X

Zmywarka Whirlpool ADP 962 - powracający problem

Olmiś 31 Jan 2010 16:25
  • #1 31 Jan 2010 16:25
    Olmiś
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam,
    mam zmywarkę Whirlpool, ADP962/1 WHM Service 8542 962 10110.
    Problem zaczął się 2 lata lata temu - spalił się triak sterujący pompą spustową. Po wymianie z 1,5 roku było OK. Ale znowu się przepalił, wypalając ścieżki dokładnie jak w tym wątku .
    Kolejna wymiana, i znów się spalił ... Ok, zmywarkę rozebrałem, wszystko wygląda dobrze, sucho, żadnych problemów na odpływie, pompka działa , R~147Ω. No i znowu się spaliło, tym razem zwarło triaka i spalił się rezystor R42 na module :cry:.
    I tu zaczynają się pytania: jaka jest wartość tego rezystora? W serwisówce nie ma schematu elektrycznego modułu. Przygrzał się też trochę R14 ale ten to chyba 2kΩ.
    Może uda się to złożyć do kupy ale co dalej? Jak długo można się bawić w takie łatania? Co i jak należy sprawdzić, żeby wyeliminować problemy na dobre?

    Dodam, że przepalenia triaka były prawdopodobnie na programie BIO, po zakończeniu mycia i przy wypompowywaniu... Proszę o jakieś rady, sugestie, szkoda wywalać zmywarkę. Myślę o założeniu przekaźnika i bezpiecznika w obwodzie pompki, ale to chyba obejście a nie eliminacja problemu.

    Pzdr
  • #2 31 Jan 2010 16:42
    Bleble
    Specjalista AGD
    Helpful post? (0)
    Za pompą jest elektrozawór to on robi zwarcie , kapiąca woda na złączkę
  • #3 01 Feb 2010 15:34
    Olmiś
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Elektrozawór fakt, jest ale nie wygląda na to, żeby z niego coś ciekło i na którą złączkę ? Żadna nie jest nadpalona a usytuowane są raczej bezpiecznie. :cry:
  • #4 01 Feb 2010 17:53
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Ten triak załącza pompkę i elektrozawór jednocześnie dlatego jest on większy niż inne (BT 136 ?).Może na pompce jest przyczyna.
    Ale raczej jest tak jak pisze kol. Bleble.Cieknie po złączce od elektrozaworu.
  • #5 01 Feb 2010 20:35
    Olmiś
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    No dobra, obejrzę dokładnie ten elektrozawór i okolice ... :)

    A nie wiecie jak z tym rezystorem R42 na module - jaka jest jego wartość ?
  • #6 07 Feb 2010 20:41
    Olmiś
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Czołem, no więc tak, rozebrałem zmywarkę i faktycznie złączka przy elektrozaworze nadpalona, ślady zacieków. Wszystko wyczyszczone, uszczelnione silikonem, złączka zaizolowana.
    Ale zostaje kwestia modułu - spalony rezystor R42. Czy nikt nie ma schematu elektrycznego tego modułu (albo samego modułu do zmierzenia) ? Muszę wymienić ten rezystor bo bez tego nic nie będzie dalej działać.

    Opcjonalnie kupię sprawny moduł za rozsądną cenę.

    Pzdr i liczę na odpowiedź
  • #7 07 Feb 2010 21:27
    TONI_2003
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Możesz również sprawdzić sam R42 - 270R +/_5% zresztą takie same jak R43 czy R47...
    Pozdrawiam Brać lutującą. :D
  • #8 07 Feb 2010 21:32
    Olmiś
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ta.... mój się tak zwęglił, że kolorów niet .. :D a schematu nie mam. Sprawdzę te 2 które podałeś. Czy były różne wersje modułów czy wszystkie takie same??

    Pzdr:D
  • #9 07 Feb 2010 21:56
    TONI_2003
    Moderator
    Helpful post? (0)
    Schematów szukać dobre sobie...
    Mam zdjęcia to odczytałem, a Twojego nie widzę. :D
  • #10 14 Feb 2010 12:54
    Olmiś
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    No tak... u mnie te rezystory mają 390 Ω. Niestety - wlutowałem nowy i nic ... pompa załącza się na stałe, traiak dobry.

    Chyba czas się pożegnać ze zmywarką...:(
  Search 4 million + Products
Browse Products