| Author |
ViperSW Poziom 13

|
22 Jul 2004 20:17 Listwa zasilająca |
|
|
|
Witam!
Mam pytanie do czego co służy: Tłumik warystorowy, tłumik przeciwzakłóceniowy LC, układ odłączania przecpięciowego. I jaką wybrać listwę zasilającą z wejściem na kabelek z karty sieciowej i wyjściem do komputera.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
h-doc Poziom 21

|
23 Jul 2004 13:35 Listwa zasilająca |
|
|
|
warystor - element posiadający nieliniową rezystancję w funkcji przyłożonego napięcia - stosowany powszechnie jako ochrona przeciwprzepięciowa (zwiera przepięcia)
tłumik przeciwzakłóceniowy - element (lub zestaw elementów) typu LC (cewka + kondensator), które pracują jako filtr dolnoprzepustowy. Służy do tłumienia zakłóceń sieciowych (skuteczne dla zakłóceń przemysłowych i radiowych, natomiast nie tłumi raczej harmonicznych przebiegu podstawowego).
Listwę najlepiej wybrać ze wszystkim co jest możliwe: bezpieczniki, warystor, filtr LC.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jul 2004 13:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jegrus Poziom 12

|
02 Sep 2004 18:31 Re: Listwa zasilająca |
|
|
|
Witam.
Napisałeś "zwiera przepięcia" to znaczy, że warystor wpinamy równolegle z zabezbieczanym urządzeniem?
|
|
| Back to top |
|
 |
h-doc Poziom 21

|
02 Sep 2004 21:01 Listwa zasilająca |
|
|
|
jegrus - tak jest.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Sep 2004 21:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
HenryK3 Poziom 20

|
04 Sep 2004 04:18 Re: Listwa zasilająca |
|
|
|
A jaka jest szansa samodzielnego wykonania listwy zabezpieczającej?
Na elektrodzie nic nie znalazłem, a może warto by zrobić i stosować nie tylko do komputera ale i do domowych urządzeń elektronicznych.
|
|
| Back to top |
|
 |
h-doc Poziom 21

|
04 Sep 2004 10:34 Listwa zasilająca |
|
|
|
można, aczkolwiek listwy zasilające są stosunkowo tanie, więc ze względów finansowych samodzielna budowa jest mało opłacalna. Opłaca się natomiast montować takie filtry w samodzielnie konstruowanych urządzeniach. Przy czym ja najczęściej daję albo sam rdzeń ferrytowy na kabel zailający albo gotowy filtr LC i do tego czasem warystor.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Sep 2004 10:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
etedio Poziom 18

|
04 Sep 2004 14:10 Re: Listwa zasilająca |
|
|
|
no przede wszystkim to taka listwa to nie żadne high-tech
są takie listwy co w ogóle mają tylko wyłącznik, neonówkę, rezystorek do neonówki i żadnego filtra :P
w takich "pełnych" jest jakiś bezpiecznik (lub 2), warystor, taki odkłócający transformatorek ferrytowy i kilka kondensatorów polipropylenowych X2 wepchniętych gdzie się tylko da
moim zdaniem listwa home-made jest opłacalna, ale przy listwie ze sklepu przynajmniej jest komu przyłożyć jak się coś zepsuje :twisted:
|
|
| Back to top |
|
 |
HenryK3 Poziom 20

|
04 Sep 2004 21:53 Re: Listwa zasilająca |
|
|
|
| h-doc wrote: |
| można, aczkolwiek listwy zasilające są stosunkowo tanie, więc ze względów finansowych samodzielna budowa jest mało opłacalna. Opłaca się natomiast montować takie filtry w samodzielnie konstruowanych urządzeniach. Przy czym ja najczęściej daję albo sam rdzeń ferrytowy na kabel zailający albo gotowy filtr LC i do tego czasem warystor. |
Jeżeli jest przedłużacz z wyłącznikiem to chyba warto zamontować w niej filtr i bezpieczniki.
Jestem zainteresowany i proszę o więcej szczegółów.
Nigdzie nie znalazłem dokładnych danych.
|
|
| Back to top |
|
 |
h-doc Poziom 21

|
05 Sep 2004 00:16 Listwa zasilająca |
|
|
|
Przede wszystkim musisz znać obciążenie - zazwyczaj standardowe przedłużacze powinny pociągnąć do 10A. Do tej wartości dobierasz bezpiecznik oraz dławiki. Jeśli chodzi o warystory i kondensatory, to bierzesz te, które są dostosowane do napięcia 230V AC (ok. 300V DC). Można też kupić gotowe filtry przeciwzakłóceniowe (2 dławiki + 2 lub 3 kondensatory) o różnej obciążalności prądowej i różnej skuteczności tłumienia.
|
|
| Back to top |
|
 |
lakrymator Poziom 14

|
05 Sep 2004 02:12 Re: Listwa zasilająca |
|
|
|
Listwa listwą a później długi kabel i jak piorun walnie to i tak po zawodach.
A co od strony linii telefonicznej.
Już jeden modem mi padł gdy w pobliżu piorun strzelił.
I tu nic nie pomogła listwa zasilająca :sm39: .
Pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Sep 2004 02:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
HenryK3 Poziom 20

|
05 Sep 2004 12:27 Re: Listwa zasilająca |
|
|
|
| h-doc wrote: |
| Do tej wartości dobierasz bezpiecznik oraz dławiki. Jeśli chodzi o warystory i kondensatory, to bierzesz te, które są dostosowane do napięcia 230V AC (ok. 300V DC). Można też kupić gotowe filtry przeciwzakłóceniowe (2 dławiki + 2 lub 3 kondensatory) o różnej obciążalności prądowej i różnej skuteczności tłumienia. |
W jaki sposób dobiera się dławiki?
Jakie to dławiki?
To mało konkretna odpowiedź.
Tyle to można w szkolnym podręczniku przeczytać.
Nadal proszę o więcej szczegółów.
|
|
| Back to top |
|
 |
h-doc Poziom 21

|
05 Sep 2004 19:02 Listwa zasilająca |
|
|
|
tak jak pisałem - musisz wziąć pod uwagę 2 rzeczy: prąd i indukcyjność. Prąd dobierasz w zależności od obciążenia, a indukcyjność w zależności od żądanej tłumienności. Co tu jeszcze dodać? Oczywiście dławiki powinny być na rdzeniu ferrytowym. Aha, no i pewnie jeszcze musisz wziąć pod uwagę gabaryty - zbyt duży dławik nie zmieści się w listwie.
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
10 Sep 2004 11:31 Re: Listwa zasilająca |
|
|
|
Poza warystorem możesz dać transil(e) na 360-400V. (działają szybciej od warystorów).
Wszystkie zabezpieczenia daj za bezpiecznikami.
Listwa nie koniecznie musi mieć dodatkowe zabezpieczenia do LAN lub modemu (trudnirj kupić i są droższe).
Takie zabezpieczenie możesz zrobić osobno.
Do telefonu możesz użyć warystor + transil.
Dla sieci lan musisz uważać z pojemnością elementów zabezpieczających.
Transile mają dość dużą pojemność (zwielokrotniona struktura diody) i mogą zbytnio tłumić sygnały o dużych częstotliwościach.
Ja do telefonu założyłem też bezpiecznik. Ponieważ na zewnątrz zastosowali przewody sieciowe na odcinku mieszkanie piwnica. W razie pomyłki lub zbytniej pomysłowości kogoś w piwnicy, bezpiecznik spali się gdy ktoś poda 230V na linię telefoniczną.
Są jeszcze zabezpiczenia w postaci rurki wypełnionej gazem i dwóch elektrod (są czasami na płytce kineskopu).
Dławiki najepiej na rdzeniu toroidalnym.
|
|
| Back to top |
|
 |