FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przyczepka sam dwuosiowa czy jednoosiowa

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Przyczepka sam dwuosiowa czy jednoosiowa
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#61 11 Oct 2011 03:11   

Re: Przyczepka sam dwuosiowa czy jednoosiowa

A temat miał być o przyczepce dwuosiowej :)

Razem z ojcem wykonaliśmy kilka ładnych lat temu przyczepkę na belce z golfa.
Do tego resory najprawdopodobniej z malucha i amortyzatory (nie wiem z czego).
Wymiary przyczepki 2m na 1,05m.

Przyczepka spisuje się świetnie na trasie pusta czy pełna nie podskakuje wcale.

Jeżeli jest ktoś zainteresowany konstrukcją, to mogę jutro zrobić zdjęcia i wrzucić.
I jeszcze małe pytanie poza tematem: Z jaka prędkością można jechać po autostradzie z przyczepką ?
Back to top

Zico63
Poziom 22
Poziom 22

Post#62 11 Oct 2011 07:51   

80 km/h:
http://oskduet.pl/prawo/dopuszczalne-predkosci
Back to top

galernik79
Poziom 13
Poziom 13

Post#63 11 Oct 2011 08:46   

robokop wrote:
galernik79 widzę że masz kłopoty ze zrozumieniem tego co czytasz, tedy tłumaczę Tobie prostym językiem:
-mając kategorię prawa jazdy "B", możesz kierować pojazdem o DMC do 3,5 tony, oraz takim że pojazdem z przyczepą, pod warunkiem że :
- przyczepa nie ma DMC większego od pojazdu,
-pojazd i przyczepa w sumie nie mają DMC przekraczającego 3,5 tony.
Rozumiesz już ograniczenie wynikające z kategorii "B"?
Mając auto o DMC 2000kg nie możesz ciągnąć przyczepy o DMC 1600kg, czy mając auto o DMC 1000kg nie możesz ciągnąć przyczepy o DMC 1100kg.
Ponadto cały czas zwracam uwagę, że cały czas chodzi o tzw. przyczepę lekką, której DMC wynika z ustawy i wynosi 700kg. Czyli reasumująć mając auto osobowe o DMC 3000kg nie możesz ciągnąć przyczepy o DMC 700kg, ponieważ całość przekroczy DMC 3500kg.
Ograniczenia tego nie ma w przypadku normalnej przyczepy, o dowolnej masie (czyli wyższej niż lekka), do ciągnięcia której potrzebna jest kat. "E", ale tu znowuż ogranicza kat "B" DMC 3,5T i ograniczeniami z lit "b" wspomnianego art. 88 PRD. I nie kłóć się, bo znam t ę ustawę na pamięć.

To , że znasz ustawę na pamięć to chwała ci za to. Ale to nie ja mam problem ze zrozumieniem o czym ona stanowi. Więc tak:
1. Przyczepa lekka to przyczepa o DMC do 750 kg a nie 700
2. Art 88 paragraf 3 stanowi między innymi Prawo jazdy:
kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 – uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;

Więc jak widzisz kat B uprawnia do kierowania pojazdem o DMC 3,5 t z przyczepą lekką. Wszystkie inne przyczepy powyżej 750kg traktujemy tak jak napisałeś.
Back to top

toku74
Poziom 20
Poziom 20

Post#64 11 Oct 2011 09:29   

Galernik79 przestań już kopać się z koniem /ustawą/. Jest jak pisze robokop i póki co nikt tego nie zmienił. Twoja interpretacja jest niewłaściwa /poza masą przyczepki oczywiście/. Mając B nie możesz przekroczyć sam czy w zestawie 3,5 tony z warunkiem że nie możesz ciągnąć więcej niż sam ważysz. Nawet Viatol to wie i nie kasuje za to. Dlatego budowa przyczepek lekkich /do 750kg/ na dwóch osiach zupełnie mija się z celem. Jedna oś w zupełności wystarcza do tej masy. No, ale Polak potrafi: bo dlaczego nie wpie.... na taką i 1,5 tony! Nie pojedzie?! Pojedzie, tylko co z hamulcami?
Back to top

galernik79
Poziom 13
Poziom 13

Post#65 11 Oct 2011 09:36   

No dobra pójdę za poradą i dam sobie spokój bo widzę , że nie ma to sensu. Pokłon w kierunku tego co stwierdził , że nieznajomość prawa szkodzi.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Oct 2011 09:36   

Back to top

Zico63
Poziom 22
Poziom 22

Post#66 25 Nov 2011 20:50   

toku74 wrote:
Galernik79 przestań już kopać się z koniem /ustawą/. Jest jak pisze robokop i póki co nikt tego nie zmienił. Twoja interpretacja jest niewłaściwa /poza masą przyczepki oczywiście/. Mając B nie możesz przekroczyć sam czy w zestawie 3,5 tony z warunkiem że nie możesz ciągnąć więcej niż sam ważysz.

A to zupełnie inna, można rzec urzędowa interpretacja:
http://bip.kgp.policja.gov.pl/portal/kgp/1104/6664/Zagadnienia_dotyczace_ruchu_drogowego.html#5
To kto jeszcze ma zabrać głos?
Back to top

robokop
Poziom 26
Poziom 26

Post#67 26 Nov 2011 09:22   

galernik79 wrote:
Pokłon w kierunku tego co stwierdził , że nieznajomość prawa szkodzi.

Tak samo jak nie zrozumienie tego co się czyta.
Back to top

galernik79
Poziom 13
Poziom 13

Post#68 03 Dec 2011 15:06   

robokop wrote:
galernik79 wrote:
Pokłon w kierunku tego co stwierdził , że nieznajomość prawa szkodzi.

Tak samo jak nie zrozumienie tego co się czyta.

Więc czytaj ze zrozumieniem nie będzie problemu!
Moderated by robokop:
Ja czytam, w przeciwieństwie do kolegi. 3.1.14. (8.3) Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.
Jako że post nic nowego do dyskusji nie wnosi, a jest próbą sprowokowania kłótni, nakładam ostrzeżenie.

Back to top

KRZYCHU119
Poziom 2
Poziom 2

Post#69 13 Jan 2012 20:36   

witam
przekładanie ustaw mamy za sobą ,w nawiązaniu do przyczepki SAM ,interesuje mnie sposób zastosowania amortyzatorów,chodzi o to aby przyczepka nie podskakiwała podczas jazdy bez ładunku.Mamy tu przedstawioną przyczepkę z osią od DUCATO nie widzę tu miejsca na zastosowanie takich amortyzatorów.Czy amortyzatory można zamontowac pod kątem,między osią a skrzynią ładunkową,czy one zadziałają i od jakiego modelu auta najlepiej by się sprawdziły.Osobiście wynajmuję przyczepkę od znajomego ale częściej myślę o zrobieniu własnej.Irytuje mnie właśnie podskakiwanie tej przyczepki podczas jazdy bez ładunku,zaznaczam,że przyczepka,którą używam posiada resory od TRUCKA,a może to kwestia wyważenia kół nie wiem czy ktoś ma w przyczepce amortyzatory hydrauliczne i jak je zamontował??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Jan 2012 20:36   

Back to top

Zico63
Poziom 22
Poziom 22

Post#70 13 Jan 2012 22:53   

Ja jestem przed tą operacją, posiadam amortyzatory KABINY Iveco Eurocargo, nie wiem jaki rocznik (trofiejne). Myślę je zamontować pod kątem ok. 45°. Zobaczymy jak wyjdzie.
Marzyłyby mi się stare amortyzatory ramieniowe, lecz niebywale ciężko dostępne (nie mam czasu na codzienne zwiedzanie szrotów):
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Lever_arm_shock_absorber
Back to top

michalw0
Poziom 2
Poziom 2

Post#71 28 Feb 2012 10:00   

Witam. Mam podobny dylemat.
Mianowicie, chcę kupić lub zrobić przyczepka zarejestrowaną jako lekka (Kat. B), którą będzie ciągnął Opela Astra w celu przewiezienia drewna opałowego, złożonego ok 100 km od miejsca zamieszkania. Chce zapakowac ok 1,5 kubika drewna za jednym razem. Czy zwykła przyczepka wystarczy?
Michał W.
Back to top

krecik550
Poziom 11
Poziom 11

Post#72 Post from the author of the topic 28 Feb 2012 14:53   

Kolego tak naprawdę zależy to od tego jak załadujesz na przyczepę a przede wszystkim od ciężaru. Mądrze ładując na przyczepę i jazda z głową to zawsze da się rade. Wiele też zależy od przyczepy, jej ramy zawieszenia na czym jest zrobiona itd. Musiałbyś powiedzieć coś więcej czy masz już jakieś plany dotyczące przyczepy. Pozdrawiam
Back to top

michalw0
Poziom 2
Poziom 2

Post#73 28 Feb 2012 15:04   

1,5 kubika to ciężar ok 1-1,5 tony. Przyczepka musiałaby mieć podwyższone ściany wzmocnione, tak żeby można było poukładać pociętę kawałki drewna. Nie mam żadnych planów.... Zastanawiam się czy kupic i wzmacniać czy tez od razu zamówic u jakiegoś szpeca.
Back to top

Zico63
Poziom 22
Poziom 22

Post#74 28 Feb 2012 16:10   

Tą Astrą Kolega to zamierza holować, 100km i na jeden raz zabrać? Kolego! Odłóż więc tego rodzaju pomysły - to przekroczy 2 tony z wagą przyczepy.
Popiszmy o jakiś poważnych problemach, może Koledzy mają problem techniczny jak zrobić to czy tamto w przyczepie, zamontować wahacz itp. Pomysłów niebezpiecznych nie rozważać.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Feb 2012 16:10   

Back to top

ekrzych
Poziom 8
Poziom 8

Post#75 24 Mar 2012 22:48   

Tak od siebie dodam, może się komuś przyda... znalazłem gdzieś na innym forum
http://obrazki.elektroda.pl/1071466900_1332622073.jpg
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Przyczepka sam dwuosiowa czy jednoosiowa
Page 3 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3
Similar topics
przyczepka sam lekka 750kg światło cofania (1)
Przyczepka SAM - koszty przeglądu i rejestracji (23)
Przyczepka SAM 750kg wymiary (8)
przyczepka SAM oświetlenie tablicy (6)
Przyczepka SAM - skręcana czy spawana. (8)
Przyczepka marketowa kontra przyczepka SAM. (15)
Przyczepka jednoosiowa vs przyczepka dwuosiowa, obie DMC 750 (7)
Przyczepka SAM - waga DMC jakie rzeczywiście maksimum. (3)
instalacja 24V a przyczepka (10)
Lancia - problem - przyczepka (10)

Page generation time: 0.16 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony