Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Sound Home -> Jak podłączyc subwoofer aktywny?
Author
Message
Naiki
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 21 Jan 2010
Posts: 28
Location: Szczecin

Post#1 Post from the author of the topic 31 Jan 2010 18:11   

Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Witam po raz kolejny. Potrzebuje informacji lub jakiś pomysłów jak podłączyć do wzmacniacza subwoofer aktywny? O to zdjęcie wyjść z tyłu wzmacniacza.
Jak podłączyc subwoofer aktywny?

Moderated by przemo-lukas:
Ilustrację proszę umieszczać na serwerze elektrody. Poprawiłem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Jan 2010 18:11   





Back to top
   
demola
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 27 May 2008
Posts: 36
Location: Bogatynia

Post#2 31 Jan 2010 18:19   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Witam ja niedawno miałem ten sam problem, tyle że mi nikt nie podpowiedział, ale ponieważ sam do tego doszedłem mogę Ci zdradzić ten sekret:p A więc przede wszystkim musisz kupić subwoofer aktywny, ale taki który ma możliwość podpięcia pod styki High-Level. Inaczej mówiąc są to gniazda takie same jak te pod które wpinasz kolumny do wzmacniacza. Jeżeli kupisz takiego subwoofera to poradzisz sobie bez problemu bo podpinasz go tak jak to by były kolumny, czyli plus do plusa minus do minusa i tak dalej. Jak już będziesz go miał podpiętego w ten sposób to później pod te same zaciski, lub jeżeli subwoofer posiada wyjścia out (nie wiem czy zawsze je posiada) w subwooferze podpinasz kolumny. Jeżeli coś będzie niejasne to daj znać bo spróbuje Ci to rozrysować bo w tłumaczeniu jestem kiepski:p

Helpful message? + -

Back to top
   
Naiki
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 21 Jan 2010
Posts: 28
Location: Szczecin

Post#3 Post from the author of the topic 31 Jan 2010 18:22   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Dzięki nawet pomogłeś Tylko szkoda ze ja już mam w domu subwoofer i chciałem zaoszczędzić kasę a tu jednak wydatek niestety, trochę się zawiodłem.

Helpful message? + -

Back to top
   
PKDeath
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 27 Dec 2009
Posts: 29
Location: Warszawa

Post#4 31 Jan 2010 18:27   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Jak wyżej, albo jeśli subwoofer będzie bez crossovera to musisz go dokupić. Urządzenie to ma za zadanie odciąć od całego pasma niskie częstotliwości i wysłać je na subwoofer, a resztę wysłać na pozostałe kolumny. Podłączasz go do gniazd wyjściowych wzmacniacza. Bez żadnej ingerencji wewnątrz.

Wydaję mi się, że większość "średnich dobrych" ma wbudowany crossover, więc tak jak pisał demola.

edit:
No skoro tak, to rozejrzyj się za zewnętrznym crossem, albo spróbuj wymienić sub.

Helpful message? + -

Back to top
   
Radek18
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 26 Oct 2003
Posts: 124
Location: Bytom

Post#5 31 Jan 2010 18:28   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Jeżeli Twój subwoofer nie posiada wejścia Hi-level to bez rozbierania wzmaka możesz podpiąć wejście suba pod wyjście kolumnowe przez dzielnik napięcia 10K do 1K. Włączasz szeregowo z każdym kanałem rezystor 10K i do suba a 1K zwierasz każdy kanał do masy zaraz przy subie. Pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
demola
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 27 May 2008
Posts: 36
Location: Bogatynia

Post#6 31 Jan 2010 18:37   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Może jeszcze nie wszystko stracone....gdzieś na innym forum szukając odpowiedzi na temat tego podłączenia wyczytałem że podobno można podłączać subwoofer pod wejścia Low-Level nawet jeżeli nasz wzmacniacz nie posiada takowych. Wejścia te są to wejścia specjalnie dedykowane pod subwoofer i znajdują się razem z wejściami jak np. CD; Tuner itp. Ty w wzmacniaczu takowych nie posiadasz ale skoro moja odpowiedź czy Kolegi Ci nie pomogła zakładam, że własnie tego typu wejścia masz w subwooferze. W takim wypadku podobno trzeba zastosować tzw. "dzielnik napięcia" chyba tak to się nazywa, który będzie miał za zadanie obniżyć napięcie na wyjściu z gniazd High-Level do napięcia jakie jest wymagane na wejściu do subwoofera czyli Low-Level. Ten cały dzielnik to jakieś 4 oporniki zlutowane szeregowo...ogólnie ma to wyglądać tak jak w tym linku:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2555161#2555161

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Jan 2010 18:37   





Back to top
   
Naiki
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 21 Jan 2010
Posts: 28
Location: Szczecin

Post#7 Post from the author of the topic 31 Jan 2010 18:44   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Wszystkim dzięki na razie za odp. a wyjścia mojego suba wyglądają tak Jak podłączyc subwoofer aktywny?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Jan 2010 18:44   





Back to top
   
demola
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 27 May 2008
Posts: 36
Location: Bogatynia

Post#8 31 Jan 2010 18:57   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Nie jestem w tej dziedzinie specjalistą ale to według mnie są właśnie wejścia typu Low-Level, i musiał byś podłączyć to tak jak w zamieszczonym przeze mnie linku z tym że tego subwoofera podpiąć dokładnie pod wejścia opisane przez ciebie jako pc/vcd. Te wyżej służą chyba do podpinania amplitunerów kina domowego, czyli takich które raz że mają dedykowane wyjścia na subwoofer a dwa dekodują ścieżki dźwiękowe np. własnie DTS czy Surround, natomiast te wyjścia audio out to nie wiem po co...ale tak jak napisałem wyżej nie jestem specjalistą i mogę się mylić, ale to pewnie ktoś mnie poprawi jak coś.

Helpful message? + -

Back to top
   
bossman1974
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 01 May 2009
Posts: 118
Location: Bielsko - Biała

Post#9 31 Jan 2010 18:59   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Sygnał LOW masz na wyjściach REC na TAPE 1 i 2
Tam szukał bym wyjścia w stronę aktywnego suba, jest to możliwe bo właśnie po to są one zrobione by przekierować sygnał z innego wejścia, w celu nagrywania na Deck'u.
Deck bierze sygnał z Rca opisanych jako REC i na Rca Play wysyła sygnał wysterowany po załączeniu nagrywania, moim zdaniem będzie podobnie jak podłączysz pod Rca REC wejście na Suba (input) a pod Rca Play wyjście z suba (output).

Helpful message? + -

Back to top
   
Radek18
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 26 Oct 2003
Posts: 124
Location: Bytom

Post#10 31 Jan 2010 19:00   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Osobiście też podpiąłbym pod wejścia pc/vcd przez dzielnik napięcia bo to są wejścia Lo-Level.

Helpful message? + -

Back to top
   
PKDeath
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 27 Dec 2009
Posts: 29
Location: Warszawa

Post#11 31 Jan 2010 19:03   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Tylko ja nie jestem przekonany, jak subwoofer będzie grał z całym pasmem. Pytanie czy jest w środku układ który wytnie pasmo powyżej tych paruset Hz. Jeśli nie, to bardzo szybko można zniszczyć subwoofer. Przetworniki tam montowane nie są stworzone do grania całym pasmem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Naiki
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 21 Jan 2010
Posts: 28
Location: Szczecin

Post#12 Post from the author of the topic 31 Jan 2010 19:12   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


bossman1974 wrote:
Sygnał LOW masz na wyjściach REC na TAPE 1 i 2
tak Dzięki to działa.

Helpful message? + -

Back to top
   
demola
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 27 May 2008
Posts: 36
Location: Bogatynia

Post#13 31 Jan 2010 21:02   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Osobiście nie wiem czy takie rozwiązanie jak zastosowałeś jest dobre...wielu tutaj na "elce" odradza podpinanie subwooferów pod te wejścia. Dokładnie nie pamiętam dlaczego ale miało to wpływ na pracę głośnika. Jak chcesz możesz o tym poszukać, a jak nie to pozostaje Ci cieszyć się dźwiękiem, tym bardziej że faktycznie sposób który m.in ja podałem w Twoim przypadku wcale nie musiał by się sprawdzić bo jak zauważył słusznie kolega PKDeath subwoofer będzie grał całym pasmem, bo niestety nie masz regulacji odcięcia...bynajmniej ja jej nie widzę. No chyba że byś dokupił tego crossovera o którym wspominał właśnie kolega PkDeath. I nie wiem czy to nie było by czasem najlepsze rozwiązanie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Naiki
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 21 Jan 2010
Posts: 28
Location: Szczecin

Post#14 Post from the author of the topic 31 Jan 2010 21:37   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


no jak wezmę tego suba głośniej to fakt ma jakieś dziwne tony głośnik trochę dziwnie pracuje ale jak nie daje na maxa to jest dobrze a dokupię sobie za jakiś czas nowy subwoofer z wejściami High-Level.

Helpful message? + -

Back to top
   
slomka007
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 22 Feb 2010
Posts: 9
Location: Poznań

Post#15 22 Feb 2010 20:18   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Jak podłączyc subwoofer aktywny?

Mam pytanie ponieważ nie jestem zbytnio obeznany w tym temacie, czy jest możliwość podłączenia pod ten amplituner subwoofera aktywnego?

Helpful message? + -

Back to top
   
Radek18
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 26 Oct 2003
Posts: 124
Location: Bytom

Post#16 23 Feb 2010 15:24   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Możesz spróbować podpiąć go pod wyjście "Audio OUT".

Helpful message? + -

Back to top
   
slomka007
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 22 Feb 2010
Posts: 9
Location: Poznań

Post#17 26 Feb 2010 11:35   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Okej dzięki za propozycję, tylko że ja nie mam jeszcze tego subwoofera i się zastanawiam właśnie czy kupić aktywny czy pasywny, z tym że wiem, że ten amplituner nie ma typowego wyjścia na subwoofer aktywny, dlatego nie wiem czy jest sens ryzykować z kupnem aktywnego

Helpful message? + -

Back to top
   
Eminence
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Sep 2009
Posts: 293
Location: Bydgoszcz/Dublin

Post#18 07 Mar 2010 14:04   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Jeżeli czerpiesz sygnał np z CD to kup rozdwojnik do chinch i jedne wepnij do wzmacniacza a drugie do subwoofera
Pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2010 14:04   





Back to top
   
edison
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 23 Jan 2006
Posts: 623
Location: Gorzów

Post#19 07 Mar 2010 20:03   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Kolego Eminence, jak niby ma być regulowany poziom sygnału na subwooferze przy takim połączeniu....proponuję to dobrze przemyśleć.
Co do pytania to najlepiej kupić subwoofer aktywny z wejściami wysokopoziomowymi i podłączyć go do wyjść głośnikowych.

Helpful message? + -

Back to top
   
Eminence
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 15 Sep 2009
Posts: 293
Location: Bydgoszcz/Dublin

Post#20 07 Mar 2010 22:11   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Subwoofer od kin domowych ma przeważnie swoja zwrotnice w środku oraz wzmacniacz wiec jeżeli na CD na przykład będzie robił głośniej to sub tez pójdzie do góry.

Moderated by przemo-lukas:
Udzielanie porad uznanych za szkodliwe bądź bezwartościowe podlega regulaminowym restrykcjom.

Helpful message? + -

Back to top
   
edison
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 23 Jan 2006
Posts: 623
Location: Gorzów

Post#21 08 Mar 2010 11:01   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Nawet jeżeli ktoś posiada odtwarzacz Cd z regulowanym poziomem wyjściowym to nie sądzę by regulował głośność w ten sposób, tylko na wzmacniaczu. Poza tym co w przypadku odsłuchu z innych źródeł np. tunera?

Do kolego Naiki
Jeżeli nie chcesz kupować następnego subwoofera to możesz posiadany podłączyć poprzez taki adapter. Z wyjść głośnikowych wzmacniacza do CD IN w subwooferze.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Sound Home -> Jak podłączyc subwoofer aktywny?
Page 1 of 1
Similar topics
Jak podłączyc subwoofer aktywny? (8)
Jak podłączyc subwoofer z zestawu 5.1 do wzmacniacza. (5)
Jak podłączyć subwoofer aktywny do pc (4)
Jak ustawić aktywny subwoofer. (1)
Jak podłączyć subwoofer aktywny do komputera? (4)
subwoofer aktywny - jak zrobic i wyciszyć? (2)
Jak podpiac subwoofer aktywny do wzmacniacza? (10)
Jak podłączyć subwoofer aktywny do wieży (9)
Jak to podłączyć - subwoofer aktywny Typhoon (1)
Jak najlepiej podłączyć subwoofer aktywny? (7)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.043 seconds

elektroda.pl topic RSS feed