| Author |
Tomcio444 Poziom 10

|
05 Sep 2004 19:31 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Pokręciłem troche cewkami w moim skanerze i tak go nastroiłem że polepszyła sie i czułośc i selektywność,teraz bez problemu odbieram acarsa i rozmowy pilotów na zwykłej antence od radia.Na antenie od CB prawie wyrywa mi głosnik.Pięknie to wszystko chodzi :) jak na zwykłego skalowca.Będe teraz robił antenke na 137mhz i sprubóje odbierać fotki z satek NOAA.Czy na jakiś lepszych skanerkach ze zwykłą anteną słychac przelatującą noee?? Pytam o to ponieważ nie wiem czy antena na 137mhz cos pomorze.
|
|
| Back to top |
|
 |
CARPET Poziom 15

|
05 Sep 2004 22:38 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Do IjeSJot i wszystkich czytających ta emisja to SDPSK nadawana z satelity ORBKOM FM jest to pager satelitarny
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Jap Poziom 21

|
06 Sep 2004 20:28 Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
set6666! Rzuć okiem na post "Zdjęcia z satelitów" tam podałem link do prostego odbiornika sat. Zmontowałem go, dorzuciłem synteze na TSA6057 i śmiga nieźle.Problem miałem z tymi cewkami w IIgiej pośredniej ale po kombinacji obrazki są już OK tylko teraz czasu mi brak na ich odbieranie :(
|
|
| Back to top |
|
 |
kociątko Poziom 21

|
30 Oct 2004 14:19 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Ponieważ zainteresował mnie temat i mam trochę wolnego czasu, chciałbym pobawić się w odbieranie ciekawych transmisji. Na początek myślałem odbierać telegrafię Mors'a. Czy zna ktoś jakiś dobry darmowy program do odczytywania alfabetu Mors'a? Wdzięczny będę za link, albo przysłanie mi go.
I jeszcze jedno. Mam zamiar użyć odbiornika Jowita z opisanym na pierwszej stronie dodatkowym generatorem. Nie wiem tylko jak podłączyć dodatkową antenę do odbiornika, bo z ta co jest odbiera mi dobrze tylko jak wyjdę na balkon. Gdzie to podłączyć? Do teleskopowej?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Oct 2004 14:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jap Poziom 21

|
31 Oct 2004 15:20 Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
ano, do teleskopowej jak będziesz odbierał na KF1 czy KF2. Do morsa używałem kiedyś CWave - prościutki programik.
|
|
| Back to top |
|
 |
kociątko Poziom 21

|
31 Oct 2004 18:04 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
A skąd taki programik można zassać?
|
|
| Back to top |
|
 |
Jap Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
kali111 Poziom 14

|
01 Nov 2004 18:40 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Może podam dość ciekawą strone do basłuchu b. niskich częstotkiwości do 30KHz, do których wystarczy sama karta dźwiękowa bez żadnego radia
http://tempac.fuw.edu.pl/~fitap/vlf/
Dopisze też,żeby odebrać transmisje dla PAGERÓW,(odejrzewam że dla innych transmisji też)trzeba wyłączyć "microphone +20 Boost"(SBLive) w opcjach k. dźwiękowej. W innych może się to inaczej nazywać.
|
|
| Back to top |
|
 |
sq7gvu Poziom 16

|
10 Jan 2005 02:18 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Pytanie do Kol. Piter K. Ściągnąłem zamieszczony przez Ciebie plik 137MHZ.zip, problem jednak w tym, że nie widzę tam schematu tego odbiornika. Co to za rozszerzenia PLT i PAR ? Czym to przeczytać? A może Kolega przerobi je na bardziej zjadliwe pliki? Poza tym, ze spisu elementów wygląda to fajnie, i nawet płytki są...Ja myślałem nad odbiornikiem z podwójną przemianą przystosowanym specjalnie do satelitów meteo. Pierwsza pośrednia będzie w okolicy 50 MHz a druga 5.5 lub 6.5MHz. Jak zrobie (należy się jednak uzbroić w cierpliwość) to pewnie dam cynk i skany. Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Marcin Sz. Poziom 19

|
19 Mar 2005 19:47 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Jeżeli mogę zapytać to jaki to jest sygnał i czym go zdekodować (słychać go na falach krótkich)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Mar 2005 19:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
19 Mar 2005 20:59 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Zniekształcone RTTY ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Marcin Sz. Poziom 19

|
19 Mar 2005 21:13 Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Gdy puszczę to pod RTTY w JVcomm to mi jakieś dziwne ciągi liter wyskakują.
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
20 Mar 2005 13:51 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Również bawiłem się nasłuchem na radiu z zakresem fal krótkich.
Też odebrałem ten sygnał, jest nadawany cały czas. Wczoraj w nocy przykrywała go jakaś stacja. Niewem co to może być beacon RTTY, dane meto ?
W okolicach 7MHz, 10MHz i 12MHz słychać też bikony CW.
(w zapiskach mam m.in 7.24, 6,12, 10,11, 10,07, 12,10, 12,11)
Pamiętam że około rok temu bawiłem się w odczytywanie ich znaków. Co ciekawe kilka znich nie mogłem zidentyfikować na listach beaconów (ew moje zdolności na CW były zbyt niskie :) )
Pamiętam że wtedy również odbierałem ten sygnał o którym piszesz.
PS
Wczoraj w nocy odebrałem stacje która nadawała zapętlony spiew ptaków (tutaj uprzedzam kpiny, nie była to żadna transmisja cyfrowa :) ) dość nietypowa sprawa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Marcin Sz. Poziom 19

|
20 Mar 2005 16:03 Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Ja odbieram wiele takich sygnałów, nawet wczoraj przez moment ktoś morsem nadawał tylko za późno podpiołem do kompa aby zdekodować to.
---> And! Wiesz może teraz jak to zdekodować, może to jest sygnał z poza Polski.
Chciał bym wiedzieć o tym więcej.
A jak uniknąć zakłócania zakresów w których nadawane jest AMem przez zasilacz komputerowy?
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
20 Mar 2005 20:05 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Niewiem czy jakość sygnału pozwoli na zdekodowanie tego RTTY (o ile to nie coś innego) przy pomocy np. JVCOMM.
Co do CW można sobie pomagać jakimkolwiek programem z wbudowanym FFT.
Przystawiłem mikrofon do głośnika i oto co otrzymałem z zaszumionego sygnału na 7MHz po transformacie Fouriera. W ten sposób można odczytać również kilka nakładających się sygnłów (o różnej częstotliwości).
PC faktycznie dość przeszkadza. Uziemienie obudowy nieco zmienia charakter zakłóceń. Osobiście wyłączam monitor na czas nagrywania i nie sprzegam elektrycznie radia i komputera (nagrywam przez mikrofon). Wiem że to dość prymitywne ale pomaga.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Mar 2005 20:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
TADLA.NET Poziom 13

|
16 Jun 2005 01:18 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
| Tomcio444 wrote: |
| Czy ma ktoś może programik który robi skaner z karty tv i czy czułość będzie mniejsza od skanera na głowicy tv?? |
Kiedys naskrobalem prosty programik ktory w polaczeniu z programem bRadio moze troszke ulatwic wykorzystanie tunera z karty TV. Moge powiedziec ze w okolicach 170 MHz dalo sie odbierac choc czulosc nie jest powalajaca i brakuje blokady szumow. Jednak zeczywiscie przydal by sie konkretny program do tego celu. Moze sie w koncu zbieze jakas grupa i zrobi taki, przynajmniej modul sterujacy kartą a do niego mozna by juz dodawac inne.
A tak przy okazji prosze osoby ktore beda sie bawic odbiorem na kartach TV o informacje w jakim zakresie ich karta pracuje poprawnie. Chodzi o to ze po zbyt duzym odstrojeniu odbiornik sie jakby blokuje i trzeba go zresetowac przyciskiem w bRadio, jak juz sie wie ile wytrzymuje dany tuner to w tym zakresie mozna bez problemu przeszukiwac.
Kris
ps. Zalaczam moj programik, sluzy on do generowania czestotliwosci dla bRadio, dodatkowo w pliku haslo.txt jest haslo do niego uaktywniajace dodatkowa funkce i ogolny opis jak uzywac bRadio do nasluchu na innych czestotliwosciach.
|
|
| Back to top |
|
 |
marconii2002 Poziom 8

|
16 Jun 2005 10:52 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
@TADLA.NET
przydał by się jeszcz bradio 1.2
|
|
| Back to top |
|
 |
TADLA.NET Poziom 13

|
16 Jun 2005 19:07 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
| marconii2002 wrote: |
przydał by się jeszcz bradio 1.2 |
ok, w zalaczeniu bradio 1.1. i 1.2 , są malutkie, milego sciagania. oczywiscie trzeba tez miec zainstalowane sterowniki do karty TV z tunerem radiowym.
Kris
|
|
| Back to top |
|
 |
Jap Poziom 21

|
02 Jul 2005 12:16 Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Kilkakrotnie w okolicy 8 MHz USB udawało mi się złapać dziwne rozmowy - przy pierwszym razie wydawało mi się, że jakby jakiś dziwny modulator tonów był podłączony do mic nadajnika. Jednakże po lepszym wsłuchaniu się, mogłem usłyszeć modulację nośnej głosem. Wydaje mi się, że kodowanie odbywa się na zasadzie: w tym samym momencie są sumowane - sygnał kodujący w postaci zmieniających się tonów (pewnie w odbiorniku jest układ odejmujący te częstotliwości tonów) oraz sygnał modulacji "paszczowej" ;-). Teraz jest tylko problem, jak to zdekodować. Czy ktoś spotkał się z taką modulacją i wie czy istnieje jakieś oprogramowanie do dekodowania tego?
|
|
| Back to top |
|
 |
ciechan87 Poziom 5

|
04 Aug 2005 22:51 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Dla zainteresowanych: Znowu jest dostępna strona pana Gillera o tematyce amatorskich nasłuchów. Zainteresowanych zapraszam na www.republika.pl/giller.
|
|
| Back to top |
|
 |
Librus Poziom 3

|
24 Feb 2006 22:29 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Jeżeli ktoś lubi posłuchać muzyczki różnych emisji a nie ma skanera może wejść na tę stronę:
http://rover.wiesbaden.netsurf.de/~signals/DIG_intro.htm
Moim zdaniem niezłe lekcje dla ucha i programów. Jest jeszcze kilka stron z podobnymi próbkami sygnałów. Może kiedyś dołączę te linki do tego tematu. Pozdrawiam wszystkich słuchających tej tajemniczej muzyczki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jap Poziom 21

|
24 Feb 2006 22:40 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Hej, walczył może ktoś z DRMem? Cyrowe radio AM? Ja mam za wolny komp.... :( chyba, że znalazł ktoś oprogramowanie, co się kulnie na 96MB RAM i AMD450???
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
25 Feb 2006 00:32 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
JAP nie przegladalem calej linji tematu...(mea culpa) ale mam taki problem bo na QRG NOAA sa jeszcze(jest?) inne satki -137,440 czasem "to" odbieram ale to nie jest wefax...wiec moze wiesz Ty co to jest(zwracam sie do fachowca), dziwnie to brzmi i po wlasnie brzmieniu poznaje ze sa przynajmniej dwie predkosci transmisji i tyle poznaje...METEOR?
a tak wogole wiem ze satki "lataja" wyzej czyli sa powyzej 1GHz czy ktos probowal je odbierac tak wysoko??
wiem ze to jest problem...bo w polaryzacji kolowej nie bardzo mozna zrobic(taki do nasluchow) podswietlacz szerokopasmowy :( narazie kombinuje "parabolke"(nareszcie dostalem siateczke 0.25mm) z LPDA jako podswietlacz, tylko polaryzacja....
aha :D jako "smieciaz" wlasnie przerabiam "antyradar" na odbiornik i powiem naprawde da rade!- jak narazie bawilem sie i wykrywa heterodyne LNB(normalnego bez przerobki) z odleglosci 3m zabawa bomba! rozki sa takie kierunkowe ze strzela sie jak z broni :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Jap Poziom 21

|
25 Feb 2006 12:39 Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Piter - muszę się Ci przyznać, ale od kawałka czasu nie nasłuchuję już NOAA (tylko sporadycznie) bo kapkę zmieniłem miejsce zamieszkania i chwilowo nie mam ogródka antenowego... zatem nie wiem co tam na 137,440 może popiskiwać. Jeśli to ożył jakiś meteor czy resurs to i tak powinieneś go o dbierać za pomocą JVfax czy innym programie. A może to po prostu Beacon jakiejś satki? one mają dziwaczne beacony...
Co do odbioru wyższych pasm - to podstawą jest dobra antena - pomimo iż od niedawna dysponuję odbiornikiem do 1,3GHz to nie miałem jeszcze okazji śledzić satek na wyższych częstotach... ale mnie osobiście korci tylko NOAA w HRPT na 1,7GHz - inne satki nie niosą informacji które jesteśmy w stanie jakoś zdekodować (choćby popiskiwanie stek nawigacyjnych na 150MHz). Jak do tąd nie udało mi się upolować także żadnej satki z rodziny UFO (komunikacja USArmy) choć jesteśmy w ciągłym zasięgu 2 sztuk.
|
|
| Back to top |
|
 |
lysy1980 Poziom 21

|
04 Mar 2006 11:20 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Witam!
Zainteresowal mnie system ACARS wspomniany w tym temacie, wyciagnalem radiostacje lotnicza no i na 131,725 przez kilka minut odebralem pare komunikatow,
Nie mieszkam aktualnie u siebie w domu tylko u narzeczonej wiec nie bardzo jeszcze chce przenosic moja plantacje anten, wiec antena to byl odcinek drutu dlugosci ok 113cm w oknie od poludnia na pierwszym pietrze 1 pietrowego budynku. no i wyniki widac na zalacznikach
PZDR!
|
|
| Back to top |
|
 |
jeff__ Poziom 16

|
14 May 2006 12:35 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Witam wszystkich mam karte tv zoltrixa tv max i na czestotliwosci 156,30 pare odbieram bardzo mocny sygnal, tylko za zadne skarby nie jestem w stanie rozkodowac co to jest. Jesli ktos chce uslyszec ten sygnal i powalczyc z nim jaka on moze byc emisja to zamieszczam zalacznik.
pozdrawiam
jeff__
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
14 May 2006 13:59 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Interesujące nieznam tej emisji.
Zaczyna się danymi, albo numerem wywoławczym.
Potem trudne do identyfikacji modulacje.
Pierwsza sekwencja zawiera sekwencję pięciu tonów,
przyczym nigdy nie występują dwa jednocześnie.
Daje to możliwość wysyłania cyfry z zakresu 0-4 przy jednym tonie.
Wysłanych znaków jest 44.
Mozesz ponagrywać trochę i sprawdzić czy ten prefiks się zmienia i jak (zawartosć długosć, oraz czy te szumy następujące po sygnale są zawsze te same czy inne)
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
14 May 2006 19:42 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
<lol> pierwszy to fax a pozniej to pocsag i mozna to spokojnie dekodowac.
trafiles na jakis paging, poszukaj jakiegos programu np poc32 i bedziesz mogl czytac co leci :)
|
|
| Back to top |
|
 |
jeff__ Poziom 16

|
15 May 2006 14:20 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
Nie wiem o ktora czesc z nagrania dokladnie ci chodzi, bo to co uslyszeliscie to wyjatkowo udalo mi sie nagrac jeszcze inne bajery, ale glownie jest tylko jeden rodzaj emisji. Dla zainteresowanych ponizej.
jeff__
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 May 2006 14:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Piter K. Poziom 19

|
15 May 2006 20:08 Re: Nie tylko zdjęcia z satelitów czyli inne emisje cyfrowe |
|
|
|
ta emisja to POCSAG i jak powiedzialem da sie to dekodowac i czytac
http://www.xs4all.nl/~atron/flex/ tam znajdziesz PDW jest to program do dekodowania PCSAG za pomoca karty dziekowej
|
|
| Back to top |
|
 |