,systemy XP.Proszę o pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
kzaw Poziom 20

|
08 May 2005 22:09 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
W przypadku chęci uzyskania stałego IP z neostrady polecam router z wbudowanym modemem adsl Planet 4000. Posiada on możliwość przydzielania stałego IP. Co do kart pc to montowałem już kilkanaście zestawów opartych na takowej karcie(kosztuje ona 500 zł- na 4 kamery), komputer z zegarem 650 MHz, dysk 80 GB, karta graficzna 32 mb,dodtkowo nagrywarka aby można było zgrywać w razie potrzeby nagrane pliki. Kosz komputera + monitor to 700 zł. Sprręt sprawuje się bez zarzutu. Funkcjonuje nagrywanie w trybie detekcji, istnieje możliwość ustawienia obszru detekcji, możliwość podglądu przez internet(wg mnie ,co często stosują moi klienci, bardziej przydatna do podglądu pracowników), możliwość wysyłania alertów na inny komputer w momencie wykrycia ruchu, np. w nocy.Nie trzeba stosować detektorów ruchu do kamer.Komputery działąją na systemach XP home wersja oem oraz Windows 2000 profesional.
|
|
| Back to top |
|
 |
alarmar Poziom 11

|
09 May 2005 19:13 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Jakich programów używasz do tych kart,bo jak wyżej mam problem z programem.
|
|
| Back to top |
|
 |
kzaw Poziom 20

|
09 May 2005 22:02 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
UZywam programu o nazwie DSR. Chodzi bez zarzutu.
|
|
| Back to top |
|
 |
alarmar Poziom 11

|
09 May 2005 23:05 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Czy moge prosić o link do tego programu(skąd go ściągnąć?)
|
|
| Back to top |
|
 |
kzaw Poziom 20

|
10 May 2005 21:02 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Nie wiem skąd można go ściągnąć. Ja dostaję go razem z kartami, mam jeszcze jeden inny.
|
|
| Back to top |
|
 |
alarmar Poziom 11

|
10 May 2005 22:22 Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Inny tzn.jaki,myślę że te programy to freeware.Musi być w opisie jakiś link do twórcy programów.
|
|
| Back to top |
|
 |
kzaw Poziom 20

|
11 May 2005 11:57 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Tu masz pełną nazwę , wrzuc na wyszukiwarkę i poszukaj. Nazwę tego drugiego podam ci jutro bo płytę mam u klienta i dopiero jutro u niego będę. "DSR Digital Surveillance"
|
|
| Back to top |
|
 |
alarmar Poziom 11

|
17 May 2005 18:42 Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
czy możesz podać nazwę tego drugiego programu?
|
|
| Back to top |
|
 |
ostek Poziom 7

|
18 Apr 2006 14:19 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Cześć, chciałem odświeżyć temat
Czy udało się któremuś z was uruchomić karty do rejestracji pod linuxem. Potrzebuję unowocześnić system, tyle że na 16 kamer z detekcja ruchu, B/W
i w tym 3 kolorowe. Ale nigdzie nie znalazłem dobrej opinii o zastosowaniu kart w kompie wszystkie posty kończą się bez odpowiedzi. macie jakąś dobrą radę ??
POzdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
TAS Poziom 19

|
20 May 2006 00:14 Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Jest specjalna wersja linuxa przeznaczona do systemów monitoringowych, na razie to raczej beta, Live do znalezienia na linux.softpedia.com
chyba w nazwie miała remote, poszukaj a znajdziesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 May 2006 00:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
suworow Poziom 18

|
28 Aug 2006 22:44 Re: Cyfrowe rejestratory obrazu |
|
|
|
Witam,
Też jestem zainteresowany prostym ( do celów prywatnych) rejestratorem na PC ( to ze na pc jest juz raczej przesądzone ponieważ komp już stoi i pracuje 24/h dzielać na kilka kompów neostradę)Więc skoro już chodzi to może mógłby robić coś więcej.....
Tyle że jest raczej skromny P350 i 128 ramu ( max rozbudowy do P500 i 384 ramu)
Chcę podłączyć do max 4 kamer ( nie koniecznie wszystkie na raz muszą nagrywać) Czy to może zadziałać ?.
Era9999 pisałeś o rejestracji przy podobnie lichej konfiguracji kompa, przymierzałeś się też do linuksa. Czy możesz się podzielić swoimi doswiadczeniami w tym temacie.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |