FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Listwa zasilająca

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Listwa zasilająca
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 22 Jul 2004 20:17   

Listwa zasilająca

Witam!
Mam pytanie do czego co służy: Tłumik warystorowy, tłumik przeciwzakłóceniowy LC, układ odłączania przecpięciowego. I jaką wybrać listwę zasilającą z wejściem na kabelek z karty sieciowej i wyjściem do komputera.
Pozdrawiam!
Back to top

h-doc
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 23 Jul 2004 13:35   

Listwa zasilająca

warystor - element posiadający nieliniową rezystancję w funkcji przyłożonego napięcia - stosowany powszechnie jako ochrona przeciwprzepięciowa (zwiera przepięcia)
tłumik przeciwzakłóceniowy - element (lub zestaw elementów) typu LC (cewka + kondensator), które pracują jako filtr dolnoprzepustowy. Służy do tłumienia zakłóceń sieciowych (skuteczne dla zakłóceń przemysłowych i radiowych, natomiast nie tłumi raczej harmonicznych przebiegu podstawowego).
Listwę najlepiej wybrać ze wszystkim co jest możliwe: bezpieczniki, warystor, filtr LC.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jul 2004 13:35   

Back to top

jegrus
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 02 Sep 2004 18:31   

Re: Listwa zasilająca

Witam.
Napisałeś "zwiera przepięcia" to znaczy, że warystor wpinamy równolegle z zabezbieczanym urządzeniem?
Back to top

h-doc
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 02 Sep 2004 21:01   

Listwa zasilająca

jegrus - tak jest.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Sep 2004 21:01   

Back to top

HenryK3
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 04 Sep 2004 04:18   

A jaka jest szansa samodzielnego wykonania listwy zabezpieczającej?
Na elektrodzie nic nie znalazłem, a może warto by zrobić i stosować nie tylko do komputera ale i do domowych urządzeń elektronicznych.
Back to top

h-doc
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 04 Sep 2004 10:34   

Listwa zasilająca

można, aczkolwiek listwy zasilające są stosunkowo tanie, więc ze względów finansowych samodzielna budowa jest mało opłacalna. Opłaca się natomiast montować takie filtry w samodzielnie konstruowanych urządzeniach. Przy czym ja najczęściej daję albo sam rdzeń ferrytowy na kabel zailający albo gotowy filtr LC i do tego czasem warystor.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Sep 2004 10:34   

Back to top

etedio
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 04 Sep 2004 14:10   

no przede wszystkim to taka listwa to nie żadne high-tech

są takie listwy co w ogóle mają tylko wyłącznik, neonówkę, rezystorek do neonówki i żadnego filtra :P
w takich "pełnych" jest jakiś bezpiecznik (lub 2), warystor, taki odkłócający transformatorek ferrytowy i kilka kondensatorów polipropylenowych X2 wepchniętych gdzie się tylko da

moim zdaniem listwa home-made jest opłacalna, ale przy listwie ze sklepu przynajmniej jest komu przyłożyć jak się coś zepsuje :twisted:
Back to top

HenryK3
Poziom 20
Poziom 20

Post#8 04 Sep 2004 21:53   

h-doc wrote:
można, aczkolwiek listwy zasilające są stosunkowo tanie, więc ze względów finansowych samodzielna budowa jest mało opłacalna. Opłaca się natomiast montować takie filtry w samodzielnie konstruowanych urządzeniach. Przy czym ja najczęściej daję albo sam rdzeń ferrytowy na kabel zailający albo gotowy filtr LC i do tego czasem warystor.

Jeżeli jest przedłużacz z wyłącznikiem to chyba warto zamontować w niej filtr i bezpieczniki.
Jestem zainteresowany i proszę o więcej szczegółów.
Nigdzie nie znalazłem dokładnych danych.
Back to top

h-doc
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 05 Sep 2004 00:16   

Listwa zasilająca

Przede wszystkim musisz znać obciążenie - zazwyczaj standardowe przedłużacze powinny pociągnąć do 10A. Do tej wartości dobierasz bezpiecznik oraz dławiki. Jeśli chodzi o warystory i kondensatory, to bierzesz te, które są dostosowane do napięcia 230V AC (ok. 300V DC). Można też kupić gotowe filtry przeciwzakłóceniowe (2 dławiki + 2 lub 3 kondensatory) o różnej obciążalności prądowej i różnej skuteczności tłumienia.
Back to top

lakrymator
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 05 Sep 2004 02:12   

Listwa listwą a później długi kabel i jak piorun walnie to i tak po zawodach.
A co od strony linii telefonicznej.
Już jeden modem mi padł gdy w pobliżu piorun strzelił.
I tu nic nie pomogła listwa zasilająca :sm39: .
Pozdr.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Sep 2004 02:12   

Back to top

HenryK3
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 05 Sep 2004 12:27   

h-doc wrote:
Do tej wartości dobierasz bezpiecznik oraz dławiki. Jeśli chodzi o warystory i kondensatory, to bierzesz te, które są dostosowane do napięcia 230V AC (ok. 300V DC). Można też kupić gotowe filtry przeciwzakłóceniowe (2 dławiki + 2 lub 3 kondensatory) o różnej obciążalności prądowej i różnej skuteczności tłumienia.

W jaki sposób dobiera się dławiki?
Jakie to dławiki?
To mało konkretna odpowiedź.
Tyle to można w szkolnym podręczniku przeczytać.
Nadal proszę o więcej szczegółów.
Back to top

h-doc
Poziom 21
Poziom 21

Post#12 05 Sep 2004 19:02   

Listwa zasilająca

tak jak pisałem - musisz wziąć pod uwagę 2 rzeczy: prąd i indukcyjność. Prąd dobierasz w zależności od obciążenia, a indukcyjność w zależności od żądanej tłumienności. Co tu jeszcze dodać? Oczywiście dławiki powinny być na rdzeniu ferrytowym. Aha, no i pewnie jeszcze musisz wziąć pod uwagę gabaryty - zbyt duży dławik nie zmieści się w listwie.
Back to top

And!
Poziom 23
Poziom 23

Post#13 10 Sep 2004 11:31   

Poza warystorem możesz dać transil(e) na 360-400V. (działają szybciej od warystorów).

Wszystkie zabezpieczenia daj za bezpiecznikami.

Listwa nie koniecznie musi mieć dodatkowe zabezpieczenia do LAN lub modemu (trudnirj kupić i są droższe).

Takie zabezpieczenie możesz zrobić osobno.

Do telefonu możesz użyć warystor + transil.

Dla sieci lan musisz uważać z pojemnością elementów zabezpieczających.
Transile mają dość dużą pojemność (zwielokrotniona struktura diody) i mogą zbytnio tłumić sygnały o dużych częstotliwościach.

Ja do telefonu założyłem też bezpiecznik. Ponieważ na zewnątrz zastosowali przewody sieciowe na odcinku mieszkanie piwnica. W razie pomyłki lub zbytniej pomysłowości kogoś w piwnicy, bezpiecznik spali się gdy ktoś poda 230V na linię telefoniczną.

Są jeszcze zabezpiczenia w postaci rurki wypełnionej gazem i dwóch elektrod (są czasami na płytce kineskopu).

Dławiki najepiej na rdzeniu toroidalnym.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Listwa zasilająca
Page 1 of 1
Similar topics
Listwa zasilająca sterowana amplitunerem (3)
Listwa zasilająca antyprzepięciowa 5G 5m FMP550 (2)
Elektroniczna listwa zasilająca. (11)
Listwa zasilająca np. do komputera (14)
Sterowana listwa zasilająca (5)
listwa zasilająca (3)
Listwa zasilająca - kondensator przy przełączniku (5)
Listwa zasilająca typu master-slave sterowana triakiem (1)

Page generation time: 0.135 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed