Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

dołożenie tempomatu CADDY TDI


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> dołożenie tempomatu CADDY TDI
Autor
Wiadomość
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3939
Miasto: stolica

Post#1 Post autora tematu 31 Sty 2010 18:34   

dołożenie tempomatu CADDY TDI


Jaki są szanse na dodanie tempomatu w takim aucie?
Jest z 05r, silnik jak domniemam BLS. Na pewno rzeba będzie dokupić odpowiedni przełącznik, a jak od strony programowej? Z poziomu VAGa ugryzie czy trzeba przeszczepić całkowicie soft?
Powrót do góry
   
Mustang GT
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 123
Miasto: Nowa Sól

Post#2 31 Sty 2010 19:25   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Tak jak piszesz kupujesz manetkę podłączasz nie wiem pod które kabelki ale zaraz kikne ci na których pinach jest tempomat przy ECU i po nice do kłębka :). Vagiem wchodzisz w Engine > Login > wpisujemy 11463 i tempomat jest aktywowany (deaktywujemy wpisujac 16167) i po robocie szerokości.

Dodano po 10 [minuty]:

Przykro mi nie mam widzy o caddy TDI mam tylko SDI silnik bjd powodzenia pozdro :)

Dodano po 1 [minuty]:

Ale jest jak pisze musisz tylko znaleść kabelki do podłączenia manetki :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sty 2010 19:25   





Powrót do góry
   
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3939
Miasto: stolica

Post#3 Post autora tematu 31 Sty 2010 19:25   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Poczekam na te piny, z tego co wyszperałem to 4ro pinowa wtyczka powinna walać się w okolicach bezpieczników.

Jeszcze tylko muszę ocenić jaki kabelek sobie kupić bo ponoć zwykły can do 2005 i wyżej nie styka.
Powrót do góry
   
Mustang GT
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 123
Miasto: Nowa Sól

Post#4 31 Sty 2010 19:49   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


A no u mnie w vw AFN 1997r. znalazłem wtyczke przy bezpiecznikach ale w seacie ibiza 1999r. musiałem piny od kompa prowadzić. Nie wiem jak u ciebie wiec w bład nie wprowadzam zaraz jeszcze poszukam twojego silnika w innym vw tam tempomat powinien być na tych samych pinach :)

Dodano po 16 [minuty]:

Niestety o twoim ci nie powiem wiem tylko o:

bkc 77kw 105km
bru 66kw 90km

powodzenia pozdro. :)
Powrót do góry
   
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3939
Miasto: stolica

Post#5 Post autora tematu 31 Sty 2010 19:51   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Tylko głowy nie daje że to BLS, takie oznaczenie wyszperałem w książce serwisowej (naklejka na pierwszej stronie gdzie jest wyszczególnione są symbole wyposażenia, etc) na pewno 1,9TDI 105KM
Powrót do góry
   
cr1
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 11 Gru 2009
Posty: 97
Miasto: lublin

Post#6 02 Lut 2010 01:22   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Włącznik GRA i sterownik kolumny.Oryginalny raczej nie ma opcji tempomatu.Czasami jest jeszcze jeden przewód ze sterownika kolumny do ... nie pamiętam gdzie.
Kup sobie to jako zestaw doposażeniowy pod nr. VIN w zestawie jest wszystko- Schemat , włącznik , przewód , opaski itp.
Powrót do góry
   
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3939
Miasto: stolica

Post#7 Post autora tematu 02 Lut 2010 16:01   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


No, taki zestaw kosztuje w ASO ok 900zł, pytam co wchodzi w jego skład... Ano jest tam manetka i wiązka.
Pytam ile kosztuje sama manetka...
... 240zł :D (na szrocie stówke)

Dam sobie rade, jak tylko się dobrać do manetki. Odkeciłem dół atrapki, ale coś trzymie. Nie trzeba czasem kierownicy ściągać żeby odkręcić manetke?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lut 2010 16:01   





Powrót do góry
   
cr1
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 11 Gru 2009
Posty: 97
Miasto: lublin

Post#8 05 Lut 2010 00:13   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


W zestawie jeśli sprawdzałeś pod VIN w cenie jest sterownik- czyli jest on do wymiany ,bo stary nie ma opcji tempomatu.

Po zdjęciu obudowy kolumny kierowniczej wypinasz kostki sterownika kolumny kierowniczej ,torx 9 z przodu ,dwa zabezpieczenia ( nie szarpać bo napewno będzie do wymiany sterownik) tasma airbag 3 zabezpieczenia,czujnik skrętu,dzwignia kierunków (zabezpieczenie za dzwignią) i ciągniesz do siebie.
Powrót do góry
   
misiozol
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 03 Cze 2006
Posty: 1222
Miasto: slupsk/irlandia(wicklow)

Post#9 05 Lut 2010 01:46   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Manetka laczy sie bezposrednio z modulem kierownicy a nie z ECU silnika ,pinami nr. 7,8,9,10,11,12,13 , zakladajac oczywiscie ze to BLS
Powrót do góry
   
dominik_pk
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 21 Mar 2010
Posty: 10

Post#10 21 Mar 2010 12:33   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Hej,
Mam podobny zamiar, w CADDy 2008 TDi, rozeznałem temat z serwisem, ciężko, ale w końcu jeden gość mi odpowiedział, że bynajmniej w moim (LIFE ale bez MFA), że muszę dołożyć poza manetką inny potencjometr pedału przyspieszenia (dziwne bo wg. mnie stary pedał na 100% jest elektroniczny, era linek wyginęła chyba w 1994 roku:)), ale twierdzi, że musi być pedał taki sam jak ze skrzynią DSG, łączny koszt w ASO ok. 1100 zł, jeszcze się niezdecydowałem, bo szkoda doinwestowywać służbówkę. Chętnie jednak poznam kogoś komu udało się w takim aucie domontować tempomat.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Mar 2010 12:33   





Powrót do góry
   
ainal
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 24 Gru 2003
Posty: 558
Miasto: Żywiec

Post#11 21 Mar 2010 13:32   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


We wszystkich caddy 2005> jakie widziałem nie da się dołożyć tempomatu bez wymiany modułu kierownicy.
Powrót do góry
   
dominik_pk
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 21 Mar 2010
Posty: 10

Post#12 24 Mar 2010 21:40   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Podałem do ASO i VIN i sugerowałem, że powinna być wymieniona jednostka kieorwcy, dostałem odpowiedź że nie potrzenba tylko jak już wspomniałem potencjometr, odpowiedź była podobno konsultowana z Poznaniem(dystrybutorem). Człowiek z którym rozmawiałem był wiarygodny.
Powrót do góry
   
mettenos
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 7
Miasto: 3miasto

Post#13 08 Kwi 2010 15:28   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Witam. Jeżeli można to podepnę się pod temat bo problem i samochody są bardzo podobne. Mam problem z dołożeniem tempomatu do swojego VW Golfa 5 z 2004 r. 1.9 TDI wersja bez komputera pokładowego. Dopasowałem sterownik według poniższej listy:

Cytat:

Type I (Compatible to Slip Ring: 1K0-959-653, 1K0-959-653-A)
Lowline
Part Numbers: 1K0-953-549
Supported Features: None
Midline
Part Numbers: 1K0-953-549-A
Supported Features: Cruise Control, Trip Computer
Highline
Part Numbers: 1K0-953-549-B, 1K0-953-549-D, 1K0-953-549-AM
Supported Features: Cruise Control, Trip Computer, Multi-Function Steering Wheel


Type II (Compatible to Slip Ring: 1K0-959-653-C, 1K0-959-653-D)
Lowline
Part Numbers: 1K0-953-549-E, 1K0-953-549-AE
Supported Features: None
Midline
Part Numbers: 1K0-953-549-F, 1K0-953-549-AF, 1K0-953-549-AP, 1K0-953-549-AQ, 1K0-953-549-BC
Supported Features: Cruise Control, Trip Computer
Highline
Part Numbers: 1K0-953-549-G, 1K0-953-549-AG, 1K0-953-549-AK, 1K0-953-549-AL, 1K0-953-549-BD, 1K0-953-549-BK
Supported Features: Cruise Control, Trip Computer, Multi-Function Steering Wheel


stary sterownik obudowy kierownicy mam o nr 1K0-953-549, nie dający się zakodować pod tempomat, nie obsługujący w zasadzie nic oprócz czujnika skrętu G85, jest to TYPE I, zakupiłem sterownik o nr 1K0-953-549-A (wg powyższej listy) który obsługuje Cruise Control czyli tempomat, manetka o nr 1K0-953-549-A założona i podłączona, teraz najważniejsze - NIESTEY po wprowadzeniu kodowania w sterownik silnika 11463 (system przyjmuje) i w moduł kierownicy czyli 0000022 (również system przyjmuje kodowanie) tempomat nadal nie działa, po jego włączeniu kontrolka na chwilę się zapala po czym gaśnie, ponadto w sterowniku układu wspomagania pokazuje się błąd/lub brak adaptacji sterownika skrajnego położenia układu wspomagania oraz błąd/lub brak adaptacji czujnika G85 - efekt jest taki że po prostu nie działa wspomaganie, działa na "pół gwizdka" a na szafie pali się żółta kontrolka wspomagania, adaptacja czyli max skręt w lewo, max skręt w prawo i jazda na wprost nie pomagają, wynik jest taki że na powrót założyłem stary sterownik, który bezproblemowo sam poddaje się w/w adaptacji. W blokach pomiarowych widać, że manetka reaguje pokazując podczas przyciskania SET + "przyśpieszanie" a SET - "zwalnianie". Słyszałem że trzeba wprowadzić w kodowanie II kod 40168, tak zrobiłem ale niczego to nie zmienia

Teraz pytanie - jakie dodatkowe procedury trzeba wykonać, jakie dodatkowe kodowania, jakie adaptacje aby to ruszyło bo już nia mam pomysłu
Powrót do góry
   
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3939
Miasto: stolica

Post#14 Post autora tematu 08 Kwi 2010 17:19   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Ja swojego jeszcze nie zrobiłem, ale trzeba sprawdzić czujnik sprzęgła i hamulca. Nie znam się :) ale skoro twoja wersja w ogóle nie miała przewidzianego tempomatu to zapewne tych czujników także.

Z ciekawości zobaczyłem jaki u mnie jest sterownik, no i jest z literką A.
Bardziej mnie to zmotywowało do zakupu manetki i softu. Dalej jednak drżę na myśl wypinania jakiś wtyczek. Poducha nie odpali? :)
Powrót do góry
   
mettenos
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 7
Miasto: 3miasto

Post#15 09 Kwi 2010 15:39   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


bolek napisał:
ale trzeba sprawdzić czujnik sprzęgła i hamulca. Nie znam się :) ale skoro twoja wersja w ogóle nie miała przewidzianego tempomatu to zapewne tych czujników także................... Poducha nie odpali? :)


a skąd masz to info o czujniku sprzęgła i hamulca, to bzdura

jak odłączysz klemy to poduchy nie odpalą, ja nawet wyjmowałem je tylko na wyłączonym zapłonie
Powrót do góry
   
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3939
Miasto: stolica

Post#16 Post autora tematu 09 Kwi 2010 15:52   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Nie jasno napisałeś, twierdzisz że tempomat nie wymaga tych czujników?
Powrót do góry
   
mettenos
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 7
Miasto: 3miasto

Post#17 09 Kwi 2010 16:14   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


manetkę montowałem tu: www.powerchip.pl , właściciel do gołej (bez MFA) Octawii II montował też tempomat i o czymś takim nie było mowy, ustalałem też w VW Kulikowski w Gdyni gdzie również powiedzieli mi że wystarczy zamontować manetkę, moduł obudowy kierownicy, jednakże u mnie jest jakiś problem zgodności czujnika skrętu G85 z modułem obudowy kierownicy
Powrót do góry
   
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3939
Miasto: stolica

Post#18 Post autora tematu 09 Kwi 2010 16:21   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Tempomat wyłączy się gdy naciśniesz hamulec, sprzęgło lub gaz. Poszukaj na forum TDI jak dokładali tempomat.
Był tam też poruszany temat czujników przy pedałach.
Powrót do góry
   
mettenos
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 7
Miasto: 3miasto

Post#19 09 Kwi 2010 16:30   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


bolek napisał:
Tempomat wyłączy się gdy naciśniesz hamulec, sprzęgło lub gaz. Poszukaj na forum TDI jak dokładali tempomat.
Był tam też poruszany temat czujników przy pedałach.


ale czy nie jest tak, że skoro ECU przyjmuje kodowanie tempomatu 11463 to powinno oznaczać zgodność "wyposażeniową", dla przykładu sterownik obudowy kiery 1K0-953-549 nie daje się zakodować pod tempomat a o końcówce A już tak, z tego co udało mi się ustalić to wersje Golfó V z tempomatem czy bez mają identyczny czujnik położenia pedału przyśpieszenia a sygnał do GRA chyba i tak idzie przez ECU
Powrót do góry
   
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3939
Miasto: stolica

Post#20 Post autora tematu 09 Kwi 2010 16:50   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Nie mnie pytaj. O pedale przyspieszenia (że nie pasuje) pierwszy raz słyszę. Natomiast o pozostałych pedałach dość często
Zobacz sobie w VAGu czy ECU reaguje na wciśniecie sprzęgła i hamulca. Być może to powodowało że natychmiast wyłączało ci tempomat
http://www.vwgolf.pl/porady/mk3-tdi-tempomat-zamiennik-za-mniej-niz-10zl/
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Kwi 2010 16:50   





Powrót do góry
   
mettenos
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 7
Miasto: 3miasto

Post#21 09 Kwi 2010 16:56   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


dzięki za porady i linka. Jutro podepnę VCDS-a i sprawdzę to, martwi mnie inny problem, że nie mogę dopasować sterownika obudowy kierownicy, wszystkie wypróbowane nie współpracują z czujnikiem skrętu G85 i wtedy nie mam wspomagania
Powrót do góry
   
mettenos
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 7
Miasto: 3miasto

Post#22 11 Kwi 2010 08:05   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


EDIT:

więc w bloku pomiarowym silnika 06 sprawdziłem prawność działania czujnika pedału sprzęgła i pedału hamulca i wszystko działa i reaguje tak jak powinno, manetka również reaguje, ma ktoś jakieś pomysły?

edit:

sprawa wyjaśniona, źle robiłem adaptację czujnika skrętu, już wspomaganie działa, co do tempomatu to potrzebny jest jeszcze kabelek od sterownika silnika do modułu kierownicy
Powrót do góry
   
fazzy999
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 23

Post#23 06 Cze 2010 20:17   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


witam koledzy mam prosbe czy moglby mi ktos z was przeslac jakies foto lub rozpiske pod ktora wtyczke nalezy sie wpiac przy ecu zeby podlaczyc tempomat gdyz wiem ze napewno nie posiadam tego kabelka z gory dziekuje i pozdrawiam
Powrót do góry
   
mettenos
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 7
Miasto: 3miasto

Post#24 08 Cze 2010 08:55   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


jeżeli chodzi o sterownik 1K0 953 549 A to jest tam potrzebny kabelek z PIN 13 do nebieskego PIN 4 w ecu
Powrót do góry
   
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3939
Miasto: stolica

Post#25 Post autora tematu 26 Paź 2010 22:09   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Czas zabrać się do roboty. U mnie w kierownicy siedzi 1K0 953 549 AF, tempomat daje się aktywować. No i teraz pytanie, oznacza to że wystarczy tylko odpowiednia manetka czy trzeba jeszcze jakiś sprzętowy hokus pokus?
Powrót do góry
   
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3939
Miasto: stolica

Post#26 Post autora tematu 27 Paź 2010 23:13   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI BLS 05r


No i zrobione. Zeszło długo ale nic nie połamałem:)
Dodam że prócz logowanie w engine trzeba także zmienić konfiguracje modułu kierownicy.
Tempomat działa, jednak z engine nie idzie się jednak pozbyć jednego byka:

Kod:
005785 - Powertrain Data Bus: Missing Message from Steering Wheel Electronics
               P1699 - 000 -  -
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 01100000
                    Fault Priority: 0
                    Fault Frequency: 1
                    Mileage: 183583 km
                    Time Indication: 0
                    Date: 2000.00.00
                    Time: 00:19:22


Czyżby brakowało kabla do ECU?. Dodam że na zegarze nie oświecił się błąd
Powrót do góry
   
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3939
Miasto: stolica

Post#27 Post autora tematu 09 Lut 2011 22:12   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Odgrzeje nieco temat.
Trochę pojeździłem z tym tempomatem i co jakiś czas znika ikonka z licznika. Nie reaguje na on/off manetki, pomaga ponowne uruchomienie silnika.

Z tego co pamiętam to nie zostawiało to śladu w postaci błędów. Dziś w końcu wypluło coś co mogło by mieć związek z "kierownicą".





Kod:
Address 01: Engine        Labels: Redir Fail!
   Part No SW: 03G 906 021 AQ    HW: 028 101 239 0
   Component: R4 1,9l EDC G000SG  7529 
   Revision: --H01---    Serial number: VWZ7Z0E2313430
   Coding: 0000071
   Shop #: WSC 35110 377 00159

1 Fault Found:
005784 - Please Check DTC Memory of Steering Wheel Electronics
               P1698 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 00100001
                    Fault Priority: 0
                    Fault Frequency: 6
                    Time Indication: 0

             Freeze Frame:
                    RPM: 0 /min
                    Speed: 0.0 km/h

Readiness: 0 0 0 0 0


Tym czasem w kierownicy nie znalazł błędów. Znalazłem za to w elektryce coś co w sumie ma wpływ na działanie tempomatu, tylko nie wiem czy do tego stopnia aby zgasić kontrolke. Dodam że stany na wejściach (manetka, etc) wg VAGa są ok.

Kod:
00526 - Brake Light Switch-F
            008 - Implausible Signal - Intermittent
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 00101000
                    Fault Priority: 2
                    Fault Frequency: 1
                    Reset counter: 111
                    Mileage: 187053 km
                    Time Indication: 0

             Freeze Frame:
                        ON
                    Voltage: 14.10 V
                        ON
                        ON
                        OFF
                        OFF
                        ON

Powrót do góry
   
dominik_pk
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 21 Mar 2010
Posty: 10

Post#28 27 Paź 2012 10:13   

Re: dołożenie tempomatu CADDY TDI


Witam,
Po 4 latach użytkowania mojego Caddy, znaleźli się przez wielki przypadek dobrzy ludzie z Krakowa i zamontowali mi tempomat. Teraz jazda to bajka wczoraj wróciłem z Gdańska. Od strony technicznej wyglądało to tak najpierw chłopakom przesłałem mój numer jednostki pod kierownicą (na tym się nie znam ale są tak jakby 2 typoszeregi tych jednostek) i moja tempo nie obsługiwała, ale mieli taką(z Jetty) z tego szeregu co obsługuje, szybki montaż zaprogramowanie i śmigam już tak 3 miesiące. Zużycie paliwa spadło mi średnio prawie o 1l/100km, przy okazji chłopaki uruchomili mi doświetlanie zakrętów... ogólenie schemat działania identyczny jak porzy golfie V, wiązkę od jednostki kierownicy do jednostki silnika już miałem (czasami podobno trzeba ją dorobić i to jest najbardziej czasochłonne, ale bezproblemowe do zrobienia dla ludzi znających się na tym). ASO chciało mi wymieniać pedał przyspieszenia ..
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> dołożenie tempomatu CADDY TDI
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Citroen C5 dołożenie tempomatu (5)
VW T5 - Dołożenie Tempomatu VW T5 2011 rok (17)
VW Caddy - montaż tempomatu (3)
Seat Ibiza 6l 2003 dołożenie tempomatu (6)
dołożenie tempomatu peugeot boxer 3.0 HDI (14)
scania 124g 360 km - dołożenie tempomatu (3)
Peugeot Partner 2011, 1.6 HDI - dołożenie tempomatu (7)
Citroen Berlingo z 2007r - dołożenie tempomatu i coś jeszcze (2)
B4, Audi 80, 1,9 TDI 1Z, montowanie Tempomatu? (2)
Bora 2000r TDI Montaż tempomatu (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony