| Author |
rosomak19 Poziom 15

|
15 Feb 2010 11:58 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Lennys całkiem ładnie to wygląda czekam na efekt odbioru NOAA
Ps. Fajny spiderman na poprzednim zdjęciu:)
|
|
| Back to top |
|
 |
OK2STO Poziom 13

|
15 Feb 2010 13:43 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Dla wsytkich, dodawam w pliku plan nadawania RTTY a HFFAX na KF ze stacji o pogodzie. Sciagnalem to z RFN-u.
Jarda
|
|
| Back to top |
|
 |
lennys Poziom 13

|
16 Feb 2010 00:04 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Niestety nie mogę na razie się pochwalić super fotkami . Antenę mam na balkonie na 2 piętrze w bloku . Jest ona na maszcie i prawie dotyka balkonu sąsiada z góry . Nie mam możliwości zamontowania jej na dachu . Za tydzień wracam na wieś i tam zamontuję ja na dachu . Myślę że fotki będą super .Teraz odbieram tylko te satelity które przelatują od strony Francji bo od drugiej strony wszystko mi przysłania . Ale mimo to i tak myślę że odbiór jest nie najgorszy .Oto zdjęcia z balkonu .
|
|
| Back to top |
|
 |
rosomak19 Poziom 15

|
16 Feb 2010 10:23 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Dzięki OK2STO za ten pliczek, ja kiedyś ściągnąłem sendplan dla stacji niemieckich ale coś nijak ma się do tego co jest nadawane. Lennys widzę że będzie ok. jeżeli właśnie nic nie będzie Ci zasłaniało anteny i ją jeszcze odpowiednio ustawisz. Czy te 2 zdjęcie nie jest przypadkiem z NOAA15 ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Feb 2010 10:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lennys Poziom 13

|
16 Feb 2010 13:24 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Witaj rosomak19 tak to NOAA15 . Mam jeszcze do Ciebie pytanko . Czy tą antenę się jakoś ustawia kierunkowo ? Możesz mi podać jakieś wskazówki ?.
|
|
| Back to top |
|
 |
rosomak19 Poziom 15

|
18 Feb 2010 12:04 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Poznałem że to NOAA15 nie tylko po tym że widać że już u nas Słońce zachodzi, ale też po tym że widać te same zakłócenia co u mnie. Co do tego jak antena będzie się spisywać przy różnych ustawieniach to musisz najlepiej już sam doświadczalnie ustalić. Ja testowałem moje ustawienie przez tydzień, przez kręcenie anteną po ok.15° wokół własnej osi. Najlepsze efekty jednak uzyskałem ustawiając ją pętlą fazującą na północny-zachód.
|
|
| Back to top |
|
 |
lennys Poziom 13

|
19 Feb 2010 10:58 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Dziękuję za odpowiedz.Już mi się tworzą pomysły .Mam fajne serwomechanizmy od napędów siłowników i się zastanawiam nad zrobieniem obrotnicy do tej anteny . Czy to ma sens ? Może mi jeszcze podpowiesz z własnego doświadczenia czy do każdej satelity jest potrzebne inne ustawienie anteny ?. U mnie narazie bez zmian z odbiorem ponieważ jestem w trakcie wyprowadzki . W środę będę u siebie na wsi i tam ustawie antenę na dachu a za 2 tygodnie wyjeżdzam do wielkiej brytani i tam będzię docelowo zamontowana moja stacja . Dodam jeszcze że zdecydowałem się na odbiornik od Emgoli ponieważ sam się komunikuje z komputerem i zmienia częstotniwosc na nadlatującą satelite .
|
|
| Back to top |
|
 |
MariuszC Poziom 15

|
19 Feb 2010 13:31 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Lennys, napisz proszę czy wymieniłeś filtr na szerszy i jakie są Twoje spostrzeżenia?
Pozdrawiam
Mariusz
|
|
| Back to top |
|
 |
rosomak19 Poziom 15

|
19 Feb 2010 13:43 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Lennys ja myślę że to nie jest taki głupi pomysł i powiem że sam kiedys myślałem nad tym żeby zrobić rotor do anteny. Dodam jeszcze że bardzo dobre wyniki miałem trzymając poziomo antenę w ręku kiedy jeszcze nie miałem na czym jej zawiesić.
|
|
| Back to top |
|
 |
lennys Poziom 13

|
19 Feb 2010 15:01 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Tak wymieniłem filtr na szerszy i dało to dokładnie 20 procentową poprawę .Zrobiłem tak że w miejsce filtra wlutowałem pociętą podstawkę od scalaka i przekładałem filtry .
|
|
| Back to top |
|
 |
Faces Poziom 23

|
19 Feb 2010 18:33 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Witam.
Robienie rotora do anteny QFH nie ma najmniejszego sensu. Przerost formy nad treścią. Antena ta ma pewne właściwości kierunkowe, ale nie aż takie aby robić rotor. Nie jest potrzebne inne ustawienie anteny do konkretnego satelity. Ta antena jest tak skonstruowana, a nie inaczej aby odbierała z każdego kierunku. Taka sama antena jest na satelicie i co za tym idzie zgodność polaryzacji.
Większe znaczenie ma umiejscowienie anteny wokół 'środowiska'. Antena QFH zrobiona na kablu koncentrycznym ma linię fazującą i pewien wpływ w moim przypadku ma dach, dach spadzisty. Nie raz wystarczy przesunąć antenę o kilka metrów i wynik diametralnie się zmienia.
Odbiornik zmienia częstotliwość bo występuje efekt Dopplera, około +/-5kHz.
W odbiorniku analogowym według F6BQU, który posiadam, automatyczna zmiana częstotliwości jest realizowana w 90% przez układ na wzmacniaczu operacyjnym.
Na razie jestem sceptycznie nastawiony do odbiornika kontrolowanego syntezą częstotliwości, a to dlatego że miałem duży problem z detektorem fazowym, który mi zakłócał odbiór. Wole odbiornik analogowy gdyż mam nad nim pełną kontrolę.
Pomysł z podstawką pod filtr drugiej pośredniej jest jak najbardziej słuszny. Sam tak robiłem jak testowałem różne filtry. Teraz mam filtr +/-30kHz.
PS Oczywiście jak chcesz to zrobisz rotor, ale moim zdaniem nie ma to najmniejszego sensu. Nie ta antena, no i fizyka się kłania. Jej nie oszukasz.
|
|
| Back to top |
|
 |
lennys Poziom 13

|
19 Feb 2010 20:24 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Dziękuje Faces . Właśnie moje pytania powstają ponieważ mam jeszcze brak wiedzy w tym temacie. Ale po twojej wyczerpującej wypowiedzi już wiem że nie ma to sensu z tym rotorem .Teraz o odbiorniku , Kupiłem najnowszy odbiornik od Emgoli ten ze skanerem . Zamontowałem go w ładnej metalowej obudowie od starej ładowarki .Działa ładnie i nie widzę żadnych zakłuceń a posiada synteze cyfrową .Bardziej mi się podoba skrzyneczka tylko do odbioru noaa . A Moje alinco będzie służyć do innych celów . Nie wiem jakie macie zdanie o tych odbiornikach Emgoli . Ja na razie wiem tylko tyle że działają i że są troszkę drogie .Jak zamontuję antenę na dachu dopiero będę mógł ocenić możliwości tego radia .
|
|
| Back to top |
|
 |
Faces Poziom 23

|
19 Feb 2010 21:27 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
:arrow: lennys, nie sztuką jest zbudować dobry nadajnik radiowy. Sztuką jest zbudować bardzo dobry odbiornik radiowy. Nie zapominaj, że konstrukcja wg. F6BQU to całkowicie amatorska konstrukcja. Odbiornik Emgola ma swoje rozwiązania. Może kiedyś powrócę do odbiornika na syntezie.
|
|
| Back to top |
|
 |
rosomak19 Poziom 15

|
19 Feb 2010 23:00 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Ja pozwolę się trochę niezgodzić z kolegą Faces z tym rotorem, oczywiście optymalnie ustawiona antena zapewnia bardzo dobry odbiór, ale jeżeli chcę się wykorzystać maksymalnie odbiór z noaa to jednak przydał by się rotor. Przykładowo u mnie najlepszy odbiór przy obecnym ustawieniu mam gdy satelita nadlatuje z południowego-wschodu, ale juz gdy leci po stronie zachodniej to dopiero od 20 stopni elewacji mam dobry odbiór. Przy innym ustawieniu sytuacja sie zmienia i jezeli przelot jest po stronie zachodniej to odbiór znacznie się polepsza. Jednak do amatorskiej zabawy wystarczy sama antena.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Feb 2010 23:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lennys Poziom 13

|
19 Feb 2010 23:21 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Dla Rosomak19 . Jeśli chciał byś się pobawić w budowę rotora to mogę Ci z prezentować jeden z siłowników jaki posiadam . Szukałem w necie i znalazłem tylko tyle że jeden facet sprzedaje płytke i soft do sterownika rotora . Ale jednak jest to bardzo drogie .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Feb 2010 23:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rosomak19 Poziom 15

|
20 Feb 2010 10:38 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Dzięki lennys za dobre chęci ale narazie to nie mam czasu, bo muszę kończyć robić i pisać moją pracę dyplomową:). Poza tym to miał bym problem z montażem tego a i trzeba by bylo właśnie zrobic jakiś sterownik do tego i najlepiej żeby można to bylo sterować z kompa to i też można by było napisać prosty programik który mógł by też pokazywać w która stronę obrócona pętla fazująca.
|
|
| Back to top |
|
 |
rosomak19 Poziom 15

|
04 Mar 2010 10:46 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Zrobiłem sobie antenkę magnetic loop i jestem z niej zadowolony. narazie wisi sobie w pokoju bo na zewnątrz nie mam gdzie jej powiesić (mieszkam w bloku). Teraz odbieram faxy pogodowe z aktualną sytuacją baryczną, temp. morza, analizą frontów i prognozą. Poniżej prognoza i analiza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
04 Mar 2010 12:04 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
No właśnie tak jest z loopem że może ona być w budynku a i tak będzie zadowalająco pracować. Magnetic loop pracuje dość wązko więc możesz sobie dorobić wzmacniacz. Antenę masz strojoną?
|
|
| Back to top |
|
 |
rosomak19 Poziom 15

|
04 Mar 2010 15:01 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Antenę zrobilem tak na szybko bo chciałem zobaczyc jak to będzie działać i powiem że pozytywnie mnie zaskoczyło. Zrobiłem ją więc z 4 metrów drutu miedzianego o średnicy 3.5 mm do tego dałem agregat strojeniowy ze starego radia. Musze jeszcze zrobic przełącznik sekcji tego agregatu bo narazie stroi sie w granicah 6-14 MHz . Co do wzmacniacza kf to moze masz jakies ciekawe rozwiązanie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
04 Mar 2010 15:38 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Przepraszam że to strona off line ale nie pamietam linka. Zapisywałem kiedyś całe strony WWW i to jest jedna z nich. Miałem gdzieś jeszcze schemat loopa ze wzmacniaczem na BF966 ale gdzieś sie zawieruszył. Docelowo chciałem właśnie dać ten schemat bo to kompletne rozwiązanie- loop i wzmacniacz na mos-fet tranzystorze. Jak znajdę to dam, narazie ta strona off line...
|
|
| Back to top |
|
 |
mstolars Poziom 10

|
03 May 2010 22:54 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
| lennys wrote: |
| Dla Rosomak19 . Jeśli chciał byś się pobawić w budowę rotora to mogę Ci z prezentować jeden z siłowników jaki posiadam . Szukałem w necie i znalazłem tylko tyle że jeden facet sprzedaje płytke i soft do sterownika rotora . Ale jednak jest to bardzo drogie . |
A ten projekt rotora widziałeś ???
http://www.cbk.waw.pl/~mstolars/projekty/rotor/index.html
|
|
| Back to top |
|
 |
rosomak19 Poziom 15

|
05 May 2010 16:44 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Nie widziałem i przyznam że projekt fajny, ale muszę dodać że przy tej elewacji co prezentowane zdjęcie to ja mam lepsze zdjęcia bez rotora:)
|
|
| Back to top |
|
 |
rosomak19 Poziom 15

|
02 Jul 2010 10:39 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Mam takie pytanie,czy dekodował ktoś może emisję STANAG4285?
|
|
| Back to top |
|
 |
lysy1980 Poziom 21

|
02 Jul 2010 10:46 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Próbowałem ale mi nie wyszło.
Dekodery CODE300 i SkySweeper.
Dziś się jeszcze pobawię.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Jul 2010 10:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rosomak19 Poziom 15

|
02 Jul 2010 21:18 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Hm mi właśnie też jakos nie idzie. Czy aby zaczęło poprawnie dekodowac to trzeba się jakos dokładnie wstroić? Ponad to odbieram emisję w okolicach 14.1MHz i jakoś nie moge jej zdekodować, trochę przypomina mfsk36 ale to chyba nie to.
|
|
| Back to top |
|
 |
lysy1980 Poziom 21

|
02 Jul 2010 23:43 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
14.1MHz To pasmo amatorskie więc mogłeś słyszeć m.in. BPSK, MFSK i inne, pobierz sobie program Digital Master 780 - http://www.ham-radio-deluxe.com/Programs/DigitalMaster780.aspx
(jest też częścią pakietu HamRadioDeluxe.
Stanag podobno jest szyfrowany - u mnie pluje krzakami.
|
|
| Back to top |
|
 |
OK2STO Poziom 13

|
03 Jul 2010 08:52 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Stanag 4285 umie dekodowac takze prg. Multipsk.
Jarda
|
|
| Back to top |
|
 |
rosomak19 Poziom 15

|
03 Jul 2010 12:39 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Oto właśnie ta emisja o której wspomniałem wcześniej, której nie mogę zdekodować.
Chyba że to olivia lub mfsk16 ?
|
|
| Back to top |
|
 |
OK2STO Poziom 13

|
01 Sep 2010 11:14 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Wysilam najnowszii plan nadawania RF-Faxu na swiecie na KF.
Jarda
|
|
| Back to top |
|
 |
terpio Poziom 13

|
01 Sep 2010 22:54 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
| rosomak19 wrote: |
Oto właśnie ta emisja o której wspomniałem wcześniej, której nie mogę zdekodować.
Chyba że to olivia lub mfsk16 ? |
Podobne raczej do mfsk 16. Jedyne chyba do zdekodowania transmisje Stanag są na 6.3485 i 4.2954 MHz, innych mi się nie udało. Wykaz częstotliwości Stanag jest też w wykazie w Multipsk. Cały przekaz to: ....
VZCZCABCØØ1
ALL DE FUE ALL DE FUE ALL DE FUE
TESTING TESTING TESTING
RYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRY
SGSGSGSGSGSGSGSGSGSGSGSGSGSGSGSG
Ø 9 8 7 6 5 4 3 2 1
Ø 1 2 3 4 5 6 7 8 9
INT ZBZ INT ZBZ INT ZBZ
NNNN .... i tak w kółko.
Stanag sample - http://www.youtube.com/k2ncc#p/u/24/xUeTE21RUMM
|
|