Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyc subwoofer aktywny?


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Sound Home ->Jak podłączyc subwoofer aktywny? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Naiki
Level 8
Location: Szczecin
Joined: 21 Jan 2010
Posts: 28
Post rating: 1
Naiki
Level 8
Post#1 31 Jan 2010 18:11  Topic author   

Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Witam po raz kolejny. Potrzebuje informacji lub jakiś pomysłów jak podłączyć do wzmacniacza subwoofer aktywny? O to zdjęcie wyjść z tyłu wzmacniacza.
Jak podłączyc subwoofer aktywny?

Moderated by przemo-lukas:
Ilustrację proszę umieszczać na serwerze elektrody. Poprawiłem.


Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
demola
Level 9
Location: Bogatynia
Joined: 27 May 2008
Posts: 37
demola
Level 9
Post#2 31 Jan 2010 18:19    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Witam ja niedawno miałem ten sam problem, tyle że mi nikt nie podpowiedział, ale ponieważ sam do tego doszedłem mogę Ci zdradzić ten sekret:p A więc przede wszystkim musisz kupić subwoofer aktywny, ale taki który ma możliwość podpięcia pod styki High-Level. Inaczej mówiąc są to gniazda takie same jak te pod które wpinasz kolumny do wzmacniacza. Jeżeli kupisz takiego subwoofera to poradzisz sobie bez problemu bo podpinasz go tak jak to by były kolumny, czyli plus do plusa minus do minusa i tak dalej. Jak już będziesz go miał podpiętego w ten sposób to później pod te same zaciski, lub jeżeli subwoofer posiada wyjścia out (nie wiem czy zawsze je posiada) w subwooferze podpinasz kolumny. Jeżeli coś będzie niejasne to daj znać bo spróbuje Ci to rozrysować bo w tłumaczeniu jestem kiepski:p

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Naiki
Level 8
Location: Szczecin
Joined: 21 Jan 2010
Posts: 28
Post rating: 1
Naiki
Level 8
Post#3 31 Jan 2010 18:22  Topic author   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Dzięki nawet pomogłeś Tylko szkoda ze ja już mam w domu subwoofer i chciałem zaoszczędzić kasę a tu jednak wydatek niestety, trochę się zawiodłem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
PKDeath
Level 11
Location: Warszawa
Joined: 27 Dec 2009
Posts: 29
Helped: 2
PKDeath
Level 11
Post#4 31 Jan 2010 18:27    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Jak wyżej, albo jeśli subwoofer będzie bez crossovera to musisz go dokupić. Urządzenie to ma za zadanie odciąć od całego pasma niskie częstotliwości i wysłać je na subwoofer, a resztę wysłać na pozostałe kolumny. Podłączasz go do gniazd wyjściowych wzmacniacza. Bez żadnej ingerencji wewnątrz.

Wydaję mi się, że większość "średnich dobrych" ma wbudowany crossover, więc tak jak pisał demola.

edit:
No skoro tak, to rozejrzyj się za zewnętrznym crossem, albo spróbuj wymienić sub.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Radek18
Level 15
Location: Bytom
Joined: 26 Oct 2003
Posts: 124
Helped: 8
Post rating: 5
Radek18
Level 15
Post#5 31 Jan 2010 18:28    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Jeżeli Twój subwoofer nie posiada wejścia Hi-level to bez rozbierania wzmaka możesz podpiąć wejście suba pod wyjście kolumnowe przez dzielnik napięcia 10K do 1K. Włączasz szeregowo z każdym kanałem rezystor 10K i do suba a 1K zwierasz każdy kanał do masy zaraz przy subie. Pozdro

Helpful post? + 0
Back to top
demola
Level 9
Location: Bogatynia
Joined: 27 May 2008
Posts: 37
demola
Level 9
Post#6 31 Jan 2010 18:37    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Może jeszcze nie wszystko stracone....gdzieś na innym forum szukając odpowiedzi na temat tego podłączenia wyczytałem że podobno można podłączać subwoofer pod wejścia Low-Level nawet jeżeli nasz wzmacniacz nie posiada takowych. Wejścia te są to wejścia specjalnie dedykowane pod subwoofer i znajdują się razem z wejściami jak np. CD; Tuner itp. Ty w wzmacniaczu takowych nie posiadasz ale skoro moja odpowiedź czy Kolegi Ci nie pomogła zakładam, że własnie tego typu wejścia masz w subwooferze. W takim wypadku podobno trzeba zastosować tzw. "dzielnik napięcia" chyba tak to się nazywa, który będzie miał za zadanie obniżyć napięcie na wyjściu z gniazd High-Level do napięcia jakie jest wymagane na wejściu do subwoofera czyli Low-Level. Ten cały dzielnik to jakieś 4 oporniki zlutowane szeregowo...ogólnie ma to wyglądać tak jak w tym linku:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2555161#2555161

Helpful post? + +1
Back to top
Naiki
Level 8
Location: Szczecin
Joined: 21 Jan 2010
Posts: 28
Post rating: 1
Naiki
Level 8
Post#7 31 Jan 2010 18:44  Topic author   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Wszystkim dzięki na razie za odp. a wyjścia mojego suba wyglądają tak Jak podłączyc subwoofer aktywny?

Helpful post? + +1
Back to top
demola
Level 9
Location: Bogatynia
Joined: 27 May 2008
Posts: 37
demola
Level 9
Post#8 31 Jan 2010 18:57    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Nie jestem w tej dziedzinie specjalistą ale to według mnie są właśnie wejścia typu Low-Level, i musiał byś podłączyć to tak jak w zamieszczonym przeze mnie linku z tym że tego subwoofera podpiąć dokładnie pod wejścia opisane przez ciebie jako pc/vcd. Te wyżej służą chyba do podpinania amplitunerów kina domowego, czyli takich które raz że mają dedykowane wyjścia na subwoofer a dwa dekodują ścieżki dźwiękowe np. własnie DTS czy Surround, natomiast te wyjścia audio out to nie wiem po co...ale tak jak napisałem wyżej nie jestem specjalistą i mogę się mylić, ale to pewnie ktoś mnie poprawi jak coś.

Helpful post? + 0
Back to top
bossman1974
Level 13
Location: Bielsko - Biała
Joined: 01 May 2009
Posts: 118
Helped: 7
Post rating: 3
bossman1974
Level 13
Post#9 31 Jan 2010 18:59    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Sygnał LOW masz na wyjściach REC na TAPE 1 i 2
Tam szukał bym wyjścia w stronę aktywnego suba, jest to możliwe bo właśnie po to są one zrobione by przekierować sygnał z innego wejścia, w celu nagrywania na Deck'u.
Deck bierze sygnał z Rca opisanych jako REC i na Rca Play wysyła sygnał wysterowany po załączeniu nagrywania, moim zdaniem będzie podobnie jak podłączysz pod Rca REC wejście na Suba (input) a pod Rca Play wyjście z suba (output).

Helpful post? + 0
Back to top
Radek18
Level 15
Location: Bytom
Joined: 26 Oct 2003
Posts: 124
Helped: 8
Post rating: 5
Radek18
Level 15
Post#10 31 Jan 2010 19:00    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Osobiście też podpiąłbym pod wejścia pc/vcd przez dzielnik napięcia bo to są wejścia Lo-Level.

Helpful post? + 0
Back to top
PKDeath
Level 11
Location: Warszawa
Joined: 27 Dec 2009
Posts: 29
Helped: 2
PKDeath
Level 11
Post#11 31 Jan 2010 19:03    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Tylko ja nie jestem przekonany, jak subwoofer będzie grał z całym pasmem. Pytanie czy jest w środku układ który wytnie pasmo powyżej tych paruset Hz. Jeśli nie, to bardzo szybko można zniszczyć subwoofer. Przetworniki tam montowane nie są stworzone do grania całym pasmem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Naiki
Level 8
Location: Szczecin
Joined: 21 Jan 2010
Posts: 28
Post rating: 1
Naiki
Level 8
Post#12 31 Jan 2010 19:12  Topic author   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


bossman1974 wrote:
Sygnał LOW masz na wyjściach REC na TAPE 1 i 2
tak Dzięki to działa.

Helpful post? + 0
Back to top
demola
Level 9
Location: Bogatynia
Joined: 27 May 2008
Posts: 37
demola
Level 9
Post#13 31 Jan 2010 21:02    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Osobiście nie wiem czy takie rozwiązanie jak zastosowałeś jest dobre...wielu tutaj na "elce" odradza podpinanie subwooferów pod te wejścia. Dokładnie nie pamiętam dlaczego ale miało to wpływ na pracę głośnika. Jak chcesz możesz o tym poszukać, a jak nie to pozostaje Ci cieszyć się dźwiękiem, tym bardziej że faktycznie sposób który m.in ja podałem w Twoim przypadku wcale nie musiał by się sprawdzić bo jak zauważył słusznie kolega PKDeath subwoofer będzie grał całym pasmem, bo niestety nie masz regulacji odcięcia...bynajmniej ja jej nie widzę. No chyba że byś dokupił tego crossovera o którym wspominał właśnie kolega PkDeath. I nie wiem czy to nie było by czasem najlepsze rozwiązanie.

Helpful post? + 0
Back to top
Naiki
Level 8
Location: Szczecin
Joined: 21 Jan 2010
Posts: 28
Post rating: 1
Naiki
Level 8
Post#14 31 Jan 2010 21:37  Topic author   

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


no jak wezmę tego suba głośniej to fakt ma jakieś dziwne tony głośnik trochę dziwnie pracuje ale jak nie daje na maxa to jest dobrze a dokupię sobie za jakiś czas nowy subwoofer z wejściami High-Level.

Helpful post? + 0
Back to top
slomka007
Level 7
Location: Poznań
Joined: 22 Feb 2010
Posts: 9
slomka007
Level 7
Post#15 22 Feb 2010 20:18    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Jak podłączyc subwoofer aktywny?

Mam pytanie ponieważ nie jestem zbytnio obeznany w tym temacie, czy jest możliwość podłączenia pod ten amplituner subwoofera aktywnego?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Radek18
Level 15
Location: Bytom
Joined: 26 Oct 2003
Posts: 124
Helped: 8
Post rating: 5
Radek18
Level 15
Post#16 23 Feb 2010 15:24    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Możesz spróbować podpiąć go pod wyjście "Audio OUT".

Helpful post? + 0
Back to top
slomka007
Level 7
Location: Poznań
Joined: 22 Feb 2010
Posts: 9
slomka007
Level 7
Post#17 26 Feb 2010 11:35    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Okej dzięki za propozycję, tylko że ja nie mam jeszcze tego subwoofera i się zastanawiam właśnie czy kupić aktywny czy pasywny, z tym że wiem, że ten amplituner nie ma typowego wyjścia na subwoofer aktywny, dlatego nie wiem czy jest sens ryzykować z kupnem aktywnego

Helpful post? + 0
Back to top
Eminence
Level 17
Location: Bydgoszcz/Dublin
Joined: 15 Sep 2009
Posts: 291
Helped: 16
Eminence
Level 17
Post#18 07 Mar 2010 14:04    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Jeżeli czerpiesz sygnał np z CD to kup rozdwojnik do chinch i jedne wepnij do wzmacniacza a drugie do subwoofera
Pozdro

Helpful post? + 0
Back to top
edison
Company Account
Level 25
Location: Gorzów Wielkopolski
Joined: 23 Jan 2006
Posts: 623
Helped: 71
Post rating: 5
edison
Company Account
Level 25
Post#19 07 Mar 2010 20:03    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Kolego Eminence, jak niby ma być regulowany poziom sygnału na subwooferze przy takim połączeniu....proponuję to dobrze przemyśleć.
Co do pytania to najlepiej kupić subwoofer aktywny z wejściami wysokopoziomowymi i podłączyć go do wyjść głośnikowych.

Helpful post? + 0
Back to top
Eminence
Level 17
Location: Bydgoszcz/Dublin
Joined: 15 Sep 2009
Posts: 291
Helped: 16
Eminence
Level 17
Post#20 07 Mar 2010 22:11    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Subwoofer od kin domowych ma przeważnie swoja zwrotnice w środku oraz wzmacniacz wiec jeżeli na CD na przykład będzie robił głośniej to sub tez pójdzie do góry.

Moderated by przemo-lukas:
Udzielanie porad uznanych za szkodliwe bądź bezwartościowe podlega regulaminowym restrykcjom.


Helpful post? + 0
Back to top
edison
Company Account
Level 25
Location: Gorzów Wielkopolski
Joined: 23 Jan 2006
Posts: 623
Helped: 71
Post rating: 5
edison
Company Account
Level 25
Post#21 08 Mar 2010 11:01    

Re: Jak podłączyc subwoofer aktywny?


Nawet jeżeli ktoś posiada odtwarzacz Cd z regulowanym poziomem wyjściowym to nie sądzę by regulował głośność w ten sposób, tylko na wzmacniaczu. Poza tym co w przypadku odsłuchu z innych źródeł np. tunera?

Do kolego Naiki
Jeżeli nie chcesz kupować następnego subwoofera to możesz posiadany podłączyć poprzez taki adapter. Z wyjść głośnikowych wzmacniacza do CD IN w subwooferze.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Sound Home -> Jak podłączyc subwoofer aktywny?
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyc subwoofer aktywny?

Jak podłączyc subwoofer aktywny? (8)
Jak podłączyc subwoofer z zestawu 5.1 do wzmacniacza. (5)
Jak podłączyć subwoofer aktywny do pc (4)
Jak ustawić aktywny subwoofer. (1)
Jak podłączyć subwoofer aktywny do komputera? (4)
subwoofer aktywny - jak zrobic i wyciszyć? (2)
Jak podpiac subwoofer aktywny do wzmacniacza? (10)
Jak podłączyć subwoofer aktywny do wieży (9)
Jak to podłączyć - subwoofer aktywny Typhoon (1)
Jak najlepiej podłączyć subwoofer aktywny? (7)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.125 seconds